Kvalita violoncella

Housle, violoncella, kontrabasy, ukulele, mandolíny, ...
Odpovědět
Dreamer

Kvalita violoncella

Příspěvek od Dreamer »

Zdravím,
láka ma myšlienka naučiť sa hrať na violončelo a uvažujem o kúpe. Problém je v tom že nemám s ním žiadne skúsenosti. Našla som na nete nejaké čelá značiek Stagg, Dimavery, Dowina v cene okolo 300, 400 eur aj s príslušenstvom, čo sa mi celkom pozdáva, takisto ma potešilo že nejde o žiadne preglejky ale smrek s javorom. Mám však obavy, že kvalita vypracovania nebude bohviečo a výsledok človeka akurát demotivuje. Preto by som chcela počuť vaše názory, skúsenosti a tak.

Ja viem, zrejme mi odporučíte najprv zohnať učiteľa a čelo si požičať, no na učiteľa nieto peňazí a nástroj nemám od koho požičať. Veď hluchá nie som, grambľavá tiež nie :D a zhruba 6 rokov hrám na gitare, tak snáď sa naučím aj sama.

Prosím porďte
Naposledy upravil(a) Nero dne 22.10.2010 12:22, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Opraven název - na to se fakt nedalo koukat
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Re: Kvalita violončela

Příspěvek od Atkins »

400 Eur je na nové cello ukrutně málo, navíc výše zmíněné značky jsou z hlediska smyčcových nástrojů naprostá tryzna. Rozhodně bych raději doporučil bazarový nástroj vyrobený skutečným houslařem, nebo něco staršího z Lubský fabriky.
Tady máš za ten peníz slušnou půlku:
http://www.music-city.cz/klasicke-nastr ... oloncella/

A tady je nabídka Strunalu:
http://www.strunal.cz/new/index_cz.php? ... ducts&id=3
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
Dreamer

Příspěvek od Dreamer »

Neni polovičná veľkosť pre 172 cm človeka malá ?
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Ne - stačí delší bodec ale je potřeba si nástroj vyzkoušet aby nebyl zvukově moc "tenký".
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
Dreamer

Příspěvek od Dreamer »

Ahaa, tak ďakujem. Pokukám dáke inzeráty ešte, písala som jednému husliarovi, uvidím, čo mi odpíše. :)
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Ony ty smyčce, to není žádná láce - průměrný čelíčko 30 litrů...
Dreamer

Příspěvek od Dreamer »

hruuuza :(
garmont
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od garmont »

Já se teda nechci nikoho dotknou, ale je trochu blbost osobě která má 170cm doporučovat dětské (půlové ) cello.
Nebo ty taky hraješ na 3/4 kytaru?
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Mno, rozdíl je ve faktu, že cello tak nějak nemá pražce, že? Navíc, pokud na cello hraješ, pak jistě víš, že půlka je v ohledu rozložení prstů cca podobná jako 4/4 kytara, či o něco větší.
Není vůbec problém hrát na menší nástroj pokud je tento kvalitní a ano občas si zahraju i na tříčtvrtku :lol:
Navíc, pro ženskou ruku může být kratší menzura i příjemná.
garmont
Kontaktovat uživatele:

Re: Kvalita violoncella

Příspěvek od garmont »

Hmm tak znovu - cello 1/2 je určeno pro DĚTI ve věku zhruba 7-9 let. Cello jako i jiné nástroje mají určitou ergonomii ve vztahu k proporcím hráče. Pokud má někdo 170 cm tak je hloupost aby hrál na dětské cello.
Nejde snad jenom o menzuru ale taky i o správné držení nástroje a pohodlné hraní. Osobě která má 170 cm určitě nebude příjemné se hrbit nad dětským nástrojem.
Navíc zvuk 1/2 cella bude trochu někde jinde než u "dospělého" nástroje.
Pokud je dospělá osoba menšího vzrůstu z menší rukou a krátkými prsty tak může volit cello tzv "dámské" a to 7/8.
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Rozumím tomu, že chceš mít pravdu a svým způsobem jí také máš ale: Nevidím jediný důvod proč by se měla 170cm vysoká osoba (což IMHO není nijak závratná výška) u půlkového cella hrbit, jak jsem psal - stačí delší bodec. O nutnosti, nástroj kvůli "tenčímu" zvuku vyzkoušet jsem psal také.
Ano - na poloviční nástroj může poměrně bez problémů hrát dospělý člověk.
Vždyť si to vyzkoušej, jsi-li cellista. Znám lidi, co si koupili půlkový cello kvůli snažšímu transportu.
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Potvrzuji, viděl jsem člověka s cellem v lese, a byla to půlka nebo tříčtvrtka.
garmont
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od garmont »

Atkins: s tím že vysuneš bodec více si nepomůžeš - hrál jsi někdy na cello nebo ho alespoň držel?
Cello se drží v sedě tak, že se opře o bodec a je přidržované mezi koleny v místě pod "spodními růžky".
Kdyby vedle sebe seděli dva stejně vysocí lidé a jeden by měl 4/4 cello a druhý 1/2 tak ten co drží 1/2 cello bude mít začátek hmatníku o cca 12 cm níže než jeho kolege který drží 4/4.
Pokud by to přizvedl na bodci tak už tu 1/2 neopře pohodlně a ve správných místech o kolena.
Takže není vůbec žádná výhoda ani důvod aby si někdo kdo má 172cm pořizoval dětské cello.
A to už ani nezmiňuji to, že třeba na 1/2 cella není takový výběr strun jako na cellé, ve stejné cenové relaci rozhodně nebude ta "půlka" znít lépe než "dospělé" cello....
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Nepsal bych zde, kdybych na cello nehrál - i na to poloviční! :lol: Jak jsi na tom ty?
A nenapsal jsem, že půlka bude hrát lépe, nebo ano?
garmont
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od garmont »

No to netvrdím že jsi napsal že by půlka hrála lépe...bylo to psáno v kontextu s tím, jaké jsou nevýhody 1/2 cella oproti 4/4
Odpovědět

Zpět na „Smyčcové a další strunné nástroje“