Notebook a zvuková karta. Firewire x USB (Jak s notebookem?)
Pravidla fóra
Notebook a zvuková karta. Firewire x USB (Jak s notebookem?)
Zdravim chci se zeptat pořídil jsem si tento notebook http://clanky.katalognotebooku.cz/noteb ... novo-t400/ a chtěl bych začít nahrávat písničky do PC. Tak mám otázku tn notebook vlastní FireWare port ten je přesně na co? A když chci nahrávat zpěv do PC mam si pořídit USB mikrofon nebo přes přechodku zapojit normální mikrofon? A ještě jestli mi můžete poradit nějáký kvalitní Software se kterým bych mohl nahrávat a vy sním máte osobní zkušenosti. Předem děkuji.
- CzechJoker
- Kontaktovat uživatele:
Re: Jak s notebookem?
FW port je laicky řečeno obdoba USB, akorát je "rychlejší". Pokud chceš začít nahrávat, zamysli se nad tím, jestli to bude pouze zpěv, nebo i nějaké nástroje. Pokud je B správně, tak se poohlédni po nějaké externí zvukovce, klidně i firewire (např.: http://www.thomann.de/de/esi_duafire.htm). Software je u těchto zvukovek většinou přiložen. Pokud bys chtěl nahrávat pouze zpěv, teoreticky bys mohl mít pouze USB mikrofon.
Z volně dostupného software osobně doporučuji Audacity, ale neumí zdaleka tolik, co ty přibalované.
Z volně dostupného software osobně doporučuji Audacity, ale neumí zdaleka tolik, co ty přibalované.
Firewire je rozhraní, které umožňuje podobné "věci", jako USB - pro nahrávání je ovšem o dost vhodnější, protože se s ním dá dosáhnout menších latencí a mělo by mít "lepší" ovladače... a pro nahrávání, pokud to myslíš trochu vážně, by se hodila právě FW zvukovka (případně USB), nejlépe s fantomovým napájením (pro kondenzátorové mikrofony... jakou zvukovku, jaký mikrofon a jaký software, to už je otázka toho, kolik chceš investovat... a zkus použít vyhledávání, dá se toho najít celkem dost (ať už o zvukovkách, mikrofonech, nebo SW)
//nestihnul jsem to... ale přeci jen, něco navíc možná mám
//nestihnul jsem to... ale přeci jen, něco navíc možná mám
Naposledy upravil(a) Sadam.S dne 17.10.2010 17:42, celkem upraveno 1 x.
No chtěl bych asi zpěv + nástroje například kytara. Takže co vše je potřeba? Externí zvukovka mikofon a co dál? A na kolik si myslíte že to tak celkové vyjde když nebudeme mluvit o profesionálním vybavení ale o nějákém průměrném.
- CzechJoker
- Kontaktovat uživatele:
Zvukovka: 2500 Kč a víc (vstup mikrofon + nástroj)
Software: v ceně zvukovky
Mikrofon: od 1000 Kč nahoru
Kytary: jak která
Kabely: cca 500 Kč
Stojan na mikrofon: cca 300 Kč
Toto jsou v podstatě minimální ceny nového zboží. Platí přímá úměra čím dražší, tím lepší. Ještě jsi neuvedl, jestli je kytara elektrická, nebo akustická. Pak je potřeba ještě řešit ozvučení, efekty apod.
Software: v ceně zvukovky
Mikrofon: od 1000 Kč nahoru
Kytary: jak která
Kabely: cca 500 Kč
Stojan na mikrofon: cca 300 Kč
Toto jsou v podstatě minimální ceny nového zboží. Platí přímá úměra čím dražší, tím lepší. Ještě jsi neuvedl, jestli je kytara elektrická, nebo akustická. Pak je potřeba ještě řešit ozvučení, efekty apod.
Kytaru mám jak elektrickou tak akustickou ovšem nemám elktroakustickou tudíž by moji akustiku nebylo jak připojit a bylo by třeba snímat přes mikrofon že? Takže chápu to dobře já si koupím zvukovou kartu, která se připojuje do fireware portu a do té zvukovky se připojí mikrofon a kytara?
Jo 
Jen si musíš rozmyslet, kolik chceš/potřebuješ vstupů (např současné nahrávání zpěvu/kytary...)
Taky jaký vstupy - mikrofonní, nástrojové, linkové... (protože třeba elektriku, nebo basu, můžeš nahrávat minimálně třemi způsoby - nástroj přímo do nástrojového vstupu - efektovat softwarově, mikrofon (jeden i více) před boxem/kombem - nahráváš i charakter aparatury, linkou ze zesilovače + softwarová simulace boxu/linkou z efektu se simulací boxu....)
není to tak jednoduchý
Jen si musíš rozmyslet, kolik chceš/potřebuješ vstupů (např současné nahrávání zpěvu/kytary...)
Taky jaký vstupy - mikrofonní, nástrojové, linkové... (protože třeba elektriku, nebo basu, můžeš nahrávat minimálně třemi způsoby - nástroj přímo do nástrojového vstupu - efektovat softwarově, mikrofon (jeden i více) před boxem/kombem - nahráváš i charakter aparatury, linkou ze zesilovače + softwarová simulace boxu/linkou z efektu se simulací boxu....)
není to tak jednoduchý
Trochu ti nerozumím ale snad mi pomůžeš
Chápu dobře že potřebuji dva vstupy? Nejde o kapelu ale jen o mě. Tudíž stačí vstup na kytaru popřípadě bassu a druhý na mikrofon ne? A kdybych chtěl nahrát po kytaře bassu není problém zmixovat dvě nahrávky ne? A říkáš třemi způsoby? A jaký je asi tak nejlepší nebo spíš nejuniverzálnější? Můžeš mi sem ukázat nějákou fajn externí zvukovou kartu kartu do 3 000 do které bych mohl zapojit jak mikrofon tak kytaru zároveň?
- CzechJoker
- Kontaktovat uživatele:
V mém příspěvku odkaz na fajn zvukovku máš. Nejlepší způsob je ten, který ti vyhovuje. Buďto máš efekt/multiefekt v krabici na podlaze a ten ti dělá zvuk kytary, nebo ho máš vyřešený softwarově v PC - oboje znamená, že kytaru zapojuješ kytara >> efekt >> počítač nebo kytara >> počítač (efekt). Třetí možnost je, že máš kytarové kombo a zvuk snímáš mikrofonem: kytara >> efekt >> kombo >> mikrofon >> počítač.
Vícestopé nahrávání samozřejmě není problém, vždy jsi ale omezený počtem vstupů na zvukovce, resp. maximálním počtem současně nahrávatelných kanálů. U USB jsou to dva, u firewire jsi nejsem jistý. Většina zvukovek v této ceně má ale stejně pouze dva vstupy, takže to je bezpředmětné.
Vícestopé nahrávání samozřejmě není problém, vždy jsi ale omezený počtem vstupů na zvukovce, resp. maximálním počtem současně nahrávatelných kanálů. U USB jsou to dva, u firewire jsi nejsem jistý. Většina zvukovek v této ceně má ale stejně pouze dva vstupy, takže to je bezpředmětné.
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Upřesnění: USB umožňuje i více jak dva kanály (neplést s mixpulty s USB rozhranním - ty opravdu umožňují pouze dva kanály). FW (prosím: FIREWIRE ne FireWare a podobné zběsilosti
) má výhodu oproti USB hlavně svým principem funkčnosti (méně zatěžuje CPU např.), ale bývá náchylnější na správnou kombinaci zvukovka <-> FW rozhranní (doporučuje se pohlídat si chipset Texas Instruments, ale ani to není záruka bezproblémovosti).
Jinak vše ostatní je OK, hlavně jde o tvoje finanční možnosti a chuti experimentovat.
P.
Jinak vše ostatní je OK, hlavně jde o tvoje finanční možnosti a chuti experimentovat.
P.
Pavlii takže kdybych si koupil tu zvukovku co postnul Joker šlo by to do toho mého notasu když se mrkneš na recenzi? A když to objednám z Německa budu asi muset platit při předávce eurama že?
esi jde prece koupit i u nas, ne? (nebo je to tak vyhodny z nemecka?)
/edit: ano, uz to vidim. 99 euro je lepsi cena, nez 4000 u nas.
/edit: ano, uz to vidim. 99 euro je lepsi cena, nez 4000 u nas.
Naposledy upravil(a) Paris dne 18.10.2010 12:13, celkem upraveno 1 x.
Oni to mají za 99 euro a levnější než za 4 000 jsem tady nenašel.
Pokud na kytary.cz nebo třeba na audiotek.cz pošleš žádost o lepší cenu s tím, že to mají u thomanna levnější tak ti to taky nabídnou za tu cenu. Tyto e-shopy mají politiku záruky nejnižší ceny.
Jinak to prostě musím udělat.
Prosím uživatele, aby před založením tématu zkusili hledat
search.php?keywords=firewire&terms=all& ... mit=Hledat
studio-a-recording/kytara-a-pc-t10403.html
studio-a-recording/nahravani-pisne-tipy ... 21692.html
studio-a-recording/software-na-recording-t21211.<a class="postlink" href="htmlhttp://hudebniforum.cz/studio-a-recording/co-je-potreba-pro-domaci-nahravani-t18464.html
studio-a-recording/studiova-sluchatka-a ... 21239.html
studio-a-recording/koupe-nahravaci-zvuk ... 20889.html
studio-a-recording/domaci-nahravani-vseho-t15473.html
studio-a-recording/redukce-usb-na-firewire-t19211.html
atd atd atd.
A ještě je vhodné používat názvy témat, které dávají smysl. Nejraději bych to tu zamčel, ale protože už se tu rozjela diskuze tak to nechám být a změní název témat na nějaký co dává smysl.
Jinak to prostě musím udělat.
Prosím uživatele, aby před založením tématu zkusili hledat
search.php?keywords=firewire&terms=all& ... mit=Hledat
studio-a-recording/kytara-a-pc-t10403.html
studio-a-recording/nahravani-pisne-tipy ... 21692.html
studio-a-recording/software-na-recording-t21211.<a class="postlink" href="htmlhttp://hudebniforum.cz/studio-a-recording/co-je-potreba-pro-domaci-nahravani-t18464.html
studio-a-recording/studiova-sluchatka-a ... 21239.html
studio-a-recording/koupe-nahravaci-zvuk ... 20889.html
studio-a-recording/domaci-nahravani-vseho-t15473.html
studio-a-recording/redukce-usb-na-firewire-t19211.html
atd atd atd.
A ještě je vhodné používat názvy témat, které dávají smysl. Nejraději bych to tu zamčel, ale protože už se tu rozjela diskuze tak to nechám být a změní název témat na nějaký co dává smysl.
Fender Jazz Bass American Special, Fokus Jazz bass fretless+RM, Markbass Mini CMD121P, Makrbass Mirkomark 801
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
A proč by to nešlo?Blinkbass píše:Pavlii takže kdybych si koupil tu zvukovku co postnul Joker šlo by to do toho mého notasu když se mrkneš na recenzi? A když to objednám z Německa budu asi muset platit při předávce eurama že?
P.
Ne, musíš to zaplatit kartou v éčkách.Blinkbass píše: A když to objednám z Německa budu asi muset platit při předávce eurama že?
Vztek, zkreslení.

∞=0

∞=0
Re: Notebook a zvuková karta. Firewire x USB (Jak s notebookem?)
Tak jsem napsal na Audiotek a slevu mi dali 200Kč z 3990 na 3790 dobrý vtip co?
Přitom konkurenční cena je 2430 a to tam melou že chtějí mít nejnižší ceny v EU
Tak se jich zeptej proč ti slevili tak málo 
Fender Jazz Bass American Special, Fokus Jazz bass fretless+RM, Markbass Mini CMD121P, Makrbass Mirkomark 801
Na to už dobré dva dny neodpovídají 
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Klasická ocbhodnická retorika - pokud najdete levnější, pokusíme se vám nabídnout nížší cenu. Nikdo neříká, jestli nižší než cena konkurence, nebo prostě nižší než původní cena. Už jsem zažil u jednoho krámu, že v rámci podobné garance nejnižších cen se při nalezení zboží o 1200 levnější rozhodli slevit o 60 korun. 
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008