Nové potenciometry

Efekty, hardware, elektronika, struny, ...
Odpovědět
břucháč

Nové potenciometry

Příspěvek od břucháč »

Dobrý den, o potenciometrech jsem tu skoro vůbec nic nenašel (když ano, tak jsem tomu stejně moc nerozumněl) a potřeboval bych poradit- teď nedávno jsem na Aukru odkoupil starou baskytaru Jolana Vikomt, řekl jsem si, že si jí zkusím rekonstruovat, spíš pro zajímavost a abych se s kytarou poznal trochu víc do hloubky :wink: Kdybych jí pokazil (dopadlo-li by to opravdu špatně) z basy se stane pokojová výzdoba- když se ale poštěstí a šlo by na ní hrát, rozhodně mi to vadit nebude. No a jak jsem jí postupně rozebíral, napadlo mě, že by nejspíš nebylo úplně od věci povyměňovat některé její hardwareové díly- snímač vypadá, že je v pohodě(či ne, jak to poznám? :D ), a pak potenciometry, ty bych radši vyměnil- a toť moje otázka- mají mít baskytarové potenciometry jiné parametry než např. potenciometry elektrických kytar? Našel jsem nějaké na bachmusik.com, ale prostě se v tom nevyznám, tak nevím, co vybrat... s jejich případnou instalací problém nebude (rodinka pomůže).

Díky za info!
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Re: Nové potenciometry

Příspěvek od Nero »

Mají stejné parametry. Řešit musíš to, jestli je třeba poták lineární nebo logaritmický a jaký má mít odpor. Nejlepší bude, když se podíváš, co mají na sobě napsané potáky, které v té base ted jsou.

A jestli je snímač v pohodě, to poznáš snadno - zapojíš basu a zjistíš, jestli hraje (a jak).
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

břucháč píše:Dobrý den, o potenciometrech jsem tu skoro vůbec nic nenašel (když ano, tak jsem tomu stejně moc nerozumněl) a potřeboval bych poradit- teď nedávno jsem na Aukru odkoupil starou baskytaru Jolana Vikomt, řekl jsem si, že si jí zkusím rekonstruovat, spíš pro zajímavost a abych se s kytarou poznal trochu víc do hloubky :wink: Kdybych jí pokazil (dopadlo-li by to opravdu špatně) z basy se stane pokojová výzdoba- když se ale poštěstí a šlo by na ní hrát, rozhodně mi to vadit nebude. No a jak jsem jí postupně rozebíral, napadlo mě, že by nejspíš nebylo úplně od věci povyměňovat některé její hardwareové díly- snímač vypadá, že je v pohodě(či ne, jak to poznám? :D ), a pak potenciometry, ty bych radši vyměnil- a toť moje otázka- mají mít baskytarové potenciometry jiné parametry než např. potenciometry elektrických kytar? Našel jsem nějaké na bachmusik.com, ale prostě se v tom nevyznám, tak nevím, co vybrat... s jejich případnou instalací problém nebude (rodinka pomůže).

Díky za info!
ahoj
jestli je snímač dobrej poznáš snadno jestli hraje nebo ne , a když nehraje tak se nanej kouknout jestli neni utrzenej dratek nebo tak něco ...
k těm potenciometrum. vyloženě na basu extra potenciometry nejsou fungujou uplne stejne na kytare i na base. jen jedini naco si dát pozor je . velikost montazniho otvoru pak jestli je linearni nebo logarytmickej (ale to tam bejva napsany př. 500kA ) a pak jakou má hřídelku pro nasazení kloboučku bjva hladka nebo drazkovana . a sistem zapojeni z jukazdyko potenciometru stejnej.
Dobří umělci kopírují ti nejlepší kradou. - Pablo Picasso
Obrázek
břucháč

Příspěvek od břucháč »

Super, díky moc :)
Snímač bych byl vyzkoušel, kdyby úplně nechyběl jack, který doma náhradní nemám. Takže to bude muset počkat...
S velikostmi otvorů apod. počítám a beru je v úvahu, na té hřídelce (hladká/vroubkovaná) nezáleží, dokud má stejný průměr, ne? Kloboučky se navíc dají dokoupit, což mám stejně v plánu...
Ještě jednou dík za rady :)
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

břucháč píše:Super, díky moc :)
Snímač bych byl vyzkoušel, kdyby úplně nechyběl jack, který doma náhradní nemám. Takže to bude muset počkat...
S velikostmi otvorů apod. počítám a beru je v úvahu, na té hřídelce (hladká/vroubkovaná) nezáleží, dokud má stejný průměr, ne? Kloboučky se navíc dají dokoupit, což mám stejně v plánu...
Ještě jednou dík za rady :)
no naty hridelce taky zalezi . voni se delaj kloboucky co se zajistujou sroubkem , ty se davaj na hladnou kridelku a pak co se jen nasunou a ty se zas davaj na tu drazkovanou
Obrázek
břucháč

Příspěvek od břucháč »

oukej, dík:)

No a dal jsem na vás a mrkl se na ty staré potenciometry, jediné co na nich je napsáno zní:
TESLA
TP 280 n 20A
M25/G- PF

...cože přesně mi to má říct, kdybych chtěl koupit nové?
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

břucháč píše:oukej, dík:)

No a dal jsem na vás a mrkl se na ty staré potenciometry, jediné co na nich je napsáno zní:
TESLA
TP 280 n 20A
M25/G- PF

...cože přesně mi to má říct, kdybych chtěl koupit nové?
ten potenciometr je logaritmický ."G" takle to značila a asi pořád značí tesla. ale nezdá se mi ta hodno ta M25 . 25 mega ohm ? to asi ne ... jestli máš po ruce multimetr tak změř mezi krjnáma pacičkama toho potáku a tu hodnotu kup . aby si ten potenciometr změřil přesně tak ho budeš muset vyletovat z basy ven.
EDIT. jestli ty potáky nešustěj když s nima otáčíš tak je tam nech ty starý tesly nebyly vůbec špatný. A jestli se rozhodneš pro nový tak tam vubec nedávej ty parodie comaj GM za 20kacek. ale spis neco jako maj na kytarách nebo vnejakym jinymkramu z hudebninama ale stojej tak okolo 160korum.
Obrázek
Abu
Bandzone: http://bandzone.cz/thedirtyraccoons
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Abu »

core88 píše:
břucháč píše: M25/G- PF
ten potenciometr je logaritmický ."G" takle to značila a asi pořád značí tesla. ale nezdá se mi ta hodno ta M25 . 25 mega ohm ? to asi ne ...
Je to 0.25MOhm, takze vlastne 250kOhm, logaritmicky.
Hraju výhradně na šrot.
Tom350

Příspěvek od Tom350 »

Vikomta jsem zapojoval přesně podle tohodle schématu http://www.rmpickups.cz/soubory/schema_bass_p.gif a všechno hraje a funguje. Vyměnil jsem komplet všechyn dráty - chtěl jsem to mít tak, jak to bylo původně, tak ten od snímače jsem vyrobil z koaxu :) a vyměnil ještě zdířku na jack, protože tam bylo cosik menšího a hraje to celkem slušně, šumu rozhodně minimum, oproti originálu.
aivn86
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aivn86 »

Doporučuji koupit v obchodě s elektro součástkama nové potenciometry a jackový konektor do panelu. U těch potenciometrů si dej pozor. Pokud budeš kupovat s krážkovanou hřídelkou tak musí mít drážky po celé délce hřídelky.
http://www.rmpickups.cz/accessories.html
takové jako jsou v tomto odkazu. Rozdíl je v tom, že v obchodě s elektro součástkama je koupíš za 25,- a ne za 100,- a rozdíl v nich není. Když by jsi měl. Pokud budeš mít dlouhou hřídelku tak ji musíš zaříznout, ale to ji uřízneš i těma drážkama takže pak ta čepička nebude na ničem držet. Tak na to si dej pozor. Jinak v tom není žádný problém. Pokud máš doma pájku, cín a kalafunu tak to zváldneš v pohdoě.

jinka si přečti toto: ať si uděláš představu snimace-hardware-prislusenstvi-udrzba/v ... t7722.html

toto si přečti taky:
http://www.rmpickups.cz/pot.html
Fender Jazz Bass American Special, Fokus Jazz bass fretless+RM, Markbass Mini CMD121P, Makrbass Mirkomark 801
Odpovědět

Zpět na „Baskytarový hardware, příslušenství, údržba“