Akordy v toninách?

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
Odpovědět
Babina

Akordy v toninách?

Příspěvek od Babina »

Ahoj,
mám takový jeden problém. Jak poznám v jaké jsem tonině :oops: ? Mám např. nějaký rytmický sled akordů a teď nevím, které akordy patří do jaké toniny?
Dík.
Uncle

Re: Akordy v toninách?

Příspěvek od Uncle »

No první akord je většinou tónika, což je vlastně první ton ve stupnci ...
DL
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DL »

Uncle píše:No první akord je většinou tónika, což je vlastně první ton ve stupnci ...
Nemusí být vždy (jak píšeš). Jistější (také není pravidlem) bývá kouknout se na závěrečný akord
.: Gibson Flying V Ebony [SH2N+SH6B] :: Jolana Alfa 1965 DL Custom :: Eddy Finn EF-10-S Ukulele :.
.: Cort Earth 70 :: Klotz cables :: Damage Control Solid Metal :: Dunlop MXR Distortion III :.
.: St.Anley's Woolly Mammoth :: Ibanez Weeping Demon Wah :: Mackie Onyx Blackjack :.
.: Blackheart Handsome Devil :: Elixir .009/.046 strings :: Nerův AKG P120 :: AKG K271 MkII :.
shoooter

Příspěvek od shoooter »

Na tohle demagogické fórum už nechodím.
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Popřípadě kvintový :lol:
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
Babina

Příspěvek od Babina »

Dík moc.
Ještě jedna otázka :oops: . Tak tohle jsou základní akordy, co takhle ostatní např. power chords, různé sus, dim atd.
framikoin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od framikoin »

power chords mas jednoduchy. u nich plati to same jako u klasickych dur/moll. power chordu chybi tercie oproti pravemu akordu, ktera by urcovala charakter dur/moll. u slozitejsich akordu to povetsinou chce se trosicku podivat na teorii. ale treba to kde je maj7, moll7, 7 atd. pochopis hodne rychle.
Gibson Les Paul Studio,Epi SG400,Vintage Strat Icon Series,efekty,vox
DL
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DL »

Babina píše:Tak tohle jsou základní akordy, co takhle ostatní např. power chords, různé sus, dim atd.
Powery řešíš normálně jako běžné akordy. V tomto směru můžeš powery chápat jako jednotlivé tóny, nejsou durové nebo mollové.

Další varianty akordů nechám povolanějším. :)
.: Gibson Flying V Ebony [SH2N+SH6B] :: Jolana Alfa 1965 DL Custom :: Eddy Finn EF-10-S Ukulele :.
.: Cort Earth 70 :: Klotz cables :: Damage Control Solid Metal :: Dunlop MXR Distortion III :.
.: St.Anley's Woolly Mammoth :: Ibanez Weeping Demon Wah :: Mackie Onyx Blackjack :.
.: Blackheart Handsome Devil :: Elixir .009/.046 strings :: Nerův AKG P120 :: AKG K271 MkII :.
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Podle tónů v tónině. Sus2 a sus4 se hodí téměř všude, dim zase nezapadají nikam a používají se spíš na půltónové přeběhy nebo v jazzu dost specifickým způsobem (nepovím jakým, ještě jsem do toho dostatečně neproniknul); powerchordy nemají tercie, nejsou to vlastně ani akordy, a nemají tudíž durový či mollový charakter. Používají se nejčastěji pro hraní se silným zkreslením, protože tercie jsou v rovnoměrně temperovaném ladění strašlivě rozladěné a čím máš větší zkreslení, tím více je to znát. V čistém ladění fungují se zkreslením dobře, ale toho se na běžné kytaře těžko dosahuje. Pak se občas používají na mollových dominantách, kde by to moll posunul do příliš melancholické nálady a durová sedma příliš narušuje plynulost skladby.
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“