Vliv částí kytary na zvuk

Klasické, westernové, hybridní, elektroakustické, ...
Odpovědět
rocky77

Vliv částí kytary na zvuk

Příspěvek od rocky77 »

Zdravím všechny,

abych trochu oživil šeď fóra v sekci "Akustické kytary" způsobenou tím, že se zde řeší už skoro jen dotazy na kytary pro začátečníky po Xté, rozhodl jsem se založit nové vlákno...snad bude zajímavé a nebudu ukamenován... :D

Přivedla mne k tomu skutečnost, že jsem se v polsedním měsící setkal 2x po sobě s názorem, že má-li kytara luby a zadní desku z překližky, skoro nezaáleží na typu dřeva, neb vliv na zvuk je minimální...

A tak mne napadla otázka, v jakém poměru se vlastně přední deska, zadní deska a luby podílejí na výsledném zvuku kytary? A jak se ten poměr mění, je-li nějaká část vyrobena z překližky/masivu...? Tak co myslíte...kytaristi? :wink:
Seagull 25th Anniversary Mahogany Spruce
shoooter

Re: Vliv částí kytary na zvuk

Příspěvek od shoooter »

To je složitější. Masív nemusí být automaticky lepší než překližka apod.
Ale já myslím že zásadní je přední deska, potom zadní deska, styl a materiál žebrování, méně pak luby. Potom je to lak, materiál krku, sedla a ořechu. Vše ostatní lze zanedbat, maximálně snad ještě hmatník a kobylka, ale to už jsou podle mně akademické debaty.. Struny neuvádím, můžou být každý měsíc jiné.
U překližek je materiál asi opravdu nepříliš podstatný, i když polomasivy třeba od Taylora hrajou jako ďábel.
Přidáme li do toho různý materiál a tloušťku strun a trsátka, a styl hry, nedá se jednoznačně odpovědět.
Na tohle demagogické fórum už nechodím.
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
...EDGE...

Příspěvek od ...EDGE... »

To se prakticky neda spocitat, k nejakemu pomeru ci cislu se urcite nedoberes ;)
Vyjmenoval bych to asi podobne jako shooter, opravdu hodne dulezita je samozrejme kvalitni predni deska, pokud mozno masiv, ale dost i konstrukce kytary (material, sila, a geometrie zebrovani, tvar tela, velikost..)
SUK
last.fm: last.fm/user/sukcz
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/sukovec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SUK »

jak to napsal shooter... jen s malou zmenou (za predpokladu, ze to bylo napsano v poradi): podle me vetsi roli na zvuk, nez zebrovani, zadni deska a luby ma kobylka a prazce (vcetne nulteho).

Jinak myslim, ze pokud kytaru nevyrabis tak je to jedno a muzes resit leda celkovej zvuk... Uz te vidim, jak menis zebrovani protoze G5 tam ma malo vejsek :D
Hodně budem někde...
rocky77

Příspěvek od rocky77 »

SUK píše:Jinak myslim, ze pokud kytaru nevyrabis tak je to jedno a muzes resit leda celkovej zvuk... Uz te vidim, jak menis zebrovani protoze G5 tam ma malo vejsek :D
Právě proto jsem se nezmiňoval o věcech, jako je žebrování, kobylka, krk atd., protože ty jsou dané a nejsou to parametry, podle kterých by se kytary daly moc vybírat... Ale naopak je běžné, že určitý model je v kombinaci smrk/mahagon, smrk/palisandr a třeba ještě smrk/javor...
shoooter

Příspěvek od shoooter »

SUK píše:podle me vetsi roli na zvuk, nez zebrovani, zadni deska a luby ma kobylka a prazce (vcetne nulteho).
Kobylka jako taková je většinou palisandr nebo eben - rozdíl bude nepatrný. Sedlový pražec a ořech mají sice velký vliv, ale pokud kytara "nehraje" kvůli korpusu, nezachrání to žádný materiál sedla ani ořechu.
Základ je kvalitní korpus, sedlo tomu potom buď něco přidá nebo ubere. Pokud bude korpus hluchý, sedlo to nezachrání. Špatné je podkládání dýhou! Co se týká nultého pražce, moc kytar ho dnes nemá, a ořech si ve spoustě stylů moc nezahraje (kapo, baré, swingové a jazzové akordy apod.)
U ostatních pražců se potom projevuje i materiál struny a hlavně technika hry - obojí silně proměnné a subjektivní.
Korpus zvuk tvoří, zbytek ho "jen" ovlivňuje, tím je to dáno.
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
shoooter

Příspěvek od shoooter »

rocky77 píše:
SUK píše:Jinak myslim, ze pokud kytaru nevyrabis tak je to jedno a muzes resit leda celkovej zvuk... Uz te vidim, jak menis zebrovani protoze G5 tam ma malo vejsek :D
Právě proto jsem se nezmiňoval o věcech, jako je žebrování, kobylka, krk atd., protože ty jsou dané a nejsou to parametry, podle kterých by se kytary daly moc vybírat... Ale naopak je běžné, že určitý model je v kombinaci smrk/mahagon, smrk/palisandr a třeba ještě smrk/javor...
Ale ano, jednak třeba existují alternativy s různým žebrem, třeba Martin D-28 vs. HD-28, a jednak vím o několika lidech co si žebrování nechali upravit. Jsou řady kytar, které mají různá žebrování, a i kytary bez žebrování zadní desky atd.
http://www.mguitar.com/guitars/features ... index.html

Označením modelu (ne řady) je dána i kombinace dřev. V průběhu výroby se mění především materiál hmatníku a bridge (palisandr vs. eben), ale to je asi spíš o ceně.
Takhle to má třeba Furch
Obrázek
# S = sitka spruce = smrk (Picea sitchensis)
# C = west.red cedar = cedr (Thuja plicata)
# M = tropic amer.mahogany = jihoamerický mahagon (Swietenia macrophylla)
# S = Engelman spruce = smrk (Picea engelmanii)
# F = big leaf maple = javor (Acer macrophyllum)
# K = hawaiian koa = koa (Acacia koa)
pouze na spec.objednávku/ for special order only available
# CC = coco-bolo = cocobolo (Dalbergia retusa)
pouze na spec.objednávku/ for special order only available
# R = indian rosewood = indický palisandr (Dalbergia latifolia)
# O = ovangkol = ovangkol (Guibourtia ehie J.Leonard)
# P = african padouk = africký padouk (Pterocarpus)

# Ebony = Eben (Diospyros crassiflora)
# Beech = Buk (Fagus sylvatica)
# Walnut = ořech (Juglans regia/hindsi

Je to složité, ale jen se sznažím vysvětlit, že napsat přední : zadní : lubům = 53:34:13, a překližka : masiv = 1:1,34 se nedá :)
rocky77

Příspěvek od rocky77 »

Jasně...ta otázka na poměr mne napadla až dodatečně... Původně mne spíše zajímalo, jak je to s tím tvrzením o minimálním vlivu překližkových lubů a zadní desky na zvuk...

Jinak jsem to téma myslel spíše teoreticky - kytaru vybírám podle toho, jak zní a jak mi sedne do ucha, nikoli podle toho, co má napsáno v rodném listě :D Uznávám, že je to téma spíše pro stavitele kytar, ale říkal jsem si, že to třeba zaujme i ještě nějakého laika, jako jsem já :wink:
shoooter

Příspěvek od shoooter »

rocky77 píše:Jasně...ta otázka na poměr mne napadla až dodatečně... Původně mne spíše zajímalo, jak je to s tím tvrzením o minimálním vlivu překližkových lubů a zadní desky na zvuk...

Jinak jsem to téma myslel spíše teoreticky - kytaru vybírám podle toho, jak zní a jak mi sedne do ucha, nikoli podle toho, co má napsáno v rodném listě :D Uznávám, že je to téma spíše pro stavitele kytar, ale říkal jsem si, že to třeba zaujme i ještě nějakého laika, jako jsem já :wink:
Určitě není překližka jako překližka (viz třeba ten Taylor). Bude ale asi záležet na počtu vrstev, směru vláken, použitém lepidle, technologii lepení atd. a kromě toho trochu i na druhu dřeva.
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

a ořech si ve spoustě stylů moc nezahraje
a ořech si ve spoustě stylů docela zahraje, bluegrass, country, blues - otevřená ladění, kde s prázdnými strunami přímo počítá a velká spousta skladeb klasické kytary.

Zcela dominantní vliv na výsledný zvuk nástroje má svrchní deska a typ žebrování.
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
shoooter

Příspěvek od shoooter »

Atkins píše:
a ořech si ve spoustě stylů moc nezahraje
a ořech si ve spoustě stylů docela zahraje, bluegrass, country, blues - otevřená ladění, kde s prázdnými strunami přímo počítá a velká spousta skladeb klasické kytary.

Zcela dominantní vliv na výsledný zvuk nástroje má svrchní deska a typ žebrování.
To si ale v obou odstavcích napsal jinými slovy přesně to co já :)
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

vyskočily na mě historické videa na YT, tak si dovolím exhumovat tento necrothread, protože kromě jinde zmiňovaného sexy tvaru, video imho pěkně ukazuje jemné rozdíly v zabarvení středů když máte tělo z palisandru nebo mahagonu nebo javoru.

Kytary Avian v mezičase bohužel zřejmě padly za vlast, takže jenom taková vzpomínka
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
Odpovědět

Zpět na „Akustické kytary“