Bránice?

Technika zpěvu, zpěvová aparatura, efekty, ...
Odpovědět
Blinkbass

Bránice?

Příspěvek od Blinkbass »

Zdravím chci se zeptat při zpívání se říká že se má dýchat přes bránici pak se líp zpívá a tak. Nemáte nikdo na toto nějáké cvičení? Co vím naše učitelka na retoriku donesla jednou do třídy nějáká dechová cvičení například při projevu apod. Jenže ted už není na škole a já nevím kde to sehnat. Nevíte někdo o nějákém zdroji, který by mi tedy pomohl zlepšit můj zpěv?
woro90-1

Re: Bránice?

Příspěvek od woro90-1 »

Jednak už se to tu řešilo a jednak není nic jednoduššího než když si lehneš na záda a uvolníš se. Brzy si všimneš, že nedýcháš do hrudníku ale do břicha, že se ti nehýbou žebra ale bránice. A když se to naučíš ovládat, máš to.
Slayertplsko

Příspěvek od Slayertplsko »

Je na to dobre cvicenie, vola sa Farinelliho manever. Lahnes si na postel, pod hlavu si nieco podlozis, nech ju mas trochu vyssie (napr. vankus). Polozis si ruky na brucho a nadychnes sa ''do brucha'' (ak ti to nejde, tak si poloz a brucho knihu a snaz sa ju nadychom zdvihnut - potom uz ale knihu nepouzivaj). Skus citit rukami pohyby svalov na bruchu pri nadychu a vydychu.

A teraz k samotnemu cviceniu. Ma tri fazy: nadych, podrzanie nadychu, vydych
1. Nadychnes sa tak, ako som opisoval vyssie...pomaly!! A sleduj tie svaly.
2. Podrzis nadych, teda nechas svaly v tej istej polohe, pricom ziaden vzduch nejde von ani dnu. Zaroven maj otvorene usta a hrdlo, teda nezadrzuj dych ako pri potapani alebo co ja viem com.
3. Pomaly vydychnes.

Kazda z faz ma trvat rovnako dlho. Mozes zacat pri 4+4+4 sekundach, potom to zvysit na 5, potom 6 a az kam sa dostanes. Dychanie potom pri samotnom speve je to, co robis v druhej faze (s malou odchylkou a to, ze predsalen nechas minimalne mnozstvo vzduchu uniknut). Teda ziadne tlacenie na branicu, ziadne tlacenie ako pri porode, ziadne vypucenie brucha ci naopak vtahovanie ani podobne veci. Princip je nechat uniknut co najmenej vzduchu, nie prevalcovat hlasivky troma galonmi vzduchu na jednu slabiku.
Blinkbass

Příspěvek od Blinkbass »

Paráda tak já to budu zkoušet. Moc děkuju.
Blinkbass

Příspěvek od Blinkbass »

Ještě mám dotaz někdo říká že sportovci dýchají přes hrudník zpěvák by měl využívat bránici. Jak to mám udělat když sportuji a zároveň zpívám? Není to problém? Zdůraznuji že dýchání přes bránici se teprve učím.
Slayertplsko

Blinkbass píše:Ještě mám dotaz někdo říká že sportovci dýchají přes hrudník zpěvák by měl využívat bránici. Jak to mám udělat když sportuji a zároveň zpívám? Není to problém? Zdůraznuji že dýchání přes bránici se teprve učím.
Nemyslim, ze by s tym mal byt problem. A nie som si isty, ze je to pravda. :D Ved vies, jak je to s vecami typu ''nekdo rika''. Ak vsak chces presnejsie informacie, opytaj sa odbornika - lekara.
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Pi sportu pochopitelně dýcháš hrudníkem, protože máš břicho zpevněné. Bránici plně využíváš při spaní nebo při zpěvu. Vsedě to kombinuješ a zavěšený za nohy zase dýcháš hrudníkem, protože máš břicho částečně zpevněné. Vestoje podle nálady a vykonávané činnosti (ve stresu a při nějaké aktivitě čistě hrudník, při odpočinku více břicho). Nejde o to, že sportovec dýchá výhradně do hrudníku a zpěvák výhradně do břicha, jde o to, že při fyzicky náročném pohybu se bránice moc využít nedá, a hrudním dechem nedostaneš dostatečný tlak a objem pro zpěv.
Blinkbass

Příspěvek od Blinkbass »

Ještě se chci zeptat přitom cvičení mám nádech a výdech provádět nosem nebo ústý?
Slayertplsko

Blinkbass píše:Ještě se chci zeptat přitom cvičení mám nádech a výdech provádět nosem nebo ústý?
Vsetko rob ustami. Maj ich furt naplno otvorene a len tymi brusnymi svalmi to reguluj. Tu cvicis skor to podrzanie dychu, lebo to je pri speve dolezitejsie nez to, ci sa nadychnes do ''branice'' alebo do ''hrudnika''. Na to sa casto zabuda. Ale to, ci sa nadychnes nosom alebo ustami, je v podstate jedno. Akurat si to pri tomto cviceni budes zbytocne komplikovat, ked sa budes nadychovat nosom. Proste vsetko tu rob ustami. Az pochopis ten princip a dostanes to do krvi, tak uz sa dychovymi cviceniami viac zaoberat nemusis.
Trey
last.fm: http://www.last.fm/user/Roonagu
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/roonagu

Příspěvek od Trey »

Tak to tu lechce oživim,přečetl jsem si včera ty rady a moc jsme z toho moudrej nebyl,ale dneska sem si zpíval a najednou sem začal pracovat s břihem,jako by zatahovat jeho horní část(jako by u žaludku) a břicho se mi nafukuje,bylo to jako by mi zpěv vycházel z horní části břicha a zpíval jsem taky výš než kdy pamatuju(ikdyž to možná bude tim že je to poprvý co jsem zpíval fakt naplno,hodl když má člověk řvoucí sluchátka na uších,zvýší hlas s nim,to je docela dobrej trik na doma když se cítim nesvuj že jste tak nahlas,já prostě nasadim sluchátka,dam muziku dost nahlas a pak se podvědomě už člověk snaží vyrovant muzice),odpovídá to zhruba tomu když zpívam pomocí bránice?
Dustborn - http://bandzone.cz/dustborn
Arthemion - http://bandzone.cz/arthemion
Strandberg Boden NX7, Badstroke Invader 7, Ibanez RGA420Z, Jackson RR24, DOWINA DCE111-LE
Quad Cortex, Marshall JVM410H, ENGL E650 Ritchie Blackmore,
mikrofony: Shure SM7B, T.bone SCT2000
paby

Příspěvek od paby »

Trey: já to tak dělám taky :D poprvé, (nedávno) jsem se zaměřil na "nafukování břicha" a doopravdy potom zpívám lepším hlasem, můžu muziku víc prožít a hlas se mi nezadrhne. Nemůžu řikat jak bůh ví umim zpívat, ale když zkouším bránici tak slyším, že se dostávám víc do výšek a tak podobně :) ještě že máme hudební forum, kde se toho hodně dozvíme :wink:
McKozias
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od McKozias »

tak jasne, o tu branici se muzes poradne "oprit"...u pres krk to je tka o hlasivky
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

McKozias píše:tak jasne, o tu branici se muzes poradne "oprit"...u pres krk to je tka o hlasivky
Ano, jde o to, že můžeš uvolnit krk, protože máš dostatečný tlak, který ty hlasivky pořádně rozezní. Mezižeberní dýchací svaly jsou slabé, co se týče pořádného výdechu. Proto je potřeba hrudník nechat nehybný a cpát to ven bránicí, která je daleko silnější a rychlejší (ta rychlost se prosadí třeba u foukací harmoniky).
Odpovědět

Zpět na „Zpěv“