Stavba MIDI controleru

Stavba a úpravy efektů, footswitchů a dalších zařízení
Nik 555

Stavba MIDI controleru

Příspěvek od Nik 555 »

Zdravim, jen mě napadlo, jestli by bylo možný nějakým způsobem postavit MIDI controler.. ZAkoupit si nějaký tlačítka propojit je mezi sebou a následně zapojit po usb k PC.. Šlo by to nějak a je to vůbec reálný?
Předem díky za jakékoliv tipy přátelé :)
Naposledy upravil(a) Nik 555 dne 28.10.2010 12:27, celkem upraveno 2 x.
Hudba si vyžaduje své přednosti, které nemají kompromisy.
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Re: Stavba MIDI controleru

Příspěvek od core88 »

Nik 555 píše:Zdravim, jen mě napadlo, jestli by bylo možný nějakým způsobem postavit MIDI controler.. ZAkoupit si nějaký tlačítka propojit je mezi sebou a následně zapojit po usb k PC.. Šlo by to nějak a je to vůbec reálný?
Předem díky za jakékoliv tipy přátelé :)
tak realný to je . ale jen za předpokladu že umíš programovat microprocesory a řikaj ti něco logický obvody....
Dobří umělci kopírují ti nejlepší kradou. - Pablo Picasso
Obrázek
Nik 555

Příspěvek od Nik 555 »

Aha tak to moc né.. No jde mi o to.. Že si chci postavit elektronický bicí a jejich zvuk pujde přes vst instrument v cubase konkrétně "EZ drummer" nebo "addictive drums". Tyhle dva programy se daj ovládat i klávesnicí PC.. Napadlo mě nějak rozmontovat klávesnici starou, a použít jednotlivé tlačítka z ní a ty ve finále rozmístit do bubínků které bych z něčeho vyrobil.. To by šlo ne?
vrablc.v
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vrablc.v »

Nik 555 píše:Aha tak to moc né.. No jde mi o to.. Že si chci postavit elektronický bicí a jejich zvuk pujde přes vst instrument v cubase konkrétně "EZ drummer" nebo "addictive drums". Tyhle dva programy se daj ovládat i klávesnicí PC.. Napadlo mě nějak rozmontovat klávesnici starou, a použít jednotlivé tlačítka z ní a ty ve finále rozmístit do bubínků které bych z něčeho vyrobil.. To by šlo ne?
teoreticky jo :wink:
Poslechněte si mou kapelu na http://annoyingdust.com
Nik 555

Příspěvek od Nik 555 »

Ale je to zajímavý nápad ne? :) Jinak mě ještě vrtá hlavou, jak by se ta klávesnice dala rozebrat.. Protože jednotlivé tlačítka pod klávesnicí budou spojené asi v sobě..
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

Nik 555 píše:Aha tak to moc né.. No jde mi o to.. Že si chci postavit elektronický bicí a jejich zvuk pujde přes vst instrument v cubase konkrétně "EZ drummer" nebo "addictive drums". Tyhle dva programy se daj ovládat i klávesnicí PC.. Napadlo mě nějak rozmontovat klávesnici starou, a použít jednotlivé tlačítka z ní a ty ve finále rozmístit do bubínků které bych z něčeho vyrobil.. To by šlo ne?
jak pise vojta teoreticky by to slo ale prakticky asi ne. v klavesnici mas talcitka a v tech elektronikejch bicich mas piezi snimac. ten pri ruzny sile uderu pak udela rurne silnej zvuk kdyz by se ti to jk povedlo naroubovat na klavesnici tak by kazdej uder mel stejnou hlasitost a moh by si na to jen klept a nevo do toho malatit jak o zivot
Obrázek
Nik 555

Příspěvek od Nik 555 »

No ty hlasitosti úderů bych ještě nějak přežil.. Ale aby tlačítka vydrželi silné údery.. Tak to by se dalo vyřešit nějakou gumou nebo něčim jinym co by se nad tohle tlačítko dalo..
rotten77
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rotten77 »

Nik 555 píše:No ty hlasitosti úderů bych ještě nějak přežil.. Ale aby tlačítka vydrželi silné údery.. Tak to by se dalo vyřešit nějakou gumou nebo něčim jinym co by se nad tohle tlačítko dalo..

Gumová podložka (3mm), pod ní molitan (5mm) a pod ní klávesnice (ty tloušťky jsou odhadem).

Jsou tak udělaný spínače na Ibanez Tone-Lok efekty. Je tam malej plastovej spínač a aby se neponičil, tak je mezi ním a pedálem kousek molitanu.
mia
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mia »

Nešlo, v klávesnici nejsou tlačítka, jsou tam dvě velké fólie s napařenými kontakty (mezi nimi ještě izolační maska) a gumové kloboučky, které pohybem klávesy přimáčknou vždy dva kontakty k sobě. Jedině vysledovat který kontakty se spojují, najít odpovídající piny na konektoru elektroniky a tam drátkama zapájet mikrospínače. Takhle jsem dělal kytarový ovládač pro Guitar Hero.
If ain't broken, don't fix it!
Nik 555

Příspěvek od Nik 555 »

Jedině vysledovat který kontakty se spojují, najít odpovídající piny na konektoru elektroniky a tam drátkama zapájet mikrospínače. Takhle jsem dělal kytarový ovládač pro Guitar Hero.[/quote]

Přesně tak! Takhle to chci udělat.. Sehnal jsem si uzký drát, a ten bych napájel na místa jednotlivých kláves dle libosti.. Jak by se tedy dali vystopovat kontakty, když je tam ta folie aniž bych narušil spoj??
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

Nik 555 píše: Jak by se tedy dali vystopovat kontakty, když je tam ta folie aniž bych narušil spoj??
vystopovat se ta da jednoduse . bud pojedeš prstem a budes sledovat kam ta cesticka vede a nebo to propískáš multákem. pak by taky bylo dobry si ty vytazeny klavesi popsat abys vedelel co je co.
Obrázek
Nik 555

Příspěvek od Nik 555 »

core88 píše:
Nik 555 píše: Jak by se tedy dali vystopovat kontakty, když je tam ta folie aniž bych narušil spoj??
vystopovat se ta da jednoduse . bud pojedeš prstem a budes sledovat kam ta cesticka vede a nebo to propískáš multákem. pak by taky bylo dobry si ty vytazeny klavesi popsat abys vedelel co je co.
Aha ale právě jsem taky slyšel od známýho, že když budu pájet tak tu folii přetavim a přerušim celej spoj.. Takže budu potřebovat nějakou starou klávesnici kde je normální tišťák??
SUK
last.fm: last.fm/user/sukcz
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/sukovec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SUK »

core88 píše:vystopovat se ta da jednoduse...
...zapojis klavesnici, presneji receno cip a dratkem budes propojovat piny a sledovat, co se deje....
Hodně budem někde...
vrablc.v
Kontaktovat uživatele:

Re: Stavba elektronických bicí

Příspěvek od vrablc.v »

a jak to vyresis u cinelu?
jako Tomy si umim predstavit nejake kulate desky z dreveotrisky pod blanou spinac, ale cinel? :roll:
Poslechněte si mou kapelu na http://annoyingdust.com
Nik 555

Příspěvek od Nik 555 »

Činely budou vyřešený úplně stejně jako ostatní desky se spínačema akorád tam bude sampl činelu..
Jinak.. Teď jsem vyráběl jen takovej prototip z mojí klávesnice kde jsem přilepil dráty mezi oba póly u klávesy.. Tyhle dráty jsem vyvedl a na jeden konec upevnil pružinku která se při úderu paličky spojí s druhym koncem drátu který je upevněn společně s pružinkou v malý mělký misce.. Zatím to tedy vypadá že to půjde.. Jen doufám že nebude problém s letencí zatím se mi zdála dobrá.. Uvidí se až skusím celej set.. Zejtra jedu pro starší klávesnici a vše udělam kvalitněji..
Nik 555

Příspěvek od Nik 555 »

Ještě mě napadlo.. Kdybych chtěl použít klasický "piezo snímač" který je normálně i v klasický e.bicích,
tak bych musel mít modul? Nebo bych mohl tyhle piezo snímače jen připojit do klávesnice stejnym způsobem jak vypínač?
mia
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mia »

Nik 555 píše:Ještě mě napadlo.. Kdybych chtěl použít klasický "piezo snímač" který je normálně i v klasický e.bicích,
tak bych musel mít modul? Nebo bych mohl tyhle piezo snímače jen připojit do klávesnice stejnym způsobem jak vypínač?
to by nechodilo, klávesnice reaguje na sepnutí (teda změnu odporu mezi dvěma piny) a piezo dává při poklepu napětí. Teda bys musel udělat převodník, což by byl v podstatě jednoduchý zesilovač se spínacím prvkem na výstupu. Relátkem nebo tranzistorem. Nemuselo by to být složitý, stačily by dva tranzistory, dioda, kondík a pár odporů.
mia
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mia »

Nik 555 píše:Aha ale právě jsem taky slyšel od známýho, že když budu pájet tak tu folii přetavim a přerušim celej spoj.. Takže budu potřebovat nějakou starou klávesnici kde je normální tišťák??
To měl pravdu, na tu fólii se pájet nedá, cestičky jsou napařený buď stříbro nebo hliník a fólie je hodně tepelně neodolná. A můžu tě uklidnit, dělám u počítačů asi 15 let a ještě jsem neviděl klávesnici, kde by byl pod klávesama normální tišťák. Já jsem to spáchal tak, že jsem vytáhl z klávesnice tu destičku s čipem, opatrně oškrábal z pinů uhlíkovou vrstvu až se objevily měděný cestičky, na ty jsem pak napájel normální tenké lanka a k nim připojil mikrospínače. Na fólii jsem našel cestu od klávesy k pinu pomocí multimetru. Klávesy jsou obvykle zapojené v matici řádky/sloupce, takže třeba F2, W, S, X a Alt mají společný sloupec a různé řádky. Ale každá klávesnice to má trochu jinak, nejlepší je to fakt propísknout tím multimetrem.
Nik 555

Příspěvek od Nik 555 »

"Teda bys musel udělat převodník, což by byl v podstatě jednoduchý zesilovač se spínacím prvkem na výstupu. Relátkem nebo tranzistorem. Nemuselo by to být složitý, stačily by dva tranzistory, dioda, kondík a pár odporů.[/quote]

No jo ale jak bych pak dostal z tohohle převodníku přes usb ten signál do PC?
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

Nik 555 píše:"Teda bys musel udělat převodník, což by byl v podstatě jednoduchý zesilovač se spínacím prvkem na výstupu. Relátkem nebo tranzistorem. Nemuselo by to být složitý, stačily by dva tranzistory, dioda, kondík a pár odporů.
No jo ale jak bych pak dostal z tohohle převodníku přes usb ten signál do PC?[/quote]
ten prevodnik jak myslel mia to by byl prevodnik mezi piezo snimacem a tou elektronikou z klavesnice . aby ti prevedl vystupni napeti z piezo snimace na povely sepnuto/rozepnuto.
Obrázek
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“