Jak se odnaučit držet trsátko??

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
Uncle

Jak se odnaučit držet trsátko??

Příspěvek od Uncle »

Zdravím..

No, takže jsem po třech letech zjistil že špatně držím trsátko.. držím ho vlastně tak že mám ukázováček namířený do kytary a né směrem ke kobylce, jak by měl být... zjistil jsem to když jsem se pokoušel naučit piano picking(technika hry kdy se spojuje hraní trsátkem zároven s prsty), jelikož jsem tím ukazováčkem tlumil na prostředníčku ... nakonec jsem došel i ktomu, že to byl důvod proč jsem se nebyl schopný naučit sweep picking ... Co ted stím?? Když ho chytnu tím správným způsobem pravačka je z toho nesvá a navíc má ukazováček neustále tendence se rovnat ...
John M. William

Re: Jak se odnaučit držet trsátko??

Příspěvek od John M. William »

Cvičit, cvičit, cvičit. Zlozvyky jsou zlo, ale čim dříve se to přeučí, tim lépe.. Řekl bych, že jedinou cestou je držet ho správně a začít si zvykat. Nenapadá mně nic jiného.
Obrázek
Obrázek
Obrázek

Jsem odpůrce zkratek.. LP = Les Paul, Long Play, Linkin Park..?

Tabulatury hudbě škodlivé.
Uncle

Příspěvek od Uncle »

No snažím se jak to jde, a přitom snažení už nechytnu to trsátko ani tak jak dřív - long story short - nezahraju absolutně nic :D Atkinsy kde si? :D
Amid

Příspěvek od Amid »

A je taky dobé vědět, že ne vždy je ''nejpohodlnější'' cesta ta nejlepší. Je lepší na začátku zvolit tu ''pomalejší'', ale zato správnou cestu, která v budoucnosti nebude nijak omezovat kytaristovy schopnosti.
John M. William

Amid píše:A je taky dobé vědět, že ne vždy je ''nejpohodlnější'' cesta ta nejlepší. Je lepší na začátku zvolit tu ''pomalejší'', ale zato správnou cestu, která v budoucnosti nebude nijak omezovat kytaristovy schopnosti.
To jo no. Nejlepší je mít od začátku nějaký dozor, který si chyb všimne v zárodku. To je jedna z nevýhod samouctví. Když člověk hraje dlouho a pak zjistí, že má špatnou techniku, tak se to špatně předělává.. je ale vždycky lepší to předělat, protože pak se na obyčejnou maličkost nabalují další a další věci, které kvůli tomu nejdou.. Já například držel špatně obyčejné Ddur a s touhle prkotinkou jsem si taky chvilku vyhrál (nemohl jsem hrát třeba něco od Beatles, protože jsem ty prsty měl jak.. ani nevim co :))
Obrázek
Obrázek
Obrázek

golden-age

Příspěvek od golden-age »

Seš si jistý v tom, že to držíš špatně, tedy, že máš poslední článek ukazováčku rovně a správně by měl být poslední článek pokrčený? Já tedy nevím, ale také mám ten poslední článek rovně, že jde vlastně jakoby do kytary. A příjde mi že tím mám větší citlivost třeba při vybrnkávání nebo hraní rychlejších věcí.
Cotouch

Příspěvek od Cotouch »

klasická kytara (aspoň podle většiny lekcí co jsem našel :-)) to učí hrát opravdu rovnoběžně, ale chtěl bych to umět držet takhle blbě jako Yngwie a další :-P
nevím jestli jde mluvit o nějakým "správným" způsobu

http://www.youtube.com/watch?v=Zl81Mq4llZg
Epiphone Les Paul Custom / Cube 15X
J.J.
Rádce

Příspěvek od J.J. »

Já bych v tom držení taky žádnej zlozvyk neviděl. Já tak taky hraju. Neříkám, že jsem nějakej virtuoz, ale přijde mi, že pak má člověk v těch prstech s tím trsadlem větší cit.
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.
Uncle

Příspěvek od Uncle »

J.J. píše:Já bych v tom držení taky žádnej zlozvyk neviděl. Já tak taky hraju. Neříkám, že jsem nějakej virtuoz, ale přijde mi, že pak má člověk v těch prstech s tím trsadlem větší cit.
no ale zase stím mým typickým držením nezahraju sweep ani piano picking a i některé rytmy mi dělají problém, které jsem si myslel že jen vyžadujou jen cvik, naštěstí jsem to nepovažoval za důležité takže jsem neztrácel čas jejím cvičením... trsátko uchopím správně et voila, rytmus zahraný naprosto přesně. ..
Uncle

Příspěvek od Uncle »

Takže jsem něak z analyzoval ten problém, a můžu vám říct že mít ukazováček směrem do kytary je ŠPATNĚ! a to z toho důvodu, že při pohybuju nahoru(tedy upstroke) nedáte dostatečnou sílu aby se vám tam trsátko nešprajclo a aby jste se neztratily v rytmu ... ted nemluvím o klasické hře up/down, ale například zmíněný sweep vám bude dělat problém nebo aspon mě dělal ...
Cotouch

Příspěvek od Cotouch »

no asi to není optimální, to je pravda,
já ho držím klasicky, protože s ukazovákem do kytary se mi má tendenci trsátko zasekávat o strunu (akorát že při pohybu naopak dolů :-))
ze začátku se mi to zdálo nepřirozený, teď už se mi naopak zdá nepřirozenej prst do kytary,

jinak tuším na fender instructional dvd byl pěknej návod jak zjistit optimální držení trsátka,
natáhnete ruku před sebe s absolutně uvolněným zápěstím a prstama, takže visí dolů,
pak se prsty trošku proklepou a ruka se začne pohybem předlokní otáčet po směru hodinových ručiček,
prsty by se měly pořád uvolněný přirozeným pohybem samy trochu sevřít a palec se lehce dotknout ukazováku,
pak se mezi ukazovák a palec strčí trsátko a je to :-)
Epiphone Les Paul Custom / Cube 15X
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Uncle píše:Takže jsem něak z analyzoval ten problém, a můžu vám říct že mít ukazováček směrem do kytary je ŠPATNĚ! a to z toho důvodu, že při pohybuju nahoru(tedy upstroke) nedáte dostatečnou sílu aby se vám tam trsátko nešprajclo a aby jste se neztratily v rytmu ... ted nemluvím o klasické hře up/down, ale například zmíněný sweep vám bude dělat problém nebo aspon mě dělal ...
No tak teda nevím. Já mám ukazovák směrem do kytary, nikdy mi to v ničem nevadilo a žádný z učitelů, které jsem potkal. mi na tom nikdy nic nevyčetl.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
John M. William

Já držim trsátko klasicky.. Když ti to opravdu brání v dalších věcech, tak to přeuč už teď. Nic jinýho k tomu říct nelze. Prostě chytit trsátko správným způsobem a cvičit.. Jinak tě to bude sužovat dál.
Obrázek
Obrázek
Obrázek

Uncle

Příspěvek od Uncle »

Nero píše:
Uncle píše:Takže jsem něak z analyzoval ten problém, a můžu vám říct že mít ukazováček směrem do kytary je ŠPATNĚ! a to z toho důvodu, že při pohybuju nahoru(tedy upstroke) nedáte dostatečnou sílu aby se vám tam trsátko nešprajclo a aby jste se neztratily v rytmu ... ted nemluvím o klasické hře up/down, ale například zmíněný sweep vám bude dělat problém nebo aspon mě dělal ...
No tak teda nevím. Já mám ukazovák směrem do kytary, nikdy mi to v ničem nevadilo a žádný z učitelů, které jsem potkal. mi na tom nikdy nic nevyčetl.
Pardon, špatně jsem se vyjádřil, měl jsem na mysli když je trsátko skoro až kolmo ke kytaře..
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Tak teď nevím, jak si představit kolmost čehokoli k čemukoli :mrgreen:

Pokud jde o mě, držím trátko tak, že je (cca) vodorovné, špička směřuje kolmo do kytary a špička ukazováku dělá to samé. Palec je vůči posledním 2 článkům ukazováku v pravém úhlu a je rovnoběžný s tělem kytary. A teda nepřijde mi, že by to bylo v čemkoli špatně - 1) jsem nenarazil na nic, kde by mě to omezovalo, 2) nikdo mi to nevyčítal a nekorigoval.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Uncle

Příspěvek od Uncle »

Nero píše:Tak teď nevím, jak si představit kolmost čehokoli k čemukoli :mrgreen:

Pokud jde o mě, držím trátko tak, že je (cca) vodorovné, špička směřuje kolmo do kytary a špička ukazováku dělá to samé. Palec je vůči posledním 2 článkům ukazováku v pravém úhlu a je rovnoběžný s tělem kytary. A teda nepřijde mi, že by to bylo v čemkoli špatně - 1) jsem nenarazil na nic, kde by mě to omezovalo, 2) nikdo mi to nevyčítal a nekorigoval.
a to ani při sweepu? Protože mě u sweepu takhle dělá obrovský problém držet rytmus při malém tempu ...
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Na držení rytmu při sweepu to nemá žádnej vliv. Chce to jen mít dobře "nastavený" přítlak, jak pevně trsátko držíš.

PetrPeter 1975 - 2008
Uncle

Příspěvek od Uncle »

Nero píše:Na držení rytmu při sweepu to nemá žádnej vliv. Chce to jen mít dobře "nastavený" přítlak, jak pevně trsátko držíš.
Můj problém při sweepu je ten že se mi to trsátko prostě sekne a když ohnu ten ukazovák už to nedělá nebo to aspon mám víc pod kontrolou..
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Jako víš co, drž si to, jak ti to vyhovuje a jak tě to neomezuje... Tady je prostě kopa proměnných - způsob držení, síla úchopu, všelijaké úhly úderu, tvar trsátka, materiál trsátka, tvrdost trsátka atd.

PetrPeter 1975 - 2008
arcilucifer

Příspěvek od arcilucifer »

Mohli byste pridat nejaky okotovany technicky vykresy -pro lepsi predstavu.
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“