Nahrávání písně - tipy, triky? ...

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
Morty

Re: Nahrávání písně - tipy, triky? ...

Příspěvek od Morty »

Zvukovka už je zapojená, všechno jede jak má, instalace bez problémů, chodí jak v audacity, tak v adobe. Ještě mám slíbenej nějakej hypersuper program, co má jeden kámoš přes školu zadarmo.

Ale to by bylo divný, kdyby bylo vše ok hned od začátku.

Nahrávat jde všechno, kvalita je zdá se slušná. Problém je s úrovní vstupního signálu z mýho piezza. Nahrává se, ale tak potichu, že to skoro není slyšet. Z toho odvozuju, že pro line/guitar vstup je slabší předzesilovač než pro mikrofonní vstup. Nejspíše se nepočítá s pasivní elektronikou typu piezzo. Doufám, že elektromagnet do ozvučnýho otvoru co má kámoš, bude slyšet, toho zvuku bychom se neradi vzdávali...

Dobrý je to, že zvukovku můžu mít nakonec jak dlouho chci, takže se mi vyplatí dokoupit ke kytaře to, co potřebuju. Ale co já vlastně potřebuju :mrgreen: ?

Možnosti, co mě napadají: preamp do kytary, preamp externí, DI-box. Co z toho?
aivn86
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aivn86 »

Jako předzesilovač bych ti doporučil koupit něco jako je Behringer MIC 100. Funguje velice dobře co se týká kvality zvuku. A můžeš ho použít jak na kytaru tak na klasický, ale i kondenzátorový mikrofon. Je to mnohem univerzálnější krabička než třeba ten preamp od Fishbonu. Ten je vhodný jenom pro kytaru.

K týhle zvukovce není třeba kupovat něco moc drahýho. Na bazaru jej seženeš tak za 800,-
Fender Jazz Bass American Special, Fokus Jazz bass fretless+RM, Markbass Mini CMD121P, Makrbass Mirkomark 801
Morty

Příspěvek od Morty »

Když už krabičku, tak si říkám, aby to umělo ještě něco víc. Třeba EQ... co tohle? http://kytary.cz/behringer-adi21/HN112501/ ale to už začínáme odbočovat, i když se to pořád vztahuje k původnímu topicu,...
aivn86
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aivn86 »

I to je funkční varianta. ovšem zase je to určené primárně pro kytaru. Tzn, že to nepoužiješ jako předzesilovač pro mikrofon. Nemusíš to potřebovat to je pravda, ale může se to hodit. Jde o to jaké máš priority. Zdat ti jde hlavně o předzesílení kytary nebo o univerzální krabičku. To už bych nechal na tobě.
Fender Jazz Bass American Special, Fokus Jazz bass fretless+RM, Markbass Mini CMD121P, Makrbass Mirkomark 801
Morty

Příspěvek od Morty »

zdravím,

tady je krátký report z našeho prvního nahrávání. Celé jsem si to teď omylem smazal, tak jen krátce.

Jsme úplně neschopní asi :-D, přitom když hrajem všichni zaráz, tak je to pěkný.

Dělali jsme to takhle (a bylo to očividně špatně :mrgreen: :
1. nahrávka kytara + zpěvy - jen na pc mikrofon jako základ, kterýho se chytnem
2. doprovodná kytara - dost mě rozhazovala první nahrávka
3. basa - jen prohloubení toho, co jsem já zmastil. Navíc slabý signál i z aktivní basy, nahráváno z komba mikrofonem. Nic moc zvuk kvůli nic moc kombu. Basák prý potřebuje slyšet zpěvy. Víceméně celou dobu soluje...
4. solová kytara - díky tomu hegešu uplně mimo... navíc taky slabý signál, šumějící snímač a nic moc kvalita kvůli snímání z komba...
5. klávesy, kvalita ok, ale zase potichu.
6. po poslechu té hrůzy, co jsme nahráli, jsme se na zpěvy vykašlali a začli znova.
7. klávesačce vypadla čočka z oka, hledali jsme nenašli a pak už nebyl čas na další pokus...

Takže výsledek žádný, příště to uděláme takhle:
1. metronom
2. doprovodná kytara (já to dám i bez těch zpěvů snad)
3. zpěvy
4. basa
5. solová kytara
6. klávesy

Latence to asi nebude, protože když jsem zkoušel jen kytaru a následně zpěv, vše bylo ok.
Snad to bude podle nového postupu fungovat... no hlavně je problém v nás, nejsme (zatím :mrgreen: ) žádní velcí muzikanti.
Morty

Příspěvek od Morty »

A ještě bych se chtěl zeptat, jestli můžu něco odpálit, když bych zapojil: basa/klávesy/snímač přes díru - předzesilovač pro akustické kytary - zvukovka - komp. Jaký použít kabel mezi zvukovkou a předzesem (nástrojový?)? Kvalitu zvuku zhodnotím, jestli je to lepší, než snímat kombo mikrofonem, nečekám zázraky...

Jinak na kytarovým předzesu trvám proto, že primárně ho budu používat pro svou kytaru ve zkušebně mj. i pro vytažení sól apod...

díky moc za radu
aivn86
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aivn86 »

Pro nahrávní kytary basy i kláves normálně použij kabel, který máš mezi kytarou a kombem. Snažím se vybrat ten nejkvalitnější co mám a používat jenom ten. Klávesy už do předzesilovače dávat nemusíš.
Slabý signál u linkového vstupu v případě M-audio fast track se tu teď taky řeší. Zkus si to přečíst: studio-a-recording/signal-z-pieza-nejde ... 21696.html
Tady ti pomůže koupit ten Behrninger MIC 100. To je asi fakt nejuniverzálnější varianta na vše.

Jinak k postupu nahrávání:

Pro začátek tam máte několik chyb.
- určitě nahrávejte z metronomem. A ujištuju vás, že ze začátku nebude schopný se do toho vůbec vejít pokud netrénujete s metronomem na zkoušce. Takže bych si dal pár zkoušek z metronomem a pak šel na nahrávání.
- já začal vždycky nahrávat doprovodnou kytaru a zpěv pouze orientačně pro ostatní s tím, že se poté přehrál znova.
- basu z komba nenahrávej. To už musíš mít dobrý mic. Nejlepší je to dát linkou přímo do zvukovky a barvu zvuku potom když tak upravit pomocí nějakého efektu v nahrávacím programu (DAW)
- vypadené čočky - tam ti neporadím. Leda začít nosit brýle :-D
- Jinak pokud to nahráváš v Adobe (což opět doporučuju) tak není problém třeba pro sólovou kytaru nechat přehrávat jenom doprovodnou kytaru a potichu zpěv. Pak bude věděc kde je a nebude ho nic plést. Bude se mu tak mnohem líp nahrávat.

Je to běh na dlouhou trať za den se to jen tak nenaučíte. Ale za týden práce už se v tom člověk začne trochu orientovat. A tohle říkám z vlastní zkušenosti, když jsem začínal na ještě horším gearu než máte vy :-)
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

2Morty: že by další, kdo přišel konečně o svoje recordingové panictví? :lol: Tož vítej v klubu....

Ivan má pravdu a to podotknutí ohledně zpěvů je velice důležité. Ano - někdy je potřeba mít pracovní verzi zpěvu, protože to kapela (nebo někteří její členové) vyžadují. Ale rozhodně přezpívat (jako poslední věc)!

Jak jsem to tak četl, tak jste si musili užít spoustu legrace.......ehm, zpět k věci :wink: IMHO do celé věci bude mluvit i naprostá nezkušenost při tomto stylu nahrávání. Kolikrát je ze začátku lepší (ale vyžaduje to zvukovku/nahrávadlo o více vstupech) nahrát celou kapelu naráz, jak to leží a běží. Postupné nahrávání vyžaduje minimálně velkou disciplínu, hráčské umění a schopnost hrát do podkladů, které jsou přehrávány (není tam třeba takový detail jako zpětná vazba na fyzickou hru spoluhráčů, to taky občas hodně umí změnit situaci).

Na basu mikrofonem určitě až když budete mít nějaký speciálnější (M88, D112, ...), jinak je to docela kontraproduktivní; byť se může hodit paralelní náběr linkou+majkem (i nebasovým) - pomocí EQ se z něj může vytáhnout nějaký údaj vhodně doplňující tu linku.... ale to je už i o experimentování.

No nic - jako první počinek určo dobrý minimálně v tom smyslu, že jste zjistili vaše limity. Takže vytrvat :D

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
boolocks

Příspěvek od boolocks »

Morty: jak píšou kluci, a psal jsi si to i ty, tak pro nahravání postuplně je první předpoklad, že umíte hrát s metrem.
Morty

Příspěvek od Morty »

díky za podporu :-)

basák je s metronomem zvyklej od učitele, a já jsem to včera pilně zkoušel zahrát s metronomem a kupodivu vůbec nebyl problém... Jako celek jsme s metronomem nikdy nezkoušeli a to bude ten problém. Zpěvy určitě budem nahrávat až nakonec načisto, vzhledem k tomu, že jde o song, kde se v podstatě střídají 2 zpěvy, půjde to snad i po kouskách.

Co se týče předzesu a zvukovky m-audio, tam už jsem i přispíval, bedlivě sleduju... Asi nakonec stejně skončím u tho behringra ADI 21, ten MIC 100 vypadá výkoněji a kvalitněji, ale je to univerzál. Já si spíš představuju něco, co využiju hlavně já ke kytaře a půjde to v rámci možností použít i pro basu a druhou kytaru. Někde jsem na youtube viděl, jak přes ten ADI 21 nahrávali kontrabas, což mi říká, že baskytara by nemusela znít zle. Tak mě napadá, on je to zároveň DI-box, takže má xlr výstup - co to prohnat tím předzesilovačem, a pak vést kabelem xlr/xlr do zvukovky, kde by se to znova zesílilo? Přestávám věřit, že ten line vstup ve zvukovce je schopnej dosáhnout slušné hlasitosti i za předzesilovačem...
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Nemusíte hrát s metronomem všichni - hlavně rytmika musí být OK, zbytek se může nahrát "do muziky" - záleží na chuti (někdo to i kombinuje, takže přimíchat metronom do muziky v odposlechu).

P.

boolocks

Příspěvek od boolocks »

tak tady rytmika v podstatě není, jen basa...jestli jsem teda nepřehlédl nějaký další nástroje :-) Takže bych to bral tak, že klik je v podstatě další nástroj, kterej ve výsledku nebude v nahrávce... Pokud nahraješ tu řídící kytaru skvěle s řídícím zpěvem na klik, ostatním by už nemělo dělat problém podle toho kliku, kytárky a zpěvu hrát :-)
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Ahh....nějak jsem si zafixoval taky bicmena :oops: v tom případě souhlas.

P.

aivn86
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aivn86 »

Morty píše:díky za podporu :-)

basák je s metronomem zvyklej od učitele, a já jsem to včera pilně zkoušel zahrát s metronomem a kupodivu vůbec nebyl problém... Jako celek jsme s metronomem nikdy nezkoušeli a to bude ten problém. Zpěvy určitě budem nahrávat až nakonec načisto, vzhledem k tomu, že jde o song, kde se v podstatě střídají 2 zpěvy, půjde to snad i po kouskách.

Co se týče předzesu a zvukovky m-audio, tam už jsem i přispíval, bedlivě sleduju... Asi nakonec stejně skončím u tho behringra ADI 21, ten MIC 100 vypadá výkoněji a kvalitněji, ale je to univerzál. Já si spíš představuju něco, co využiju hlavně já ke kytaře a půjde to v rámci možností použít i pro basu a druhou kytaru. Někde jsem na youtube viděl, jak přes ten ADI 21 nahrávali kontrabas, což mi říká, že baskytara by nemusela znít zle. Tak mě napadá, on je to zároveň DI-box, takže má xlr výstup - co to prohnat tím předzesilovačem, a pak vést kabelem xlr/xlr do zvukovky, kde by se to znova zesílilo? Přestávám věřit, že ten line vstup ve zvukovce je schopnej dosáhnout slušné hlasitosti i za předzesilovačem...
Nechtěl bych se pouštět do debaty co je lepší zda ten ADI nebo Mic100. U téhle cenové realce bych volil to co je nejjednodušší. já zkoušel jak BDI co je to stejné pro basu. A zvukově se mi ten mic100 zdál asi trohchu lepší.Ale tohle je dost subjektivní.
Morty

Příspěvek od Morty »

ahojte,

velké díky patří všem, co mi poradili co a jak, mj. i díky vám jsme dneska nahráli první song, bylo málo času, cca 4 - 5 hodin. Nikdo nemáme zkušenosti (krom té první, jak jsem psal :-D ) hrajem spolu chvilku, ještě toho moc neumíme a v nahrávce je to poznat. Kvalita mi přijde super a jedinej problém je v nás jako ne/muzikantech. Minimálně klávesy a zpěvy přijdou ještě přehrát, ale to až zase někdy, protože chceme zkoušet...

Report, co a jak jsme dělali a co příště uděláme jinak, přijde brzy, jen co udělám zápich ze statistiky 8)

A ještě jedna věc, celý je to dělaný v adobe audition a mám to v kompu tak 14 dní. Moc s tím neumím, ale snažím se...

A tady je ten náš výtvor: (omluvte sníženou kvalitu muzikantů) http://www.box.net/shared/n51a2hpumi

Ještě jednou díkes
Morty

Příspěvek od Morty »

ještě jsem to trošku dotvořil, a poslední verze je tu: http://www.box.net/shared/y14y32sbza

je mi jasný, že jsem to zprasil, ale snad né až tak :-D
DJ Murano
Bandzone: www.bandzone.cz/tarquam

Příspěvek od DJ Murano »

Kvalita je dobrá, ale chce to určitě přezpívat a na zpěvy použít kompresor, aby zmizela místa kde zpěv není slyšet a najednou vybafne :wink: Trochu bych zesílil kytaru, ale jinak fakt super :)
| Multiinstrumentalista - Tarquam | Symphonic metal band - Wishmasters | Studio AD-SOUND |
Klávesy Yamaha PSR3000, El. kytara Cort X-11, Ak. kytara Stagg, Baskytara Ibanez GSR180, housle, zobcová Alt flétna, mikrofony Recording Tools MC-700, MC-520, Samson C05, monitory EVE SC208, DAW Cubase Pro 8, FL Studio 12, Universal Audio UAD-2, samply a ruchy Hollywood Edge
Morty

Příspěvek od Morty »

díky, kompresor zkusím... tohle zdaleka není poslední verze... ještě na tom pracuje basák... tak uvidíme, co z toho vytáhne...
aivn86
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aivn86 »

Na začátek fakt v pohodě. Jen pokračujte. A bude to super.
Morty

Příspěvek od Morty »

čaute,

jak jsem slíbil, přicházím s malým reportem, jak jsme nahrávali první song.

Celá akce proběhla během cca 4 hodin. Na výsledku se to, myslím, negativně projevilo...

kytary, basa a klávesy byly prohnány přes behringer ADI21 ve funkci DI-boxu. Zpěvy šly rovnou do zvukovky - mikrofon shure SM58.

doprovodná kytara šla napoprvé, basa taky, solová šla napodruhé, klávesy natřikrát, zpěvy nadvakrát.

Předpokládám, že je normální, že se vše nahrává třeba 4-5krát, dokud to není dotažené... to nám čas nedovolil...

Jde to mnohem líp a víme to, na záznamu ze zkoušky na stolní pc mikrofon je to mnohem lepší co do rytmiky, intonace a tak... ale kvalita hrozná samozřejmě. Největší problém je v tom, že chceme všechno honem honem a pořádně jsme neměli tu písničku hotovou... Třeba klávesovej part klávesačka vymyslela půl hodiny před nahráváním se slovy "a co je tam vlastně za akordy?":-D... Doufám, že si někdy uděláme celej den a celý to přehrajem znova a nevyzní to tak monotonně. Samozřejmě si nemyslíme, že by ten song byl bůhví jak dobrej :-D . Nejvíc jsme podělali ten konec a víme o tom, tam jsme se nepotkali ani za boha...

výsledný mix jsem dělal já s tím, že tomu vůbec nerozumím a spousta věcí netuším, jak funguje. Kytary se mi tam často dost bily, tak jsem doprovodnou dost stáhl, basa se mi tam líbí, tak jsem ji nechal trochu "vylézt". Se zpěvama si ještě pohraju, asi to chce pochopit, jak funguje kompresor. Na zpěvech je hall, na kytarách a base reverb trošku a na klávesách je chorus. Jinak jen poměr hlasitostí a s EQ jsem si zatím nehrál. Je divný, že ve kvalitních uzavřených koss i PortaPro sluchátkách to vše zní mnohem líp, než na poměrně dobrých 5.1 reprácích.

Nicméně výsledek i přes nedostatky půjde na bandzone, jen co se domluvíme na názvu kapely :-D. Nikdo z nás ještě nehrál v žádné kapele, jen basák se zuškou, tak jsme z toho nadšení a "musíme to poslat ven" :-D snad se za to nemusíme úplně moc stydět :-D

tady je ten náš výtvor: http://www.box.net/shared/y14y32sbza (to stejný, co o pár příspěvků výše)
Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“