Synt. pro začátek - Roland Juno Di vs. Yamaha MM6
Pravidla fóra
Synt. pro začátek - Roland Juno Di vs. Yamaha MM6
Zdravím vespolek, chtěl bych se znalců zeptat jaký syntík by doporučili do začátků. Mám v hledáčku buď Roland Juno Di nebo Yamaha MM6, spíše preferuji Roland, ale rád bych znal jiné názory. Ještě jsem uvažoval i o Roland Interactive Arranger, ten je sice trochu z jiné kategorie, ale zatím jej zcela nezavrhuji. Účelem je domácí cvičení a skládání, časem druhé klávesy do kapely. Spoluhráč v kapele má Roland Juno Stage, který mi přijde poměrně dobrý. Předesílám, že máme doma klavír, na kterém lze cvičit, ale brát jej na zkoušky a na koncerty nelze. Základem by měl být dobrý zvuk piana + samozřejmě kvalitní zvuky dalších nástrojů. Nemám v úmyslu se na tom momentálně finančně zruinovat, takže uvažuji o ceně mezi 10-15 tis. za nástroj. Díky moc za cenné rady a případně i tipy na jiné možnosti.
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Re: Synt. pro začátek - Roland Juno Di vs. Yamaha MM6
Pokud jsi už tak daleko, že se rozhoduješ mezi 2-3 typy, tak je jednoznačná volba: vyzkoušet a poslechnout. O jednotlivých zvucích ti napíše stejný počet lidí oba protichůdné názory
někdo preferuje klavírní zvuk Yamahy, ale někdo zase Rolandí.....
Oba synťáky jsou ROMplery (vzorky zvuků) s minimální možností úprav, Yamaha zdá se má větší zásobu efektů, Roland má větší polyfonii (dle využití může toto být větší plus, efekty lze aplikovat i externě).
Fakt bych si to asi osahal, jak je na tom ergonomie ve smyslu "co mi padne do ruky dřív".
P.
Oba synťáky jsou ROMplery (vzorky zvuků) s minimální možností úprav, Yamaha zdá se má větší zásobu efektů, Roland má větší polyfonii (dle využití může toto být větší plus, efekty lze aplikovat i externě).
Fakt bych si to asi osahal, jak je na tom ergonomie ve smyslu "co mi padne do ruky dřív".
P.
Nebo zkusit něco z bazaru, v tomto rozmezí peněz se dají koupit i lepší.
Current Gear: KORG M50 - 61, STUDIOLOGIC VMK188+
Past Gear: KORG KARMA, YAMAHA PSR 280
O bazaru jsem taky uvažoval, ale nemám s touto formou nákupu moc dobré zkušenosti. Je to hodně individuální ... Pokud by se našly nějaké konkrétní tipy na bazarové kousky kvalitativně vyšší než můj úvodní výběr, tak by mi to hodně pomohlo ... předem díky. S nákupem úplně nespěchám, ale nechtěl bych to dlouho odkládat, po nějakém bazaru se můžu podívat.
http://midi.cz/Comment.aspx?id=72888same píše:O bazaru jsem taky uvažoval, ale nemám s touto formou nákupu moc dobré zkušenosti. Je to hodně individuální ... Pokud by se našly nějaké konkrétní tipy na bazarové kousky kvalitativně vyšší než můj úvodní výběr, tak by mi to hodně pomohlo ... předem díky. S nákupem úplně nespěchám, ale nechtěl bych to dlouho odkládat, po nějakém bazaru se můžu podívat.
http://midi.cz/Comment.aspx?id=71213
http://midi.cz/Comment.aspx?id=72760
http://midi.cz/Comment.aspx?id=72653
Je to jen návrh
Current Gear: KORG M50 - 61, STUDIOLOGIC VMK188+
-
mjohnson4318
Zdravím. Juno Di mám rok a jsem za tu cenu spokojený. Je s tím velká legrace, na rozdíl od MM6 je i na baterky, taky si na něm pustíš třeba doprovody v mp3 (MM6 přehrává jen midi, pokud vím) , režim performance (předvychytané vrstvy a splity) je hodně inspirativní. Zvuky fender piána jsou tak dobré, že jsem s tímhle lehoučkým synťákem odehrál několik kšeftů v jazzovém kvartetu, když jsem byl líný nosit velké klávesy (Yamaha cp 33, Korg CX3)
Zvuk, jak už bylo řečeno, si ale musíš ohodnotit sám.
Co bych si rozmyslel, je účel, který uvádíš. Pro domácí cvičení a skládání bych doporučoval digitální piáno, ve tvé cenové kategorii je podle mě nejdál Yamaha p-85. Má to hratelnou kladívkovou mechaniku (cvičení!) a zvuk piána je MNOHEM lepší než Juno/MM6. Taky to má vlastní slušné repráky. Na druhou stranu má jen pár zvuků, piano 1 a vibrafon jsou dva hodně dobré zvuky a tím to končí. Není to těžké (12 kg oproti běžným 20 u stage piana), má to jenom sluchátkové výstupy, které pořešíš inzertní šňurou (L+R).
Juno Di má stejný zvukový engine a podobné možnosti jako ostaatní Juna, takže bych si rozmyslel brát ho kapely k Junu Stage
, hledal bych něco kontrastního. Stage piano nebo analog..? Pokud přece jen sample-based, tak třeba Korg (HI syntéza: X50, microX), má zásadně jinou barvu zvuku.
Zvuk, jak už bylo řečeno, si ale musíš ohodnotit sám.
Co bych si rozmyslel, je účel, který uvádíš. Pro domácí cvičení a skládání bych doporučoval digitální piáno, ve tvé cenové kategorii je podle mě nejdál Yamaha p-85. Má to hratelnou kladívkovou mechaniku (cvičení!) a zvuk piána je MNOHEM lepší než Juno/MM6. Taky to má vlastní slušné repráky. Na druhou stranu má jen pár zvuků, piano 1 a vibrafon jsou dva hodně dobré zvuky a tím to končí. Není to těžké (12 kg oproti běžným 20 u stage piana), má to jenom sluchátkové výstupy, které pořešíš inzertní šňurou (L+R).
Juno Di má stejný zvukový engine a podobné možnosti jako ostaatní Juna, takže bych si rozmyslel brát ho kapely k Junu Stage
Díky za názor. Jak jsem psal v úvodu, mám doma křídlo, takže cvičení na klasice není problém. Proto mě digitální piáno tolik neláká, i když pokud by člověk využíval hodně klavírních partů, tak to má své opodstatnění. Rozumím i tomu, že brát do kapely, kde hraje Juno Stage další syntík stejného charakteru není ideální. Já to chci ale opravdu hlavně na cvičení a skládání, včetně aranží a hraní si se zvuky dalších nástrojů, nahrávání jednotlivých partů a pod. Nasazení v kapele je otázkou delší doby, pokud vůbec. Já sám mám jako hlavní jiný nástroj a pokud by se uvažovalo o druhých klávesách v kapele, tak budu řešit i charakter nástroje po zvukové stránce, ale to momentálně není určující.
Možná by ale stálo za to si vyzkoušet nějaké Korgy, porovnat to s Rolandem a podle toho se rozhodnout. Poohlédnu se, kde by bylo možné oba typy nástrojů vyzkoušet.
V každém případě ještě jednou díky.
Možná by ale stálo za to si vyzkoušet nějaké Korgy, porovnat to s Rolandem a podle toho se rozhodnout. Poohlédnu se, kde by bylo možné oba typy nástrojů vyzkoušet.
V každém případě ještě jednou díky.