Rozsah u trumpety

Žestě, flétny, harmoniky, klarinety, akordeony, ...
Odpovědět
Portor

Rozsah u trumpety

Příspěvek od Portor »

Dobrý den,
Hraju na trumpetu asi 5 let, poslední rok a něco cvičím pravidelně +- půl hodiny a pořád mi dělá problém zahrát G2 a výš. Od D2 výš se mi zdá že jsou tóny čím dál přidušenější ale nezdá se mi že bych nátrubkem moc tlačil na pusu. Je to normální? Vzhledem k tomu kde bydlím někdy musim cvičit s dusítkem.
woro90-1

Re: Rozsah u trumpety

Příspěvek od woro90-1 »

A máš to dostatečně podepřené dechem? Musíš se do toho opřít bránicí, netlačit na rty vůbec, aby tomu tlaku dechu musely vzdorovat samy. A ono se to ozve.
Portor

Příspěvek od Portor »

Od minulého úterka se to nějak zhoršilo. Dělá mi problém zahrát i E2 a vydržim hrát tak čtvrtinu toho co normálně, no a protože hraju ve 2 kapelách tak je to pěkný problém. Nevíte jak se z toho dostat?
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Dej si dva dny pauzu. Pokud se to zhorší když se víc snažíš, přeháníš to. A zajdi si za nějakým zušeným hráčem, pokud možno učitelem, aby se ti mrknul na techniku. Podle mě nejspíš svíráš rty, takže ti to pořádě nehraje, hraje ti jen kousek uprostřed, takže je tón přidušený a přichcíplý a ve výškách se ti ztrácí. Méně tlaku na rty a nesnažit se ty rty zabalit dovnitř. Jen přidat dechem.
heczis

Příspěvek od heczis »

Mě docela pomáhají retní vazby přes několik alikvotních tónů. Např. (když to převedu z trombonu do trumpety) c1-c2 a pak po půltónech dolů, pak g1-e2 a po půltónech dolů, pak třeba g1-g2 atd. až třeba c2-c3. Hlavní je, aby tam neskákaly ty tóny mezi - aby to bylo takový rychlý glissando bez přerušení a skoků. Tím začnou rty, třeba nevědomě, pracovat jak mají.
fretless a 6tka od Petra Minaříka, jazzbass od Jardy Ubla, hlavy Peavey MAX160 a Eden WTX260, 2x box Hocke 1x12", mulťák Zoom B2.1u, trombon King 3B
http://bandzone.cz/sunday4
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Jenže tohle se mu nějak "ozve" i se špatnou technikou, podle mě je lepší se soustředit přímo na to, co ty rty dělají. Tohle je ale rozhodně dobré cvičení, téměř nezbytné pro dobrý tón.
Mozek

Příspěvek od Mozek »

95% je to rtama,pokud je tam cpeš tak se to ozve,ale po delším hraní brutálně ztvrdnou a pak se nedá hrát nic vyššího než d2,ještě by bylo dobrý zkusit jinej nátrubek pokud je to možný...
Portor

Příspěvek od Portor »

No mam poměrně velké rty. Nátrubek používam 1-1/4C bach, měl jsem 1-1/2C ale na to 4 se mi to ozývá líp.
A to jak si řikal že ztvrdnou rty tím myslíš nezvratně?
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Áha. Takže umíš prd a mydlíš to na veliký kotel. Zkus tak 7C, sice je to nezvyk, ale ty výšky z toho lezou, i když přiškrcené. Nebo 1-1/2D či E. Od někoho si ho půjč a uvidíš.
Odpovědět

Zpět na „Dechové nástroje“