repro 700W + zesilovač 2x210W RMS - využije reproboxy ?

Dotazy, rady, zkušenosti ...
Odpovědět
zvirek

repro 700W + zesilovač 2x210W RMS - využije reproboxy ?

Příspěvek od zvirek »

Zdravím,
sestavuji PA systém ( zapojení kláves a mikrofon ) a od známého mohu sehnat zesilovač ( s power mixem )s výkonem 2X 210W RMS a k tomu si vybrat :
1.dvě bedny,každá -
Woofer: 15" výškový reproduktor: 2 X 4" magnet (woofer): 50 oz
Kmitočet [Hz ]: 30 - 20 000 Hz
Citlivost: 92 dB
Výkon: max. 700W ( peak power )
Rozměry: 645 x 475 x 400 mm

2. dvě bedny, každá -
Hudební výkon: 400W ( paek power )/ 150W
-woofer 10", -Frekvenční rozsah: 30-20000Hz -Citlivost: 90dB Rozměry: 56 x 36 x 30 cm

Ty 700W budou asi tím zesilovačem ne zcela využité, když má 2x210W RMS, které je tedy lepší si k tomuto zesilovači vybrat ?
Jens Ludwig
Odborník

Re: repro 700W + zesilovač 2x210W RMS - využije reproboxy ?

Příspěvek od Jens Ludwig »

ty větší - zesilovač časem vyměníš

edit: žádný - s citlivostí pod 98dB budeš na zpěv potřebovat i do zkušebny tak dvě kilowatty, abys sis vůbec moh myslet, že jseš slyšet....
PetrPeter * 1.5.1975 - 1.8.2008 +

omlouvám se za překlepy, jsem rád, že mi můj ntbk vůbec ještě píše....
pavel2
Odborník

Příspěvek od pavel2 »

Tak, tak - citlivost pod cca 98 dB je zpravidla nepoužitelná pro PA

Řekněme, že běžné, slušné, boxy mají citlivost 98dB.

Na určitou požadovanou hladinu akustického tlaku bude potřeba například 100W.

Na stejnou hlasitost u beden s citlivostí 95 dB budeš potřebovat 200W a při citlivosti 92 dB pak dokonce 400W...

Já, ani můj kocour, nedoporučujeme ani jedny z těch uvedených
Nemám strach z lopaty, mám strach ze srpu a kladiva
zvirek

Příspěvek od zvirek »

Dobra, takze puvodni idea padla, ted vybiram mezi :
1. BEHRINGER EPA 900 (http://www.muzikmanie.cz/p/Behringer-EP ... i-ozvuceni ) cca 15.000
2. SKYTEC AS-800 (http://kytary.cz/skytec-as-800/HN109234/ ) - pulroku stary za 12.000 Kc

Problem, ze ani u jednech neni udana prave zminovana citlivost, poradite mi tedy ktery zvolit, resp. i jiny v teto cenove kategorii ( do 15.000 ) - dle vlastni zkusenosti, aby ozvucil mensi salky v restauracich ( svatby a pod. ) - klavesy + zpev.
Dekuji
Jens Ludwig
Odborník

tak prosimtě na ten skytec hned zapomeň.... pořiď si alespoň ten Behringer

pavel2
Odborník

Příspěvek od pavel2 »

Já doporučuju stavebnici EM151Kit od Megaton.

Dodává se to včetně přířezů z překližky i vyhýbky - ta bedna už patří do kategorie použitelných.

Je sice větší, ale taky odvede velkou práci a s přehledem utře i daleko dražší produkty.

Za cenu cca 6000,- Kč nic lepšího nepořídíš.

Megaton pak ještě prodává EMC řadu, ty jsou hotové a taky je už lze považovat za slušné bedny.

Myslím, že začínají na necelých osmi tisících.

Sám mám jeden pár EM151Kit a docela často je používám, i když mám k dispozici jak lepší, tak dražší systémy.

Na Skytec zapomeň, to jsou vyhozené peníze.

Ten Behringer je na něco úplně jiného, než je živý zpěv a ani náhodou na zvučení.

Powermix, o kterém píšeš, je co zač ?
zvirek

Příspěvek od zvirek »

Ten power mix byl nejaky noname, zkratka nic moc.
No ta stavebnice megaton me zaujala, da se sehnat i od 5.000 za bednu, ale jaky mi k tomu doporucis pouzitelny powermix, abych se nevysplhal pres tech 15.000 ( takze powermix do 5.000 ).
A taky budu schopny to amatersky sestavit ? ( Je u toho navod, ty vyhybky jsou hotove, jen se pospojuji, nebo musim pajet atd . ? )
Dik.
pavel2
Odborník

Příspěvek od pavel2 »

Z mého pohledu zabere nejvíc času sestavení skeletu - na kvalitě sestavení zásadně záleží jak to bude hrát.
Já to svěřil stolaři, včetně okobercování.
Vyhýbka je hotová a letování je minimum - reproduktory jsou na fastony a pérové spojky, spekon má být taky na fastonu, ale letování nevadí.

Povermix do pěti tisíc - nevím, asi z druhé ruky, myslím, že kolem 6000 je občas Souncraft GigRac 600.

Jinak děti měly ve zkušebně SoundKing AE101EE, ten dával do 8 ohmů 2x 200W a na ty EM151Kit hrávali.

Co jsem tak servisoval tyhle levnější věci, tak z nich je zrovna tenhle SoundKing docela OK.
Nevím proč, ale daleko víc se objevují Behringery - často tam jsou vyteklé kondenzátory a proražené tranzistory. ¨
Hůř na tom byly už jen Skytecy, Omnitronicy a podobné zázraky.

Asi bych spíš zvolil zesilovač a mix zvlášť - už jenom proto, že kabely k bednám mají být co nejkratší, nehledě na to, že v powermixech se často šetří, takže aby to aspoň trochu slušně hrálo, musí to už být slušná mašina.

Menší slušný mix s parametrickými středy a zesilovač alespoň po 300W na kanál sice nový za 5 tisíc nepořídíš, ale z druhé ruky nejspíš ano.

Zesilovače QSC, Phonic, Tapco, LEM, EAW, Crown, Peavey, Behringer EP2500, Mackie, Yamaha jsou celkem použitelné a občas se za zajimavou cenu objeví.

Vyhni se McCrypt, Omnitronic, Skytec, SoundKing ap.

Mixy se dají pořídit slušné - dneska se dost lidí zbavuje analogů a tak to chce jen hlídat.
zvirek

Příspěvek od zvirek »

Diky za cene rady. Mozna jeste jinak, preci jen takot by to lezlo uz dost pres me moznosti.
Myslim, ze k mym ucelum by mohly stacit tyto bedny - co o nich soudis ? ( jen nemohu nikde zjistit cilivost , tady jsou za zajimavou cenu, jinde okolo 4200 ), the box neni spatna znacka, ne ?
http://hudebni-nastroje.spokojenazena.c ... obox-400w/

Jiank pekne by jiste byly tyto : http://www.fendershop.cz/index.php?page ... &Itemid=53
ale ty uz jsou dost drahe.

A preci jen bych preferoval power mix - potrebuji tahat co nejmin veci a kabelu, nezvucim zadnou kapelu, ale jen sebe stojiciho u klaves, bedny budou postranach, hned vedle me, klidne nejaky, ktery zvladne tak akorat ty 200W bedny, vic neni potreba.
SoundKing AE101EE by snad mohl jit, ale novy je okolo 8000, pro ma zbytecne moc vstupu, staci mi 2x mic a 2x line, poradis tedy neco konkretniho ? diky.
pavel2
Odborník

Příspěvek od pavel2 »

Jo, Tapca 6912 jdou - kvalita odpovídá ceně.
The Box, neznám, ale asi to bude něco jako RH Sound...

No máš pravdu, že jestli to skládáš okolo sebe, pak asi powermix smysl má.

Měl jsem na posouzení LD Systems LAX 6BMDA, cena má být snad přes osm tisíc a to nehrálo špatně i zpracování je celkem OK (vzhledem k ceně).
Sice jako u všech těchto levných krabiček tomu chybí laditelné středy, ale zase to má použitelný ekvalizér na výstupu a docela povedenou efektovku.

Další použitelný powermix, co by po bazarech mohl být za rozumnou cenu, je již zmíněný Gigrac od Soundcraft a možná i řada FX. Proel, Phonic budou další kandidáti na přijatelnou cenu a ještě použitelnou kvalitu.

Ještě pohodlnější by byly aktivní bedny - třeba ART310A se na bazarech objevují cca po 7 tisících a s těmi se dá hrát docela hodně a dobře.

Je to asi takhle - kvalita je přímo úměrná ceně a za pět tisíc nečekej žádný zajimavý zvuk, ale spíš potíže.

V situaci, kdy nemáš peníze, nemá smysl kupovat nejlevnější šunt, se kterým budou potíže a nezbavíš se ho.

To už raději kup něco z druhé ruky.
Jens Ludwig
Odborník

the box a rhsound se nedaj srovnávat- theboxy hrajou daleko líp

zvirek

Příspěvek od zvirek »

Takže se z toho rýsuje bedny asi the box PA202 http://hudebni-nastroje.spokojenazena.c ... obox-400w/ ( ale mají citlivost jen 95db, jak moc to vadí ? )
a k tomu powermix LD Systems LAX 6BMDA ( http://shop.audiolight.cz/cs/katalog/zv ... lax-6bmda/ ) tudíž sakumprásk 16.000 Kč, což je opravdu maximu, které jsem schopen dát.

Může tedy tato kombinace spolehlivě fungovat ( hlavně aby power mix nebyl moc silný, či naopak slabý na repro,a byl dostatečně bezpečný, aby je neodpálil, tomuto moc nerozumím, kombinaci těch parametrů mixu a repro)

Případně zkuste navrhnout power mix, který by měl klidně méně vstupů ( opravdu stačí 2 mic a 2 line ) a klidně méně DSP efektů, reálně stejně použiji ke zpěvu reverb, a klávesy mají vlastní DSP ( PSR s710), který by byl v odbodné kvalitě a výkonu, ale o něco levnější. děkuji.
pavel2
Odborník

Příspěvek od pavel2 »

A proč jsi nekouknul na žádné aktivní bedny ?
zvirek

Příspěvek od zvirek »

pavel2 píše:A proč jsi nekouknul na žádné aktivní bedny ?
No a v čem by to mělo být lepší ? Třeba stejná The Box 202 stojí v aktivu cca 7000, tzn + nějaký jednoduchý mix za 2000 je výsledek také těch 16000 Kč. Navíc nevím, jestli by to nedělalo neplechu, když by jeden stereo kanál kláves šel do jedné bedny, druhý do druhé ( i když přes ten mix asi ne). Nebo má to nějaké výhody, ty aktivní bedny ? určitě jsou o dost těžší, ne ? a ke každé musím tahat kabel na elektriku atd..
Jens Ludwig
Odborník

výhody maj následující:

nepotřebuješ zesilovač - bedny ho maj v sobě...
zesilovače v bednách přesně sedí k použitým měničům, výhybky jsou přesně odladěný vůči bedně...
díky odladěný výhybce ani tolik nepotřebuješ EQ - aktivní bedny hraje rovnějc, než její pasivní ekvivalent...

zvirek

Příspěvek od zvirek »

No, tak to by asi stálo za úvahu.
Volil bych tedy tyto aktivní bedny: http://prag-info.cz/_shop/index_.php?sh ... robce=4263

a teď tedy vhodný mix.
Původně jsem uvažoval jen o jednoduchém TApco 60
http://www.e-hudebniny.cz/zbozi/5161/Tapco-mix-60.htm

Ale přeci jen DSP jedotka by se občas hodila, resp na zpěv by mi stačil i reverb, a na klávescáh si efekty už nastavím.
Idelální by bylo sehnat něco jako je u STAGEPAS 300 ( je tam zapínatelný interní reverb na každý kanál ), ale nevidím nic takového k samostatnému rpodeji.
Všude jen mixy s kompletní DSP jednotkou, které ale začínají od cca 4500,což je jednak zbytečně moc, zvlášt když většinu efektů nevyužiji, navíc zybtečně moc vstupů pro mě.
jako třeba tento:
http://www.a-znastroje.cz/?akce=show&id ... aha-MG82CX

Tak zkuste poradit osvědčený mixík, který by měl možnost interního reverbu a stačí 2 mic + 2 line vstupy. Dík.
Jo ještě technický dotaz, ty aktivní bedny nejsou limitovány typem mixu, předpokládám ( laicky - nemůžu je nějak poškodit připojením nevhodného mixu, ne ? ) Resp. takto, když nastavím hlasitost beden na maximum a mix je vytočen taky na max ( tak aby nedocházelo k přebuzení), tak se bednám nemůže nic stát, ohlídá je ten jejich vnitřní zesilovač, ne ?
pavel2
Odborník

Příspěvek od pavel2 »

Možná by jsi měl nejdřív trochu nastudovat problematiku = pročíst tothle forum i jiná, www.zvukarina.cz , http://www.prodance.cz/konference.php

Je to pořád o tomtéž - chci za co nejmíň peněz co nejlepší, největší, nejvýkonější, nejhezčí, nejrychlejší...

Ty otázky jsou už většinou tisíckrát zodpovězeny
Jens Ludwig
Odborník

zvirek píše: Jo ještě technický dotaz, ty aktivní bedny nejsou limitovány typem mixu, předpokládám ( laicky - nemůžu je nějak poškodit připojením nevhodného mixu, ne ? ) Resp. takto, když nastavím hlasitost beden na maximum a mix je vytočen taky na max ( tak aby nedocházelo k přebuzení), tak se bednám nemůže nic stát, ohlídá je ten jejich vnitřní zesilovač, ne ?
pouze v případě, že ti nikde cestou nebude signál kreslit - to se může stát hned na několika místech - může kreslit samotnej mikrofon, když zvládne jen malej akustickej tlak - ale to se moc nepředpokládá....
pak ti může kreslit předzesilovač (gain), dál můžeš signál zakreslit pomocí EQ (když nějaký pásmo moc vybudíš), dál můžeš zakreslit sběrnici na mixu (když smícháš signály) a pak můžeš kreslit ještě přímo na vstupu do bedny (tam je kroutík na regulaci citlivosti vstupu - když ho dáš, jak píšeš na max, většinou se dostaneš na +6, u některých beden i na + 15dB... je dobrý mít bednu na 0dB... a když už jsme u bedny, je dobrý si ohlídat, aby byla přeplá na linkovou úroveň, ne na mikrofonní)... pokud tohle všechno ohlídáš, tak se ti nemůže nic stát...

jo a ještě - bedna nesmí dlouhodobě vazbit....

Harper

Příspěvek od Harper »

Zdravím,dostal jsem od kamaráda starší zesilovač: Skytec SPL700 má 2x 250 W RMS / 4 Ohm.Poradíte jaké mám koupit repro?A kolik to zhruba ozvučí něaké ty 2 reproboxy s tímto koncákem.Dík
Odpovědět

Zpět na „Ozvučování a osvětlování“