Levné efekty

Pedály, multiefekty, procesory, ...
Janekzz

Levné efekty

Příspěvek od Janekzz »

Už několikrát jsem zaslechl, popřípadě se dočetl, že i v kategorii těch "levnějších" modelů efetků se občas nechá narazit na nějaký povedený. Mohlo by být docela zajímavé a věřím že i pro hodně lidí přínosné, tady zkusit rozebrat těch pár vydařených... :-)
arcilucifer

Re: Levné efekty

Příspěvek od arcilucifer »

urcite levnej efekt nerovna se hned spatnej, jde vsak o to jestli ho pouzivas pred radu napr: mg nebo JCM.
:wink: hodnotit efekt objektivne je tesky bo kazdy je stavi pred neco jinyho.
a tech par vydarenych jsou casto klony nebo presny kopie osvedcenych krabicek.
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

A hrozná spousta boutique efektů jsou kopie osvědčených "průmyslových" a daleko levnějších krabiček. A spousta z nich vyjde výhodněji homemade.
gondis
Bandzone: Feel the Fire, Vodopaad, Nekrolog

Příspěvek od gondis »

Já sem dávám do ringu za cca 800Kč behringer GDI21.. Je to klon SansAmpu, jen nemá truebypass, trochu ovlivňuje signál, ale za 800Kč!!! Je to supadupa, ne?
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Určitě je supadupa, pokud se ti nechce prodávat kombo od Staggu a koupit si za utržené peníze + peníze ušetřené na krabku jetého Rolanda. ;-)
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
gondis

Příspěvek od gondis »

Bummer píše:Určitě je supadupa, pokud se ti nechce prodávat kombo od Staggu a koupit si za utržené peníze + peníze ušetřené na krabku jetého Rolanda. ;-)
Pokud se bavíme o krabičkách, je toto trochu ot, ale já souhlasím s tím, že pokud myslíš CUBEho, není co řešit :) spousta efektů, líbivý zvuk..
shmootik

Příspěvek od shmootik »

gondis píše:Já sem dávám do ringu za cca 800Kč behringer GDI21.. Je to klon SansAmpu, jen nemá truebypass, trochu ovlivňuje signál, ale za 800Kč!!! Je to supadupa, ne?
takhle v krabici s tim nemam zkušenosti, znam to zadělaný v aparátu, ale jestli to hraje obdobně tak je to za 800 (na music centru ho vidim teda za litr) docela hezká sranda.
ec401vfsh1sh4ns2jcm2000dsl401lpstd2dp155sc2sg1bksh8ehxmmwtb490r498tod2jh1xt2exl110m80
logo na hlavě nástroje nedělá žádnej zvuk
gondis

Příspěvek od gondis »

shmootik píše:
gondis píše:Já sem dávám do ringu za cca 800Kč behringer GDI21.. Je to klon SansAmpu, jen nemá truebypass, trochu ovlivňuje signál, ale za 800Kč!!! Je to supadupa, ne?
takhle v krabici s tim nemam zkušenosti, znam to zadělaný v aparátu, ale jestli to hraje obdobně tak je to za 800 (na music centru ho vidim teda za litr) docela hezká sranda.
Hm tak asi zdražil :) jinak na baterku to hraje dost jinak. S lampou je to větší raso.
shmootik

Příspěvek od shmootik »

na baterku to hraje jinak než na adaptér? to nicmoc teda.
ec401vfsh1sh4ns2jcm2000dsl401lpstd2dp155sc2sg1bksh8ehxmmwtb490r498tod2jh1xt2exl110m80
logo na hlavě nástroje nedělá žádnej zvuk
FPC
last.fm: http://www.last.fm/user/FakePlasticCarl
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od FPC »

já mám behringer dd400 (delay) má to být myslím kopie dd-3 od bosse, zvuk ok, ale zbytek nicmoc, sepnutí efektu se projeví lupnutím v kombu, poťák TIME vydává při zapnutým efektu dost nepříjemný zvuky, takže nějaký blbnutí se zvukem při feedbacku naplno vůbec nejde..a funkce HOLD (něco jako looper) je prakticky nepoužitelná, ale zvukově ok a funkce tap taky ok
¨pak mám od behringeru jeste RV00 (reverb), kopie verbzilly od line6, a stím naprostá spokojenost,ovladače ok, sepnutí neslyšitelné a zvuk se mi zatím dost líbí, ale mám ho jen asi týden..
PEAVEY T-40 1979 --> KORG PitchBlack --> BlackAudio FUZZ --> BOSS ODB-3 --> AMPEG VT-40 Head 1972 --> TC Electronic BC410 --> TESLA 115
Takamine G320
Bach ukulele
gondis

Příspěvek od gondis »

shmootik píše:na baterku to hraje jinak než na adaptér? to nicmoc teda.
je znát každej voltík a to na gainu.. Ale to je spíš dětská nemoc, jinak docela za ty prachy gut.

http://www.youtube.com
pupack
Bandzone: pupack
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pupack »

FPC píše:já mám behringer dd400 (delay) má to být myslím kopie dd-3 od bosse, zvuk ok, ale zbytek nicmoc, sepnutí efektu se projeví lupnutím v kombu, poťák TIME vydává při zapnutým efektu dost nepříjemný zvuky, takže nějaký blbnutí se zvukem při feedbacku naplno vůbec nejde..a funkce HOLD (něco jako looper) je prakticky nepoužitelná, ale zvukově ok a funkce tap taky ok
¨pak mám od behringeru jeste RV00 (reverb), kopie verbzilly od line6, a stím naprostá spokojenost,ovladače ok, sepnutí neslyšitelné a zvuk se mi zatím dost líbí, ale mám ho jen asi týden..

ono to přesně vystihuje defacto ten rozdíl mezi levným a dražším efektem.

Levné efekty po zvukové stránce nejsou povětšinou horší, špatné nebo nepoužitelné. Ale dost zásadní rozdíl je ve zpracování a v technické stránce. I když čest vyjimkám.
"Everybody’s going to remember your songs, it’s just that nobody’s gonna be able to play them" - Bob Dylan talking to The Edge
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

pupack píše:Ale dost zásadní rozdíl je ve zpracování a v technické stránce. I když čest vyjimkám.
A těm je právě tento thread věnován, případně ještě těm, které jsou tak levné, že by od nich člověk ani nečekal zvuk, jaký mají.
Janekzz

Příspěvek od Janekzz »

U levných efektů povětšinou není true bypass... Nemám s takovými efekty zkušenost... Podle všeho by to mělo trochu žrát signál... je to hodně znatelné? Je mi jasný že se to bude lišit názorem, ale pokud člověk používá třeba jen jeden efekt bez TB, podepíše se tohodně na výsledném zvuku?
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Ani náhodou. Ty buffery bývají stavěné tak, aby co nejméně měnily signál. Dokonce se hodí mít v dlouhých smyčkách non-TB efekty, jinak ti to chcípne na přechodových odporech konektorů, přepínačů apod., jako bys měl extrémně dlouhý kabel. Ty buffery po cestě to zkracují na snesitelné úseky. TB je ve skutečnosti daleko jednodušší než non-TB, tu TB mánii spustili výrobci boutique efektů, poněvadž příliš složitý obvod nevypadá dost oldschool a puristicky, a tolik tam nevynikají úžasné NOS součástky. Navíc složitě přece vypadají ty zlé digitály.
yeeshkul
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od yeeshkul »

No jestli je tam buffer, pak to bude v pohode, jestli ne, pak se to pozna. Zejmena u nejkterejch kousku.
Diamantka - uni-vibe - treble booster - kvákadlo - VOX AC15.
web: http://www.electronicorange.cz, kapela: http://www.vejfuk.cz
rain
Odborník
Bandzone: http://bandzone.cz/hardrain
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rain »

Z laciných krabiček bych určitě doporučil Danelectro Fab Chorus. Pěkný klasický chorus. Krabička je to taková srandovní, moc bych po tom nedupal - je tam uvnitř takový zvláštní plastový převodový mechanizmus od toho "pedálku" na mikrospínač. Potenciometry fungují bez problému - je fakt že jsem si nastavil zvuk a už na ně prakticky nesahal. Výrazného ovlivňování signálu v bypassu jsem si také nevšiml, ale nejsem v tomto ohledu nijak militantní truebajpásista. Je to samozřejmě uvnitř komplet SMD technologie, ale za cca 3 roky provozu bez jakéhokoliv problému.
Predator

Příspěvek od Predator »

woro90-1 píše:Ani náhodou. Ty buffery bývají stavěné tak, aby co nejméně měnily signál. Dokonce se hodí mít v dlouhých smyčkách non-TB efekty, jinak ti to chcípne na přechodových odporech konektorů, přepínačů apod., jako bys měl extrémně dlouhý kabel. Ty buffery po cestě to zkracují na snesitelné úseky. TB je ve skutečnosti daleko jednodušší než non-TB, tu TB mánii spustili výrobci boutique efektů, poněvadž příliš složitý obvod nevypadá dost oldschool a puristicky, a tolik tam nevynikají úžasné NOS součástky. Navíc složitě přece vypadají ty zlé digitály.
Presne si to vystihol! V skutočnosti efekty, ktoré majú true bypass, nemajú v podstate nijakú extra výhodu. Pri rozumne krátkych šnúrach a malom reťazci, povedzme gitara, jedna až dve krabičky a kombo, to v podstate vyjde rovnako a nijaká veľká vec sa nestane, či je tam TB alebo nie. Ak je ale efektov viac a káble sú dlhšie, true bypass zasa predstavuje nevýhodu, lebo na impedancii šnúr a prechodových odporov sa toho postráca z pôvodného signálu hodne, a nie je tam žiaden buffer, ktorý by tieto straty eliminoval pretlačením dostatočného prúdu cez túto záťaž.

Pete Cornish, známy konštruktér luxusných pedalboardov používaných celým radom svetových gitaristov, dokonca vyslovene odhovára od TB a v prípade, že hudobník používa TB efekty, doporučuje pedalboardy so zabudovaným vstupným bufferom. V jeho pedalboardoch sú buffery už štandardne zabudované - a to dokonca lampové!

http://www.petecornish.co.uk/case_again ... ypass.html

Teda celá tá TB móda je len o tom, ako predať zákazníkovi za nehorázne peniaze extrémne zjednodušený výrobok a ešte ho presvedčiť, že používa niečo superturbomega exkluzívne.
Momentálne bez kapely, stále hľadám

Vybavenie - upravený biely HB SC-1000, Marshall JVM 215C, nejaké pedály ... :)
kubog

Příspěvek od kubog »

Mna toto nejako moc nezaujima mal som klasické krabičky s bufferom a zvuk bol naprd, žralo to výšky ako svina. Teraz mám 3 TB krabičky a som spokojný
yeeshkul
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od yeeshkul »

No ona je pravda spíš někde uprostřed. Pete Cornish sice vysvětluje proč má radši buffery, ale všimni si s jakejma délkama kabelů tam počítá :) :).
True Bypass neovlivňuje signál a to je výhoda i nevýhoda. Nevýhoda je to máš-li dlouhé kabely - protože nepomáhá signálu skrz. Výhoda je to když máš krátké kabely protože na rozdíl od bufferů nekreslí. Buffer prohání signál dlouhými kabely, což určitě doporučuju majitelům dlouhých kabelů (cca víc něž 5 metrů, ale spíš 10).
Stačí jeden kvalitní buffer pro cestu čistého signálu na začátku TB řetězce. Víc nic.
Můžu tě ujistit, že i "fiendishly clever buffer" ala Cornish je obyčejnej jednotranzistor a kreslí. Nicméně tohle si každej musí odzkoušet sám, protože záleží na situaci a obecný řešení neexistuje. Vede to celý jen k nekonečnejm bitvám mezi truebypasistama a bufferisama. :D :D

Tady jsem o tom sepsal pár článků
http://www.electronicorange.cz/cs/blog/ ... -Bypass%29
http://www.electronicorange.cz/cs/blog/ ... Cornish%29
http://www.electronicorange.cz/cs/blog/ ... A1n%C3%AD)
Diamantka - uni-vibe - treble booster - kvákadlo - VOX AC15.
web: http://www.electronicorange.cz, kapela: http://www.vejfuk.cz
Odpovědět

Zpět na „Kytarové efekty“