Zdravím,
tak se konečně chci vrhnout na vyšperkování jednoho Stratocastera co jsem nedávno koupil od jednoho pána. Je to fokus, celkově nijak zázračná kytara, ale chtěl sem na ní trošku zapracovat aby fungovala.
Dneska sem jí rozebral jak to šlo a chci vyměnit snímače, mechaniky, poťáky a tak dále a tak dále.
Tremolo už je odmontované, to chci celkově rozšroubovat všechno a vyčistit, protože to vypadá hrozně....
Takže první dotaz - když nalítnu do dobrého obchodu s kytarami a nadiktuju si tam šroubky do tremola, šrouby na pickguard a tak podobně, tak je budou mít? Nebo si budu muset zaletět někam do železářství? Možná je to pitomost měnit šroubky, ale ty zoxidovaný a trošku orezlý co tam jsou se mi vážně nelíběj.
Dál chci určitě celou tu kytaru nějak přeleštit, nevíte někdo čím / jak, nebo jestli to má vůbec nějaký význam? Ten člověk s ní nevím co dělal, ale jsou na ní takové červené kapičky chvílema, vážně se mi to tam nelíbí.
Další věc je elektronika, pickguard zespoda celý určitě odstíním, pravděpodobně tou ?měděnou? samolepící fólií co jsem tuhle viděl v GM, a tu mám uzemnit, nebo stačí že tam bude jen tak?
Další věc jsou drátky mezi potenciometry, jackem, uzeměním tremola a podobně, stačí obyčejné drátky nebo opět v kytarovém obchodě budou mít nějaké echt kytarové? Jinak zapojení předpokládám že snadno najdu na internetu, nebo tady na fóru, tak na to se ani ptát nebudu.
A poslední dotaz je ohledně mechanik.... Původně tam jsou ty klasické, otevřené, ale ty hrozivě drnčely a celkově nějak neseděly, tak jsem za pár stovek pořídil BaCHovské olejové. Jenže ty mají větší průměr o něco, takže doufám že když ty díry vrtákem trošku budu zvětšovat, tak se mi nepraskne celý krk, s tím má někdo zkušenost?
A vlastně ještě jeden dotaz - srážeče strun tam jsou dva původně. Jeden, na E a H strunu je klasicky umístěn ale ten druhý mezi G a D je posunut ještě dále od nultého pražce než ten první. U většiny kytar je to spíše naopak, že ten srážeč GD je umístěn tak o dost blíže k nuláku než ten první.... To se mi moc nezdá, protože takhle je narvaný přímo u té Déčkové mechaniky a vypadá to tak podivně.
Uf, teď jen doufat že to někoho bude bavit číst ...
Celkově "vyšperkování" Stratocastera
Pravidla fóra
- jakub.kubaaa
- Kontaktovat uživatele:
Re: Celkově "vyšperkování" Stratocastera
Tak žačnu.Šroubky většinou v obchodě moc nekoupíš. Myslím v hudebninách. Já je tam moc nevidě. A nekoupíš je ani v klasickém železářství. Možná v nějakým specializovaném obchodě se šrouby. Teda koupíš malé vruty úplně v pohodě vlastně kdekoliv, ale nebudou většinou vypadat úplně přesně jako ty co jsou na kytarách.jakub.kubaaa píše:Zdravím,
tak se konečně chci vrhnout na vyšperkování jednoho Stratocastera co jsem nedávno koupil od jednoho pána. Je to fokus, celkově nijak zázračná kytara, ale chtěl sem na ní trošku zapracovat aby fungovala.
Dneska sem jí rozebral jak to šlo a chci vyměnit snímače, mechaniky, poťáky a tak dále a tak dále.
Tremolo už je odmontované, to chci celkově rozšroubovat všechno a vyčistit, protože to vypadá hrozně....
Takže první dotaz - když nalítnu do dobrého obchodu s kytarami a nadiktuju si tam šroubky do tremola, šrouby na pickguard a tak podobně, tak je budou mít? Nebo si budu muset zaletět někam do železářství? Možná je to pitomost měnit šroubky, ale ty zoxidovaný a trošku orezlý co tam jsou se mi vážně nelíběj.
Dál chci určitě celou tu kytaru nějak přeleštit, nevíte někdo čím / jak, nebo jestli to má vůbec nějaký význam? Ten člověk s ní nevím co dělal, ale jsou na ní takové červené kapičky chvílema, vážně se mi to tam nelíbí.
Další věc je elektronika, pickguard zespoda celý určitě odstíním, pravděpodobně tou ?měděnou? samolepící fólií co jsem tuhle viděl v GM, a tu mám uzemnit, nebo stačí že tam bude jen tak?
Další věc jsou drátky mezi potenciometry, jackem, uzeměním tremola a podobně, stačí obyčejné drátky nebo opět v kytarovém obchodě budou mít nějaké echt kytarové? Jinak zapojení předpokládám že snadno najdu na internetu, nebo tady na fóru, tak na to se ani ptát nebudu.
A poslední dotaz je ohledně mechanik.... Původně tam jsou ty klasické, otevřené, ale ty hrozivě drnčely a celkově nějak neseděly, tak jsem za pár stovek pořídil BaCHovské olejové. Jenže ty mají větší průměr o něco, takže doufám že když ty díry vrtákem trošku budu zvětšovat, tak se mi nepraskne celý krk, s tím má někdo zkušenost?
A vlastně ještě jeden dotaz - srážeče strun tam jsou dva původně. Jeden, na E a H strunu je klasicky umístěn ale ten druhý mezi G a D je posunut ještě dále od nultého pražce než ten první. U většiny kytar je to spíše naopak, že ten srážeč GD je umístěn tak o dost blíže k nuláku než ten první.... To se mi moc nezdá, protože takhle je narvaný přímo u té Déčkové mechaniky a vypadá to tak podivně.
Uf, teď jen doufat že to někoho bude bavit číst ...
Leštění se provádí na leštičkách. Ale to asi doma nemáš.
Potenciometry měnit nemusíš pokud nechrastí když s nimi točíš. A pokud ano, tak někdy stačí prostříknout sprejem na kontaky. http://www.olejecz.cz/sprej-na-kontakty-
Popřípadě vyměnit není problém.
Tu měděnou pásku musíš uzemnit. Když tam bude sama o sobě tak nic nezmůže.
Drátky jsou pořád jenom drátky. Ty v hudebninách určitě nekoupíš. Kup si nějaký tenký drátek v GM, ale ne aby to byl jeden tlustý drátek, ale lanko z několika tenoučkých vláken. Líp se s tím dělá.
Převrtání mechanik je poměrně jednoduchá věc. Ale musíš mít krk velice pevně upnutý ve svěráku a vrtačku ve stojanu. K tomu pořádně ostrý vrták. Takhle minimalizuješ uštípnutí krku na minimum.
Fender Jazz Bass American Special, Fokus Jazz bass fretless+RM, Markbass Mini CMD121P, Makrbass Mirkomark 801
- jakub.kubaaa
- Kontaktovat uživatele:
Zdravim,
Diky za rady. Jinak tech kabelu z gm mam doma mraky to byl jen takovej dotaz kdyby nahodou. Potaky nechrasti, ale jsou uplne vyvyklany a volny, coz me docela stve... Myslim samy o sobe, ne ze by stacilo dotahnout tu matku
.
A na sroubky a tyhle veci se zkusim poptat v aleximu, tam maj dost tehle veci mi prijde...
Joo a tu medenou folii asi nema moc cenu davat i na telo kytary, jako zevnitr pod pickguardem, co?
Diky za rady. Jinak tech kabelu z gm mam doma mraky to byl jen takovej dotaz kdyby nahodou. Potaky nechrasti, ale jsou uplne vyvyklany a volny, coz me docela stve... Myslim samy o sobe, ne ze by stacilo dotahnout tu matku
A na sroubky a tyhle veci se zkusim poptat v aleximu, tam maj dost tehle veci mi prijde...
Joo a tu medenou folii asi nema moc cenu davat i na telo kytary, jako zevnitr pod pickguardem, co?
-
woro90-1
A hlavně nespěchat a zbytečně na to netlačit, a mít ten vrták rovný a rovně upnutý.aivn86 píše:Převrtání mechanik je poměrně jednoduchá věc. Ale musíš mít krk velice pevně upnutý ve svěráku a vrtačku ve stojanu. K tomu pořádně ostrý vrták. Takhle minimalizuješ uštípnutí krku na minimum.
Kubo, jaké máš plány s těmi starými mechanikami? Nezapomeň, že je tu Woro, který zužitkuje každý šrot
Jinak šrouby držící tremolo jsou vcelku obyčejné vruty s půlkulatou hlavou a holým vrškem, šrouby intonace a dohmatu jsou obyčejné šrouby M3 s půlkulatou hlavou a malé inbusové červíky, rozměr netuším. Vruty držící pickguard jsou trochu problém. Těžko sehnat malé vruty se širokou půlkulatou zápustnou hlavou, to spíš ty původní vyčisti...
Měděnou fólií vylep všechny dutiny elektroniky.
Srážeč GD nech kde je, on tam je z dobrého důvodu - klasický srážeč je trochu moc blízko nultého pražce a úhel zalomení struny je dost ostrý. Já ho třeba nepoužívám vůbec, to géčko to nějak musí vydržet bez přítlaku. Hraje to dobře i tak, sustain prázdného G je dostatečný a nedrnčí to, pořád je tam dostačující úhel. Někteří lidé dokonce používají pouze staggered mechaniky, případně v kombinaci s výš posazeným srážečem EH, jak to mám já.
- jakub.kubaaa
- Kontaktovat uživatele:
No teď se mi po úmornym šroubování podařilo vyšroubovat šrouby krku, ty byly sežvejkaný, fakt hrůza... Asi vezmu všechny šrouby někam aby mi dali stejný... Akorát sem si všimnul že ten člověk asi nešikovně ten krk vyšrouboval a trošku vyštípnul kus krku. Teda kus, to zní hrozně, spíš takových pár milimetrů toho krku u jednoho šroubu je tam trošku naštípnutých, ale tak tragicky to nevypadá, zkusim to nějak zahoblovat aby to nevyčnívalo.
Jinak šrouby na pickguard sem sehnal úplně nový, vymontovaný z jedný kytary, takže s tim nemám problém.
Tremolo a kameny zítra taky nějak vyšroubuju a všechno tam vyčistim aby byla jako nová....
Každopádně s mechanikama plány nemám, jestli si myslíš že je nějak zužitkuješ...
Jinak šrouby na pickguard sem sehnal úplně nový, vymontovaný z jedný kytary, takže s tim nemám problém.
Tremolo a kameny zítra taky nějak vyšroubuju a všechno tam vyčistim aby byla jako nová....
Každopádně s mechanikama plány nemám, jestli si myslíš že je nějak zužitkuješ...
-
woro90-1
Vyštípnutý kousek neřeš, kyžtak tam naper řídké vteřinové lepidlo, plácni přes to igelit a stáhni to svěrkou a dřevo bude jako nové. Pokud budeš shánět nové šrouby, dej si pozor aby ty vruty byly opravdu stejné, tzn. stejné stoupání. Jinak máš zaděláno na průser. Zničíš si závit ve dřevě a budeš tam muset vrtat, řezat závit a zašroubovat tam kovové matice (uvnitř závit pro šrouby na uchycení krku k tělu, zvenku na zavrtání do patky krku).jakub.kubaaa píše:No teď se mi po úmornym šroubování podařilo vyšroubovat šrouby krku, ty byly sežvejkaný, fakt hrůza... Asi vezmu všechny šrouby někam aby mi dali stejný... Akorát sem si všimnul že ten člověk asi nešikovně ten krk vyšrouboval a trošku vyštípnul kus krku. Teda kus, to zní hrozně, spíš takových pár milimetrů toho krku u jednoho šroubu je tam trošku naštípnutých, ale tak tragicky to nevypadá, zkusim to nějak zahoblovat aby to nevyčnívalo.
To tremolo vyčisti, nalešti a seřiď podle mého návodu - nebudeš s ním mít žádný problém.
Na lak těla jarová voda s hadrem, pak čínská švédská utěrka, na hmatník koncentrovanější jarová voda a kartáček, pak vysušit a palisandrový hmatník nakonzervovat. Lněný olej by na to mohl být vhodný, ale ještě jsem ho nezkoušel. Pražce přeleštíš třeba zubní pastou a hadrem.
Po sestavení zkontroluj úhel osy krku vůči rovině těla, srovnej krk výztuhou do rovna a spusť kameny co nejníž, až se struny položí na hmatník. Pokud budou kameny skoro nadoraz dole, máš dobrý úhel. Pak zkontroluj úhel osy krku vůči ose kobylky, mě bys mít krají struny ve stejné vzdálenosti od okraje hmatníku. Pokud je tak nemáš, povol šrouby a klepej (opatrně ale důkladně, klidně i trochu bestiálně) do toho krku ze strany gumovou paličkou (v nouzi stačí i plastová půlitrovka s vodou), dokud nebudeš mít krk správně. Pak šrouby dotáhni, všechno seřiď a hraj si.
Mechaniky by se mi rozhodně hodily, ať jsou jakékoli - pošlu ti do SZ moje číslo a nějak se dohodneme co ti za ně dám a kde se sejdeme. Ideální by bylo kdybys zítra zašel na pivko na Strahov, mohl bych ti za ně asistovat s opíjením se a aspoň bys poznal, kdo je Kamahl a mrkendy