Zvuk při projekci/poslech

Dotazy, rady, zkušenosti ...
Odpovědět
Tom350

Zvuk při projekci/poslech

Příspěvek od Tom350 »

Zdravíčko,

řeším takové dilema. Rád bych si pořídil ke svému notebooku nějaké slušnější ozvučovadla (zvukovku teďka neřešme, rád bych pořešil jenom to, z čeho to leze ven). Požíval bych je k reprodukci hudby, ke hraní na basu/kytaru a taky ke zvučení projekcí. Nároky na zvučení projekce jsou prostory velikosti tříd, ve větších prostorách už pojedu asi do mixu. Zvuk při projekci nemusí mít brutální akustický tlak PA a stovky wattů, ale slyšet by to taky mělo být - s rozumem. Toť tak k požadavkům.

A na co valstně ptám?
Jestli na takovouto aplikaci použít "lepší" PC bedny (ale takové asi neexistujou, žádné 5- 10.1 systémy nechci), nějaké Hi-fi bedny s recieverem (v tom se moc neorientuju) a nebo monitory (nevím, jestli to je nejvodnější varianta na poslech hudby, zatím jsem moc žádné neslyšel).

Než přímo vybírat konkrétní typy a modely, tak bych raději rady, který systém by byl nejvděčnější... a až potom řešit konkrétní věci.

Snad jsem můj problém popsal srozumitelně :)

tom
Paris
Rádce

Re: Zvuk při projekci/poslech

Příspěvek od Paris »

vsechny tri cesty jsou schudne. zalezi na tom, jak ses na tom finacne...

1) asi nejcistejsi cesta je 2 aktivni monitory + aktivni subwoofer. radsi doporucim i stojany.
tohle reseni ma nevyhodu v tom, ze k bednam musi jit (krome signalu) i napajeni.
to by mohlo dat, dejme tomu, tak 15-30.000

2) druhe slusne reseni je ten zmineny zesilovac/receiver a velke (sloupove) 2-3 pasmove bedny (pripadne zase regalovky a subwoofer (aktivni/pasivni zalezi na zesilovaci, pro bezny stereo zesilovac uvazujme aktivni))
cenove to bude +- podobne jako monitory

co bude vdejcnejsi je tezko rict ... jestli ses muzikant, tak asi ty monitory ... jestli spis posluchac, tak to hifi.

edit: mimochodem - ja "zkousel" oboji (jak monitory, tak hifi) a prislo mi to tak nejak nastejno, co se tyka vyslednyho ucinku. ve varinte bez zesilovace (s monitory) mi prislo, ze taham o krabici min (i kdyz sem mel navic mixak).
ps: a kdyz sem nevzal k monitorum subwoofer (rek sem si, ze to nak dopadne) a poustel z nich podklady k hudebni produkci, dopadlo to tak, ze se basovy repraky vyrvaly z kosiku. nastesti zadna dalsi skoda, takze to stacilo zalepit dobrym lepidlem a trochu pak ubrat na hlasitosti.
Naposledy upravil(a) Paris dne 9.11.2010 12:24, celkem upraveno 1 x.
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

jeste bych si dovolil zminit 4. moznost, a to nejaky PA system ... k te tve vete "k reprodukci hudby, ke hraní na basu/kytaru a taky ke zvučení projekcí" by se tohle hodilo asi nejvic. asi to si pak doma do obyvaku (jako to hifi reseni) ani do homestudia (monitory) nedas, ale co se tyka pouziti "v terenu", bude to nejpohodlnejsi.
Jens Ludwig
Odborník

Příspěvek od Jens Ludwig »

hele a kolik to má uhrát lidí???
ěco jinýho je soukromá projekce pro 10 lidí a něco jinýho je projekce pro 150 lidí v kině
PetrPeter * 1.5.1975 - 1.8.2008 +

omlouvám se za překlepy, jsem rád, že mi můj ntbk vůbec ještě píše....
Tom350

Příspěvek od Tom350 »

Díky za reakce.

Uhrát to má lidí tak do 30 - proto jsem udával jako míru tu místnost velikosti třídy. Na ty sály mám právě PA, to řešit nemusím.

S tím subwooferem jsem jaksik nepočítal. Ještě jedna věc mi vypadla - aby to bylo trošku transportovatelné, takže tím vypadávají jakékoliv sloupové bedny a podobně velká zvířátka. A asi mi z toho vyplývá jako řešení monitory, když tak nad tím uvažuju...
Jens Ludwig
Odborník

a ještě jedna věc - cceš těm 30 lidem pouštět DVD s rockovejma koncertama a nebo nějaký blahodárný naučný filmy třeba o amazonským pralese???

Tom350

Příspěvek od Tom350 »

chci jim pouštět normální filmyklasických žánrů - drama, akční, komedie... Taky různé prezentace, kde se podkresluje hudbou -tzn. klidnější hudba.

Ale při poslechu si myslím, že to nahradí ten rockový koncert, akorát pro mě to nebude muset mít takový tlak jako pro těch 30 lidí, když se nad tím zamyslím. Tos asi chtěl slyšet :)
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

a co teda neco na filmy, kdyz to budou filmy? ty systemy jsou primo pro tohle postaveny, jejich procesory se dokazou vyporadat s upravama prostoru a dynamiky, a taky je pomerne slusny vyber v sirokem cenovem rozpeti...
Sadam.S

Příspěvek od Sadam.S »

No, na slyšitelnou úroveň a poslouchatelnou kvalitu (co se týče videa, případně nějakých úletových klipů naší ruštinářky; hudbu bych z toho samozřejmě poslouchat nechtěl :D) ve třídě (a to jak v jazykovce pro cca 20-22 lidí, tak ve stupňovitý posluchárně s debilní akustikou pro nějakých 50) se dají bez problémů přežít repráky od SmartBoardu (odkaz; fuj, to je nechutně předražený), případně takový levný, plastový geniusy - vepředu maj modrej hadr, jsou celkem častý, ale už je to starej model a nemůžu dohledat) - takže bych spíš hledal něco, aby to vyhovovalo zvukově tobě, tu přednášku (kde se předpokládá, že by posluchači měli být potichu, ne pogovat kolem pódia a řvát :D) utáhne skoro cokoli
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

a uz jdeme ode zdi ke zdi :)
Tom350

Příspěvek od Tom350 »

Sadam: Tak to uz je prilis. Zase jako nejaka uroven, pod kterou clovek nejde, tu porad je :)

Paris: ktere systemy mas na mysli? V tomhle se mocneorientuju...

Abychom se neubirali nejakym smerem, kde to mito je na nic - jako treba bedny od Smartboardu. Chci to pouzivat i na projekci (tridu jsem myslel pro predstavu jaky velikostni prostor, kolik lidi, ale nemuze to byt instalace, potrebuji to mobilni), ale nepromitam cely a kazdy den. Tzn. ze vetsi casova vyuzitelnost jde na poslech a hrani.

Kdyz jsem tohle tema zakladal, tak jsem si rikal, ze tohle vsechno asi splnuji monitory. Jenze jsem nemel prehled o ostatnich moznostech, tak jsem se chtel zeptat, jestli s takovouto situaci ma nekdo zkusenosti.
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

ja mel na mysli systemy domaciho kina ... ale stay cool, u nas se to naposled stejne resilo tou monitorovou cestou (akorat, ze tam mame 7 monitoru a 2 subwoofery (vsechno nakonec adamy)). a dokud mas jen 2+1, tak procesor nepotrebujes a plati vsechno vyse napsane.
Jens Ludwig
Odborník

jele, co se všech těchto proporcí týče (počet lidí, velikost prostoru, přenositelnost, atd....)

bych já osobně doporučil Behringer Truth 2030A - ty bedýnky maj na poslech hodně pěknej zvuk a i tu sílu maj... možná by bylo fajn na kontrolu hlasitostu pořídit nějakou 502 mixík a nebo nanopatch...

Tom350

Příspěvek od Tom350 »

Jensi, díky moc.

Když už jsme u těch konkrétních beden, tak jak jsem psal už výš, ještě jsem žádné neslyšel, ale na podobné Behry jsem už pomrkával, co se mi taky líbilo, tak na bazaru se válí KRK Rokit 8 za pěkný peníz, pravda už trochu větší.

Každopádně si prvně někam zajdu ty bedny poslechnout.
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

ty Behringery B20xx napadne pripominaji starsi Genelecy (obzvlast zezadu), takze jestli i tak hrajou, tak to bude dobry monitor.
Jens Ludwig
Odborník

já je mám - nejsou zas tak marný - za ty prachy jsou svatý, rozhodně na poslech...
.. co se týče míchání, to už by mohlo bejt diskutabilní, ale míchání se tu neřeší, takže...

a jinak, co se přnositelnosti týče, tak sou v poho - maj jen asi 10kg jeden :D

ty KRKy by taky nemusely bejt zlý - ale budou o něco větší a těžší ale zase kuli 8" repro půjdou víc do basu

Odpovědět

Zpět na „Ozvučování a osvětlování“