Zhutnění zvuku nahrávky

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
Odpovědět
th0m45
Kontaktovat uživatele:

Zhutnění zvuku nahrávky

Příspěvek od th0m45 »

Zdravím, rád bych poprosil všechny o pomoc, před nějakým časem jsem nahrál jednu skladbu http://www.2dstudio.cz/Dirigent.mp3 a zdá se mi docela ok, ale když si pak pustím například http://bandzone.cz/bastardodentro skladbu Eclipse, tak je tam nádherný hutný zvuk s kterým se moje nahrávka absolutně nedá srovnat, zní strašně ploše a nevýrazně. Prosím proto o rady, jak by se to dalo vylepšit. Mám nahráno všechno v jednotlivých stopách na několik mikrofonů do Cubase 4, takže prostor by tam snad měl být. Děkuji moc předem.
Paris
Rádce

Re: Zhutnění zvuku nahrávky

Příspěvek od Paris »

na kazdou stopu ekvalizer a dynamicky procesor (vetsinou kompresor, ale je to obecne receno. ono to bude chtit u kazdeho nastroje trochu neco jineho. s jinym nastavenim. a treba vickrat za sebou). nektery stopy zdvojit a s mirne rozdilnou ekvalizaci rozhodit do stran, kdyz je nemas dvakrat natoceny. usadit nastroje ve frekvencnim spektru. znovu peclive usadit nastroje v prostoru (panem i dozvukem). na master pak multipasmovy kompresor a leveler. a i jemne ekvalizer a dorovnat to frekvencne k profesionalnim nahravkam. z basy ti musi bej soufl, kytary urvat usi, bubny urazit hlavu, kdyz si to pustis poradne nahlas. jak to zacne bejt driv neprijemny, neni to ono. hlasitostni pomery jednotlivych nastroju kontrolovat pri nizke poslechove hladine. atd ... napsano (i na webu) je toho hodne (a kazdy pise trochu neco jinyho. ale to neva. cti, inspiruj se, zkousej, srovnavej....).
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Ano, tak nějak to je :lol: docela cool závěr popisu.

Opravdu je třeba si pohrát v mixu s EQ (vymezení frekvenčního pásma + zvýraznění/potlačení konkrétního prvku v pracovní oblasti nástroje), kompresor musí být správný (ve smyslu že se každý chová jinak, tedy stejná nastavení dají u různých typů různé výsledky!) takže opravdu je to ze začátku o zkoušení a experimentování, přičemž ti z toho vypadnou požitelné věci (HW nebo SW komponenty), u kterých už obvykle zůstáváš v budoucnu jakožto u "osvědčených" věcí a případně k tomu zkoušíš nějaké nové - nicméně celý ten experimentátorský proces už není potom tak markantní.

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
boolocks

Příspěvek od boolocks »

Základní problém máš v bicích..ty nehrajou dobře...pak ta kytara neni asi sejmutá dobře, nebo aspoň mě zní jako tranďák nebo tak něco...pak by to chtělo nějakou vhodnou kompresi na zpěv....
Jinak v tom porovnání s těma Bastardo to bude vždycky mimo, protože maj fajn sejmutý bicí, který skvěle sedí k base, která má taky prima zvuk - to znamená že tam jsou dobrý plný spodky...a halvně mi přijdo podlazený...to taky udělá plnost...každopádně to nikdo nedoháněl šílenejma eqalizérama nebo kompresorama, prostě jim to takle dobře bude hrát už od začátku...než až v cubase za milionem vst :-)
Naposledy upravil(a) boolocks dne 12.11.2010 11:07, celkem upraveno 1 x.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

:) vhodných poznámek nebude nikdy dost, ale základ je samozřejmě v dobře sejmutém nástroji.

P.

boolocks

Příspěvek od boolocks »

přesně tak jsem to myslel :-) Když budeš mít nahnilý rajčata a papričky, dobrý lečo z toho neuděláš :-)
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

jo ... mimochodem .. nejaky VST kompresory si sezen nekde, jestli nemas jeste. s tou dynamikou, co je napriklad v zakladu C4 LE, se dela hodne blbe...
th0m45
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od th0m45 »

Dík za rady, už to zní trošku lépe (víceméně jsem to mastroval celé odznova), ale neumím si stále poradit s jednou věcí, když bicák nehraje na kopák stejnou silou (myšleno trioly, kde druhá a třetí rána je poloviční, respektivě třetinová, neporadí si mi s tím ani kompresor na max), co s tím, každý úder zvyšovat manuálně nebo to tam nasamplovat (nebylo podle metronomu, takže stejně asi blbost)?
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Mno - to je pak těžký. Předpokládám podle popisu, že to prostě bicmen zahrál blbě (trioly měly mít stejný úder a nemají). Pak tam kompresor udělá tu práci, že dokáže ty druhé dva údery zesílit a první nezesilovat, nicméně bude pořád trochu odlišná barva (první úder bude víc "zhutněn" než ten zbytek). V tom případě se nabízí několik možností:

- dokáže se to vyladit tak, že je výsledkem rozumný kompromis
- bicmen se donutí to přehrát pořádně
- kopáková stopa vytriggeruje MIDI eventy, vznikne MIDI stopa a po nějakém drobném začištění (odmazání nechtěných artefaktů, upravení rytmiky a případně dynamiky) se dosadí sampl kopáku

Co na to Honza?

P.

Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

nebo jsou na to nejaky pluginy, napriklad: http://www.avid.com/US/products/SoundReplacer (nejsem si uplne do detailu jisty tim, co jak dela, ale asi by tohle zvladnout mohl...). jenze znam jen tenhle Audiosuite - jestli je neco pro VST (nebo co pouzivas) - to nevim... zkus pohledat...
boolocks

Příspěvek od boolocks »

tohle je normální problém...hlavně u metaláku, co sázeji dvojšlapku všude...jedna věc je udržet rytmus a dávat kopy tam kde mají být, ale druhá věc je mít ty nohy vyvážený aby byl úder od každý nohy se stejnou dynamikou)...tohle nevidim na přehraní - naučit se to dobře, a vůbec registrovat ten problém je fakt na nějakej rok učení :-)
Každopádně by nebyl zlej nějakej kompromis mezi reálnym zvuku kopáku prohnanym přes nějakou tvrdou kompresi, a rovnym samplem, kterej udeří pokaždý stejně
boolocks

Příspěvek od boolocks »

th0m45: hoď někam stopy tý písničky od nuloveho základu(všechny stejně dlouhý) :-) Místní ti to můžou zkusit pomíchat - třeba by ti to pomohlo v tušení, co s tim lze..nebo naopak, na co jsou ty náběry krátký :-)
Alfik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Alfik »

S tím kopákem - řešení je taky sehnat lepšího bubeníka. To jsem vždycky chtěl zkusit - vyhodit někoho z kapely. Jenže já hraju sám a to pak jde blbě. Ale že bych si to kolikrát zasloužil!
Andreee

Příspěvek od Andreee »

Ja jsem si to taky pustil, obe ty nahravky, ale bohuzel jenom na notebookovych reproduktorech, nejsem doma - vypovidajici hodnota nulova. Nicmene na te skladbe eclipse se mi uz od zacatku neco nepozdavalo, bylo mi jasny co. Otevrel jsem ji v audacity a to jak ten waveform vypadal me hned utvrdilo. Hruza, priserny, hanba. Jeste takle mlady :(

EDIT: Muj nazor je, ze skladba Eclipse by nemela bejt brana jako referencni vzorek.
Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“