Digi piano vs. keyboard

Klavíry, keyboardy, digitální piana, syntezátory, ...
Odpovědět
Soňulička

Digi piano vs. keyboard

Příspěvek od Soňulička »

Ahoj, mám na Vás prosbu, ještě jsem nikdy na klavír ani na klávesy nehrála, ale chtěla bych to zkusit. Potřebovala bych však laicky a srozumitelně vysvětlit jaký je rozdíl mezi digi pianem a klávesami, co je lepší, na jaké parametrry se konkrétně koukat a jaký typ byste doporučili pro naprostého začátečníka. Cenu zatím nemám stanovenou, ale vzhledem k tomu, že teprve chci začít, tak nepotřebuji zrovna něco za desítky tisíc ( co kdyby mě to přestalo bavit...) :-)
A ještě pro lidi z Brna, neznáte nějaký tip na dobrého učitele, popř. nějaký kurz nebo něco takového pro dospělé, do ZUŠ už asi dospělé neberou...
Díky za Vaše názory
Paris
Rádce

Re: Digi piano vs. keyboard

Příspěvek od Paris »

lajcky je to asi tak, ze nejvetsi rozdil je v klaviature. keyboard nema kladivkovou mechaniku a pedaly. a jestli se chces ucit na piano, budes potrebovat piano. ohledne nejlevnejsi varianty digi piana asi uslysis hodne nazoru, ale ja bych doporucil aspon nejlevnejsi Clavinovu 320: http://yamahaclavinova.com/lineup/clp-320/index.html a s privrenyma ocima Arius 161: http://cz.yamaha.com/cs/products/musica ... mode=model

a do ZUS imho dospele berou, akorat to stoji vic, nez deti.
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Paris píše:lajcky je to asi tak, ze nejvetsi rozdil je v klaviature. keyboard nema kladivkovou mechaniku a pedaly.
No, to bych si nebyl úplně jistý. Respektive, je otázka, jak definuješ keyboardy a jestli do nich zahrnuješ i vyspělé workstation. Protože ty opravdu kvalitní umí pracovat s pedály a často mají i kladívkové mechaniky.

Zásadní rozdíl bych spíš viděl v elektronických vnitřnostech digitálního piana a keyboardu. Digi piano je jen "náhražkou piana", může mít více rejstříků, ale pořád jde o "klavírní" zvuky. Zatímco workstation obsahuje i rejstříky mnoha dalších nástrojů od dechů přes smyčce až po perkuse nebo DJ zvuky. A často i kopu dalších nesmyslů.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

no ... to by pak ty vyssi Clavinovy (se sekvencerem a doprovody) nebyly piana...

ja si porad myslim, ze nezalezi na tom, co je vevnitr, ale jak se na to hraje (potazmo jak se u toho sedi a jak se slape na pedaly). ale souhlasim, ze jednoznacna odpoved asi neni (nebo by k tomu musel byt obsahlejsi vyklad), protoze napriklad ted nemame kam zaradit stage piana...
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Vždy záleží na tom, jak nadefinuješ pojmy... Nicméně si stojím za tím, že digitální piano je zejména od toho, aby hrálo piano zvuky, zatímco samohrajka-keyboard umí kopu nesmyslů a šílených zvuků. To, že keyboard umí hrát i jako piano a digitální piano má i jiné rejstříky zas tak moc neznamená, jde jen o rozšíření původního záměru o další možnosti.

A stage piano je samozřejm digitální piano. Jen je přenosné. A zde právě zásadně dostává trhlinu tvoje teorie o tom "jak se u toho sedí a jak se na to hraje". Předpokládám, že u následujícího digi piana a keyboardu budeš sedět stejně, hrát na to můžeš taky stejně a pedály budeš mačkat dle toho, jaké si koupíš...

Obrázek

Obrázek
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

nehraje se na to stejne. muzes to sice na stojanu nastelovat do podobny pozice jako piano, poridit k tomu pedaly (a zase je nastelovat do pozice), ale uhoz bude stejne jiny. a myslim, ze tak zasadne, ze by te s tim pravdepodobne z lidusky vyhodili.
hraje se na to asi tak stejne, jako se stejne hraje na spanelku a na jumbo. ma to hodne spolecneho, ale stejne to neni.

pokud bychom se meli vratit k podstate tematu, tak by se Sonulicka musela nejdriv vyjadrit, co se chce vlastne ucit. jestli ji jde jen o to "naucit se NECO zahrat" (nebo se doprovazet ke zpevu), tak souhlasim - keyboard by mohl stacit. nebo byt dokonce lepsi pro dany pripad. ale pokud by se chtela ucit na piano (jako ze "ucit se na piano"), tak nic jineho, nez piano, k tomu vhodne neni.
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Proč by tam měl být jiný úhoz, když tam může být v podstatě stejná kladívková mechanika? Samozřejmě - tady jsem postoval jednoho Kurzweila a jednoho Rolanda, ale pokud bychom vybrali hi-end digitální piano a hi-end workstation od stejné firmy, můžou obsahovat stejnou kladívkovou mechaniku. Nechce se mi teď vyhledávat konkrétní příklady, ale jsou takové - nebo minimálně byly, když jsem pár takových krámů popisoval.

PetrPeter 1975 - 2008
Potok
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/potok01
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Potok »

Než se tady pánové dohodnou, co je piáno a co není, pokusím se odpovědět na druhou část otázky. Objevil jsem na internetu poměrně kvalitní kurs hry na piáno, mladík který jej vede hraje na jedno takové elektrické s kladívkovou mechanikou, což je pro naučení opravdové piánové hry asi nezbytné. Pohlédněte zde http://hobby.idnes.cz/skola-hry-na-klav ... lic=145025
a třeba Vás to zaujme.
Soňulička

Příspěvek od Soňulička »

Já vám strašně moc děkuji za vaše názory. Já bych se osobně ráda začala učit hrát na klavír, ale žijeme v panéláku, takže by přicházelo v úvahu digi piáno, ale vzhledem k tomu, že jsem na to nikdy nehrála, tak jsem si říkala, že by bylo lepší si to nejdřív odzkoušet na nějakém levnější (nebo spíš normálním) keyboardu, nežbsi koupím digi piáno za X tisíc. Asi bych si to měla nejdřív odzkoušet zda mě to vůbec bude bavit atd.
Takže bych na vás měla ještě jeden dotaz, pokud se budu u učitele učit hru na klavír, je možné pro začátek doma trénovat jen na keyboardu? nebo se to natolik liší, že to není možné?

Taky děkuji za odkaz na výborný video, fakt jsem ani netušila, že se něco takovýho dá najít. Díky moc :-)
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

ano, lisi se to tak, ze to neni mozne (samozrejme mimo situaci, kterou popisoval nero ... tedy keyboard s kvalitni kladivkovou mechanikou + vhodny stojan + vhodne pedaly.)

leda se s ucitelem domluvit, ze to tak bude treba jen prvni rok/pulrok (a on upravi lekce, jestli to bude mozne a kdyz bude ochotny. a budes platit 2x, jestli se pro piano rozhodnes) ... a nebo se jit ucit keyboard rovnou (takove skoly take jsou).

jinak si myslim, ze solidni piano (na rozdil od vetsiny keyboardu) je pekny doplnek domacnosti a neztrati se, i kdyz z tebe treba nebude hudebnik. komplet piano + stolicka + sluchatka se da poridit pomerne vyhodne.
Yakuzza
last.fm: http://www.last.fm/user/Yakuzza
Bandzone: http://bandzone.cz/tau
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Yakuzza »

Mně hlavně přijde, že bavit se v případě Soňuličky o digi/stage pianu je trochu předčasné. Pokud ještě není rozhodnutá, jestli ji to bude bavit, tak by asi opravdu připadaly v úvahy spíš levnější keyboardy, nějaké samohrajky...

A ještě k tvému dotazu - pamatuji si, jak jsem chodil do ZUŠky (na piano), moje učitelka bytostně nesnášela, když jsem doma cvičil na keyboard. (Potom byla ráda, když jsem vůbec cvičil aspoň na něco, ale to už je jiný případ :-)) Takže ano, principielně to určitě jde, ale pokud se bavíme o hře na piano, není to asi úplně ono... Další variantou je už zmíněná možnost učit se ve škole přímo na keyboard.
"I don't want to live on this planet anymore." - Hubert Farnsworth
"It's an imperfect world and we never get exactly what we want." - John Sheridan
"As you continue on your path, you will lose some friends and gain new ones. The process is painful, but often necessary. They will change and you will change... because life is change." - John Sheridan
Hrochan

Příspěvek od Hrochan »

Souhlasím s Yakuzzou, pro mě (student) byl dost velkej krok kupovat digitální piáno (16.000,- bez pedálů, stojanu, stoličky) po půl roce a nedokážu si dost dobře představit kupovat si to hned na začátek. Postačila mi samohrajka z bazaru za 2500,-, poprvé jsem si na piano sáhnul asi po třech měsících, a adaptoval jsem se relativně zanedlouho. A pokud jde o placení 2x - při koupi již použitého keyboardu nejde cena nijak rapidně dolů, já ho prodal asi se 100kč rozdílem, naopak pokud s tím seknete po koupi DP (což člověk co v životě na nic nehrál může velmi těžko předvídat) tak promrháte relativně dost peněz...
Počátek - sychravé dopoledne 10. dubna 2010 --- 1. (soukromá) hodina - 2. července 2010
R.I.P. Yamaha PSR-E313 --- welcome Casio PX-130
Odpovědět

Zpět na „Klávesové nástroje a syntezátory“