Akordy (bříška u prstů)
Pravidla fóra
-
jachymenes
Akordy (bříška u prstů)
Ahoj, v pokročilém věku jsem se rozhodl, že se naučím hrát na kytaru. Kytaru mám zhruba týden, učím se sám - akordy a trápím se s jednou věcí a tou je, že když si položím prsty na struny v klidu, pomalu a přejedu po každé struně jednotlivě, tak aby každá zněla jak měla a nebyla hluchá, tak je vše dá se říct v pohodě. Ale stane se, že mi třeba při akordu G dur bříško prostředníčku lehoulince sahá do struny "A", čili je ta struna hluchá a nemůžu najít pozici aniž bych se té struny nedotýkal tím bříškem. Prsty mám docela štíhlé, ale bříška u prstů asi tlustší a v tom je ten zakopaný pes. Neumím si představit, že při rychlém přehmatu dám všechny prsty tak, aniž bych se dotýkal jen té jedné struny a žádné jiné pod ní. Taky se Vám to stávalo když jste se učili hrát? Chápu že cvikem se dá ledacos naučit, ale když ty bříška jsou neposlušný a jde tam vyloženě o milimetry, tak jsem skeptický. Stačí mi napsat že ty problémy mělo více lidí a dnes hrají krásně čistě, budu klidnější
Díky, ahoj
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Re: Akordy (bříška u prstů)
Tp je normální, časem se naučíš stavit psty tak, aby vše znalo, jak má. Je to jen o cviku.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
To je normální, taky se mi to ještě někdy stane.
Navíc jak píšeš, že se ti při akordu G tlumí struna A, tak to se ti hodí když budeš hrát něco od AC-DC, je to jejich typický géčko
Navíc jak píšeš, že se ti při akordu G tlumí struna A, tak to se ti hodí když budeš hrát něco od AC-DC, je to jejich typický géčko
-
John M. William
Měl jsem stejný problém ze začátku. Chce to poctivě cvičit a bude to v pohodě. Učim teď jednoho kámoše a pozoruju u něho stejný problém. Takže nemusíš mít "obavy".

Jsem odpůrce zkratek.. LP = Les Paul, Long Play, Linkin Park..?
Tabulatury hudbě škodlivé.
Ty problémy mělo více lidí a dnes hrají krásně čistějachymenes píše: Stačí mi napsat že ty problémy mělo více lidí a dnes hrají krásně čistě, budu klidnějšíDíky, ahoj
Jsi klidnější?
Btw, taky jsem se začal učit v pokročilém věku a dnes hraji o hodně čistěji než na začátku. A hraju věci, techniky, které když jsem s nimi začínal, tak jsem nevěřil, že je budu schopen zahrát. Stejně jako v jakémkoliv jiném cvičení je to o cviku a o postupém uvolňování se - zbavování se křečovitosti. Funguje to pořád tak, že chvíli trvá, než to pochopí hlava, a pak nějakou chvíli trvá, než to pochopí i tělo. Když se pravidelně cvičí, pokroky jsou vcelku rychle vidět, v případě kytary slyšet
Fender American Standard Strat / Cort MMP-3 / Taylor GS Mini/ HOT Amps Stormy Blues, HOT Amps 212 box, Fender Hot Rod
Je spousta G hmatů, kde se struna A tlumí. Ještě se ti to jednou bude hodit 
Na tohle demagogické fórum už nechodím.
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
-
John M. William
Jaké G hmaty máš prosím namysli?shoooter píše:Je spousta G hmatů, kde se struna A tlumí. Ještě se ti to jednou bude hodit

Jsem odpůrce zkratek.. LP = Les Paul, Long Play, Linkin Park..?
Tabulatury hudbě škodlivé.
- frajerik
- last.fm: http://www.last.fm/user/nerbo
G2, Gmaj7 ...
Třeba v bluegrassu se hodně hraje v G se zatlumenou A strunou, a prstenník se používá na vyhrávky. I některé hmaty G7 třeba se tak hrají protože prostě máš jen 4 prsty.John M. William píše:Jaké G hmaty máš prosím namysli?shoooter píše:Je spousta G hmatů, kde se struna A tlumí. Ještě se ti to jednou bude hodit
Bez tý tercie se prostě obejdeš.
Na tohle demagogické fórum už nechodím.