Zatím to jde ale jak dál?

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
Odpovědět
Blinkbass

Zatím to jde ale jak dál?

Příspěvek od Blinkbass »

Zdravim všechny chci se zeptat učím se podle fóra hrát na kytaru. Cvičím asi dva měsíce, koupil jsem si učebnice já písnička. Naučil jsem se ovládat pár akordů, rytmy a cvičím podle metronomu. Ale už mě z toho sterotypu trošku bolí palice. Tak se chci zeptat, řekl jsem se že už se začnu věnovat jednotlivím písničkám a učit se je i se zpěvem. Jako první jsem si vybral Batalion. Mám se s tou jednou písničkou patlat tak dlouho dokud jí nezahraji a nezazpívám tak aby to alespoň trochu znělo, nebo si mám těch písniček vybrat víc aspoň 3 a střídat si je? Nebo už je načase naučit se nějáké ty baré a power akordy?
fundametalista
Kontaktovat uživatele:

Re: Zatím to jde ale jak dál?

Příspěvek od fundametalista »

Netvrdim, že jsem nějakej odborník na tuhle problematiku, ale podle mě je lepší učit se víc věcí najednou, 2-3 písničky dejme tomu. Vždycky, když tě jedna už začne štvát nebo ti třeba nepůjde, tak přejdeš na druhou, chvíli pocvičíš a vrátíš se zpět k první, která už ti půjde zase o fous líp a takhle furt dokola.
Jinak rozhodně už začni pilovat barréčka, čim dřív tím líp :wink: A taky je dobrý si vybrat nějakej song od tvýho oblíbenýho interpreta a zkusit se ho naučit, bude tě to podle mě bavit víc, než písně z Já písnička.
Ibanez RG 321MH Custom (SD SH4 + RM Classic Neck), Ibanez TS-10 MIJ, BOSS SD-1, Carl Martin 2Wah, Fender Superchamp XD (Eminence Ragin Cajun), Fast Track MkII, Guitar Rig
Blinkbass

Příspěvek od Blinkbass »

Mám rád Nirvanu, Sum 41, Offspring, Blink 182 atd. Tam je podle mě baréček dost ne? Tak tam se mrknu teda.
Hegrik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hegrik »

Tam je taky dost power akordů :)
Blinkbass

Příspěvek od Blinkbass »

A to je špatně jo? tak mi postni nějáké songy kde jsou nějáké dobré barré do začátků :)
Hegrik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hegrik »

Ne, to spíš sem chtěl říct že je dobrý se učit i power chordy a zároven baréčka protože powery jsou v podstatě jednoduchý baréčka :) (hodně jednoduchý)
fundametalista
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fundametalista »

Hegrik píše:Ne, to spíš sem chtěl říct že je dobrý se učit i power chordy a zároven baréčka protože powery jsou v podstatě jednoduchý baréčka :) (hodně jednoduchý)
Dá se říct, že power chord je barréčko bez barréčka :D Já jsem se třeba naučil dřív power akordy, abych moh hrát nějakou tu Nirvanu a Grýn dej a pak už jsem se nějak automaticky naučil domáčknout barréčko.
Ibanez RG 321MH Custom (SD SH4 + RM Classic Neck), Ibanez TS-10 MIJ, BOSS SD-1, Carl Martin 2Wah, Fender Superchamp XD (Eminence Ragin Cajun), Fast Track MkII, Guitar Rig
TheRendy

Příspěvek od TheRendy »

Klidně se uč power akordy jako první, páč to ti potom velmi usnadní přechod na barré akordy. Při power chordech totiž posiluješ sval mezi palcem a ukazovákem a ten rozhodně využiješ při barréčkách. Teda takhle, uč se power a barré akordy současně - powery budeš mít hned a barréčka se časem vypilujou. Nemá cenu hrát pouze powery měsíc a teprve pak se vrhnout na barréčka - není čas ztrácet čas ;-)
Dle mě, jakmile se naučíš hrát písně s F a H, tak se můžeš nazývat mírně pokročilým a to je dobré, ne? :mrgreen:

Já osobně jsem teda uměl barré dřív, než jsem vůbec věděl, že nějaký power akordy existujou :lol: . Ale byl to boj, takže si myslím, že dovednost power akordů ti může hodně pomoci. Také se dříve naučíš základní tóny na E a A basových strunách.

Co se týče těch písniček, tak se rozhodně uč více najednou. Každej song se uč cca 10-15 min a kdyby se ti zdálo, že ses v nějaký fázi písničky zasekl, tak to klidně odlož. Nech to "vychladnout" klidně i den a pak se k tomu vrať. Pointou je, že lépe se učí v malých porcích hodněkrát, než se to snažit nahrotit do několika hodin.
S 15ti minutama denně uběhneš za 7 dní mnohem delší vzdálenost, než za 2h v řadě. 15 min se uč jednu píseň, 15 min druhou atd.

Takže si vyhlídni 4-5 písniček a cvič je. Samozřejmě, že musíš mít jistou sebekázeň a neskončit hned, jak ti něco nepůjde. Nauč se nějaký základní rytmus:

klidně 4x dolů: D D D D
nebo : D D N N D

Hádám, že cvičení rytmu ti je znám, takže se o tom nebudu příliš rozkecávat.
Pokud ještě nezvládáš plynuje přecházet mezi akordama, tak doporučuji hrát 4x dolů a počítej si u toho nahlas 1,2,3,4. Hlavně nepřestat pohybovat pravou rukou. Mnoho začínajících má problém s tím, že když se při hře snaží přehodit akord, tak přestanou hrát pravou rukou. I kdyby to při přechodu znělo blbě, tak to nevadí, máš přeci 4 (resp. 3) doby na to, abys ty prsty dostal do správných pozic.

Jo a další věcí, kterou bys mohl začít pilovat je fingerstyle (vybrnkávání) - to tě rozhodně dostane ze stereotypů :)

Hodně zdaru
Naposledy upravil(a) TheRendy dne 14.11.2010 1:31, celkem upraveno 1 x.
John M. William

Příspěvek od John M. William »

TheRendy toho tady napsal tolik, že mně přešla chuť to číst celý :D Takže doufam, že nic z toho, co tu teď napsal, nepoužiju i já.

Já teda napřed uměl powerchordy (i když jsem sice nevěděl že se to tak jmenuje.. :D) a barré jsem se učil z obyčejný knížky se 150ti (tušim) základními akordy. Učil jsem se to tak, že jsem si to barré hrál třeba až na 7. pražci (např na E C dur, a A Em) a když jsem se naučil dur i moll, začal jsem posouvat to barré níž až jsem dosáhl 1. pražce a nedal jsem pokoj dokud to pořádně neznělo (výsledek se dostavil docela brzo, ale např. Bbadd9 mi dělá i teď neskutečný potíže). Je jedno co se budeš učit první.

Bbm(Add9)
- malé barré 1. pražec.
- na struně D prsteníkem 3. pražec
- na struně G malíkem 5. pražec
- na struně B prostředníkem 2. pražec

Nevim jestli je to add9, ale myslim že jo když je k tomu přidaná nona.. Docela krásný na prsty, durová varianta je jednodušší, místo 2. pražce na B se hraje 3. a nehraje ho prostředník, ale prsteník. Na akustice je to vyloženě peklo.. Zvlášť když musíte rychle přehazovat.
Obrázek
Obrázek
Obrázek

Jsem odpůrce zkratek.. LP = Les Paul, Long Play, Linkin Park..?

Tabulatury hudbě škodlivé.
TheRendy

Příspěvek od TheRendy »

Cože? :shock: Co to je za bláznivej akord? Strýček Google mi toho o Bbm add9 moc nenašel :-( Budu-li tedy vycházet z tvého popisu (x13521), pak ... mno ... jak to říct... :mrgreen: ... už jen samotnej fakt, že rozpětí hraných pražců je prvních 5, je na "pováženou" :lol: ... takovej akord se snad nemá ani smysl učit 8) .

Ale nápad/trik s učením barréčka ve vyšších polohách (na hmatníku blíž k sobě) je zajímavý - kvůli přirozenější poloze zápěstí a menší vzdálenosti mezi pražcema. Učit se hned barré F bude asi složitější, než se učit třeba barré A. Samozřejmě, že učit se barré D (10.fr) taky nebude nejlepší, takže opět menší doporučeníčko pro začínající, kteří zápasí z barréčkem. Zkuste nejdřív hrát barré A, tzn. "Fdur na 5. pražci" a pro snížení strun (=lehčí zmáčknutí barréčka) si hoďte kapodastr na 4. pražec.

Mnoho zdaru
Rendy
John M. William

Příspěvek od John M. William »

TheRendy píše:Cože? :shock: Co to je za bláznivej akord? Strýček Google mi toho o Bbm add9 moc nenašel :-( Budu-li tedy vycházet z tvého popisu (x13521), pak ... mno ... jak to říct... :mrgreen: ... už jen samotnej fakt, že rozpětí hraných pražců je prvních 5, je na "pováženou" :lol: ... takovej akord se snad nemá ani smysl učit 8) .

Ale nápad/trik s učením barréčka ve vyšších polohách (na hmatníku blíž k sobě) je zajímavý - kvůli přirozenější poloze zápěstí a menší vzdálenosti mezi pražcema. Učit se hned barré F bude asi složitější, než se učit třeba barré A. Samozřejmě, že učit se barré D (10.fr) taky nebude nejlepší, takže opět menší doporučeníčko pro začínající, kteří zápasí z barréčkem. Zkuste nejdřív hrát barré A, tzn. "Fdur na 5. pražci" a pro snížení strun (=lehčí zmáčknutí barréčka) si hoďte kapodastr na 4. pražec.

Mnoho zdaru
Rendy
Má ale zajímavý zvuk. Alespoň mně se líbí
Obrázek
Obrázek
Obrázek

Jsem odpůrce zkratek.. LP = Les Paul, Long Play, Linkin Park..?

Tabulatury hudbě škodlivé.
mtmccox
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mtmccox »

fundametalista píše:Netvrdim, že jsem nějakej odborník na tuhle problematiku, ale podle mě je lepší učit se víc věcí najednou, 2-3 písničky dejme tomu. Vždycky, když tě jedna už začne štvát nebo ti třeba nepůjde, tak přejdeš na druhou, chvíli pocvičíš a vrátíš se zpět k první, která už ti půjde zase o fous líp a takhle furt dokola.
Jinak rozhodně už začni pilovat barréčka, čim dřív tím líp :wink: A taky je dobrý si vybrat nějakej song od tvýho oblíbenýho interpreta a zkusit se ho naučit, bude tě to podle mě bavit víc, než písně z Já písnička.
Musím se 100% stotožnit s oběma odstavci, to první funguje, když zahodím jeden song, začnu dělat druhý, a po čase čumím, že tamto vlastně nebylo až tak těžký :)

Kromě toho, že tě oblíbený song bude bavit, tak ho budeš znát tisíckrát lépe, než jenom nějaké cvičení, budeš předem vědět, jaký je kde přechod, jaká kudrlinka a třeba i při obyčejném poslechu muziky si budeš říkat "jak to kruci ten ____ asi dělá?"
:DDDDDD Si vytlemenec máš velkej hrtan víš kdo sem ale nepiš to sem :DDDDDD SI MRTĚ HUBENEJ JES JOGURTY
Blinkbass

Příspěvek od Blinkbass »

Koukal jsem tak po youtube a viděl jsem borce co hraje powery jen na dvě struny je to možné? Třeba od C měl držení A:3 D:5 a pak nic přitom by to mělo být A:3 D:5 a G:5 ne? Jde o písničku What's my age again? Může se to tak hrát nebo to je "hříšník"? :D
mtmccox
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mtmccox »

Jo, někdy se hrají tak, jindy onak. Na třech strunách je to jen "širší, plnější" zvuk. Někdy ale je zase potřeba, aby zněly jen dvě pro lepší vyniknutí konkrétních tónů .. podle konkrétní skladby.
:DDDDDD Si vytlemenec máš velkej hrtan víš kdo sem ale nepiš to sem :DDDDDD SI MRTĚ HUBENEJ JES JOGURTY
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Blinkbass píše:Koukal jsem tak po youtube a viděl jsem borce co hraje powery jen na dvě struny je to možné? Třeba od C měl držení A:3 D:5 a pak nic přitom by to mělo být A:3 D:5 a G:5 ne? Jde o písničku What's my age again? Může se to tak hrát nebo to je "hříšník"? :D
Jde o to, jestli chceš hrát jen primu a kvintu, nebo přidáš i oktávu. Oboje jsou stejné powerchordy, každý má jen trochu jiný zvuk.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“