Schémata na kytarové efekty

Stavba a úpravy efektů, footswitchů a dalších zařízení
Odpovědět
Rocky_MK
Bandzone: www.bandzone.cz/danielandthemoravians
Kontaktovat uživatele:

Re: Schémata na kytarové efekty

Příspěvek od Rocky_MK »

core88 píše:
Rocky_MK píše:
core88 píše:no když by to bylo treba tuto http://www.tonepad.com/getFile.asp?id=97 tak by soucastky staly dejmetomu tak 1100kc. to je ale jen muj odhad neznam presne cenu kolik co stoji.
1100 ? Co na tom stojí jedenáct stovek ?
No tak ta hlinikova krabka , 3pdt prepinac , jacky , potenciometry nejsou zrovna levny a + ty elektro soucastky a vyroba plosnaku. neřikam zě to musí stát 1100 . ale když tam dáš nějaký kvalitnější součástky tak se to k tý 1000 klidně vyšplhá. ale dá se to postavyt i levnějš.
Tak to potom jo,když to bereš jako extra fajnovku. Ale když přepínač jeden vyjde na cca 15,- ,za poťák, 6-40,- ... jako kdybych si měl kupovat cuprextit,cín a všechno od nuly tak jo´... ale jinak se ( nevím jak u koho ) u mě náklady na efekt u 1100 nepohybují. Hliníková krabka nevím co stojí,ale tak průměrrně zručný člověk si nakreslí rozvinutý tvar na plech a krabičku si už z toho naohýbá ( nebo za pár pětek se dá koupit,ač plastová,přístrojová krabička )
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

Rocky_MK píše:Tak to potom jo,když to bereš jako extra fajnovku. Ale když přepínač jeden vyjde na cca 15,- ,za poťák, 6-40,- ... jako kdybych si měl kupovat cuprextit,cín a všechno od nuly tak jo´... ale jinak se ( nevím jak u koho ) u mě náklady na efekt u 1100 nepohybují. Hliníková krabka nevím co stojí,ale tak průměrrně zručný člověk si nakreslí rozvinutý tvar na plech a krabičku si už z toho naohýbá ( nebo za pár pětek se dá koupit,ač plastová,přístrojová krabička )
přepínač za 15 kc ? to sem zatim takovej nevyděl :) http://www.musikding.de/product_info.ph ... witch.html
Dobří umělci kopírují ti nejlepší kradou. - Pablo Picasso
Obrázek
Rocky_MK
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rocky_MK »

core88 píše:
Rocky_MK píše:Tak to potom jo,když to bereš jako extra fajnovku. Ale když přepínač jeden vyjde na cca 15,- ,za poťák, 6-40,- ... jako kdybych si měl kupovat cuprextit,cín a všechno od nuly tak jo´... ale jinak se ( nevím jak u koho ) u mě náklady na efekt u 1100 nepohybují. Hliníková krabka nevím co stojí,ale tak průměrrně zručný člověk si nakreslí rozvinutý tvar na plech a krabičku si už z toho naohýbá ( nebo za pár pětek se dá koupit,ač plastová,přístrojová krabička )
přepínač za 15 kc ? to sem zatim takovej nevyděl :) http://www.musikding.de/product_info.ph ... witch.html
to je už jiná třída :D
ohryzek36

Příspěvek od ohryzek36 »

No, já jsem přepínače kupoval tak za 40-50kč (už si z hlavy nepamatuju, efekty už chvíli nestavím - pracovní vytížení, to elektrikařina už leze krkem), ale kupoval jsem jen DPDT, LEDka buď potřeba nebyla (nějaký ultra-booster nebo echo se většinou pozná), nebo se zabudoval milenium bypass, nebo jsem se to prostě udělalo "postaru" (když to dřív šlo bez true bypassu, tak proč teď ne? :D )

Ta krabička - dá se naohýbat a buď svařit (stačí nabodovat) nebo spájet (klempířskou pájkou "na okapy") a při výběru rozumného materiálu vydrží skoro všechno (nepočítám 150kg vážícího blba, co po krabičkách chodí :evil: ) nebo se dá využit i plechovka od něčeho (chybí dno, ale dá se buď nahradit nebo se může na to srat), takové efekty mám 3, většinou jednoduché věci (LPB1, dle obrázku "piraňa". TB-box a fuzz face překřtěný kvůli plechovce na "treska-efekt", dle mého na pasivní (bez LEDky) TB-Box ideální (na vypínání multiefektu, co by se jinak vypínal pomalu - behringer na prasečiny).

K těm součástkám - většinou jsou to korunové položky (nepočítám konektory, potenciometry, a tak 8) ) a jsou běžně k sehanání (žádný problém), problémové jsou tak germaniové tranzistory do fuzzů (po projítí několika vraků rádií jich mám ale pěknou zásobu - československé, americké, japonské i sovětské - i výkonové a VF), párované FETy do phaserů (těch je ideální nakoupit větší počet a pak měřit) a nebo cívky do kvákadel (buď se dají sehnat drahé "autentické" od nějakých exotů, nebo se dá koupi jádro a drát, spočítat závity a namotat si vlastní cívku - co na tom, že to nezní jak Hendrixovi - tak znít to nebude nikdy) zbytek se dá buď nakoupit přímo nebo se dají sehnat náhrady

plošňák - nakreslit, vyleptat, vyvrtat, když se nechce leptat tak vybrousit, nevidím problém.

Takže celkově - když člověk s tím začíná bez zkušeností a vlastně ničeho (prakticky to nevadí, 9V nikoho nezabije) tak nějaká investice to bude, ale když se už někdo vyzná, tak si může ráno říct, že si postaví efekt a večer už na něho hraje a mezi tím nevytáhne paty s chalupy a investice nulová :twisted:
Rocky_MK
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rocky_MK »

ohryzek36 píše: Takže celkově - když člověk s tím začíná bez zkušeností a vlastně ničeho (prakticky to nevadí, 9V nikoho nezabije) tak nějaká investice to bude, ale když se už někdo vyzná, tak si může ráno říct, že si postaví efekt a večer už na něho hraje a mezi tím nevytáhne paty s chalupy a investice nulová :twisted:
Přesně tak :) já ho teda za den nepostavím,jednak proto,že přece jenom je nutné pokaždé něco dokoupit a jednak proto,že nemám čas strávit celý den u elektroniky - Ale to s tou klempířskou pájkou je dobrý nápad,párkrát jsem to zkoušel ale nikdy jsem s tím nic nespájel,protože buď málo hřála anebo ten plech odváděl příliš tepla :D ... akorát je to celkem prásácké řešení,spojovat to nerozebíratelně. Podle mě je pokaždé lepší,byť je tam třeba 10 šroubků,udělat krabičku tak,aby se dala pohodlně odevřít a v případě poruchy opravit zapojení. Přece jenom je snazší rozšroubovat to než to rozpájet. A pokud člověk netrvá na 100% profesionálním zpracování,dobrou volbou je plastová konstrukční krabička ( v GM jich majou kotel ). Stojí pár korun a je tak akorát :)
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Rocky_MK píše:akorát je to celkem prásácké řešení,spojovat to nerozebíratelně. Podle mě je pokaždé lepší,byť je tam třeba 10 šroubků,udělat krabičku tak,aby se dala pohodlně odevřít a v případě poruchy opravit zapojení. Přece jenom je snazší rozšroubovat to než to rozpájet. A pokud člověk netrvá na 100% profesionálním zpracování,dobrou volbou je plastová konstrukční krabička ( v GM jich majou kotel ). Stojí pár korun a je tak akorát :)
Plastovka je jednak dost álo odolná a jednak nestíní, je lepší ji vylepit měděnou fólií. A plechová se dá vyřešit i bez sváření či letování, a navíc otevíratelná, inspirací může být třeba Big Muff.
ohryzek36

Příspěvek od ohryzek36 »

ony se dají do krabice zapájet i ty matky co drží dno, pak je to už i rozebíratelné (mám to trochu vychytané 8) )
Rocky_MK
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rocky_MK »

woro90-1 píše:
Rocky_MK píše:akorát je to celkem prásácké řešení,spojovat to nerozebíratelně. Podle mě je pokaždé lepší,byť je tam třeba 10 šroubků,udělat krabičku tak,aby se dala pohodlně odevřít a v případě poruchy opravit zapojení. Přece jenom je snazší rozšroubovat to než to rozpájet. A pokud člověk netrvá na 100% profesionálním zpracování,dobrou volbou je plastová konstrukční krabička ( v GM jich majou kotel ). Stojí pár korun a je tak akorát :)
Plastovka je jednak dost álo odolná a jednak nestíní, je lepší ji vylepit měděnou fólií. A plechová se dá vyřešit i bez sváření či letování, a navíc otevíratelná, inspirací může být třeba Big Muff.
To je sice pravda,ale já mluvil o nenáročném domácím používání :)
Flajtr

Příspěvek od Flajtr »

Nevěděl by nějakej pirát o schematku na kirkuv wah ? :D
Flajtr

Příspěvek od Flajtr »

Hele lidi, co si mám domyslet na R1 a C3 ? Já nejsem věštec, nebo se na to dá dojít nějak ?

http://analogguru.an.ohost.de/193/schem ... ooster.gif
Smrťokvítek
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smrťokvítek »

Flajtr píše:Hele lidi, co si mám domyslet na R1 a C3 ? Já nejsem věštec, nebo se na to dá dojít nějak ?

Je to tam napsané, že to není osazené, takže tam nemá být nic.
(っ◕‿◕)っ :: (╯°□°)╯︵ ┻━┻ :: (❍ᴥ❍ʋ) :: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Flajtr

Příspěvek od Flajtr »

Smrťokvítek píše:
Flajtr píše:Hele lidi, co si mám domyslet na R1 a C3 ? Já nejsem věštec, nebo se na to dá dojít nějak ?

Je to tam napsané, že to není osazené, takže tam nemá být nic.
Kuš, to jsem ale angličtin, popletl jsem si slovíčko, takže dík :lol: :D
vrablc.v
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vrablc.v »

core88 píše:
Rocky_MK píše:
core88 píše:no když by to bylo treba tuto http://www.tonepad.com/getFile.asp?id=97 tak by soucastky staly dejmetomu tak 1100kc. to je ale jen muj odhad neznam presne cenu kolik co stoji.
1100 ? Co na tom stojí jedenáct stovek ?
No tak ta hlinikova krabka , 3pdt prepinac , jacky , potenciometry nejsou zrovna levny a + ty elektro soucastky a vyroba plosnaku. neřikam zě to musí stát 1100 . ale když tam dáš nějaký kvalitnější součástky tak se to k tý 1000 klidně vyšplhá. ale dá se to postavyt i levnějš.
Hm, Martine, kdyby jsi videl nejake vytvory mistra Mateje (core88) tak by jsi zjistil ze se nespokoji se soucastkama prumerne kvality, a zpracovani a krabice je take luxusni, to ze ty najdes v suplíku 50 let stare soucastky a misto krabicky pouzijes krabici od hodinek.. tak v tom bude nejaky rozdil :P
Poslechněte si mou kapelu na http://annoyingdust.com
Pikus

Příspěvek od Pikus »

Ted jsem vygooglil neco hodne zajimavyho, a to homemade LOOPER. :shock:

http://arduino-guitarlooper.blogspot.co ... small.html
Smrťokvítek
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smrťokvítek »

Pikus píše:Ted jsem vygooglil neco hodne zajimavyho, a to homemade LOOPER. :shock:

zajímavé. Běží to na vývojovém kytu a není to ani moc složité. :)

edit: tak teď jsem se na to díval podrobněji a je k tomu potřeba PC jako paměť. Ten mikrokontrolér funguje jenom jako ovladač a cpe data z/do PC.
(っ◕‿◕)っ :: (╯°□°)╯︵ ┻━┻ :: (❍ᴥ❍ʋ) :: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Pikus

Příspěvek od Pikus »

Smrťokvítek píše:
Pikus píše:Ted jsem vygooglil neco hodne zajimavyho, a to homemade LOOPER. :shock:

zajímavé. Běží to na vývojovém kytu a není to ani moc složité. :)

edit: tak teď jsem se na to díval podrobněji a je k tomu potřeba PC jako paměť. Ten mikrokontrolér funguje jenom jako ovladač a cpe data z/do PC.
přesně tak, ale i tak to je zajímavé :wink:
Rocky_MK
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rocky_MK »

vrablc.v :

Tak jasne,ale nechápu,proč s tím narážíš na mě - tys na svůj první efekt snad kupoval Al krabku ? Mě fascinuje, že si tady vyskakuje někdo, kdo sám neumí ani nastříkat sprejem chladič z TV ( cos mi to tady říkal o krabičce od hodinek ? ) nebo změřit hodnotu odporu. Sorry za OT, ale je to fakt ( a ani jsem si nezačal )
Děda

Příspěvek od Děda »

Zdravíčko, promiňte jestli to zde už bylo řečeno, ale... mám kytarovou hlavu Randall RH50 a jsem s ní velice spokojen. Jedinou nevýhodou je, že čistý zvuk je poměrně málo hlasitý a není pro něj samostatní regulátor hlasitosti. Napadlo mě, že bych si postavil "nakopávadlo", ale nevím, zda integrovaný obvod (či samostaný tranzistor, což je skoro totéž) nějakým způsobem "nezničil" zvuk lampy? Vím, že je to jen před zesílení, ale stejně. Pokud byste někdo měli schéma nebo plány na nějaké dobré nakopávadlo, mohl byste ho zde prosím zvěřejnit? Problém by neměl být ani se složitějším "nakopávadlem". Děkuji za odpověď.

Napadlo mě, že bych si postavil něco takového
http://sharpet.rajce.idnes.cz/over_drive/#img082.jpg
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

Děda píše:Zdravíčko, promiňte jestli to zde už bylo řečeno, ale... mám kytarovou hlavu Randall RH50 a jsem s ní velice spokojen. Jedinou nevýhodou je, že čistý zvuk je poměrně málo hlasitý a není pro něj samostatní regulátor hlasitosti. Napadlo mě, že bych si postavil "nakopávadlo", ale nevím, zda integrovaný obvod (či samostaný tranzistor, což je skoro totéž) nějakým způsobem "nezničil" zvuk lampy? Vím, že je to jen před zesílení, ale stejně. Pokud byste někdo měli schéma nebo plány na nějaké dobré nakopávadlo, mohl byste ho zde prosím zvěřejnit? Problém by neměl být ani se složitějším "nakopávadlem". Děkuji za odpověď.

Napadlo mě, že bych si postavil něco takového
http://sharpet.rajce.idnes.cz/over_drive/#img082.jpg
jestli chceš jen čistej boost tak postav tohle Obrázek jeto Electro-Harmonix LPB-1. Nebo TS 808 když chceš aby to i trochu kreslilo. to co si postoval do toho by sem se rači nepouštěl sou tam nějaký chyby. buď ve schématu nebo v plošnáku ted nevym.
Dobří umělci kopírují ti nejlepší kradou. - Pablo Picasso
Obrázek
Děda

Příspěvek od Děda »

Dobře, děkuji. Jde jen o čistý zvuk. Kreslení dělám lampou pokud jedu přes "clean chanel". Každopádně děkuji za radu. :wink:

P.S. dá se použít i tento plán?
http://www.tonepad.com/getFile.asp?id=68
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“