*** Váš Tuning ***

Stavba a úpravy nástrojů všeho druhu
Odpovědět
charliealpha

Re: *** Váš Tuning ***

Příspěvek od charliealpha »

Přesne to je případ špatně natlučenejch pražců, některý jsou i trochu našikmo, rovnal sem to kladivem :-D a navíc se s holčinou nezacházelo zrovna v rukavičkách... Našel sem jí v jednom klubu, kde sloužila jako erární nástroj... Mám pocit, že si s ní pár lidí hrálo na Kurta Cobaina :-D
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Atkins píše:Ten krk může být špatný pod počátku - nepřesně naměřené a natlučené pražce kupř., u starých Jolan dost známý jev. A to "nezeřídíš" ani tím kladivem. :mrgreen: Ještě ses nesetkal s krkem, kde oktáva byla dokonalá (protože kobylka nastavená) a např. kvinta úplně mimo?
A víš že ani ne? :D Ani můj čundrspeciál tenhle problém nemá :mrgreen: Asi jsem měl zatím štěstí nebo jsem měl vždy záchvat hluchoty když mi taková přišla pod ruku... Je pravda že z Jolan jsem měl v ruce vždy spíš lepší kousky, nikdy jsem si třeba nezahrál na Disco nebo Altro, tenhle méně oblíbený lowend mi nepřišel do ruky - zatím jen ty lepší, jako Diamant, Iris, Tornádo, Studio, Star VIII nebo kolik... Galaxisek jsem pár v ruce měl, ale ladily.
charliealpha píše:Přesne to je případ špatně natlučenejch pražců, některý jsou i trochu našikmo, rovnal sem to kladivem :-D a navíc se s holčinou nezacházelo zrovna v rukavičkách... Našel sem jí v jednom klubu, kde sloužila jako erární nástroj... Mám pocit, že si s ní pár lidí hrálo na Kurta Cobaina :-D
Škoda, ale možná by se dala zachránit výměnou samotného hmatníku - něco podobného teď dělám na svojí čundrakustice. Má parádně hubený krk, ale nemá výztuhu, takže to ohnou i nylonky. Ta jsem jí sundal hmatník a dostane pod něj dvoucestnou výztuhu a možná ještě dva uhlíkové pruty. Pak možná přijdou na řadu nové pražce a lepší spoj krku s tělem, nová kobylka, a možná i úprava žebrování přední desky.
Flajtr

Příspěvek od Flajtr »

Táák, rád bych se "pochlubil" s mou podomácku dělanou úpravou kytary, mým objektem se stala bazarová ibanez grx, zpočátku jsem byl v pohodě, ale po opadnutí počáteční euforie jsem si říkal, že by chtělo něco zlepšit, tak jsem vybrousil lože krku, najednou se začlo zdát, že kytara nic moc neladí, lak má indonéskej tlustej, snímače jsou naprd a rád bych do ruky něco jinýho, už jsem málem skončil u Véčka od Cortu, ale neudělal jsem tak a nakonec toho nelituju. Po vánocích jsem se pustil do odstrojování a broušení starého laku, tuhle akci jsem dělal hodně dlouho a nebyl to žádnej med, už samotná vsrtva barvy a laku byla nechutně tlustá a tvrdá, když se zdálo, že jsem s lakem snkončil objevil se problém v podobě nekolika milimetruů plniče.

Plnič je ta největší sviňárna jak na práci tak i na zvuk kytary, jsem bojovník a zvládl jsem to, začal jsem pokukovat po prostředním singlu, který se mi moc nehodil a často jsem o něj zavadil trsátkem a podobně, řekl jsem si, že půjde pryč, díru zamaskoval kusem špalíku a řádně vykitoval, nevím proč ale nějak mě svrbila i tónová clona takže šla taky pryč a byla překitovaná...

Když už jsem měl krk na stole, říkal jsem, že by se mi líbil jinej profil krku...nejprve tady na fóru projednal a dal se do práce s rašplí a šmirglem, když sem se poprvé zakousl do dřeva, uvdědomil jsem si, že rašple ke kytaře nepatří, ale nebylo návratu zpět a ani jsem se moc nebál, upravil jsem tedy krk a podařilo se ! :twisted:

Zvuk taky jaksi nebyl libovej takže přišel na řadu novej kobylkovej snímač, rozbil jsem prasátko a pořídil RM Custom alnico + krytky ala EMG, tohle se mi fakt líbí :twisted: :lol: , když už jsem byl v tom tak jsem koupil pořádný mechaniky od Gotohu ať to stálo co to stálo.

Pak šla kytara na lak, korpus lakoval ji mistr ČR v lakování a je bezchybnej, krk lakoval jeho učňovskej mistr a kupodivu má lak nějaké ty pupínky, no co se dá dělat, výsledek pořád stál zato, lak je hrozně tenkej takže určitě akusticky dobrej, jenže protože mám šiovného kamaráda tak mi hned do pár hodin čerstvého nezatvrdlého laku udělal dost velko rýhu ve spodní části kytary, myslel jsem že ho zabiju, ale naštěstí to nejde moc vidět.

Kytaru jsem smontoval a hraje jak fík, nemůžu si absolutně stěžovat a jsem se sebou spokojený, škoda levného kitu, který jsem použil na zakitování snímače, potenciometru a pár probroušených míst...

Jde to vidět sice jen z dobrého úhlu, ale prostě to tam je, jsem na fendry a straty celkově, říkal jsem si, že pickguard a bezrámečkové "EMG" snímače jsou boží, proto jsem sehnal materiál na pickguard ( plastovou desku, ze které se vyrábí platové dveře ) a dal se do práce, po asi 8 hodinách bylo hotovo a vše pasovalo, navrhl jsem si ho sám a je to takový hybrid jeho další výhoda je, že zakryl chyby po kitování což je paráda 8) dal hodně kreslení vyměřování a přemýšlení fakt se to nezdá. To je k mým úpravám asi vše, jen dodám, že se chystám koupit lepší snímač i ke krku...

Fotky před úpravama o p jsem hodil na rajče takže kouknite a zhodnoťte, škoda, že nejsou kvalitní fotky, měl jsem domluvený i airbrush a udělaný fakt skvělý motiv ve stylu "Ride the lightening" bohužel z toho sešlo den před lakováním... :?

Vím, že to není profi, ale ať si to každý zkusí sám :D
http://flajtr.rajce.idnes.cz/

Edit- možná zaexperimentuju s barvama pickguardu, tá bílá je docela nuda, rád bych sehnal perleť folii, ale na podzim tak príjde nejspíš plechovej chromovanej pickguard, tak snad to bude mít koule.
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Jolana Grazziella 12

Příspěvek od Atkins »

Jolana Graziella 12 string:
Cíl:
Najít uplatnění pro neopravitelné, resp. velmi nákladně opravitelné torzo čs. elfo kytary Jolana Graziella r.v. 1971.

Postup:
Kytaru jsem získal před mnoha lety u značně zuboženém stavu - extrémně popraskaný lak, prasklá hlavice, chybějící kobylka, ořech a páka tremola, nefungující elektrické zapojení, vymačkané a chybějící pražce, chybějící původní snímače...
Rekonstrukce by vyžádala snesení původních zbytků laku, opravu krku a hlavice, náhradu kobylky, struníku, snímačů a byla by tímto značně nákladná (také už by kytara nebyla původní). A protože mám jiné Jolany (Tornádo, Alexandra, Studio) v původním stavu, rozhodl jsem se pro tento, né zcela košér experiment (Co panelákový byt bez dílny a má kytarová krabice daly. :lol: ):
1. Slepení s seříznutí hlavice
2. Instalace dalších šesti ladících kolíků
3. Náhrada kobylky - použil jsem eben pro lepší přenos a možnost následného vložení piezo plátku.
4. Snímače - U kobylky Machův RP91 = žádný zásah do korpusu nástroje
5. Snímače - U krku noname singlecoil+kolejničkový HB
6. Krk - částečné zbroušení pražců a výroba nuláku z TuSQ polotovaru
7. Elektrika - 2x 3way přepínač + volume pot + 4cestný Varitone (použit původní otočný přepínač)

Výsledek:
Překvapivě dobrý, elektricky velmi slušné, výhodou je možnost přepnutí mezi čistokrevným SC a HB u krku a pěkný zvuk Machovy 90 u kobylky. Varitone má pozice: Treblecut, middlecut, basscut a bypass..
Krk jsem tři měsíce testoval s o tón nižším laděním (zda se nějak neprohne nebo nezkroutí) a nyní bezpečně drží i při ladění normálním - použita směs strun, nejčastěji z devítkových sad.
Kytara hraje slušně i akusticky - dvanáct strun rozhýbalo i tlustý top.

Tedy není to žádnej Rickenbacker ale hraje to hezky a s minimálními náklady...

Obrázek
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
Smile

Příspěvek od Smile »

kdybych chtel dat na LPcko bigsbyho, tak bych jenom vymenil jenom... tu cast ve ktery drzej struny nebo bych musel menit i tu o kterou sou opreny? :-D
Pono MGC, Washburn WD10S; Kerrianne; Core88 Mephisto's Eins, Zwei, Drei; Core88 Sweet Hunny OD; Core88 Professor Stein's Fuzz; St. Anley 15W Head; St. Anley 112
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

SmileCZ píše:kdybych chtel dat na LPcko bigsbyho, tak bych jenom vymenil jenom... tu cast ve ktery drzej struny nebo bych musel menit i tu o kterou sou opreny? :-D
V principu tu kobylku měnit nemusíš, stačí struník, ale lepší bude vyměnit i kobylku za něco takového: http://www.bachmusik.com/mtb-604-lp-sin ... lnami_p697
Moleek

Příspěvek od Moleek »

woro90-1 píše:
SmileCZ píše:kdybych chtel dat na LPcko bigsbyho, tak bych jenom vymenil jenom... tu cast ve ktery drzej struny nebo bych musel menit i tu o kterou sou opreny? :-D
V principu tu kobylku měnit nemusíš, stačí struník, ale lepší bude vyměnit i kobylku za něco takového: http://www.bachmusik.com/mtb-604-lp-sin ... lnami_p697
Jo.. Zkus si domyslet, jak je šetrné pro zejména motané struny, když je budeš tremolem natahovat přes TOM kobylku
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A

http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
mrkendy

Příspěvek od mrkendy »

Ono je to tezky do googlu napsat "bigsby LP" a podivat se na fotky, jaky tam maj ty kytary kobylky.. :roll:
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Ona spousta kytar má normální T-o-M, takže se zase hodí se zeptat, když už je člověk neschopný na to přijít sám.
Smile

Příspěvek od Smile »

ptal sem se proto, ze mi prislo jako blbost rvat vinuty struny pres to co mam na kytare ted, ale google mi vyhodil na zadani "LP /w bigsby" treba tohle a tak sem byl zmatenej. dekuju za odpoved woro a moleeku. takze koupim z ebaye nejaky bigsby b7, treba od bacha tu kobylku s rolnama, namontuju, seridim a budu moct hrat? nebo me tam ceka nejaka dalsi zaludnost?
Pono MGC, Washburn WD10S; Kerrianne; Core88 Mephisto's Eins, Zwei, Drei; Core88 Sweet Hunny OD; Core88 Professor Stein's Fuzz; St. Anley 15W Head; St. Anley 112
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Záludnosti nečekej; stačí, když se na ten mechanismus pořádně podíváš, a zjistíš, kudy tam ty struny vlastně běží. Bigsby B5, B7, B12, B50 a B70 mají přítlačnou tyč, která tlačí struny k tělu, tudíž se orientuješ podle její spodní strany (montuješ to tak, aby to odpovídalo struníku v té poloze. B3, B6, B11 a B30 přítlačnou tyč nemají, takže se orientuješ podle horní strany hřídele. Jde jen o vhodný úhel zalomení strun na kobylce.
Smile

Příspěvek od Smile »

tak ona ta b7cka co chci se vlastne chyti jakoby z boku, do ty diry co tam je se nacpe drzak popruhu a okolo par sroubku, pak dva zeshora a je to urceny na LPcka tak by to melo tak nejak akorat vyjit ne?
potkanX

Příspěvek od potkanX »

tornado reborn...

gitaru - teda to, co z nej ostalo, som mal doma draho rokov a draho rokov mi trvalo, kym som sa rozhupal s tym nieco urobit.

vychodzi stav:

Obrázek

vyvoj...

Obrázek

Obrázek

Obrázek

terajsi stav, v podstate final

Obrázek

Obrázek

Obrázek

snimace su stary PAF od maxonu a dva stare sunty zo stareho kay/sattelite/teisco ci nieco podobne, maxon je pjekny ale ty dva sunty zrejme skoncia iba ako dekle ku nejakym p90, zapojenie mastre volume, tone a blend HB-single, tie su napojene na 3way switch. zapojenie zrejme este budem parkrat prerabat, ale idea ostane, riesim ci dat volume za tone ci naopak, co porobi zo zvukom ked dam na potakoch ktory drot na jazdca a podobne, nevyznam sa v tom.
musim este nejako vyriesit kobylu, henta jolanacka karikatura ma za nasledok okamzite rozladenie, pokial sa clovek dotkne paky.
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Ta je nádherná :) Do kobylky naper půl kila vazelíny, to by mohlo aspoň trochu fungovat, časem by nebylo od věci ji vyměnit za něco jako rollerovou T-o-M posazenou na palisandrovém bločku. Zkrátil by se sice sustain, ale znělo by to víc akusticky a hlavně by to fungovalo jak má.

Pokud by tě ty snímače hodně štvaly, Woro zužitkuje jakoukoli neobvyklou veteš :wink:
potkanX

Příspěvek od potkanX »

tunematic so zakladnou je prilis vysoky na toto, samotny mostik tunematicu ma 12mm a zakladna ma tak 10-11mm plus este nejaka medzera na sroby, hento tornado ma struny pri kobyle nejakych 17mm vysoko a to by sa este patrilo ich dat chlpecek nizsie.
ideal by bol napriklad synchro-sonic od gretsch, ale sakra nedam za kobylu na tornado 100€. vsadzat kobylu priamo do korpusu asi nepojde, nema to stredovy blok a ty dve tenke vystuhy co tam su asi kobylu neunesu.
ty snimace stoja na EN ibeji asi tak 2 libry kus...
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Nemyslel jsem hotový komplet pro jazzovky ale doma vyrobený bloček - to by mohlo jít vyrobit. Nebo předělat tohle: http://www.bachmusik.com/mtb-606-cr-u-p ... ylka_p1447
potkanX

Příspěvek od potkanX »

hej, ty dve pouzitelne kobyly u bacha som uz dlho kukal, lenze uz par mesiacov ich maju out of stock a okrem toho neviem jako je to u nich s posielanim na slovac. a s naslednym platenim, penazne prevody medzi menami sa celkom predrazuju.
inak dost som rozmyslal ze do nejakeho bloku osadim kobylu od jaguara. len aj ty su celkom draha sranda, teda na pomery toho co som ochotny investovat do tornada.
nejaky roller tam musi ist, to je jasne. ono ta paka je este relativne pouzitelna pri povolovani, teda pokial clovek nechce nechat struny uplne zvadnut, ale pri potiahnuti okamzite odladia secky tri tenke struny.
B.Mikey
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od B.Mikey »

Krásná, čistá práce. Závidím! :oops:
mrkendy

Příspěvek od mrkendy »

Tleskám.. Zada si nechaval ve dreve, nebo si je taky lakoval na bilo? Sezen jakoukoliv tune-o-matic kobylku s temi mensimi trny (mozna je budes muset trochu zkratit), nejlip s rolnama, ale neni to podminka, a nech si pod ni vyrobit blocek z nejakeho dreva, ale myslim, ze to se svou sikovnosti zvladnes sam..Dalsi moznost je lehce zvysit uhel krku a tela, tim ziskas potrebnych par mm u kobylky. Ta stock kobylka je silena, ten zpusob ladeni a hlavne to, jak tam ty zapustny sroubky obcas chrasti..
Naposledy upravil(a) mrkendy dne 20.11.2010 12:28, celkem upraveno 1 x.
MrB14ck

Příspěvek od MrB14ck »

woro90-1 píše:Pokud by tě ty snímače hodně štvaly, Woro zužitkuje jakoukoli neobvyklou veteš :wink:
taky se hlásím :-D
JJ Gtrs "Yamaha SG-40 replica", Aria Diamond 1803T, Zenon Audition->TC Polytune mini->Super Electric MK1.5->Boss DC3->Ibanez SC10->Ibanez DE7->Yamaha MagicStomp->Acoustic 450->Selmer T&B 212 + Stanley 212
www.black-audio.net
Odpovědět

Zpět na „Nástroje“