Přepínání krabiček

Pedály, multiefekty, procesory, ...
Satri

Přepínání krabiček

Příspěvek od Satri »

Jistě každý z vás, kdo používá více krabiček, řeší problém, jak jednoduše přepnout více krabiček najednou, abyste u toho nemuseli tančit sambu. Dodneška nepochopím, že tak jednoduchou věc ještě výrobci nevymysleli. Řešení je přitom jednoduché, proto jsem spolu se svým bratrem takové přepínání vymyslel a sestrojil. Kdo by měl zájem vidět, jak takový přepínač funguje, podívejte na přiložené video.

http://www.youtube.com/watch?v=oMgBZ18iIh4
Jester
Rádce

Re: Přepínání krabiček

Příspěvek od Jester »

Dante

Příspěvek od Dante »

To asi nasere.
Ale jinak dobrá práce. :wink:
Vztek, zkreslení.
Obrázek
∞=0
Satri

Příspěvek od Satri »

To je sice hezké, ale je to velké a krabičky se přepínají audio cestou. Musel by na to být obrovský pedalboard, abych nemusel stále propojovat milion kabelů. Ale Díky za odkaz, nevěděl jsem, že něco takového existuje, ale jak říkám, velké a nepohodlné...
Hlavně to má pouze 8 kombinací, kdežto já mohu mít kombinací teoreticky, kolik budu chtít. Mikroprocesor se dá naprogramovat jakkoliv pro několik úrovní přepínání. Ale to je již dle vkusu. Já mám momentálně nastaveno 9 kombinací a začal jsem používat kombinaci destátou. To bych si s tímto Octa-Switchem mohl nechat jen zdát. Ale škoda, že jsem o tom nevěděl dříve, třeba bych ho zkusil, ale časem by mě to stejně dohnalo k sestrojení mého switche.
rain
Odborník
Bandzone: http://bandzone.cz/hardrain
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rain »

OK, lepší něco dělat než mudrovat po fórech...., ale občas na ten net mrkni, podobné (a lepší) udělátka už před tebou pár lidí vynalezlo. Namátkou třeba jen v česku:
http://www.baygereffects.com/switching-system-ps6/
http://www.bayger.com/kytary/eshop/16-1 ... ayger-PS-6
A co teprv různé midiswitche... Ale uznávám, že pro toho kdo neřeší truebypass je to celkem elegantní řešení.
Problém ale nastává kdybych třeba nechtěl vyměnit svůj SmallClone :-)
Satri

Příspěvek od Satri »

To mám také vymyšlené. Dá se udělat dálkové ovládání i do truebypassových krabiček přímo do krabičky. Je to sice o něco více práce, ale dá se to. Ten Bayger PS6 je docela už vymáklej, ale jak říkám, pro ježdění po koncertech by to vyžadovalo buď spoustu zapojování anebo obrovský keys, kde by to bylo uděláno na pevno. Hlavně také rozhoduje výrobní cena mého switche, která je několikanásobně menší, což se dá říct i o koncových rozměrech. Nová verze switche bude dobře programovatelná přes USB a bude mít 3 banky po 5ti kombinacích. Samozřejmě jde udělat bank nespočítaně, ale problém je již vymyslet jejich přehledné přepínání, což má PS6 zmáknuté displayem. To jde samozřejmě udělat také, ale celou elektroniku a software vymýšlí muj bratr a v podstatě z dobré vůle, takže bych po něm chtěl už asi moc :D. Ale díky za odkazy. Vůbec jsem nevěděl, že něco takového existuje.

http://www.youtube.com/watch?v=oMgBZ18iIh4
dalabo

Příspěvek od dalabo »

Asi sem to už vyhodil podobné přepínání dělala firma Codel tak rok dva po revoluci. Design jiný koncepce podobná nanic. Abyse muselo vrtat do každé krabičky nesmysl. Oni se snažili dělat i svoje pastičky co měly minijack na ovládání. Switchery měli s displayem nebo jenom kontrolky, 4 tlačítka, 6 tlačítek a bank matrix 4x4 programy s ovládáním jak na Zoomu. Kombinace se programovali skratovacíma propojkama Jumper. Měl sem 6 switch s výrobním číslem 0002.
Je to nesmysl: nikdo si nedá vrtat do drahých krabiček taky se s tim nechytli ani s těma efektama skončili u pár kusů pak dělali něco do MIDI a chcípnul pes.
U Bossky nemusíš vrtat dráty dostaneš dovnitř horem je tam díra na dráty k baterce. Mám jednu Bossku upravenou True Bypass minirelé v prostoru baterky to je tak jediný tunning co bych uznal.
Abu
Bandzone: http://bandzone.cz/thedirtyraccoons
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Abu »

dalabo píše: Mám jednu Bossku upravenou True Bypass minirelé v prostoru baterky to je tak jediný tunning co bych uznal.
Hergot to je zajimavej napad, ze me to nenapadlo driv... to by se mi libilo, zmensit pocet zretezenych bufferu na pedalboardu. Relatko stoji par korun, to bude dobrej projekt na "dlouhe zimni vecery" :)
Hraju výhradně na šrot.
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Alternativou jsou samozřejmě MIDI přepínače (resp. MIDI ovladatelné TB loopery + MIDI kontroler). Velikost není nijak závratná, počet kombinací je také dostatečně velký. Výhodou je to, že to je všestranný protokol, který lze aplikovat nejen na krabičkové efekty, ale i kopu dalších zařízení včetně (mnoha) aparátů. A není třeba nijak modifikovat efekty.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Satri

Příspěvek od Satri »

Furt nevím, proč mluvíte o MIDI controllerech, když se tím krabka stejně nepřepne. Pořád by to muselo být s nějakým udělátorem, který krabky bude přepínat audio cestou. To už v podstatě umí ta PS6. No a milimetrová dírka do krabičky je opravdu to minimum, co to obnáší. Já mám teď pohodu. True bypassy stejně neřeším, protože pokud kdokoliv používá jakoukoliv krabičku, tak mu to je k ničemu. Smysl to má akorát u kvákadla před aparátem. Pak se většinou dávají krabičky do smyčky, kde je truebypass zbytečný. Pokud má někdo řetězec krabiček, tak si truebypassem nepomůže ani před aparátem. Je to samozřejmě věcí vkusu. Netvrdím, že mám revoluční věc, ale věřte, že bez toho bych už hrát nemohl.
mycountry
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mycountry »

Nepřepne, ale dá se do smyčky a zapne se celá smyčka, krabka bude zaplá pořád...
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Satri, je to výborné, blahopřeju. Jak psal dalabo, tak by to bylo úplně nejlepší, kdyby výrobci přidávali do krabek vývod na ovládání, podobně jako mají některé bossy remote (OD-2R). Do té doby vidím jako obecněji praktičtější řešení ony programovatelné (true-)bypass lišty, které přepínají audiosignál relátky (nebo polovodiči). Jen velmi málo lidí si nechá krabku vrtat a letovat dovnitř drátek, navíc je složitější obměna pedalboardu, vyzkoušení jiné krabky atd. Ten tvůj systém se ale dá snadno na ten univerzálnější dodělat.
Víš jak to dělají profíci jako Pete Cornish? To je sice dávná historie, ale poučná.
Pokračuj, přeju úspěch.
Trao
last.fm: http://www.last.fm/user/martypalounek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Trao »

Pete Cornish dělá obří MIDI switche, s 24 a více kanálama, je to úplně to samý, jak psal Nero, žádná magie ;-)
Proč to dělat složitě, když to jde takhle?
http://www.volny.cz/midiservis/L_sw_%20 ... oop_sw.jpg
Die Hard or Die Home
Satri

Příspěvek od Satri »

Vy furt ale nechápete, že já nechci žádný truebypassový přepínače či loopery a k tomu ještě další ovladač. Takhle mám standartní pedal board a k tomu ovladač který má 35cm*10cm. Kdežto ty truebypassový hovada jsou jednou tak větší. Hlavně já se připojím jedním kabelem, kdežto tam se musí zapojit každá krabice na dva kabely. K tomu mám kontrolu, zda mám opravdu zapnutou správnou kombinaci krabiček, protože je zapnutá jen ta správná krabička. Truebypass je stejně při takovém množství krabiček tak trochu virtuální, protože množství kontaktů skrze které jde signál, je nespočetné. V takovém looperu při 5ti krabkách je 12 kontaktů, kde vzniká jakýsi přechodový odpor, takže je to jedno. Při průchodu signálu krabičkou je stejně truebypass pryč, takže to jsou honby za nesmyslem. Já si spokojeně ovládám krabičky na dálku a je to. Co je na tom tak složitého? Vrtání do krabičky? Ta dírka není ani vidět, ba dokonce se dá u některých krabiček ta dírka obejít. Já to samozřejmě nikomu nevnucuji a ani nechci, jen mě zaráží, proč pořád mluvíte o truebypassových přepínačích, looperech a midi ovladačích. Toto je přeci tak jednoduché a elegantní :D
mycountry
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mycountry »

No to vrtání do krabičky je dost problém, protože výbavu pořád kupujeme - prodáváme. Navíc TB lišta jako taková moc místa nezabere, MIDI přepínač má obrovskej benefit, nečekaně se dá přepínat přes MIDI. A Argument o velikosti, upřímně - MHD na koncert nepojedeš a cokoliv víc řešit je blbost. To můžeš řešit u neskladné věci jako je reprobox, ale u krabiček nebo racku fakt ne. O TB můžeš teoretizovat jak chceš, ale je to slyšet.

A jestli se chceš hecovat jak jsi dobrej, že si přišel na něco ultrasuper, tak můžeš na psychině.
Trao
last.fm: http://www.last.fm/user/martypalounek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Trao »

Jednoduché a elegantní mi přijde mít všechno včetně zesilovačů v jednom racku - vytlačíš ho na stage, jeden kabel do zásuvky, jeden do boxu, jeden ke controlleru (klidně třeba 50 metrů, protože při MIDI přenosu tě ta dýlka opravdu nesere tolik jako při přenosu audia :)) Všechno je nastavený, všechno je připravený, jen hrát ;)
http://www.cybozone.com/fg/images/skbbox.gif
Všichni obdivujeme tvou vynalézavost, nelze než zatleskat, ale kdybych si měl vybrat mezi tvým řešením a tím, jak to řeší všichni ostatní, vítězí u mě pětikolík...
Die Hard or Die Home
Dark Axel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dark Axel »

Satri - ony se tu TB přepínače a spol řeší hlavně proto, že narozdíl od tvého řešení neznehodnocují efekty, které chceme přepínat :lol:

z kutilského hlediska je to hezké, ale pro mě - a evidentně nejen pro mě - nepřijatelné
Jazzmaster/Ibanez RB650 -> Trace Elliot, 15"
60'Rock_N'_Roll

Příspěvek od 60'Rock_N'_Roll »

kde jsou ty časy kytary a aparátu...

za sebe muzu ríct, ze ač mám 4 krabičky..wah..fuzz..echo..looper, tak tohle jsem v zivotě neresil a ani mě to nenapadlo... :?

základní kroky samby...prostě co si chci zapnout, tak zapnu a nic víc..pohoda...stejně většinou jedu bez efektů, jen echo...kvákadlo na sola a fuzz na ozivení...míru zkreslení ovládám volume na kytare...a jsem happy :wink:

tohleto co máš ti jen fakt ničí zvuk...někdy si dej jen kytara aparát a pak si dej kytara..tahleta tvoje věc a aparát a uvidíš tu změnu...uvidíš to, proč se reší TB a proč se reší MIDI...a uvidíš, proč Edge má tak obrovskej rack a obrovskej midi switch.... :)

ale na druhou stranu se mi to líbí, jak si to člověk ulehčuje...takový kutilský lepšení...seš hodnej, ze se nabízíš, ze to někomu uděláš a líbí se mi video, jak si to hezky uvedl, jen ti občas není rozumět..
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Satri píše:Takhle mám standartní pedal board a k tomu ovladač který má 35cm*10cm. Kdežto ty truebypassový hovada jsou jednou tak větší. Hlavně já se připojím jedním kabelem, kdežto tam se musí zapojit každá krabice na dva kabely. K tomu mám kontrolu, zda mám opravdu zapnutou správnou kombinaci krabiček, protože je zapnutá jen ta správná krabička. Truebypass je stejně při takovém množství krabiček tak trochu virtuální, protože množství kontaktů skrze které jde signál, je nespočetné.
TB midi loopery nemusí být o moc větší - respektive kontroler může být cca stejně velký jako to tvoje přepínadlo, samotný looper bude mít rozměry navíc, ale no co - v racku to je stejně jedno.

Potřebuješ složitější kabeláž než midi switcher. Ty máš všechny krabičky propojené audio kabely + do nich musíš tahat kablík z tvého switcheru. U midi se natáhne kabel mezi kontrolerem a looperem a v samotném looperu jsou zase ty stejné audio propojky, jako máš ty.

Kontrola správného zapojení, respektive jistota, je u obou řešení stejná.

TB je sice trochu virtuální, ale pořád lepší, když signál projde přes kontakty ve switcheru než přes X efektů, které k původnímu signálu nemusí být nutně zrovna šetrné.

Z těcho důvodů se bavíme od MIDI řešení.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Satri

Příspěvek od Satri »

Co se týče zmrvení signálu skrze krabky, s tím já nemám problém. Nehoním pikomilimetry, obvzlášť pokud jako zkreslovač používám Metal Zone od Bosse. Ono hlavně záleží, jaká je první krabička. Pokud jsou to nějaké levné udělátka či kopie, může se stát, že se signál dost znehodnotí, ale od Bosse s tímto problém nemám. Dělal jsem si jak poslechovou zkoušku, tak i spektrální analízu. Výsledek byl bezezměny. Pokud jde o dlouhý řetězec, je hlavní to, aby jako první krabička byla aspoň k něčemu, protože ty ostatní na to už takový vliv nemají, protože ze samotné krabičky je to už impedančně pořešeno. Pokud signál prochází přes krabičku, prochází pouze jedním Mosfetem a to je naprosto v pořádku. Samozřejmě každý máme na to jiný názor a zkušenost a nikomu to neberu. Já to beru pouze ze stránky technické, která mi funguje i po stránce poslechové. Co jsem se spíš setkal se znehodnocováním signálu u většího řetězce krabiček je to, že zahnívají konektory a to vám pak nepomůže sebelepší Truebypass. Občas se vyplatí prostříknout jacky i konektory v krabičkách kontaktolem a problém je pryč.
Odpovědět

Zpět na „Kytarové efekty“