Jak se odnaučit držet trsátko??

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
Sadam.S

Re: Jak se odnaučit držet trsátko??

Příspěvek od Sadam.S »

A já na tohle vlákno koukám už dlouho a vždycky jsem se udržel, ale prostě si už nemůžu pomoct :mrgreen: a musím zareagovat na ten název, i když to už bude asi dost mimo :oops:
Jak se odnaučit držet trsátko??
Normálně... prostě ho pusť :D
luckyduck
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od luckyduck »

AntaresX9 píše:Co se týče toho opírání prej to neni dobře a je mi to už asi půl roku co se učim hrát sólovou hru vtloukáno do hlavy.
Za sebe muzu potvrdit. Pred casem jsem o tomhle problemu cetl tady na foru v nejakem sousednim tematu a uvedomil si, ze taky skoro porad opiram malicek a nekdy i prstenicek o pickguard. Neprislo mi nejdriv, ze me to nejak omezuje a jak pise Nero, prava ruka byla pekne "ukotvena". Nakonec, jsem se to ale zkusil preucit a prsty neopirat - slo to dobre - po dvou, trech dnech soustredeni se a poctivyho cviceni bez opirani uz pravacka jede jako driv a nepotrebuje ten pocit ukotveni. (btw. opruz to byl snad jen prvni hodinu nebo dve, kdy se pravacka jakoby ucila znovu orientaci nad strunama)

No a hlavni je, ze ted mi ta hra pravou rukou prijde uvolnenejsi, prirozenejsi a uhozy trochu vic jdou ze zapesti nez s prstu. Je to jen subjektivni pocit samozrejme.. jsou to hodne individualni veci a kazdymu to vyhovuje trochu jinak, ale me to zkratka pomohlo hrat bez opirani o pickguard.
Epiphone Les Paul Standard (1995) ~~ Orange Rocker 30 + Checha 2x12 reprobox // Jensen 15" 18W by mmjuz // Golda 5W by mmjuz
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Samozřejmě, subjektivní pocit je u tohohle důležitý. Akorát zrovna u opírání prstem o těo kytary nebo rámeček snímače bych neřekl, že to je vyloženě špatně a že to nutně musí omezovat. Může, ale nemusí. Každý si to holt musí vyzkoušet.

A když tak nad tím přemýšlím, ono také hodně záleží na tom, co člověk zrovna brnká. U sól oprítám v podstatě vždy, u doprovodných riffů nebo při hraní na akustiku ani omylem.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Uncle

Příspěvek od Uncle »

tominko.1980 píše:Čau,
3 měsíce zpátky jsem řešil stejný problém. Taky jsem držel trsátko jako špetku soli (kolem rocku se motám tak 18 let, ale aktivně hraju cca 4 roky = s pauzama - pro radost). Měl jsem úplně shodné pocity jako ty = pravá ruka byla lidově řečeno v p..... Z toho přenaučování jsem měl taky hrůzu, ale cca po týdnu, kdy jsem pochopil smysl úhozu = tlak na strunu nevyvíjí prsty, které drží trsátko, ale zápěstí se do toho člověk dostane. Těch prvních pár hodin se musíš opravdu kontrolovat a neunikat. Pokud nedodržíš toto, zřejmě se to nikdy nenaučíš správně, protože se k tomu učení vlastně ani pořádně nedostaneš. Nejsem žádný velký hudební talent, ale opravdu to není zas až tak strašné. Fakt to chce pochopit ten smysl = proč se to tak drží (rychlost, plynulé přechody ze struny na strunu, ruka je volná a nevím co ještě). Tady ti posílám odkaz na video školu, kde to máš parádnicky vysvětlené. Počítej s tím, že se budeš zpočátku spíš zasekávat o struny, než se vracet ke "špetce".

http://www.youtube.com/watch?v=b0dFxMad4q8

a ještě odkaz na celou Petrovu video školu

http://www.henych.com/lick.html

Hodně štěstí a hoď echo, jak to de
No momentálně jsem na tom tak, že když papnu trsátko tak prostě nevím jak ho chytnout .. hraju zapěstím, poslední článek ukazováčku mám ohnutý ale pořád nemůžu najít tu nejpohodlnější polohu, něco se mi hraje líp tak něco zase onak ....
tominko.1980

Re: Jak se odnaučit držet trsátko?? Zeptejte se Hendrixe

Příspěvek od tominko.1980 »

Zdravím chlapi,
mrkněte na youtubu na Hendrixe, jak drží on trsátko. Hendrix byl, je a bude extrém, podle kterého se nikdo z nás řídit nemůže. Objektivně nemůžu řict, že ho drží "netechnicky" pořád (prostě to nevím), ale všiml jsem si toho často na DVD, které mám doma. Většina kytarových autorit by zřejmě řekla (kdyby nevěděli o koho jde a neslyšeli, co hraje), že drží trsátko, jak prase cvičky :lol: Asi je to ve finále jedno, jestli ho držíme technicky nebo všelijak. Pokud zahrajem to, co chcem a v ničem nás to neomezuje, můžeme klidně využít techniku alá cvičky v "rukou" prasátka. Problém vidím jinde - nejsme Hendrix, takže bych to vzal tak, jak to doporučuje většina smrtelníků jako my = Mustaine, Friedmann, Hammett, Satriani, Zakk Wilde, Petrucci atd :mrgreen:
Pánové, zdá se mi, že čím dál víc plkáme na netu, než abychom trápili kytary a sousedy. Takže PC OFF line a Guitar volume right!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Mějte se
John M. William

Příspěvek od John M. William »

tominko.1980 píše:Zdravím chlapi,
mrkněte na youtubu na Hendrixe, jak drží on trsátko. Hendrix byl, je a bude extrém, podle kterého se nikdo z nás řídit nemůže. Objektivně nemůžu řict, že ho drží "netechnicky" pořád (prostě to nevím), ale všiml jsem si toho často na DVD, které mám doma. Většina kytarových autorit by zřejmě řekla (kdyby nevěděli o koho jde a neslyšeli, co hraje), že drží trsátko, jak prase cvičky :lol: Asi je to ve finále jedno, jestli ho držíme technicky nebo všelijak. Pokud zahrajem to, co chcem a v ničem nás to neomezuje, můžeme klidně využít techniku alá cvičky v "rukou" prasátka. Problém vidím jinde - nejsme Hendrix, takže bych to vzal tak, jak to doporučuje většina smrtelníků jako my = Mustaine, Friedmann, Hammett, Satriani, Zakk Wilde, Petrucci atd :mrgreen:
Pánové, zdá se mi, že čím dál víc plkáme na netu, než abychom trápili kytary a sousedy. Takže PC OFF line a Guitar volume right!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Mějte se
Hendrix není jediný, hodně starších kytaristů samouků má svoje držení. Nikdo jim neřekl - drříš to špatně, takhle ne.. Prostě hráli jak je to napadlo, zvykly si na to, neomezuje je to.. takže proč to řešit.
Obrázek
Obrázek
Obrázek

Jsem odpůrce zkratek.. LP = Les Paul, Long Play, Linkin Park..?

Tabulatury hudbě škodlivé.
Uncle

Příspěvek od Uncle »

John M. William píše:

Mějte se
Hendrix není jediný, hodně starších kytaristů samouků má svoje držení. Nikdo jim neřekl - drříš to špatně, takhle ne.. Prostě hráli jak je to napadlo, zvykly si na to, neomezuje je to.. takže proč to řešit.
a kde bereš tu jistotu že je to v ničem neomezuje?
tominko.1980

Re: Jak se odnaučit držet trsátko?? Re: kde beru jistotu

Kde beru jistotu?
Řeknu to asi takhle: mám rád hudbu, která má duši. Satriani a spol s jejich dokonalým stylem ve mně budí hrůzu z budoucího vývoje solové hry na kytaru. Stejně tak nový metal ze severu. Pokud se nad jejich muzikou člověk hlouběji zamyslí, tak zjistí, že rytmus, přestože je hodně rychlý=tzv. smršť, není nikterak NÁPADITÝ. Satriani je technicky dokonalý, to samozřejmě uznávám, ale hudba, kterou produkuje mi taková nepřipadá. Technika není dána drilem, ale dokonalou harmonií člověka, jeho talentu, tím co cítí, láskou k hudbě a způsobem vyjádření. Jinými slovy: Necvičím proto, abych byl rychlý...hraju rychle proto, že chci :P ...Satrianiho přínos oceňuji, ale nemyslím si, že je to cesta dál. Vrchol je jamování...to je můj sen. naučit se dobře jamovat a nenudit zběsilým přehráváním sólových figur. Satriani má své místo v rockové síni slávy, přesto to není ono, něco tam postrádám, mělo to být přirozenější. Příjde mi, že těžce ustrnul.

PS - jak jsem psal jinde, hendrix je extrém a já osobně trsátko držím tak, jak se předepisuje (jedu na jistotu)
PS2 - poslední nad čím bych uvažoval je to, že hendrixe něco v jeho hudebním projevu omezuje. to vidím jako úplný nesmysl. jeho možnosti byly opravdu nadprůměrné (i v rychlosti - k tomu jsme směřovali,nemám-li pravdu?)
John M. William

Příspěvek od John M. William »

Uncle píše:
John M. William píše:

Mějte se
a kde bereš tu jistotu že je to v ničem neomezuje?
Dobře, řeknu to jinak - vystačili si s tim v pohodě když hráli.. Myslim že i Page má špatné držení, ale to nevím teď jistě. Možná je to omezovalo v technikách, které nepoužívali.
Obrázek
Obrázek
Obrázek

Jsem odpůrce zkratek.. LP = Les Paul, Long Play, Linkin Park..?

Tabulatury hudbě škodlivé.
AntaresX9

Příspěvek od AntaresX9 »

Většinou tyhle starý mazáci měli za sebou léta(třeba 20 let a více) hraní za který si ze zlozvyku udělali vlastní techniku. Teoreticky nejsou nijak omezený protože jejich technika je specifická pro jejich herní styl. Na druhou stranu je lepší se učit od začátku tou fundamentální cestou kterou bereme jako tu správnou a léty ověřenou která člověka naučí univerzálnosti a může jí použít kdekoliv bez ohledu na to co hraje.

Jinak ještě k tomu opírání. Je to asi o subjektivním dojmu přičemž když má člověk tu ruku "ukotvenou" tak má takovej pocit jistoty ale mě osobně přijde že když jí má člověk volně naučí se jí mít víc uvolněnou a celkově ta ruka časem bude "techničtější" (tim myslim že nemá žádnou oporu takže se musí naučit líp orientovat na strunách atd.) ale to jsem možná já že se všechno radši učim o něco těžší aby mi pak přišel výsledek dokonalejší :D Jinak Nero nechápu jak by se člověk moh při doprovodech opírat leda při P.M. ale to už jsme někde jinde :)
Jackson DKMG (Dimarzio D-Activator, PAF 36th anniversary)
akustika Cort AD 850CE
Line 6 POD X3 Live
kabel fender
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

tominko.1980 píše:Problém vidím jinde - nejsme Hendrix, takže bych to vzal tak, jak to doporučuje většina smrtelníků jako my = Mustaine, Friedmann, Hammett, Satriani, Zakk Wilde, Petrucci atd :mrgreen:
Tak tohle mě opravdu pobavilo... Nevím co jsem teda teď, ale přál bych si být smrtelník jako Petrucci... :roll:
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
tominko.1980

Myslím, že tu proběhla solidní vlna názorů ohledně držení trsátka. Za sebe říkám, že jsem taktéž zvolil onu univerzální techniku, protože má své výhody - nikdy jsem to nepopřel. V podstatě souhlasím s tím, co bylo řečeno: dřívější a dnešní hraní je rozdílné v technice využití levé i pravé ruky. Pokud by se někomu z nás zdálo, že použitá technika držení trsátka není v normě, nechť použije na trsání zuby :mrgreen:
Přílohy
Oscar Jordan
Oscar Jordan
Uncle

Příspěvek od Uncle »

Nevíte co je na tom pravdy že trsátko se musí palcem držet přesně na bříšku?
AntaresX9

Příspěvek od AntaresX9 »

Uncle píše:Nevíte co je na tom pravdy že trsátko se musí palcem držet přesně na bříšku?
To je správně. Při normálním držení by měl bejt ukazovák s palcem skoro v pravym úhlu proti sobě a držet to maj bříška obou prstů přičemž jsou na trsátku jakoby křížem (nevim jak líp to napsat). Mění se to trochu při P.M. kdy se akorát v tomhle držení ohne palec dolů ale bříško palce je pořád opřeno o plochu trsátka. Dufám že je to z toho pochopitelný bohužel aktuálně nemám k dispozici obrázek na kterym bych to ukázal
Jackson DKMG (Dimarzio D-Activator, PAF 36th anniversary)
akustika Cort AD 850CE
Line 6 POD X3 Live
kabel fender
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Dvě otázky:

1) Čím jiným, než bříškem by měl palec držet trsátko? :wink:
2) Proč by se u PM mělo měnit držení trsátka?

PetrPeter 1975 - 2008
Malm14

Příspěvek od Malm14 »

Jak držel trsátko Hendrix?
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Pochybuju o tom, že toto fórum navštěvují pamětníci, kteří se s Hendrixem setkali a mohli by o tom podat zprávu... :wink:

PetrPeter 1975 - 2008
Uncle

Příspěvek od Uncle »

Tka jsem zjistil že moje ideální držení je když mám ten poslední článek ukazováčku ohnutý jen trošku... takhle jsem asi nejpřesnější .. co se rychlosti týče už je to horší... třeba takové "Constant Motion" tne riff vtom stop timu po intru mi dělá strašný problém a to protože prostě nejsme schopný na trsátko při úderu nahoru schopný vyvinout takový tlak aby se trsátko "neseklo" na struně
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Tohle je jen o zvyku. Případně si můžeš pohrát se zkoušením jiných typů / tlouštěk trsátka. Pravděpodobně to držíš stejně nebo dost podobně jako já, a s rychlostí ani přesností po dostatečném tréninku není problém.

PetrPeter 1975 - 2008
pigdestroyer
last.fm: tlumok
Bandzone: pigdestroyer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pigdestroyer »

AntaresX9 píše:
Uncle píše:Nevíte co je na tom pravdy že trsátko se musí palcem držet přesně na bříšku?
To je správně. Při normálním držení by měl bejt ukazovák s palcem skoro v pravym úhlu proti sobě a držet to maj bříška obou prstů přičemž jsou na trsátku jakoby křížem (nevim jak líp to napsat). Mění se to trochu při P.M. kdy se akorát v tomhle držení ohne palec dolů ale bříško palce je pořád opřeno o plochu trsátka. Dufám že je to z toho pochopitelný bohužel aktuálně nemám k dispozici obrázek na kterym bych to ukázal
podivej se na toho henycha, nedrzi to briskem ukazovacku, ale je to na nem zleva polozeny. tak jak to pises ty mozna staci na 8ky struny a lehky brnkani. ale zkus tam dat trinacky a zahrat nejakou deathmetalovou vcelku - budes v prdeli. zkus si zahrat treba toto -
http://www.youtube.com/watch?v=b65UGGS5 ... re=related

a zkus to na lampac - s malo gainem ;)
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“