Naše lampové projekty (tipy, rady,...

Stavba a úpravy zesilovačů, reproboxů či komb
Odpovědět
Pikus

Re: Naše lampové projekty (tipy, rady,...

Příspěvek od Pikus »

core88 píše:
Pikus píše:aha, tak ted trosku nevim, co bych po nem mel chtit... :lol: Prave, ze jsem uz na tenhle obrazek koukal a nechapal jsem ho :lol:

univerzalni transformator 10W/70ma pro EL84?
co si to chtel vlastne stavet P1 z AX84 ? jestli jo tak tam by si moh dat trafo co ma sekundar 5k ohm. jeste ted sem si vzpomel ze je tam taky dulezity jakej proud ten primar snese.
EDIT. dalo by se použít treba tuto trafo. http://www.ges.cz/vystupni-transformato ... 02220.html ta P1 ma výkon 5W .
jj, P1 z ax84
presne tohle jsem sem hazel o par radku vyse :D.. diky

takze si opisu jeho parametry a zejtra prodavaci reknu, ze bych chtel vystupni trafo k 5W zesilovaci s EL84 v konci a on snad neco vyhrabe...
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

Pikus píše:presne tohle jsem sem hazel o par radku vyse :D.. diky
aha tk to se omlouvam sem to překouk :oops:
EDIT: asi tak nějak opiš si ty parametry co sou na strankach gesu.
Dobří umělci kopírují ti nejlepší kradou. - Pablo Picasso
Obrázek
Pikus

Příspěvek od Pikus »

core88 píše:
Pikus píše:presne tohle jsem sem hazel o par radku vyse :D.. diky
aha tk to se omlouvam sem to překouk :oops:
EDIT: asi tak nějak opiš si ty parametry co sou na strankach gesu.
ok. diky... :wink:

EDIT: Tak ten chlap mi oznámil, že i když má spoustu elektronek a starých tesla rádií, tak výstupák k EL84 nemá.

Naštěstí se však na aukru objevila Tesla 543 A - VERD za celkem přijatelnou cenu, takže jsem napsal prodejci, jestli by mi nemohl vyfotit vnitřnosti, abych vědět, jak to tam vypadá, protože tohle rádio mi asi před půl rokem taky prošlo rukama, ale z transformátorů se drolila rez (ne že by byly jenom trochu orezlé, to by se dalo tolerovat, ale tohle bylo opravdu tak, že se z nich drolila), takže jsem je raději vyhodil...
Pikus

Příspěvek od Pikus »

Pikus píše: Naštěstí se však na aukru objevila Tesla 543 A - VERD za celkem přijatelnou cenu, takže jsem napsal prodejci, jestli by mi nemohl vyfotit vnitřnosti, abych vědět, jak to tam vypadá, protože tohle rádio mi asi před půl rokem taky prošlo rukama, ale z transformátorů se drolila rez (ne že by byly jenom trochu orezlé, to by se dalo tolerovat, ale tohle bylo opravdu tak, že se z nich drolila), takže jsem je raději vyhodil...
Myslite teda, ze je to pouzitelny? Ted jsem si vsiml, ze vystupni vykon tohodle radia je 2,5W a P1 ma na vystupu 5W. Bojim se, ze bych potom mohl spalit ten vystupak...
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Klidně to zkus vzít. Někde na netu jsou přesné parametry výstupáčků Tesla, tak si to tam najdeš podle přesného označení. Záleží do jaké impedance je určen a jaký má poměr. Když k tomu přihlédneš a rozumně nastavíš pracovní třídu a nebudeš ho přetěžovat do nižší impedance, tak to bude bezpečné. Trafo se nejspíš bude přesycovat, tak budeš mít zvuk dost zkreslený, což může být žádoucí. Každopádně Ti doporučuji si trafko před použitím nechat proměřit na izolaci třeba Megmetem aspoň na 500V.
Pikus

Příspěvek od Pikus »

No, a kde ho asi tak vezmu :D

ok. zkusím ho vzít. Při nejhoším ho snad můžu převinout ne?

U toho rádia bude ireproduktor, takže s tím by to mělo fungovat dobře. Ještě mě napadá, že bych mohl postavit třeba i méně výkoný koncový zesilovač z AX84 nebo nějak snížit výkon tý P1...

EDIT: Tak jsem ho nevydrazil :(... na posledni chvli se tam o to strhnul takovej boj, ze jsem nemel sanci :lol: tak jsem alespon pomohl prodavajicimu z toho vymlatit, co slo :lol:
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

no v pátek to už snad bude hrát. musíííí.
http://core88.rajce.idnes.cz/AX84.com_2 ... AG0419.jpg
Obrázek
jerrom

Příspěvek od jerrom »

core88 píše:no v pátek to už snad bude hrát. musíííí.
Co je foodswitch? nebo to jen špatně čtu z fotky?
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

jerrom píše:
:shock: :shock: :shock: :shock: Achjo . a to sem to několikrát kontrolval. ale co aspon mam něco co nikdo nemá,snad možná nějakej čičmunda v americe :D
Obrázek
BlinkaP

Příspěvek od BlinkaP »

Tady dávám pár užitečných vzorečků na výpočet výstupáku.
vystupak-vypočet.pdf
(231.21 KiB) Staženo 165 x
mycountry
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mycountry »

core88 píše:
jerrom píše:
:shock: :shock: :shock: :shock: Achjo . a to sem to několikrát kontrolval. ale co aspon mam něco co nikdo nemá,snad možná nějakej čičmunda v americe :D
Je to originální ;) mě by to vůbec nevadilo
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

mycountry píše: Je to originální ;) mě by to vůbec nevadilo
no chvilku mi to sice štvalo ale už je to oka už se to vokoukalo , koneckonců na popisky to nehraje :D .

ted bych měl jeden dotaz budu to usměrnovat lampou GZ34(5AR4) a zajímalo kčemu je tam pin1 .V datasheetech je u něj napsáno Internal Connection ale nic víc a ve schématech taky ani tuk. tak by mě zajímalo jestli je to tam jen na okrasu nebo to plní nějakej účel díky.
Obrázek
Pikus

Příspěvek od Pikus »

Tak bych taky ještě měl dotaz k tomu transformátoru... pro jakou frekvenci se udává impedance vinutí, pokud není frekvence uvedená?
BlinkaP

Příspěvek od BlinkaP »

Není zapojený.Díval jsem se na datasheet od J/J a na starý phillips a je to stejný.Proč tam je,to netuším ale tohle bývá u různých typů elektronek(mám pocit že i u AZ11 jsou nezapojené 3 nebo 4 piny)
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Jsem přesvědčen že ty volné piny jsou k tomu, aby ta lampa správně seděla v patici :wink: A to, že ta patice má tolik děr, je dáno tím, že je společná pro spoustu lamp různých funkcí. Hezký příklad jsou několikastupňové fotonásobiče, kde jsou zapojené všechny piny, a usměrňovací lampy, kde jsou potřeba jen čtyři.
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Pikus píše:Tak bych taky ještě měl dotaz k tomu transformátoru... pro jakou frekvenci se udává impedance vinutí, pokud není frekvence uvedená?
Zpravidla pro tu nejnižší frekvenci kterou má trafák přenášet.
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

woro90-1 píše:Jsem přesvědčen že ty volné piny jsou k tomu, aby ta lampa správně seděla v patici :wink: A to, že ta patice má tolik děr, je dáno tím, že je společná pro spoustu lamp různých funkcí. Hezký příklad jsou několikastupňové fotonásobiče, kde jsou zapojené všechny piny, a usměrňovací lampy, kde jsou potřeba jen čtyři.
Ne mě nešlo o tu keramickou patici ( to je mi jasný že je pro x druhu lamp :D). Ale mě zajímalo kčemu je ten pin 1 . to že by byl kuli správný orientaci to se mi nezdá . Z toho soklu co je na lampě trčí kolík co má mezi piny 1 a 8 udelanej takovej vstupek a v patici je otvor do kterýho ten kolík zapadne takže i kdyby z lampy trčel jen jeden pin tak se ta lampa do patice nedá strčt jinak .
Obrázek
Pikus

Příspěvek od Pikus »

mmjuz píše:
Pikus píše:Tak bych taky ještě měl dotaz k tomu transformátoru... pro jakou frekvenci se udává impedance vinutí, pokud není frekvence uvedená?
Zpravidla pro tu nejnižší frekvenci kterou má trafák přenášet.
aha, tak mi psal známej, že by pro mě měl trafíčko se vsutpní impedancí cca 17kOhm, při 50Hz. Myslíte, že by šlo použít? Nemáto někdo trafíčko k tý el84, že by jste to změřili

EDIT: Resp. můžu použít výstupák s větší impedancí primáru, než je ta, která má být?
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Změřit imedanci trafáku je velice složitá věc a nutno k tomu vlastnit příslušné zařízení. Nějakým šlusmetrem jednoduše změříš jen stejnosměrný odpor cívky, což je Ti údaj úplně k ničemu. Vstupní impedance 17k je hrozně moc, v tom případě nevybudíš EL84 ani náhodou. Na Aukru jsou desítky rádií s EL84, nebo podobnou lampou v konci za pár korun. Já třeba tenhle týden vydražil za 100,-Kč jednoho zajímavého Grundiga, byl jsem jediný zájemce a byla to vyvolávačka. Tesly jdou běžně do 200,-Kč. Asi před dvěmi měsíci jsem na zkoušku vydražil za 150,- rumunské rádio Eforia s EL84. Byl tam výstupák jako čapa. Tesly strčí do kapsy. Udělal jsem z něj kombo na akustickou kytaru Jé Jé Neduhovi a jak je spokojený. Tohle trafo by uspělo i v Hi Fi zesilovači. Nicméně třeba pro marshallovské zvuky by asi úplně top nebylo. Krom toho se dají koupit celkem za slušnou cenu přes SOS electronic Hammondy, které přímo do těch projektů AX84 patří. Také je občas používám.
V tomhle rádiu je také EL84, krom toho je tam luxusní síťák na "M" plechách se sníženým rozptylem, tuším s 250 - 0 - 250V, optimální pro zdroj s EZ80, nebo EZ81 na usměrnění. Výstupák má odbočku pro G2, najdi si jeho zapojení na netu. Chtěl jsem ho pro sebe, ale už tu mám dva, tak si ho vydraž. http://aukro.cz/show_item.php?item=1322115349
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley06 »

vcerejsi vytvor: bedynka na tiny terrora http://stanley06.rajce.idnes.cz/St.Anle ... 140759.jpg :twisted:
St.Anley Tube Amps
stavba a úpravy elektronkových zesilovačů
FB profil - Poslední model - Krank Lead Rack - Video demo
Odpovědět

Zpět na „Aparatury“