Akustika Vs elektrika (začátečník)
Pravidla fóra
-
jachymenes
Akustika Vs elektrika (začátečník)
Ahoj, mám jeden dotaz. Jsem začátečník, koupil jsem si akustickou kytaru. Původně byla moje myšlenka koupit si elektrickou kytaru a bez jakékoliv znalosti hraní na jakoukoliv kytaru začít se učit hrát na elektriku. Bylo mi to docela vymlouváno, že je lepší začít na akustiku a poté přejít na elektriku. Ovšem po 3 týdnech hraní a učení se na akustiku to řeknu zcela otevřeně. Mě ta akustika prostě nebaví. Nebaví mě jak zní, je to pořád dokola to stejné hraní. Stejně chci hrát v budoucnu pouze na elektriku, tak mám z toho teď pocit že se zbytečně zdržuji s tou akustikou. Chtěl bych znát Váš názor. Myslíte si, že začátečník, amatér může začít s výukou na elektriku hned? Pár akordů už znám, ale tak nějak mě ta akustika zkrátka nenaplňuje a jak jsem řekl, připadá mi to jako ztráta času, když prostě cítím tu elektriku. Díky za reakce a případné rady jestli to překousnout a vydržet u té akustiky, nebo zkusit hned tu elektriku. Díky
Re: Akustika Vs elektrika (začátečník)
Ono taky záleží jakej styl chceš hrát nebo jakej hraješ... jak jsem si před rokem kupoval el. kytaru tak sem se ještě jednoho známého zeptal jestli to není blbost kupovat si akustiku když chci hrát ROCK, METAL a on ze na tyto styly mam koupit hned el. kytaru protože na tyto styly sou i jiné akordy které na akustice nezní říká se jim (power akordy) 
takže já začal hned na elektrické kytaře.
takže já začal hned na elektrické kytaře.
Kytara: AXL HEADLINER
Kombo: FENDER FRONTMAN 15g
efekt: KORG AX1500G
ja bych se jen zastavil u tohodle:
)
imho nikde neni predepsano co se musi hrat na akustiku a co na elektriku.
(ale asi chapu to, o cem pises... sam bych se asi neumel ve stejne situaci "kvalifikovane" rozhodnout, nejsem ta spravna osoba. treba odpovi nekdo, kdo timhle prosel a ma neco za sebou....)
proc to? hraj neco, co te bavi (at je to dream theater nebo britney spearsje to pořád dokola to stejné hraní
imho nikde neni predepsano co se musi hrat na akustiku a co na elektriku.
(ale asi chapu to, o cem pises... sam bych se asi neumel ve stejne situaci "kvalifikovane" rozhodnout, nejsem ta spravna osoba. treba odpovi nekdo, kdo timhle prosel a ma neco za sebou....)
-
jachymenes
Jasně, no chci hrát pop-rock, metal už je moc. Abych byl konkrétní, třeba kapely jako Muse, U2, Red Hot..., atd... S akustikou to prostě tak nezní, je to jen taková "parodie" aby se tomu člověk alespoň přiblížil. (tím nechci degradovat akustiku, to vůbec ne).metal66 píše:Ono taky záleží jakej styl chceš hrát... jak jsem si před rokem kupoval el. kytaru tak sem se ještě jednoho známého zeptal jestli to není blbost kupovat si akustiku když chci hrát ROCK, METAL a on ze na tyto styly mam koupit hned el. kytaru protože na tyto styly sou i jiné akordy které na akustice nezní říká se jim (power akordy)
Být tebou tak koupím tu el. kytaru
kamarad chtel taky elku a zacinal na akustické kytaře, jenže on taky ze chce hrát něco tvrdšího a prostě neco ze zkreslením a to prostě na te akustice nejde že... tak si koupil za par mesicu elektrickou. A taky se musel trochu zvykat na novou kytaru protože tam byl rozdíl v šířce krku a dohmatu
Naposledy upravil(a) metal66 dne 22.11.2010 13:19, celkem upraveno 1 x.
Za sebe, měl jsem nejprve akustiku, uměl jsem 3 - 4 akordy, pak jsem zatoužil po elektrice, pořídil jsem si ji. A dneska mne baví oboje, nicméně akustickej zvuk mne baví čím dál víc.
Co se týče cvičení, tak mi většinou přijde, že pokud se to naučím na akustice, na elektriku se mi to přenese snadněji. Co se týče jak to zní. Tak po pravdě, než mi to začalo znít k jakés takés spokojenosti na elektrice, chvíli to trvalo (a tu jakous takou spokojenost neměřím dle toho, že zahraju power v nějakém zkreslení - btw na akustice zní powery taky dobře, jinak, ale dobře
), stejně jako na akustice. Práce s tónem, jeho zdokonalování, je prostě dlouhá a nekonečná štreka
Navíc, akustiku můžu brát ven
Takže pro mne je fajn kombinace obojího.
EDIT: K tomu přiblížení se zvuku Red Hotů, U2 a pod...reálně nebudeš mít k dispozici hardware co mají oni, takže zvukově to bude taky jen přibližné - navíc, pokud to nebudeš mít v rukách, bude to pořád přibližná parodie
Co se týče cvičení, tak mi většinou přijde, že pokud se to naučím na akustice, na elektriku se mi to přenese snadněji. Co se týče jak to zní. Tak po pravdě, než mi to začalo znít k jakés takés spokojenosti na elektrice, chvíli to trvalo (a tu jakous takou spokojenost neměřím dle toho, že zahraju power v nějakém zkreslení - btw na akustice zní powery taky dobře, jinak, ale dobře
Navíc, akustiku můžu brát ven
EDIT: K tomu přiblížení se zvuku Red Hotů, U2 a pod...reálně nebudeš mít k dispozici hardware co mají oni, takže zvukově to bude taky jen přibližné - navíc, pokud to nebudeš mít v rukách, bude to pořád přibližná parodie
Fender American Standard Strat / Cort MMP-3 / Taylor GS Mini/ HOT Amps Stormy Blues, HOT Amps 212 box, Fender Hot Rod
-
woro90-1
Zajímavé. A to je dost lidí, kteří dosahují ostřejšího zvuku na akustice než na elektrice s ne-metalovým zkreslením. Spolužák kvůli tomu zvuku trápí nylonky třímilimetrovým trsátkem, a ten crunch mě baví víc než vytavený Marshalljachymenes píše:Jasně, no chci hrát pop-rock, metal už je moc. Abych byl konkrétní, třeba kapely jako Muse, U2, Red Hot..., atd... S akustikou to prostě tak nezní, je to jen taková "parodie" aby se tomu člověk alespoň přiblížil. (tím nechci degradovat akustiku, to vůbec ne).
Hraj něco, co ti na akustice vyzní, na co nepotřebuješ padesát efektových krabiček (zrovna U2 a Muse mají projev založený na spoustě elektronických vychytávek). Že ti zní blbě RHCP, to se divím. Vydrž a šetři na elektriku, a pokud tě akustika do té doby nechytne, prohoď to.
Hlavní problém je podle mě v tom, že zatím neumíš hrát tak, aby to neznělo všechno stejně. V tom ti elektrika nepomůže, byla by to stejná parodie. Stejné tóny ale naprostá nuda. Pokud to neumíš, bude ti všechno znít stejně nudně na akustice i na elektrice, a tuna gainu a třesoucí se okna tomu nepomůžou. Hlasitě a zkresleně neznamená dobře.
Mít elektrickou kytaru i akustickou má své výhody 
To, že máš elektriku neznamená, že sa nemôžeš na nej učiť to isté čo na akustike. Veď na elektrike nemusíš mať iba distortion.
Ide o to, že ak sa učíš na gitaru, tak je dôležité mať určitý základ ktorý sa vyučuje najmä na akustických gitarách. Ak počúvaš tvrdšie štýly, tak na akustike si toho veľa nezahráš. Ale pokiaľ si úplný začiatočník a učíš sa priamo na elektrike treba si dávať veľký pozor na zlozvyky.
Ďalšia strana je, že akustika v cene 3 - 5 000 môže mať kvalitnejší zvuk ako elektrika v tej istej cenovej hladine.
Ale myslím, že pre začiatočníka v štýle Rock, Metal je akustika na začiatok iba veľký luxus, pretože okamžite začneš pokukovať po elektrike a akustika boli zbytočne vyhodené peniaze, ktoré mohli byť investované do lepšej elektriky.
Ide o to, že ak sa učíš na gitaru, tak je dôležité mať určitý základ ktorý sa vyučuje najmä na akustických gitarách. Ak počúvaš tvrdšie štýly, tak na akustike si toho veľa nezahráš. Ale pokiaľ si úplný začiatočník a učíš sa priamo na elektrike treba si dávať veľký pozor na zlozvyky.
Ďalšia strana je, že akustika v cene 3 - 5 000 môže mať kvalitnejší zvuk ako elektrika v tej istej cenovej hladine.
Ale myslím, že pre začiatočníka v štýle Rock, Metal je akustika na začiatok iba veľký luxus, pretože okamžite začneš pokukovať po elektrike a akustika boli zbytočne vyhodené peniaze, ktoré mohli byť investované do lepšej elektriky.
FENDER Classic 50s Stratocaster, Les Paul Standard
VOX AC4 TV Head | SMRČKA FUZZ | CryBaby Classic | Monster Cables
Dean Markley .10 .13 .15 .26 .32 .38 | Joe Perry Boneyard Slide
klidně bych se na akustiku vykašlal když tě nebaví
základ všeho je dělat to co tě baví a když se ti to začne otravovat jsi na nejlepší cestě si to jednou pro vždy znechutit
klidně si kup hned elektriku, když tě to chytne budeš tomu přirozeně věnovat víc času a rychleji se to učit
navíc je taky důležitej pocit když bereš kytaru do ruky, na to se musíš těšit a užívat si to, ne to brát jako povinnost a předstupeň k něčemu co doopravdy chceš
základ všeho je dělat to co tě baví a když se ti to začne otravovat jsi na nejlepší cestě si to jednou pro vždy znechutit
klidně si kup hned elektriku, když tě to chytne budeš tomu přirozeně věnovat víc času a rychleji se to učit
navíc je taky důležitej pocit když bereš kytaru do ruky, na to se musíš těšit a užívat si to, ne to brát jako povinnost a předstupeň k něčemu co doopravdy chceš
Epiphone Les Paul Custom / Cube 15X
Presne tak a keď zistíš, že gitara má 6 strún, tak určite neskôr siahneš aj po akustike.Cotouch píše:klidně bych se na akustiku vykašlal když tě nebaví
Můj učitel říkal, že je lepší se naučit nejdřív na akustiku a až pak na elektriku.Asi na tom něco bude.
Asi jde o vývoj, na začátku člověk nikdy neví, co vlastně chce
Já si kupoval elektriku, že budu hrát hlavně metal a hard rock
Dneska, po pravdě, hraju převážne na čistej nebo lehký zkreslení, metal mne moc nebaví (to neznamená, že jej rád neposlouchám )
A po pravdě, než jsem trochu vyčistil zvuk, co mi lezl z elektriky, tak to znělo příšerně
Navíc mám pocit, že akustika mi dává hodně co se týče rytmiky.
A i na lekcích u Oldy Krejčovse, ač jde o lekce na elektriku, hrajeme převážne na akustiky
) Ono když to má někdo v rukách, tak to co z toho vyloudí, zní skvěle
Ale je to každého věc, co si zvolí 
A i na lekcích u Oldy Krejčovse, ač jde o lekce na elektriku, hrajeme převážne na akustiky
Fender American Standard Strat / Cort MMP-3 / Taylor GS Mini/ HOT Amps Stormy Blues, HOT Amps 212 box, Fender Hot Rod
- SUK
- last.fm: last.fm/user/sukcz
- Bandzone: http://bandzone.cz/fan/sukovec
- Kontaktovat uživatele:
Ja jsem zacinal na prisernou akustickou pseudokytaru ktera neladila (dneska na to proste hrat nemuzu protoze mam uz i elektriku ktera ladi lip a tu akustiku to moje usi nesnesou - proto ji hodlam nejak upravit zase do hratelnyho formatu) a presel na elektriku a i kdyz mam rad taky ten metalek, obcas me i docela stve, ze nemam zadnou akustiku a ze neumim klasicky akordy (a jeste do toho si zpivat)...
Jinak jsem ale uz i na akustiku obcas drhnul nejakej pseudometal/rock/punk, obcas na to hral jak na basu (jen kvuli velkymu dohmatu moc nesel slap)... jestli je ta kytara pouzitelna, klidne si hraj na ni, elektrika by te klidne taky mohla prestat bavit asi tak po stejny dobe ...
Jinak jsem ale uz i na akustiku obcas drhnul nejakej pseudometal/rock/punk, obcas na to hral jak na basu (jen kvuli velkymu dohmatu moc nesel slap)... jestli je ta kytara pouzitelna, klidne si hraj na ni, elektrika by te klidne taky mohla prestat bavit asi tak po stejny dobe ...
Hodně budem někde...
-
jachymenes
Díky všem za názory. Ještě bych zmínil jednu věc jak tady mnozí zmiňují a tou je, že třeba někdy v budoucnu si budu chtít zahrát na akustiku. Pletu se když řeknu že na elektrickou kytaru se dá hrát stejně jako na akustiku? Myslím ten výsledný zvuk? Samozřejmě že ne bez komba, ale že elektrickou kytarou docílíte zvuk elektroakustické kytary? Kdežto opačně to půjde velmi těžko těžko. Já nejsem moc typ na hraní na kytaru u ohně, čili tohle bych nebral pro mně jako faktor rozhodující pro hraní na akustiku 
- SUK
- last.fm: last.fm/user/sukcz
- Bandzone: http://bandzone.cz/fan/sukovec
- Kontaktovat uživatele:
Jde o zpusob snimani a simulace. Z elektriky sice "akustiku" udelas, ale takovy pleskani trsatka nebo treba mlaceni do desky/lubu uz pujde ponekud hure
A z akustiky elektriku? CharlieAlpha tu ma nekde thread, kde hodil humbucker do otvoru, pustil pres kombo a moh hrat metal....
Pri snimani piezem se taky z akustiky stane zvuk blizsi elektrice (ovsem stale se silnym akustickym nadechem).
A z akustiky elektriku? CharlieAlpha tu ma nekde thread, kde hodil humbucker do otvoru, pustil pres kombo a moh hrat metal....
Pri snimani piezem se taky z akustiky stane zvuk blizsi elektrice (ovsem stale se silnym akustickym nadechem).
Hodně budem někde...
Dá sa.. je to gitara len má plné telo. Zvuk zavisí od dreva a snímačov. Pustíš si kombo na clean a hrá to bez skreslenia. Neberieme teraz do úvahy prirodzené skreslenie v lampových aparátoch na vysokej hlasitosti.jachymenes píše: Pletu se když řeknu že na elektrickou kytaru se dá hrát stejně jako na akustiku?
Ak chceš na elektrike zvuk akustickej gitary tak existujú aj rôzne modulátory zvuku napr. boss niečo také má, alebo piezo snímač. Ale tým sa nezaťažuj.
-
woro90-1
Ale má to jeden háček - kombo s sebou nemůžeš tahat všude, a kolikrát nemáš kam ho zapojit. Piju zásadně s akustikou, poněvadž i když se kalí někde, kde je kombo, není tak jednoduché vymotat se z kabelu a poslat kytaru dokola. A to, že z ní nevyloudíš nějaké ultrabrutální zkreslení, bych jako nevýhodu neviděl. Když to umíš, vyloudíš dost tvrdý zvuk i z akustiky.
Podle mně je tohle hrozně subjektivní nicméně bych to asi shrnul asi tak že začátky na elektriku jsou jednodušší z důvodu užšího krku , menších rozměrů kytary a slabších strun které jdou snadněji mačkat ovšem nevýhoda alektriky je , že do toho musíš investovat víc peněz. Vše má své plusy i minusy...
kytara:Fender Stratocaster (H-S-S) ,Kombo: E-Wave Ta-50R (celolampa), overdrive: Boss SD1, struny power Slinky, Akustiky: Cort Earth 70 , low end Tenson
Já si myslím, že je víceméně jedno jak se rozhodneš, ale měl by sis rozmyslet pár věcí.
1) Z elektriky se hůř přejde na akustiku (aspoň podle většiny názorů), říkáš, že chceš jenom elektriku, ale zamysli se taky nad tím, jestli nebudeš chtít brát kytaru na výlety a podobně, protože tahat s sebou kombo není zrovna pohodlná věc (na víc, jak už název napovídá, bude třeba taky elektrický proud, což může být větší problém) ... samozřejmě pokud budeš zvládat elektriku, tak na akustiku u táboráku zahraješ, ale asi moc nezamachruješ
2) To, že věci který teď hraješ nejsíš není jenom akustickou kytarou ale hlavně rukama, což nemyslím špatně, ale po třech týdnech a "pár akordech" nemůžeš čekat, že budeš znít jako originál. Navíc, rozhodně menší investice by bylo třeba zkusit o řád lepší nebo tvrdší struny, to by zvuku mohlo taky přilepšit.
Ale každopádně, pokud tě akustika fakt neúnosně nebaví, bylo by možná lepší koupit tu elektriku. Aspoň tě nebude ta kytara od samotnýho učení a hraní odrazovat a tím, že budeš hrát jenom to co chceš tě bude to cvičení víc bavit a tím pádem ti půjde líp od ruky
edit: Ještě si dovolím odkázat tě na tento článek, zkus si ho pročíst, třeba ti v pár rozhodnutích pomůže
1) Z elektriky se hůř přejde na akustiku (aspoň podle většiny názorů), říkáš, že chceš jenom elektriku, ale zamysli se taky nad tím, jestli nebudeš chtít brát kytaru na výlety a podobně, protože tahat s sebou kombo není zrovna pohodlná věc (na víc, jak už název napovídá, bude třeba taky elektrický proud, což může být větší problém) ... samozřejmě pokud budeš zvládat elektriku, tak na akustiku u táboráku zahraješ, ale asi moc nezamachruješ
2) To, že věci který teď hraješ nejsíš není jenom akustickou kytarou ale hlavně rukama, což nemyslím špatně, ale po třech týdnech a "pár akordech" nemůžeš čekat, že budeš znít jako originál. Navíc, rozhodně menší investice by bylo třeba zkusit o řád lepší nebo tvrdší struny, to by zvuku mohlo taky přilepšit.
Ale každopádně, pokud tě akustika fakt neúnosně nebaví, bylo by možná lepší koupit tu elektriku. Aspoň tě nebude ta kytara od samotnýho učení a hraní odrazovat a tím, že budeš hrát jenom to co chceš tě bude to cvičení víc bavit a tím pádem ti půjde líp od ruky
edit: Ještě si dovolím odkázat tě na tento článek, zkus si ho pročíst, třeba ti v pár rozhodnutích pomůže
Cort Earth 70
Cort G210 + Roland Cube 20x
.... že ta výbava stojí za prd? Kdybyste slyšeli jak hraju, tak řeknete, že si tak skvělý nástroje nezasloužím...
Cort G210 + Roland Cube 20x
.... že ta výbava stojí za prd? Kdybyste slyšeli jak hraju, tak řeknete, že si tak skvělý nástroje nezasloužím...