Naše lampové projekty (tipy, rady,...
Re: Naše lampové projekty (tipy, rady,...
to mmjuz: díky moc 
takže
I já už mam postavenýho svýho lampáče.
oživení bylo lehce o vervy . Zapmu hlavní vypínač nažhavim , pak zapnu anodový nic. ticho. Nakonec se ukazako že je slabá pojistka na anodovym F 250mA je evidentně málo .Tak sem tam dal prozatim T 2A . trafo po usměrnění dává asi 420V a ze žhavení leze 7,1V .prozatim zkusim přepojit napájení trafa .ted je nastavený na napájení 220V přehodim to na 240V a pak se uvidí. ale co sem to tak letmo zkoušel tak to hraje uplně parádně . zkreslení šlape jako hodinky neni to žádnej HI gain ale to sem odtoho ani nečekal. brum sem žádnej zatim nepostřehnul moc nahlas sem to nezkoušel . nastavení biasu taky v pohodě maká.
tady je nějaké to foto ze stavby. ještě to neni hotový ještě musim udělat efektovu smyčku a " druhej kanál "
http://core88.rajce.idnes.cz/AX84.com_20W_SEL/
ukázky budou hned jak si někde znárodnim mikrofon.
Taky bych chtěl poděkovat všem co mi poradily přistavbě .
I já už mam postavenýho svýho lampáče.
oživení bylo lehce o vervy . Zapmu hlavní vypínač nažhavim , pak zapnu anodový nic. ticho. Nakonec se ukazako že je slabá pojistka na anodovym F 250mA je evidentně málo .Tak sem tam dal prozatim T 2A . trafo po usměrnění dává asi 420V a ze žhavení leze 7,1V .prozatim zkusim přepojit napájení trafa .ted je nastavený na napájení 220V přehodim to na 240V a pak se uvidí. ale co sem to tak letmo zkoušel tak to hraje uplně parádně . zkreslení šlape jako hodinky neni to žádnej HI gain ale to sem odtoho ani nečekal. brum sem žádnej zatim nepostřehnul moc nahlas sem to nezkoušel . nastavení biasu taky v pohodě maká.
tady je nějaké to foto ze stavby. ještě to neni hotový ještě musim udělat efektovu smyčku a " druhej kanál "
http://core88.rajce.idnes.cz/AX84.com_20W_SEL/
ukázky budou hned jak si někde znárodnim mikrofon.
Taky bych chtěl poděkovat všem co mi poradily přistavbě .
Naposledy upravil(a) core88 dne 21.11.2010 2:14, celkem upraveno 1 x.
Dobří umělci kopírují ti nejlepší kradou. - Pablo Picasso

Tak jsem se konečně taky dokopal ke stavbě flaškovýho zesilovače. Už se na to chystám pomalu půl roku, elektronek mám doma hafo, rozebral jsem pár starých rádií, proměřil jsem trafa, odzkoušel si zapojení ve vrabčím hnízdě, ale furt ne a ne to dát tak nějak dokupy. Dnes jsem celý den piloval, řezal, vrtal a pájel, mám hotový základ (hliníkovou krabici a čelní panel), osazené trafa a patice, silovou část 230V a rozvod žhavení. Takže flašky svítí, ale nic jinýho to nedělá.
Schéma vytvářím za pochodu, ale bude to asi klasika, marshallovský korekce, preamp s ECC83 a konec ECL86, takže výkon tak 3-4W, což mi na doma bohatě stačí. Dám tam i přepínač na snížení výstupního výkonu, uvidíme jak se to bude chovat.
Bude to docela prcek, rozměry tak 240x160x140, ale pokusím se o dvoukanál s relátkovým přepínáním. Fotky postnu, ale zatím jsem ještě nic nenafotil, nějak jsem se do toho zabral a nezbyl čas. Ráno zkusím pořídit nějakou dokumentaci...
Mám docela obavy o životnost flašek, trafo je ještě na 220V, takže žhavící napětí je kolem 7,2V a flašky svítí docela fest, bohužel jiný trafo nemám. Možná by nebylo od věci zkusit žhavení usměrnit a vystabilizovat nějakou dvouampérovou 7805, stejně budu potřebovat 5V na napájení relátka.
EDIT:// tak by měla stačit klasická 7805, flašky si berou při 6,3V 0,66A a 0,3A, takže při 5V to bude ještě míň. Akorát jestli těch 5V bude stačit na nažhavení, kdyžtak to zvednu dvěma diodama.
Schéma vytvářím za pochodu, ale bude to asi klasika, marshallovský korekce, preamp s ECC83 a konec ECL86, takže výkon tak 3-4W, což mi na doma bohatě stačí. Dám tam i přepínač na snížení výstupního výkonu, uvidíme jak se to bude chovat.
Bude to docela prcek, rozměry tak 240x160x140, ale pokusím se o dvoukanál s relátkovým přepínáním. Fotky postnu, ale zatím jsem ještě nic nenafotil, nějak jsem se do toho zabral a nezbyl čas. Ráno zkusím pořídit nějakou dokumentaci...
Mám docela obavy o životnost flašek, trafo je ještě na 220V, takže žhavící napětí je kolem 7,2V a flašky svítí docela fest, bohužel jiný trafo nemám. Možná by nebylo od věci zkusit žhavení usměrnit a vystabilizovat nějakou dvouampérovou 7805, stejně budu potřebovat 5V na napájení relátka.
EDIT:// tak by měla stačit klasická 7805, flašky si berou při 6,3V 0,66A a 0,3A, takže při 5V to bude ještě míň. Akorát jestli těch 5V bude stačit na nažhavení, kdyžtak to zvednu dvěma diodama.
If ain't broken, don't fix it!
a nebo si podle tutoho udělej odporovej dělič a na každou pulklu žhavení dej jeden . http://amps.zugster.net/tools/voltage-divider pro lampy je prej lepší když už tak je přežhavit než podžhavovat .mia píše:Tak jsem se konečně taky dokopal ke stavbě flaškovýho zesilovače. Už se na to chystám pomalu půl roku, elektronek mám doma hafo, rozebral jsem pár starých rádií, proměřil jsem trafa, odzkoušel si zapojení ve vrabčím hnízdě, ale furt ne a ne to dát tak nějak dokupy. Dnes jsem celý den piloval, řezal, vrtal a pájel, mám hotový základ (hliníkovou krabici a čelní panel), osazené trafa a patice, silovou část 230V a rozvod žhavení. Takže flašky svítí, ale nic jinýho to nedělá.

Neusmernuj to, tecou pres to velky proudy.. Dej do okruhu zhaveni do serie odpor 1-2 ohmy aspon 1W. Mel by ti shodit napeti do doporucenych hodnot 6-6,6V. Pokud by to brumilo, tak pripajej mezi vetve zhaveni a zem odpor 100 ohmu.
- Stanley06
- Rádce
- Kontaktovat uživatele:
něco málo o tom žhavení, pěkně popsané
http://hlava.webpark.cz/zhaveni.html a takhle se to da vyresit s tim stabilizatorem 

St.Anley Tube Amps
stavba a úpravy elektronkových zesilovačů
FB profil - Poslední model - Krank Lead Rack - Video demo
takže všechno špatně, zkusil jsem to usměrnit a stabilizovat 7806-kou, kterou jsem doma měl, ale nestíhá to. Bez zátěže je tam přesně 6V, ale jak připojím flašky, tak to klesne na 5,2V a hodně to topí. Zkusím to s tím odporem, anebo se na to vyprdnu a dám to natvrdo. On ten stabilizátor potřebuje aspoň o 2V víc na vstupu, bez zátěže je tam 8,5V, ale jak zapojím flašky, tak to klesne na 7,2 a je to v pytli.Stanley06 píše:něco málo o tom žhavení, pěkně popsané![]()
spocitej si odpurek do serie ke zhaveni. Podle poctu lamp - 12ax7 maj spotrebu 300mA, ta ecl86 by mela mit 700mA. Takze treba - mas tam 2x 12ax7 + 1x ecl86 -> proud zhaveni 1.3A, potrebujes srazit 0.9V -> 0.7 ohmu odpurek to vyresi, aby byl aspon 2W.
Dneska jsem trochu pokročil, ale nic moc. Nafotit jsem to opět nestihl
Mám hotový anodový zdroj, ss 5V pro relátko a umělou zátěž. Odpor do žhavení nakonec dávat nebudu, nemám tak malej odpor na větší výkon. Potřeboval bych 1 ohm, ale nejnižší co jsem doma našel je 5,6 ohm a ty mám použité v umělé zátěži.
tak sem doladil voltíky žhavení má 6,3V a z elektronky leze pěknejch 384 V . takže už jen udělat nějakou pěknou bedýnku a je hotovo. večer budou snaz nějaký nahrávky. bez zapojený kytary když dam gain 1 a 2 na Max a volume taky na max tak stoho leze jen šum ale žádnej brum . takže pohoda

Máš to pěkně úhledně zadrátovaný, to se mi líbí. Já to asi takhle nedám, sice tam mám placu relativně dost, ale asi se mi nepodaří takhle dobře poskládat součástky...core88 píše:tak sem doladil voltíky žhavení má 6,3V a z elektronky leze pěknejch 384 V . takže už jen udělat nějakou pěknou bedýnku a je hotovo. večer budou snaz nějaký nahrávky. bez zapojený kytary když dam gain 1 a 2 na Max a volume taky na max tak stoho leze jen šum ale žádnej brum . takže pohoda
díkymia píše: Máš to pěkně úhledně zadrátovaný, to se mi líbí. Já to asi takhle nedám, sice tam mám placu relativně dost, ale asi se mi nepodaří takhle dobře poskládat součástky...
já sem si to jen poupravil k obrazu svému

tak sem natočil pár fotek a vyfotil náky video na ukázku
zesík je schovanej v tom bordelu na stole ty 2 cerny ctverecky
fotky
http://core88.rajce.idnes.cz/AX84.com_2 ... G_6065.jpg
zesík je schovanej v tom bordelu na stole ty 2 cerny ctverecky
fotky
http://core88.rajce.idnes.cz/AX84.com_2 ... G_6065.jpg

tak ja teda myslim, ze to hraje a vypada uplne paradne. Fakt gratuluju k perfektnimu zesaku!
Bach LP (SD SH-1 59'/SD SH-4)
Maxon OD808 kopie
Digitech RP-55
Mmjuz mrňůz 4W, JCM800 kopie
Mesa Boogie 1x12 w/ MC90
Maxon OD808 kopie
Digitech RP-55
Mesa Boogie 1x12 w/ MC90
díky .
pak v tejdnu ještě dodělam krabici a bude hotovo . pak casem přidelam FX loop a přepíníní falešnej druhej kanal. a pak bude uplně hotovo . zvukově je to uplně perfekt. zkreslení to má fakt pěkný a když by to bylo málo tak se to dá přikrmit .

Zrovna zacinam delat na dalsim zesu a mel bych takovy dotaz. Jaka je maximalni hodnota prvniho vyhlazovaciho kondiku za diodovym usmernovacem, aby neusmazil vinuti? Planuju koupit JJcka a prodavaji 50+50 temer za stejnou cenu jako 100+100. Diky
Bach LP (SD SH-1 59'/SD SH-4)
Maxon OD808 kopie
Digitech RP-55
Mesa Boogie 1x12 w/ MC90
Maxon OD808 kopie
Digitech RP-55
Mesa Boogie 1x12 w/ MC90
Já tam mám 220uF/400V, pak stovku odpor a další 220ku kondík. Netuším teda co mám za trafo, z nějakýho starýho rádia, ale proudový hodnoty na něm nikde nebyly napsané. Myslíš že by se mohlo přepálit vinutí?Lukus píše:Zrovna zacinam delat na dalsim zesu a mel bych takovy dotaz. Jaka je maximalni hodnota prvniho vyhlazovaciho kondiku za diodovym usmernovacem, aby neusmazil vinuti? Planuju koupit JJcka a prodavaji 50+50 temer za stejnou cenu jako 100+100. Diky
Tak jsem opět trochu pokročil, zapojil jsem a oživil koncový stupeň s ECL86. Hraje pěkně, ale při maximálním zesílení a maximálních výškách piští. Ona ta ECL je docela děfka, tohle mi dělala už když jsem to měl jen tak zdrátovaný, ale to jsem si myslel, že to je tím vrabčím hnízdem. Tedy nikoliv. Nevadí, zkusím změnit vazební odpor mezi systémama. Je pravda, že když to přepnu z pentody do triody, tak to pištět přestane a když pohnu mastrem trochu doleva, tak to taky pištět přestane. Vazební odpor tam mám 5k6, zkusím tam hodit trimr a doladit to. Jinak to hraje skvěle, zítra si budu hrát s preampem, to bude p***l 
Něco jsem i nafotil, ale jak nasviňu mi nechodí čtečka na xD karty a od foťáku nemám kabel, takže až v práci to stáhnu a nahraju na rajče.
Něco jsem i nafotil, ale jak nasviňu mi nechodí čtečka na xD karty a od foťáku nemám kabel, takže až v práci to stáhnu a nahraju na rajče.
Tak už mám i fotky, http://kocickamia.rajce.idnes.cz/RedEye_3W/
- Stanley06
- Rádce
- Kontaktovat uživatele:
mia: pěknej prcek
taky jsem jeden aparatek s ECL86 dělal
a přidám ještě fotku momentálně rozdělaného projektu:
http://stanley06.rajce.idnes.cz/St.Anle ... 140772.jpg
a přidám ještě fotku momentálně rozdělaného projektu:
http://stanley06.rajce.idnes.cz/St.Anle ... 140772.jpg
St.Anley Tube Amps