Jakou knihu na klavír
Pravidla fóra
Jakou knihu na klavír
Jaké učebnice hraní na klavír nebo keyboard by jste mi doporučili? Sháním takové knihy, ve kterých se učíme hrat z takových not, kde pro pravou ruku je melodie vypsaná v notách a pro levou ruku je doprovod psaný pomoci akordových značkek. Takových knih je nedostatek, protože většina učebnic se zabývá hraním z not, kde i doprovod je vypsaný notama. Když už konečně najdu knuhu, kde se učí hrát z not, kde jsou akordové značky, tak se zase zabývá jenom takovým hraním, při kterém se používá automatický doprovod. Takové mi taky nezajímají, protože potřebuji, abych se naučil ručně zpracovávat akordové značky při hraní. Nejde mi o to, jak rozumět akordovým značkám. Akordové značky znám, vím, která značka znamená jaký akord, vím i to, z jakých tónů se který akord skládá. Mi jde o to, abych se naučil, jak ty akordy při hraní písniček na klavír můžu zpracovávat, aby to lépe znělo a nehral jenom obyčejně. Abych se tam naučil různé možnosti. Jestli mám akord jenom zmáčknout a držet, dokud nezačne jiný akord, nebo ten akord zahrát na každou dobu znovu, nebo různě rozkládat akord a jak, a další možnosti. A taky, jestli akord zahrát v základním tvaru, nebo používat různé obraty a jak to kombinovat. A další možnosti. Několik knih, které by mi splnily požadavek, se mi nakonec sehnat povedly. Jsou to Škola hry na klavír a keyboard bez basového klíče: Stojan Jaroslav, 1. a 2. díl; a Hrajeme na klavír podle akordových značek - Emil Hradecký. Ještě by se mi hodily další knihy podobného typu.
Re: Jakou knihu na klavír
První kniha pro učení hraní na klavír, kterou jsem měl, byla Klavírní škola pro začátečníky. Byla to jediná učebnice, která se dala sehnat, tak jsem ji koupil, protože mi nic jiného nezbývalo. Nakonec jsem byl sklamaný, protože se vůbec nezabývali tím, jak hrát na klavír z not, kde se používají akordové značky. Zabývali se jenom hraním z takových not, kde doprovod není psaný akordovýma značkama, ale taky notama. Nakonec jsem tu knihu i přesto vyzkoušel. Celou dobu jsem se učil hrát podle te knihy, naučil jsem se všechny úlohy, které byly v knize. Nakonec jsem se přesvěčil, že mi to opravdu bylo k ničemu, protože když jsem si potom znovu vzal ke klavíru noty se svýma oblíbenýma písničkama, hral jsem úplně stejně mizerně, jak na začátku. Já totíž hraju písničky, které jsou psané v notách pro pro pravou ruku a akordových značkách pro levou ruku. Hraju například podle knih, jako je Elán komplet, Já písnička, Karel Gott, a další. Proto mým cílem je, naučit se hrát na klavír podle not, kde je melodie psaná notama a doprovod akordovýma značkama. Hledám učebnice, které mě toto naučí. Knihu Klavírní škola pro začátečníky, kterou jsem měl k ničemu, jsem nakonec prodal za směšnou cenu a koupil jsem si jiné knihy. Neznám už přesný název, ale byly to učebnice hraní na klávesové nástroje a byly to tři díly. Protože jsem v knihách zahlédl něco o hraní s akordovýma značkama, spolehl jsem se, že to bude ono, tak jsem to koupil. Nakonec jsem se znovu nechal napálit. V těch knihách se sice učí hrát z not, kde melodie je psaná v notách a doprovod akordovýma značkama, ale mělo to háček: Zabývali se jenom automatickým doprovodem, ne však ručním hraním toho doprovodu. Chvíli jsem se z knih učil, naučil jsem se používat jenom automatický doprovod, ale ručně hrát doprovod z akordových značek ne. A právě o to se mi jedná. Doprovod psaný akordovýma značkama se chci naučit hrát ručně, automatický doprovod mi moc nebaví, ruční je pro mě zábavnější a důležitější. Tuto učebnici, všechny tři díly jsem nakonec prodal, byly mi k ničemu. Nakonec se mi povedlo sehnat učebnice - Škola hry na klavír a keyboard bez basového klíče: Stojan Jaroslav, 1. a 2. díl; a Hrajeme na klavír podle akordových značek - Emil Hradecký. Tyto učebnice mi pomohly nejvíce, ale ještě by to něco chtělo, chtěl bych se naučit více možností. Proto stále sháním další knihy podobného typu.
- Yakuzza
- last.fm: http://www.last.fm/user/Yakuzza
- Bandzone: http://bandzone.cz/tau
- Kontaktovat uživatele:
Co si takhle zaplatit pár hodin u nějakého učitele klavíru? Jestli jsem pochopil správně, o co ti jde, tak co jsem se bavil se známou, která hru na klavír učí, není to vůbec problém. Už jsem se o tom s ní kdysi bavil.
A určitě to bude efektivnější, než nějaké učebnice, které podle mě ani moc neexistují. Ale samozřejmě taky nákladnější.
A určitě to bude efektivnější, než nějaké učebnice, které podle mě ani moc neexistují. Ale samozřejmě taky nákladnější.
"I don't want to live on this planet anymore." - Hubert Farnsworth
"It's an imperfect world and we never get exactly what we want." - John Sheridan
"As you continue on your path, you will lose some friends and gain new ones. The process is painful, but often necessary. They will change and you will change... because life is change." - John Sheridan
"It's an imperfect world and we never get exactly what we want." - John Sheridan
"As you continue on your path, you will lose some friends and gain new ones. The process is painful, but often necessary. They will change and you will change... because life is change." - John Sheridan
Raději používám knihy, protože do knihy se můžu kdykoliv podívat, kdybych něco nevěděl, a kdykoliv si můžu učivo zopakovat. V knihách bych to měl vlastně na pořád, na opakované použití.
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Tak si dělej poznámky z debat s učitelem
Učitel ti toho dá fakt mnohem víc - lépe vysvětlí, ukáže, a když nebudeš chápat, můžeš se ho zeptat (a on narozdíl od knihy pravděpodobně odpoví
).
Učitel ti toho dá fakt mnohem víc - lépe vysvětlí, ukáže, a když nebudeš chápat, můžeš se ho zeptat (a on narozdíl od knihy pravděpodobně odpoví
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
- Yakuzza
- last.fm: http://www.last.fm/user/Yakuzza
- Bandzone: http://bandzone.cz/tau
- Kontaktovat uživatele:
Navíc na tento způsob hry snad ani neexistuje nějaký obecný mustr, ale je to hodně o improvizaci, řekl bych... Takže další důvod, proč to asi raději řešit osobní výukou...
(Neber mě zle, nemůžu si to odpustit
Ale hrozně mi tím přístupem připomínáš toto: http://kubelka.rajce.idnes.cz/HESLO_KNI ... c20196.jpg
)
(Neber mě zle, nemůžu si to odpustit
"I don't want to live on this planet anymore." - Hubert Farnsworth
A co říkáte na tuto knihu: Znáte ji někdo?
ŠKOLA HRY NA KLÁVESOVÉ NÁSTROJE - AKORDOVÉ ZNAČKY– IMPROVIZACE-Bohumil BLÁHA
Popis produktu:
Učebnice hry podle akordových značek a začátky hry improvizace.
Pro klavír, keyboard, akordeon apod. Publikace obsahuje 60 světových evergreenů a jazzových témat. Pro pokročilejší hráče, kteří se chtějí naučit hrát podle akordových značek a improvizovat.
Mohla by se mi hodit? Zahlédl jsem ji někde na internetu a více věci jsem o ni zatím nezjistil.
ŠKOLA HRY NA KLÁVESOVÉ NÁSTROJE - AKORDOVÉ ZNAČKY– IMPROVIZACE-Bohumil BLÁHA
Popis produktu:
Učebnice hry podle akordových značek a začátky hry improvizace.
Pro klavír, keyboard, akordeon apod. Publikace obsahuje 60 světových evergreenů a jazzových témat. Pro pokročilejší hráče, kteří se chtějí naučit hrát podle akordových značek a improvizovat.
Mohla by se mi hodit? Zahlédl jsem ji někde na internetu a více věci jsem o ni zatím nezjistil.
Ja se ti pokusim odpovedet, jak jsem se to naucil ja. Protoze v podstate tak z 70% hraji, ze zpevniku, ktere jsi uvedl, kde je melodicka linka a akordy ( Ja pisnicka a pod ), navic dnes u vetsiny slusnych zapisu, kde je rozepsana prava i leva ruka mas take akordy. Tech 30% pak hraju bud z orig klavirnich not, nebo jen po pameti po sluchu ( to byva nejzabavnejsi 
Nechtej se ucit obrat akordu podle nejake nihy, musis to proste slyset, jestli je to ono, obecne pravidlo prilis dobre stanovit nelze, kazdy to bude hrat trochu jinak.
Podotykam, ze noty jsem znal, hral jsem 12 let na lesni roh a na klavir hrala mamka - ucitelka ve skole, takze bylo prirozene, ze jsem na nej zacal doma brnkat ( kdyz uz jsem ho mel v pokoji a cvicit na hornu me treba ten den nebavilo )
Nejprve jsem mackal levou rukou zakladni akrody, pravou hral melodii, a postupne zacal tou levou rukou rozvadet doprovody. U pochodu, polky apod. spodni notou basujes, a na druhou dobu hrajes prinavky ze zacatku treba jen tri tony, pozdeji vice. U nekterych doprovodu ( balady, pomale skladby ) zase prekladas od spodniho prstu ( maliku smerem k palci ). pak tu mas rokenroly, kde hrajes v oktave basy ( palec + malik ) atd.
Vytvoris si tak nekolik univerzanich doprovodu, ktere budes postupem casu obmenovat a rozsirovat ( musis proste uz dopredu / slyset / jak to bude znit, proste jako u improvizace )
No a proste to zkousis, az ti to dobre zni. Stejne casem zjistis, ze je dobre obcas kouknout do klavirniho zapisu pro P i L ruku, pac. to proste zni lepe, blize originalu. Ze zacatku treba jen na intro skladby, ktere je notoricky zname, a verzi a refrain uz muzes hrat s doprovodem, ktery ti sedne a je jednodussi. Navic vetsina bezne dostupnych klavirnich zapisuj zjednodusechy a skoro vzdycky si tam neco pridam, ze je to ve vysledku slozitejsi, ( prave treba pisne od Queen) nez ten vlastni zapis tzn. beru ho jen jako osnovu, kterou nemusis do puntiku dodrzet ( narozdil od klasiky, tam jo )
Ale ani to te neuspokoji,a az sezenes noty Ragtimu od s. Joplaina,( pro zacatek ), a postupne dalsi ( tezsi ) klasiky, tak tam uz je lepsi se to ucit notu po note jak pro P , tak pro L ruku. Trva to sice dyl, ale zase tu skladbu umis vicemene nazpamet. A tak jsem jako samouk ( byt hudebne teoreticky vzdelany v ZUS ) skoncil u obtiznosti Bugatti-Step od J. Jezka, ktery davam. Coz myslim neni spatne.
Na slozitejsi klasiku ( Rachmaninov, Chopin ) neni cas, a vlastne ani to poslechove neni muj salek kavy, ale asi by se dalo nacvicit, ovsem takovou vydrz nemam, slo by to asi dost pomalu, v dobe kdy clovek pravuje a ma piano / klavesy na odreagovani, tak tady bych uz musel tvrde cvicit a to uz se mi nechce.
Nechtej se ucit obrat akordu podle nejake nihy, musis to proste slyset, jestli je to ono, obecne pravidlo prilis dobre stanovit nelze, kazdy to bude hrat trochu jinak.
Podotykam, ze noty jsem znal, hral jsem 12 let na lesni roh a na klavir hrala mamka - ucitelka ve skole, takze bylo prirozene, ze jsem na nej zacal doma brnkat ( kdyz uz jsem ho mel v pokoji a cvicit na hornu me treba ten den nebavilo )
Nejprve jsem mackal levou rukou zakladni akrody, pravou hral melodii, a postupne zacal tou levou rukou rozvadet doprovody. U pochodu, polky apod. spodni notou basujes, a na druhou dobu hrajes prinavky ze zacatku treba jen tri tony, pozdeji vice. U nekterych doprovodu ( balady, pomale skladby ) zase prekladas od spodniho prstu ( maliku smerem k palci ). pak tu mas rokenroly, kde hrajes v oktave basy ( palec + malik ) atd.
Vytvoris si tak nekolik univerzanich doprovodu, ktere budes postupem casu obmenovat a rozsirovat ( musis proste uz dopredu / slyset / jak to bude znit, proste jako u improvizace )
No a proste to zkousis, az ti to dobre zni. Stejne casem zjistis, ze je dobre obcas kouknout do klavirniho zapisu pro P i L ruku, pac. to proste zni lepe, blize originalu. Ze zacatku treba jen na intro skladby, ktere je notoricky zname, a verzi a refrain uz muzes hrat s doprovodem, ktery ti sedne a je jednodussi. Navic vetsina bezne dostupnych klavirnich zapisuj zjednodusechy a skoro vzdycky si tam neco pridam, ze je to ve vysledku slozitejsi, ( prave treba pisne od Queen) nez ten vlastni zapis tzn. beru ho jen jako osnovu, kterou nemusis do puntiku dodrzet ( narozdil od klasiky, tam jo )
Ale ani to te neuspokoji,a az sezenes noty Ragtimu od s. Joplaina,( pro zacatek ), a postupne dalsi ( tezsi ) klasiky, tak tam uz je lepsi se to ucit notu po note jak pro P , tak pro L ruku. Trva to sice dyl, ale zase tu skladbu umis vicemene nazpamet. A tak jsem jako samouk ( byt hudebne teoreticky vzdelany v ZUS ) skoncil u obtiznosti Bugatti-Step od J. Jezka, ktery davam. Coz myslim neni spatne.
Na slozitejsi klasiku ( Rachmaninov, Chopin ) neni cas, a vlastne ani to poslechove neni muj salek kavy, ale asi by se dalo nacvicit, ovsem takovou vydrz nemam, slo by to asi dost pomalu, v dobe kdy clovek pravuje a ma piano / klavesy na odreagovani, tak tady bych uz musel tvrde cvicit a to uz se mi nechce.