Máte někdo Tréninkový plán na kytaru?

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
TheRendy

Re: Mate nekdo Treninkovy plan na kytaru?

Příspěvek od TheRendy »

Mno tak musím zareagovat na některé příspěvky, které neuznávají "trénikový plán" na kytaru. Sám o sobě tvrdím, že jsem začátečník, u kterého je nejvyšší skill barréčko 8) , ale vím na 100% , že mít vlastní plán a dodržovat ho, člověka neuvěřitelně posune dopředu. Není to sice dogma, ale funguje to.

Rozvrhnout si své cíle a naplánovat to tak, abys k těm cílům dosáhl. To platí obecně v životě, nejen u kytary. Normálně pracující člověk trpí skoro vždy nedostatkem času, takže i takovými maličkostmi jako je cvičicí rozvrh na kytaru mu pomůže k tomu, aby začal svůj život někam směřovat, plánovat si čas a ten čas využívat efektivně. Time management - jedna z nejdůležitějších vlastností vrcholného manažera (trošku jsme zabrousili do jiného oboru).

Jako někomu, kdo vstává ve 12, snídá v 1 a pak hraje do noci, to asi nemá moc smysl vysvětlovat.

Co se týče konkrétních bodů cvičicího rozvrhu, tak ten si musí nejspíš každý vypracovat sám. Osobně asi doporučuji si do něj dávat věci, které neovládá a věci které jsou nepopulární a méně záživné. Protože většina lidí většinou hraje to, co jim jde a co je baví, takže hodně lidí neumí třeba číst notový zápis a vůbec teorie je hodně často velkou slabinou samouků atd atd. Cvičit máš to, co neumíš. Ne to, co umíš. A právě na tyhle věci je dobrý mít tréninkový rozvrh a přinutit se ten rozvrh dodržovat. No a když si tyhle "trapný" věci časově rozumně rozvrhneš do menších časových úseků, tak tě to neotráví a výsledek se dostaví. Po zbytek volného času můžeš dělat to, co tě přirozeně baví.

PS: Osobně žádnou z těchto praktik neprovozuji, a proto jsem tam kde jsem. :roll: Ale na 100% těmto metodám věřím a vím, že bych byl mnohem mnohem dál, kdybych to dodržoval (a to nejen v kytaře).
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Tak proč neprovozuješ - když věříš? Podivné, kázati vodu a píti víno? Nebo jak je to? Za mne je "treninkový plán" pro vopičky a jiné sportovce. Muzikant cvičí proto, že chce něco umět, né proto, že mu někdo namaloval treninkový plán!
A cvičí tehdy, má-li na cvičení chuť a správný muzikant má na cvičení chuť pořád.
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
jastud

Příspěvek od jastud »

Ahoj,
trénikový plán zní fakt divně :D Kytara není atletika, nicméně rozumná organizace času a nějaký logický postup při cvičení je určitě výhodou. Mám pocit, že hledáš něco co se anglicky obvykle nazývá Guitar workout. Jsou na to celé knihy viz. http://www.amazon.com/s/ref=nb_sb_noss? ... ut&x=0&y=0 . Třeba si vybereš...
Při tanci nesmiju byt žadne prostoje
a hrať se musi aji na levne nastroje.
speed8
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od speed8 »

Všude slyším: ''Musíš víc trénovat''. Tak proč ne? :)
jastud

Příspěvek od jastud »

No na kytaru se obvykle cvičí, trénuje se fotbal :roll:
Při tanci nesmiju byt žadne prostoje
a hrať se musi aji na levne nastroje.
60'Rock_N'_Roll

Příspěvek od 60'Rock_N'_Roll »

tady se zase moc ríká, ze kdyz má něco tréninkovej plán, tak ho to nebaví. Ty, co chodí do posilovny a maj plán, tak je to treba taky baví, ale maj plán, aby jim hold svaly rostly rychleji, nebo já nevim, k čemu ty plá ny jsou.
rocky77

Příspěvek od rocky77 »

Odpověď na tu základní otázku je strašně subjektivní... Většina lidí si asi nedělá plán, kdy by měli na každý den přesný rozvrh (5 min. roztahování prstů, 10 min. stupnice, 30 min metronom atd.), ale na druhou stranu jsou lidi, kterým takový plán pomáhá a bez něj by se neobešli... Je to každého věc, aby si našel svou cestu, která mu nejvíc vyhovuje a která ho posune dál, žádná obecně platná zásada (plán ANO vs. plán NE) neexistuje...
Seagull 25th Anniversary Mahogany Spruce
whisoure
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/dondak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od whisoure »

Já nejsem pro plán a žádnej nemám, ale myslim si že určitou posloupnost by různý techniky mít měly, podle toho jestli maj něco společnýho nebo na sebe navazují, bylo by výhodnější je dělat spolu nebo po sobě. To ale spíš k učení těch technik než k cvičení.

Jinak tady na tý stránce zrovna autor nabádá k Plánu:
http://www.studybass.com/lessons/practi ... -practice/

třeba by Vás to zajímalo.
EDIT: myslím že tady v tom případě nevadí, že se jedná o basovku ale princip je stejnej.
Fender Am. Deluxe JAZZ 08'|Greco Jap. PRECISION 76´|Fender Am. Deluxe DIMENSION HH V 13'|Breedlove RETRO D/ERe 08'|Squier Affinity TELECASTER 13'|Stamar DREADNOUGHT ?? :D
https://facebook.com/stevensofficialpage
Markbass LITTLE MARK TUBE|Ampeg SVT-212AV|Hartke HD210
TheRendy

Příspěvek od TheRendy »

Atkins píše:Tak proč neprovozuješ - když věříš? Podivné, kázati vodu a píti víno? Nebo jak je to? Za mne je "treninkový plán" pro vopičky a jiné sportovce. Muzikant cvičí proto, že chce něco umět, né proto, že mu někdo namaloval treninkový plán!
A cvičí tehdy, má-li na cvičení chuť a správný muzikant má na cvičení chuť pořád.
Proč? Protože jsem líný prase, kterej se nedokope ani k tomu, aby si ten plán udělal, proto. :P

Kázati víno a píti víno. Ano přesně tak se to říká. Jen je obrovský rozdíl v tom, že já tu nic nekážu. Nikomu nic nevnucuji. Konkrétní případy, kdy si myslím, že rozvrh pomůže jsem napsal. Kdo si myslí, že je to dobrý nápad, ten se může inspirovat. Kdo si myslí že je to bullshit, tak si toho nevšímá. :P
I kdybych byl sám Steve Vai a Tommy Emmanuel v jedná osobě, tak bych si nedovolil nikomu nic kázat. Dokážu natolik potlačit svůj egoismus a uznávám i jiné názory, než jenom tu svoji ;)

Když si muzikant namaluje sám rozvrh právě proto, že chce něco umět? Heč! :P

"Správný muzikant" má chuť cvičit pořád. Tak to je mi argument jako ... bobr. Už jen pojem správný muzikant je relativní pojem. Takže když nemám neustále chuť hrát na kytaru, tak jsem špatný muzikant? OK, jsem tedy špatný muzikant 8)

Jinak řešit tady jestli je správné trénovat nebo cvičit, tak to je naprosto OT, protože stejně se tu bavíme o jedné a té samé činnosti.

R
Jyrka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jyrka »

Diky vsem za prispevky!
Ve vyse zminemem odkaze se presne popisuje co mam na mysli. Na internetu je hodne clanku o tomto tematu, jen ty konkretni rozpisy a cviceni chybi. :-(
Kouknu jeste na ty Guitar workout, to by mohlo byt ono.
Time management a rozpis treninku povazuju za vybornou vec. (Zkusenosti z posilovny. Kdyz jsem tam chodil jen tak, vcicil jen co me bavi, tak pokrok byl mizerny a narust svalu strasne nerovnomerny. Po sepsani treninku to bylo uplne neco jineho a cloveka to zacalo i vice bavit bo pokroky byly vice znatelne).
Sport vs. cviceni na kytaru bych tady uz nechtel probirat, kdyby nekdo chtel, tak moje ICQ: 170 339 426, nebo muzem sednout nekam na pivo a probrat to :-D
Jeste k tematu "cvicit jen co me bavi". Vzpominam, kdyz jsem zacal cvicit s metronomem, pomalu, uplne zaklady napr. stridani prstenicku a malicku, jak me to nebavilo anechtelo se mi! Ale s postupem casu jsem prisel na to, ze mi to dalo strasne hodne a ze jsem s tim mel zacat uz od zacatku.

A jeste jednou! Na kytaru cvicim protoze me to bavi a mam chut se zlepsovat! Bez cviceni se clovek nic nenauci! Takhle proste funguje lidsky organizmus, to je potreba si uvedomit!

Urcite nechci nikomu trenik nutit! Spise me zajimalo, jestli nekdo nahodou nema neco podobne uz sepsaneho s cim by se mohl podelit a usetrit me i dalsim lidem hodne prace. ;-)
Fender Stratocaster mexico, OLP JP, Dord 100W + Mesa Thiele EVM 12L, Handmade kabely
Trao
last.fm: http://www.last.fm/user/martypalounek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Trao »

Ty materiály nechybí...
Jen se za ně jako za každé know-how platí...:)
http://practicegenerator.com/
Die Hard or Die Home
Anvil

Příspěvek od Anvil »

2Jyrka:

Nemám úplně pevnej tréninkovej plán. Nicméně, snažím se hrát denně. Dále, až na malé výjimky většinou začínám cvičením "základních technik". Prstová cvičení, stupnice a cvičení na nich, akcenty apod (víceméně standardní rutina). Tato cvičení doplňuji cvičením "aktuálního problému", tedy nestandardní :) Zabere mi to většinou něco přes hodinu, někdy víc. A pak si hraju songy, nebo si jamuju do muziky, prostě free style (na kterej jsem už skvělě rozehřátej, rozcvičenej ) :)

Měl jsem teď období, kdy jsem tu první část flákal, občas vynechával (podzimní deprese, hukot v práci, obecně chybějící energie :) ). Nicméně to pak negativně ovlivnilo mou hru.
Jsem ten typ, kterému holt nějaký systém vyhovuje, každej jsme nějakej (možná to mám i z toho sportu, kterému se celej svůj dlouhej život věnuji :) ). Navíc, když člověk začíná téměř ve 40, už prostě nemá tolik času jako když byl na studicíích, takže ho kouká využít co nejefektivněji :)

Jinak k tomu mám jednou či 2x za 14 dní učitele (velká pomoc).

Btw, cvičí vs. trénuje, tréninkový plán vs. systém cvičení, trochu je to tu o slovíčkaření. Předpoklad, že tě to musí bavit, je samozřejmý (to ale neznamená, že tě musí na 100% bavit konkrétní cvičení, které chceš zvládnout, naučit se. - obecně lidi většinou baví věci, které jim jdou a pak cvičí raději tyto věci :) ). Každej jsme nějakej, každej máme jiný vlohy, jiný podmínky, proto netřeba zavrhovat způsoby, jakým se má dojít k "cíli" (parafráze na staré čínské přísloví: na vrcholu hory vidíš stejný měsíc, ale cest na vrchol je bezpočet :) )
Fender American Standard Strat / Cort MMP-3 / Taylor GS Mini/ HOT Amps Stormy Blues, HOT Amps 212 box, Fender Hot Rod
pupack
Bandzone: pupack
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pupack »

To je zase thread :D

ano, muzika není sport... na druhou stranu, KAŽDÝ z Vás na kytaru CVIČÍ (dobře někdo použije ošklivé slůvko trénink)

kdo hraje ve zkušebnách, CVIČÍ PRAVIDELNĚ

a už to samo o sobě je PRAVIDELNÝ PLÁN (třeba čtvrtek zkoušky)

takže nechápu dohady a slovíčkaření, troška pravidelnosti a řádu je dobrá pro všechno...

samozřejmě plán typu PO - příklepy, ÚT - odtahy atd atd je nesmysl, ale to snad ani zakladatel threadu takhle nemyslel..no nic :D

kdybych mohl, zamknu to tu, protože kolikrát se poslední rok na tomhle foru dokážou lidi hádat, povyšovat a ironicky reagovat (včetně adminů) fakt o <;> a uplně zbytečně..
"Everybody’s going to remember your songs, it’s just that nobody’s gonna be able to play them" - Bob Dylan talking to The Edge
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Admin a modi snad nemůžou být ironičtí nebo si "ulevit" nevážně míněným postem? Vždyť jsme pořád lidi a uživatelé tohoto fóra...

Když to je téma, do kterého sám příspíváš, tak to asi nebude taková volovina. Navíc se tu evidentně něco řeší (a třeba to i někomu něco dá), takže nevidím důvod to zamykat. Je tu kopa mnohem horších threadů, které se zamykají nebo by se měly zamykat (a neděje se to jen kvůli tomu, že nechceme být despotové)...

Nicméně nechci to tu svinit OT posty, takže kdyby ses k tomu chtěl vyjádřit (nebo kdokoli jiný), tak hudebniforum-cz/stiznosti-na-admina-mod ... t9256.html
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Tréninkový plán mám převzatý z fotbalu. Stejně jako fotbalisté se s dalšími lidmi sejdeme, zahrajeme si a jdeme na pivo.
jakub.kubaaa
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jakub.kubaaa »

Prostě hraj jak chceš a jak tě to baví ne ? Tréninkovej plán :lol:
Jdi třeba na kytarovou vojnu, budeš muset běhat na buzerplace s kytarou na zádech :lol:
"Nezáleží na co hrajete ani přes co hrajete, ale jak hrajete" R. Hladík
Obrázek
Graywolf
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Graywolf »

Tak tohle se mi zdá jako velice zajímavý téma, protože poslední dobou si sám začínám cvičení trochu organizovat.
Jinak, co mě k tomu dokopalo jsou skvělý články z: http://justinguitar.com/en/PC-000-Practice.php (abych si nepřivlastňoval cizí zásluhy).

V praxi to bylo tak že jsem si napsal na papír jaký vlastnosti bych ideálně jako kytarista měl mít a chci je rozvíjet. Našel jsem teď ten papír a je tam napsaný "harmonicky zajímavý věci, drive, koule (prostě chytlavá rytmika), sluch, imrpovizace, rozmanitost, dobře znějící (tj. bez bordelu, přeznívání, nedoznívání apod), schopnost zahrát krátkej rychlej běh".
Potom co jsem si tohle vypsal jsem si uvědomil že jen jedna věc z osmi napsanejch je o technice, a přitom technickýma cvičeníma trávím 80% času (prostě protože mi jde a člověk může výsledky změřit metronomem a má z toho dřív dobrej pocit). Mimochodem, ze spousty reakcí tady mám dojem že pod cvičením si kdekdo představuje jen technický cvičení. Zamyslel jsem se čím bych mohl ty ostatní věci zlepšit, a jak velkou jím přikládám důležitost (kolik jim věnovat času).
Z toho my vyšlo (a zatím i dodržuju) že během každé hodiny cvičení strávím 20 minut technickejma věcma (pravačka, levačka, rytmus), 20 minut učením se skladeb (většinou šperkováním kapelních, vymýšlením co za linku tam jak a kam přidat) a 20 minut odposloucháváním cizích věcí (naprosto k nezaplacení).
Výsledkem toho tady tak poplivanýho "tréningovýho plánu" je že se (i když nuceně) o hodně míň věnuju technickým cvičením a o hodně víc věcem podporujícím fantazii, sluch a tvořivost.
Sám s nějakou organizovaností cvičení začítám teprve čerstvě, takže skutečně dlouhodobý výsledky na sobě nepozoruju (což samo o sobě nejsou moc umělecký slovíčka, ale popravdě, kdo necvičí aby se zlepšil? ).
TheRendy píše:
Naprosto souhlas. Když je času málo tak se musí využít efektivně. A drtivá většina lidí co tvrdí že cílem většiny jejich času s kytarou není zlepšit se nevidí nejen na špičku nosu ale ani do vlastní hlavy.
Cztwerec

Příspěvek od Cztwerec »

Dobrý den, Hudební forum čtu již dlouho, ale až teď jsem se zaregistroval. Takže doufám, že můj první dotaz nebude úplně idiotský. Po letech jsem se rozhodl, že zkusím hraní na kytaru, koupil jsem základ všech základů, dá - li se tomu tak říct ( viz. výbava). Zatím se učím jen A pentatoniku (a tu budu tak dlouho dokud to nebude precizní), snažím se cvičit obyčejné obyčejné rolly prsty a zažít si hraní trsátkem na E struně, jelikož jsem žil v mylném domění že spíše záleží na hmatníku a akordech.

Máte Vy zkušenější třeba jen rozdělené cvičení na různé techniky, nebo si to dělíte po dnech? A jakou část své "výuky" věnujete teorii? Možná se to až tolik nenosí, ale přijde mi že určitý řád by ve cvičení nemusel být na škodu. V pátek mě čeká můj kamarád, který už na kytaru něco málo umí, ale abych tam nepřišel jako vůl, tak bych se rád poptal i zde, ikdyž on asi pozná že je to se mnou na Štíru. Dík za případnou odpověď...
Washburn RX 12 MB, RANDALL MR15RE, Multi Digitech RP55
impact

Příspěvek od impact »

Já jsem velkým fandou http://www.guitarprinciples.com a ty na to maj pěknou tabulku, skoro jako rozvrh hodin. :)

http://www.guitarprinciples.com/practic ... ation.html
Practice doesn't make perfect. Practice makes permanent.

Sebevětší porce cvičení nepomůže, pokud bude prováděno špatně, příliš rychle a s chybami. Takové cvičení jenom zafixuje chyby a o to těžší bude se jich později zbavit.
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Podle mě je tohle silně individuální. Někomu vyhovuje mít relativně pevný plán, jinému ne. Když si vezmeš do ruky kytaru, chtělo by to nějakou část strávit cvičením technik, rychlosti, přesnosti, nějakou část učením nových věcí, nějakou část hraním toho, co již umíš, a po čse přidat i část na improvizaci. Ale dávat tomu nějaký extra pevný řád, to bych já sám za sebe nedělal.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“