Naše lampové projekty (tipy, rady,...

Stavba a úpravy zesilovačů, reproboxů či komb
Odpovědět
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Re: Naše lampové projekty (tipy, rady,...

Příspěvek od mmjuz »

Lukus píše:Zrovna zacinam delat na dalsim zesu a mel bych takovy dotaz. Jaka je maximalni hodnota prvniho vyhlazovaciho kondiku za diodovym usmernovacem, aby neusmazil vinuti? Planuju koupit JJcka a prodavaji 50+50 temer za stejnou cenu jako 100+100. Diky
Co je to zase za dotaz? Vyšší kapacity tak maximálně zatěžují svým "cucnutím" krátkodobě usměrňovač. Polovodiče to hravě zvládají, ale s elektronkovým usměrňovačem musíš opatrněji. Každá běžně používaná dvojitá dioda má přesně napsané ve svých technických datech jakou maximální kapacitu může mít kondík za ní zpojený. Např. GZ34 - 60mikro, EZ80 - 50mikro atd. Pokud dáš mezi první elyt ( většinou Ua ) a další elyt ( UG2 ) tlumivku min. 1H, už se další kapacity k prvnímu nepřipočítávají a můžeš tam nacpat co Tě napadne, pokud to oddělíš jen nějakým odporem řádově v desítkách ohmů, musí jejch součet být max. do 60 ohmů. Pokud to nedodržíš, snižuješ výrazně životnost usměrňovačky.
Trafu nijak neublížíš, pokud to přeženeš, tak budeš max. vyhazovat pojistky.
Lukus

Příspěvek od Lukus »

Jasne, tohle zrovna vim. Me slo prave o ten jev hned po zapnuti stb-by, kdy se ten prvni kondik nabiji vlastne zkratem a tece tam hafec proud. Kdyz je to takhle tak teda ok.
Bach LP (SD SH-1 59'/SD SH-4)
Maxon OD808 kopie
Digitech RP-55
Mmjuz mrňůz 4W, JCM800 kopie
Mesa Boogie 1x12 w/ MC90
lunchie

Příspěvek od lunchie »

Valve Wizard pise:
Most modern designs use a value from 33uF to 220uF at most. Hifi amps may use much more, but don't be tempted to use very large values unless your power transformer is designed to handle a lot more current than you actually need. The low power-factor caused by using a huge reservoir capacitor can cause a 'borderline' transforer to overheat!
Ale vypocty tam nejsou, ale urcite uz jsi tohle cetl ...
mia
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mia »

Zesík je hotovej, odzkoušenej, zbýva ho zavřít do nějaké škatule. Hraje pěkně, akorát si ještě pohraju s hodnotama v čistém kanálu, zdá se mi že proti zkreslenému hraje dost slabě. Buď zvednu zesílení na triodě v ECL anebo zmenším odpory v signálové cestě za ECCčkem. Zapojení je upravený podle toho polskýho dvoukanálu http://licho.rowerpower.org/gitara/practic2.gif, vyhodil jsem odtud pár drobností, přidal relátkový přepínání clean-drive a použil jen jeden poťák Gain. Zkusím to nakreslit. Další fotky přidám večer, teď ten vnitřek vypadá zas trochu jinak :-)

EDIT:// Tak, fotky už jsou tam. Přes víkend, když bude čas, se pustím do škatule. Materiálu mám hafo. Z čeho by bylo dobrý udělat čelní panel? Napadá mě klasický plexisklo, tak 5mm tloušťka a prosvítit ho červenýma ledkama po obvodu, ledky zavrtat do škatule, to by mohlo vypadat pěkně :-) Akorát netuším, kde mi prodají plexi rozměru 22x10 cm.
If ain't broken, don't fix it!
BlinkaP

Příspěvek od BlinkaP »

Tak Matchless už je na světě.A ne jen jeden ale rovnou dva. Zapojení je scela shodné ale v prvním žhaví dva rusi 6n2p, ve druhém klasika 2x ecc83.Rozdíl je značný ale korekce mají dost velký rozsah,tak není problém to doladit.Ve zvukové ukázce jsou oba nastaveny na: Gain 15 hod,Treble a Bass 11 hod, volume 13 hod. Bohužel mám jen 30W tranzistorový zesík tak to pořád není ůplně ono.
6n2p-ecc83.mp3
(1.09 MiB) Staženo 140 x
Pak ještě pár fotek ze stavby- http://www.youtube.com/watch?v=2E4nIaYbpfw Ps: kdyby měl někdo zájem tak jeden z nich prodám (jedno který).
Naposledy upravil(a) BlinkaP dne 27.11.2010 7:09, celkem upraveno 1 x.
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

mám takovej dotaz .
ted jak sem postavil lampáče . s kytarou všechno hraje uplně vpohodě . ale když místo kytary připojim výstup ze zvukovky PC tak je při vyšší hlaitost slyšet takový bzučení. prve sem myslel že je to zemnici smyčka . ale když sem přišel na to že to htaje i bez zapojený země a to bzučení tam je pořát tak jediný co mi napadlo že to bude dělat zdroj v PC . tak jediný řešeníí by asi bylo dát tam oddelovací trafo. trochu sem tak pátral a na GESU sem našel toto http://www.ges.cz/-nte1-ges07507030.html dalo by se se to trafo použít ? normálne by sem se na to neptal ale protože si chsi postavyt zesík na poslouchání písniček .
Dobří umělci kopírují ti nejlepší kradou. - Pablo Picasso
Obrázek
mia
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mia »

core88 píše:... tak jediný řešeníí by asi bylo dát tam oddelovací trafo. trochu sem tak pátral a na GESU sem našel toto http://www.ges.cz/-nte1-ges07507030.html dalo by se se to trafo použít ? ...
Oddělovací trafo by bylo řešení, ale já si spíš myslím, že by pomohlo klasický zapojení vstupu, teda ne pro kytaru, ale audio, s potenciometrem na vstupu a vazebním kondíkem. Třeba jak je tady: http://www.pokusy.chytrak.cz/schemata/t ... p3samp.htm. Osobně pochybuju o tom, že by zdroj v PC byl zdrojem rušení, notabene když zvukovka přes vyhulenej zesík s klasickým vstupem žádnej bordel neprodukuje. Kolikrát jsem si doma pouštěl muziku pěkně nahlas přes 2x40W a velký bedny a nic jsem nepozoroval. Vem si, jak je v tom tvým zesíku zapojená první flaška - natvrdo bez oddělení a zesílení naplno. Poťák GAIN je až za ní. Zkus si jen tak ze srandy zbastlit ten vstup (poťák, kondík), zapojit do vstupu tvýho zesíku a nastavit to tak na půlku, co to bude dělat. Možná se pletu, ale spíš ne.

Ještě edit: pokud by mohl něco takovýho dělat zdroj v PC, tak bys musel být netopejr abys to slyšel. Nebo slyšíš v pohodě 40kHz?
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

mia píše:
core88 píše:... tak jediný řešeníí by asi bylo dát tam oddelovací trafo. trochu sem tak pátral a na GESU sem našel toto http://www.ges.cz/-nte1-ges07507030.html dalo by se se to trafo použít ? ...
Oddělovací trafo by bylo řešení, ale já si spíš myslím, že by pomohlo klasický zapojení vstupu, teda ne pro kytaru, ale audio, s potenciometrem na vstupu a vazebním kondíkem. Třeba jak je tady: http://www.pokusy.chytrak.cz/schemata/t ... p3samp.htm. Osobně pochybuju o tom, že by zdroj v PC byl zdrojem rušení, notabene když zvukovka přes vyhulenej zesík s klasickým vstupem žádnej bordel neprodukuje. Kolikrát jsem si doma pouštěl muziku pěkně nahlas přes 2x40W a velký bedny a nic jsem nepozoroval. Vem si, jak je v tom tvým zesíku zapojená první flaška - natvrdo bez oddělení a zesílení naplno. Poťák GAIN je až za ní. Zkus si jen tak ze srandy zbastlit ten vstup (poťák, kondík), zapojit do vstupu tvýho zesíku a nastavit to tak na půlku, co to bude dělat. Možná se pletu, ale spíš ne.

Ještě edit: pokud by mohl něco takovýho dělat zdroj v PC, tak bys musel být netopejr abys to slyšel. Nebo slyšíš v pohodě 40kHz?
no to stim ptenciometrem a vazebním kondíkem by možná bylo řešení . na ten chytrákovo zesík sem taky koukal a rozhodoval jestli ho postavyt. tak mě ten komp maká zevšim ostatním v pohodě. 40Khz to urcite neni to by sem musel bejt fakt netopejr :D . je to takový bzučení co ze zvysujici hlasitosti stoupa .a když stahnu vyjsky a stredy tak to zmizí . ja to skusim nahrat.
EDIT: tak sem zkusil dát do signálový cesty kondík 100nF svitkovej 100uF a 470uF elektrolity a žádná změna to bzičení je pořát stejný
Obrázek
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley06 »

jedna noční fotka... po několika hodinách práce je snad konečně hotovo :P už se těšim na ráno, až to vyzkoušim, teď jdu padnout do postele :lol:

Obrázek
St.Anley Tube Amps
stavba a úpravy elektronkových zesilovačů
FB profil - Poslední model - Krank Lead Rack - Video demo
mia
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mia »

Stanley06 píše:jedna noční fotka... po několika hodinách práce je snad konečně hotovo :P už se těšim na ráno, až to vyzkoušim, teď jdu padnout do postele :lol:
OMG.... koukám že je nás tu takovejch víc, co blbnou třeba do tří ráno :-D Nejhorší je to přes týden, kdy pak se člověk musí ráno vypotácet z betle a doplazit do práce...
Máš to hezký, chlape.
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Mia, jestli Ti to pořád píská, zkus zalaborovat s propojkou mezí vstupním jackem a elektronkou, respektive vstupním odpůrkem. Nevadí že nepůjde úplně nejkratší cestou, určitě jsi použil stíněný káblík. Mně se to už také párkrát stalo. Jednou jsem s tím bojoval snad několik hodin. Nakonec pomohlo, že jsem kvalitní VF káblík stíněný punčoškou z Meziříčí vyměnil za nějaký čínský aušus zlehka omotaný mizerným stínění jen jedním směrem. V tu ránu bylo po pištění.
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley06 »

Smile amp komplet hotov, fotky a popisky jsou na rajčeti :P http://stanley06.rajce.idnes.cz/St.Anle ... _1x12_box/
St.Anley Tube Amps
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Jsi číman. Proč nemáš ty koncové EL84 nějak zafixované? Třeba perkama, nebo jsi měl použít patku s límcem a nasadit klobóček. Jinak moc pěkné.
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley06 »

A já si řikal, že jsem na něco zapomněl :oops: opravím 8)
St.Anley Tube Amps
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

tak sem to natočil co to dělá za prasozvuky.
http://www.youtube.com/watch?v=m93-8vPTlXk
zkousel sem to to stim potenciometrem a kondikem jak radil Mia . ale pořát tam byl ten bordel výcemene stejnej ...
Obrázek
BlinkaP

Příspěvek od BlinkaP »

Ty prasozvuky to je jako síťový brum.Mě kdysi něco podobného lezlo z beden a to mám comp zapojený přes 5,1 receiver. Přišel jsem nato náhodou že musím v ovládacím softu zvukovky (Asus Xonar) vypnout záznam přes mikrofon (já ho měl zaplý i když jsem žádný mic. do compu připojený neměl) a bylo poproblému.
Poťák a kondík na vstupu brumy neodstraní.
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

BlinkaP píše:Ty prasozvuky to je jako síťový brum.Mě kdysi něco podobného lezlo z beden a to mám comp zapojený přes 5,1 receiver. Přišel jsem nato náhodou že musím v ovládacím softu zvukovky (Asus Xonar) vypnout záznam přes mikrofon (já ho měl zaplý i když jsem žádný mic. do compu připojený neměl) a bylo poproblému.
to stim mikrofonim vstupem to sem mi dělo taky takže ten mam vyplej. když do kompu zapojim cokoliv jinýho tak to hraje v pohodě ale tuto proste ne .
Obrázek
mia
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mia »

mmjuz píše:Mia, jestli Ti to pořád píská, zkus zalaborovat s propojkou mezí vstupním jackem a elektronkou, respektive vstupním odpůrkem. Nevadí že nepůjde úplně nejkratší cestou, určitě jsi použil stíněný káblík. Mně se to už také párkrát stalo. Jednou jsem s tím bojoval snad několik hodin. Nakonec pomohlo, že jsem kvalitní VF káblík stíněný punčoškou z Meziříčí vyměnil za nějaký čínský aušus zlehka omotaný mizerným stínění jen jedním směrem. V tu ránu bylo po pištění.
Nepíská :-) Jakmile jsem zapojil předzesilovací lampu, tak bylo po pískání. Jediný pískání je teď zpětná vazba mezi kytarou a reprákem, což je naopak velmi žádoucí pískání :-D
Kupodivu stíněný kablík mám použitý jen jeden, od vstupu. A i ten by asi nebyl potřeba. Všechny spoje vedu v podstatě těsně u krabičky a krabička je spojená se zemí, tzn působí jako stínění. Zespodu je taky plech, takže by to mělo být odstíněný kompletně.
Hraje to krásně, hlavně syn je nadšenej, že má konečně "pravej rockovej ovrdrajv" :-D
BlinkaP

Příspěvek od BlinkaP »

core88 píše:
BlinkaP píše:Ty prasozvuky to je jako síťový brum.Mě kdysi něco podobného lezlo z beden a to mám comp zapojený přes 5,1 receiver. Přišel jsem nato náhodou že musím v ovládacím softu zvukovky (Asus Xonar) vypnout záznam přes mikrofon (já ho měl zaplý i když jsem žádný mic. do compu připojený neměl) a bylo poproblému.
to stim mikrofonim vstupem to sem mi dělo taky takže ten mam vyplej. když do kompu zapojim cokoliv jinýho tak to hraje v pohodě ale tuto proste ne .
A jakou šňůrou máš porpojený comp a zesík? Jestli ti náhodou nezkratuje jeden kanál. Z compu ti jde stereo jack a dozesíku asi mono 6,3.
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

BlinkaP píše: A jakou šňůrou máš porpojený comp a zesík? Jestli ti náhodou nezkratuje jeden kanál. Z compu ti jde stereo jack a dozesíku asi mono 6,3.
na kabel od kytary sem dal redukci 3,5 jack a to sem zapojil do zvukovky. takze hral jen 1 kanal. potom sem vzal kablík co má z jedný strany jacky 3,5 a z drhý 2 RCA konektory . propojil sem to tak že sem nacnakl krokosvorky nasignaly co sou vtech RCA a oba spojil do jednoho a pricvaknul na TIP kytarovyho kabelu zem sem nezapojoval vubec
Obrázek
Odpovědět

Zpět na „Aparatury“