Jak se odnaučit držet trsátko??
Pravidla fóra
Re: Jak se odnaučit držet trsátko??
Tak já ho mám z leva pokud hraju třeba P.M. to co jsem popsal je spíš ideální na vybrnkávání nebo sóla. Jinak hraju na lampu struny mám 11 a držení trsátka jak řikám mám podle všeho v pohodě co řiká můj učitel na kytaru.
EDIT: Jinak jsem se pořádně podival jak to vlastně držim a to co jsem napsal je mírná hovadina takže se omlouvám. To trsátko se neopírá o bříško ukazováku ale je spíš víc zleva něco jako ukazuje Henych. Jen já ho mám mírně proplejší ale to už je subjektivní protože každej máme mírný nuance v tom jak to držíme ale základ je stejnej.
EDIT: Jinak jsem se pořádně podival jak to vlastně držim a to co jsem napsal je mírná hovadina takže se omlouvám. To trsátko se neopírá o bříško ukazováku ale je spíš víc zleva něco jako ukazuje Henych. Jen já ho mám mírně proplejší ale to už je subjektivní protože každej máme mírný nuance v tom jak to držíme ale základ je stejnej.
Jackson DKMG (Dimarzio D-Activator, PAF 36th anniversary)
akustika Cort AD 850CE
Line 6 POD X3 Live
kabel fender
akustika Cort AD 850CE
Line 6 POD X3 Live
kabel fender
já už začínám být vzteky bez sebe
já prsotě nevím jak to trsátko chytnout něak univerzálně. Bud mi chybí přesnost a nebo rychlost. Už začínám být na prášky:D
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Ono nejdřív to trsátko chytni, pak několik dní cvič a pak teprve můžeš posoudit, jestli je to správný úchop, nebo ne 
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
Tak ja to trsátko držím tak ako Uncle a po prečítaní tejto témy neviem ako ho držať. Keď ho chytím tak ako ukazuje Henych tak ho mám mierne v uhle a rovnobežne zo strunamy sa mi drží velmi zle. Rýchly PM mi s tým ide o 100% rýchlejšie (hlavne preto, že to je v uhle)... Ale teraz neviem či to v ulhle može byť alebo nie, preto sa s touto otázkou obraciam na vás ... 
Re: Jak se odnaučit držet trsátko?? Re: kde beru jistotu
Nevím proč se zrovna Satriani prezentuje jako shredder bez duše nejhoršího kalibru, to můžou říct jenom lidi, kteří od něj skoro nic neslyšeli...
Já osobně šílené shreddery nesnáším a skladby toho plné ani nepovažuji za hudbu. Zato Satrianiho tvorbu zbožňuju a mám od něj naposlouchané skoro všechno. Vtip je v tom, že když už použije shred tak maximálně v místech kde se to hodí, například na vygradovaná místa skladby, a skoro pokaždé to má nápad. Samozřejmě i on má sem tam slabá místa a pár show-off skladeb. Ale už jsem silně OT...
Já osobně šílené shreddery nesnáším a skladby toho plné ani nepovažuji za hudbu. Zato Satrianiho tvorbu zbožňuju a mám od něj naposlouchané skoro všechno. Vtip je v tom, že když už použije shred tak maximálně v místech kde se to hodí, například na vygradovaná místa skladby, a skoro pokaždé to má nápad. Samozřejmě i on má sem tam slabá místa a pár show-off skladeb. Ale už jsem silně OT...
Ibanez S520EX :: Roland Cube 30X :: M-Audio FT MK2

Tak já jsem celý problém vyřešil a zjistil jsem že můj problém nebyl nikoliv v držení ale v trsátku
začal jsem používat ostré http://www.rockster.us/Prislusenstvi/Tr ... p-1-30-1Ks a naprosto bez problému .... Děkuji všem co byli ochotní mi poradit 
Ad. shred - Někteří mi vyloženě přijdou, že rychlé je špatné imho strašný nesmysl .. do některé muziky se to vyloženě hodí viz. Dream Theater .. ty shredy tam jsou prsotě vkusné ... nebo si vemte třeba Flight of Bumblebee ... vždyt ta skladba je naprosto geniální nehledě na to jak je rychlá ...
Ad. shred - Někteří mi vyloženě přijdou, že rychlé je špatné imho strašný nesmysl .. do některé muziky se to vyloženě hodí viz. Dream Theater .. ty shredy tam jsou prsotě vkusné ... nebo si vemte třeba Flight of Bumblebee ... vždyt ta skladba je naprosto geniální nehledě na to jak je rychlá ...
- Nero
- Rádce
Srovnávat Rimského-Korsakova se shreddery je teda fakt trochu... no, jak to říct... nepatřičné
On napsal jednu takoovou skladbu, která navíc měla být (a je) onomatopoická. U shredderů je to o něčem trochu jiném.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
Nero píše:Srovnávat Rimského-Korsakova se shreddery je teda fakt trochu... no, jak to říct... nepatřičné![]()
Samozřejmě, já poukazoval na to, že někteří mají zafixované, že čím rychlejší je skladba, tím horší ...
Nějakou chvíly jsem tady nebyl, protože jsem měl problémy s počítačem. Snažil jsem se více cvičit, a postupně mi čas zodpověděl většinu otázek.
Hned ze začátku jsem poznal že se mi tak přesněji hrají tóny, ale tlumení bylo špatné.
Tím starým držením jsem fixoval celou ruku. Měl jsem víceméně pořád hranu dlaně na strunách a jen jsem ji zvedal tam kde jsem chtěl hrát, jinak to bylo okolo přiklopené. Příroda si s tím ale za čas nějak poradila, a teď ten jakože správnější styl sice nevypadá nějak esteticky, ale zase blbějši už by to asi být nemohlo.

Když hraju rychle, tak se prostředník a ostatní prsty ( které se mimochodem ničeho nedotýkají, jen jsem nevěděl co s nima, tak je mam prostě nad strunama. ) víc oddělují od ukazováku ale to snad nevadí. Ono to vypadá že to držím křečovitě, ale není tomu tak. Jinak ukazovák mám ostře dozadu s palcem téměř rovnoběžný.
Co Vy teda na to ? Je to lepší ?
Já sám subjektivně to vnímám tak jak víš popisuju, že v něčem jsem ucitíl změnu, ale celkově tlumení celé kytary je horší ( zatím jsem nepřišel na to, jak zkloubit tento styl držení s tlumením dlaní ) a ještě v tom nemám velkou jistotu a nemohu hrát to co předtím, ale i tak mám radost z pokorku. Hlavně děkuji za vaše rady.
Hned ze začátku jsem poznal že se mi tak přesněji hrají tóny, ale tlumení bylo špatné.
Tím starým držením jsem fixoval celou ruku. Měl jsem víceméně pořád hranu dlaně na strunách a jen jsem ji zvedal tam kde jsem chtěl hrát, jinak to bylo okolo přiklopené. Příroda si s tím ale za čas nějak poradila, a teď ten jakože správnější styl sice nevypadá nějak esteticky, ale zase blbějši už by to asi být nemohlo.

Když hraju rychle, tak se prostředník a ostatní prsty ( které se mimochodem ničeho nedotýkají, jen jsem nevěděl co s nima, tak je mam prostě nad strunama. ) víc oddělují od ukazováku ale to snad nevadí. Ono to vypadá že to držím křečovitě, ale není tomu tak. Jinak ukazovák mám ostře dozadu s palcem téměř rovnoběžný.
Co Vy teda na to ? Je to lepší ?
tak já jsem našel držení, které je pro mě snad vyhovující.. zatím jsem nenarazil na problém a při zvláštních technikách jako je chicken picking, flažolety atd. cítím pohodlí a jak se tak dívám, je to stejné držení, jako máš ty na prvním obrázku ....cca.
- Nero
- Rádce
Ta druhá fotka vypadá extrémně křečovitě, to bych asi nikomu nedoporučil.
Osobně bych si myslel, že budeš mít problémy s PM nebo chicken-pickingem, rozhodně se ti tak bude špatně sweepovat. Ale jestli se pletu a ty tak vše zahraješ evou zadní, tak proč ne...
PetrPeter 1975 - 2008
Ono to vypadá trošku blbě, ale já hraju aktivně, jako že s ní různě pohybuju. To je blbě co ?
Třeba u toho sweepu, když jsem ho zkoušel tak to jsem měl ruku stejně jako maník ve videu. Ale příjde mi že bych ten sweep zahrál jak po novu tak po staru, já v tom zatím nevidím nějaký problém. Sice neumím sweepovat ale když jsem to jen tak zkoušel pravou rukou nahoru a dolů tak to celkem šlo a to i tak i tak.
Jen tak když jsme u toho sweepu, jak se tam tlumí struny ? Tím že zvednu ten prst který nehraje ? Někdy mi to ale přjde nedostatečné, že bych to chtěl ještě nějak utlumit, občas to tlumím i pravým palcem ale to je asi blbě protože mě to pak zpomaluje.. No nevim, hlavně bych byl rád kdybych se usadil na nějakém tom držením.
Teď co mám zas v pořádku počítač jsem se konečně mohl podívat jak hrají různí mistři a tak, a mohu to porovnat a studovat. Třeba k něčemu přjdu.
Jen taková malá otázka... Jaký by měl být optimální úhel trsátka ke strunám.. Nemyslím úhel tak jak u sweepu kde je trsátko nakloněné dolů při cestě dolů, a nakloněné nahoru při cestě nahoru, ale úhel pod jakým dopadají úhozy. S tím starým držením jsem měl ten úhel všude stejný. Teď je to tak, že na tlustých strunách je trsátko více vodorovně se strunama, a na tenkých více v úhlu a to asi 45° Nevim jak to jinak napsat, kdyby to bylo nesrozumitelne pokusím se jinak.
Jen tak když jsme u toho sweepu, jak se tam tlumí struny ? Tím že zvednu ten prst který nehraje ? Někdy mi to ale přjde nedostatečné, že bych to chtěl ještě nějak utlumit, občas to tlumím i pravým palcem ale to je asi blbě protože mě to pak zpomaluje.. No nevim, hlavně bych byl rád kdybych se usadil na nějakém tom držením.
Teď co mám zas v pořádku počítač jsem se konečně mohl podívat jak hrají různí mistři a tak, a mohu to porovnat a studovat. Třeba k něčemu přjdu.
Jen taková malá otázka... Jaký by měl být optimální úhel trsátka ke strunám.. Nemyslím úhel tak jak u sweepu kde je trsátko nakloněné dolů při cestě dolů, a nakloněné nahoru při cestě nahoru, ale úhel pod jakým dopadají úhozy. S tím starým držením jsem měl ten úhel všude stejný. Teď je to tak, že na tlustých strunách je trsátko více vodorovně se strunama, a na tenkých více v úhlu a to asi 45° Nevim jak to jinak napsat, kdyby to bylo nesrozumitelne pokusím se jinak.
- Nero
- Rádce
Ono když neumíš sweepovat, tak stěží posoudíš, jestli ti to půjde nebo ne. Samozřejmě není problém jezdit rukou nahoru a dolu, spíš jde o to, že přitom musíš struny nějak tlumit, a v tom bude podle mě problém (respektive může být). Protože to tlumení není jen záležitostí levačky, ale právě i pravačky - částečně palcem, částečně malíkovou hranou.
Optimální úhel úderu asi ani neexistuje
Optimální úhel úderu asi ani neexistuje
PetrPeter 1975 - 2008
Dobře díky za rady. Já jdu pozorovat, zkoušet a cvičit. Snad se k něčemu dopracuju.