Smeji se sundat vsechny struny najednou?

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
miraslozil

Re: Smeji se sundat vsechny struny najednou?

Příspěvek od miraslozil »

Já bych spíše než krk řešil namáhání přední desky a kobylky.
aivn86
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aivn86 »

miraslozil píše:Já bych spíše než krk řešil namáhání přední desky a kobylky.
Možná mi to jenom nedochází, ale proč by měla být přední deska namáhaná, když mám sundaný struny?
Fender Jazz Bass American Special, Fokus Jazz bass fretless+RM, Markbass Mini CMD121P, Makrbass Mirkomark 801
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

(Mluvíme-li o akustice), tak při povolení strun zmizí tah na přední desku, následovné natažení tah znovu vyvolá. Dřevu to jistě dělat dobře nebude. To samé bude platit u přilepené kobylky.

(Odhaduju.)
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
krakonoshovo

Příspěvek od krakonoshovo »

Jedna otázka k tomuto tématu z akustickýho soudku - kamarád mi tvrdí, že by se všechny struny na elektroakustice neměly sundávat z důvodu že to nesvědčí piezo snímači-co vy na to?
VFjr

Příspěvek od VFjr »

K tématu:
přednáška kytarového technika Kissáků - Francise Steubera.

http://www.youtube.com/watch?v=k30WwLi1cQ0
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

krakonoshovo píše:Jedna otázka k tomuto tématu z akustickýho soudku - kamarád mi tvrdí, že by se všechny struny na elektroakustice neměly sundávat z důvodu že to nesvědčí piezo snímači-co vy na to?
Co já na to? Zeptal bych se ho, čím to že to tomu snímačí nesvědčí... Protože já si to vysvětlit neumím.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Homerda

Příspěvek od Homerda »

krakonoshovo píše:Jedna otázka k tomuto tématu z akustickýho soudku - kamarád mi tvrdí, že by se všechny struny na elektroakustice neměly sundávat z důvodu že to nesvědčí piezo snímači-co vy na to?
Hardwaru se nic nestane :wink:
Stop dreaming, start playing!
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Jako čistě teoreticky si umím představit matfyzáka, co mi bude vysvětlovat, že tomu piezo pásku pod kobylkou nevyhovuje, když z ničeho nic zmizí veškerý přítlak a pak se zase vrátí, ale i kdyby něco takového bylo pravda (čemuž moc nevěřím), tak to bude tak neznatelné, že nám to může být jedno.

PetrPeter 1975 - 2008
woro90

Příspěvek od woro90 »

Může tak maximálně vypadnout kobylkové sedlo, přičemž se může snímač hnout nějak našikmo a při vrácení kobylkového sedla na původní místo ho může přisleplý uživatel zlomit, ale ta pravděpodobnost je mizivá.
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
JBaran

Příspěvek od JBaran »

Já to měním tak jak jdou struny na hlavě "nad sebou", teda pokud je mechanika v lajně a struny se v určitém místě "vrství". Jinak je to podle mě jedno. (Tu je mandolína, nevím asi by tak mohla být i kejtra).
A.jpg
A.jpg (5.84 KiB) Zobrazeno 2227 x
Klidně bych se nebál je sundat všechny, třeba při čištění. A to i akustiky. Na mandolíně mám tah 80-90kg, a přesto... Uvědomte si, kdyby povolení všech strun zničilo nástroj, tak by se zničil už ve výrobě. Dřevo je houževnaté a pracuje.

Podle mě je to pověra od houslařů, tam když jim sundáte všechny struny, nástroj se taky nezničí, ale spadne jim duše (taková tyčka uvnitř co se opírá o obě desky, a je tam volně) a kobylka. To si sám vrátí málokdo. Ale mistr houslař to má za chvilku. Podle toho kde je ta duše se mění zvuk houslí... Tak asi proto.

za
případné chyby v gramatice se omlouvám
-----
arcilucifer

Příspěvek od arcilucifer »

no nevim jak to myslis s tou mandolinou, ale ja menim na kytarach struny po jedne,je to lepsi pro nultak, seřizeni oktav, nerozsype se ti tune o matic ...atd
Pikus

Příspěvek od Pikus »

Já bych řekl, že nástroji nic neudělá, když se všechny struny sundají najednou... stejně je to jednou za čas potřeba, aby se mohl vyčistit hatník.

Má to ale jednu velkou nevýhodu... dřevo po uvolnění tahu začne pracovat, a tak nepůjde kytaru hned ladadit a hrát, ale musí se ladit třeba celý den (např. u klasické kytary ladím postupně, až o tón výše, přes noc to nechám, a tak ráno není žádnej problém hrát.)
JBaran

Příspěvek od JBaran »

arcilucifer píše:no nevim jak to myslis s tou mandolinou, ale ja menim na kytarach struny po jedne,je to lepsi pro nultak, seřizeni oktav, nerozsype se ti tune o matic ...atd
No já to myslel tak, že na kejtře bych to měnil v pořadí G H E a pak třeba D A E. Zkrátka jen to, že pokud bych jel od kraje ke středu hmatníku tak se mi ta nová struna musí za nulťákem dostat pod tu předchozí co už je napnutá, což není ono. Ale jak říkám, nevím jestli se na kytarách a nějakých mechanikách taky takhle štusují struny nebo ne... Jinak to taky měním po jedné, nebo v příslušném páru. Podle nálady a podle toho zda to pod tím chci čistit.

za
případné chyby v gramatice se omlouvám
-----
shoooter

Příspěvek od shoooter »

Pro kytaru je určitš šetrnější výměna po jedné (kdybych měl něco 40 let starého za 10.000€ asi bych to dělal). Sundání všech ale nemůže na kytaře v dobré kondici vadit, resp. přežije to bez úhony. Pokud by ale vnástroji bylo nějaké velké pnutí (suchá, vlhká apod.), pravděpodobně to opraskne při povolování, nebo napínání.
Na tohle demagogické fórum už nechodím.
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
nity

Příspěvek od nity »

kdybych mel dycky v hudebninach, kdyz prijdou lidi ze si neumej vymenit struny, je menit po jedny, tak je asi menim este ted...normalne se prestipaj klestema a jede se...delam to i na svym nastroji...navic kdyz se kytary posilaj od vyrobce, treba pres ocean v kontejneru, tak pochybuju ze sou naladeny, struny tam sou jen tak halabala natazeny, ten tah tam neni tak jako tak...
Gibson Les Paul Custom 1978, Godin Gseries, Soldano X88R, Mesa 50/50(6L6), Mesa Roadking 2*12, Crybaby Classic, Rocktron Xpression, Boss TU-2, Nobels MF-2
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Smí se z kytary sundat tremolo, aniž by se povolily a sundaly struny?
dalabo

Příspěvek od dalabo »

Na akustice s je to lepčí měnit po jedné. U Furcha sem takto rsundal struny a pink kobylka se rozpadla snímače vysypaly a pak sem to celý den skládal zpátky. Byly tam destičky a kontakty všecko volně vložené.
shoooter

Příspěvek od shoooter »

nity píše:kdybych mel dycky v hudebninach, kdyz prijdou lidi ze si neumej vymenit struny, je menit po jedny, tak je asi menim este ted...normalne se prestipaj klestema a jede se...delam to i na svym nastroji...
Umím si představit na jaké nástroje hrají lidé, co neumějí vyměnit struny :-)
Přeštípnout struny je prasečina. Viděl jsem to šípat za ořechem po dvou. 2 struny je tah cca 30kg. Takovou pecku to dostane. A proč ? Když mám k nástroji nějaký vztah tak kvůli těm ušetřeným 2 min. to určitě dělat nebudu. V práci to ale chápu :-)
nity píše:navic kdyz se kytary posilaj od vyrobce, treba pres ocean v kontejneru, tak pochybuju ze sou naladeny, struny tam sou jen tak halabala natazeny, ten tah tam neni tak jako tak...
Když se kytara posílá tak se struny záměrně povolují (ale né úplně). Čím větší napětí, tím snadněji při nárazu něco praskne, nebo se odlepí třeba žebro.
Problém není jestli tah je, nebo není, problém je že se ten stav mění. A přední deska pracuje hodně.
Na tohle demagogické fórum už nechodím.
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
nity

Příspěvek od nity »

měl sem napsat ze struny trochu povolim a pak je stipnu...osobne si myslim ze vetsi vliv na praci desky/kytary má zima, sucho, vlhko a tak než sundání všech strun najednou...
Gibson Les Paul Custom 1978, Godin Gseries, Soldano X88R, Mesa 50/50(6L6), Mesa Roadking 2*12, Crybaby Classic, Rocktron Xpression, Boss TU-2, Nobels MF-2
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

zalezi v jake kondici ta deska je. kdyz sundam vsechny struny na spanelce, muzu pak ladit 2-3 dny. (ano, uz to ma pomalu za sebou...)
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“