Smeji se sundat vsechny struny najednou?

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
shoooter

Re: Smeji se sundat vsechny struny najednou?

Příspěvek od shoooter »

nity píše:měl sem napsat ze struny trochu povolim a pak je stipnu...osobne si myslim ze vetsi vliv na praci desky/kytary má zima, sucho, vlhko a tak než sundání všech strun najednou...
Jenže teplota a vlhkost nezmění během tisíciny vteřiny tah o desítky kg.
Ten ráz je mnohem větší zatížení.
Na tohle demagogické fórum už nechodím.
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

kmensik píše:Smí se z kytary sundat tremolo, aniž by se povolily a sundaly struny?
To tremolo se ti bude hodně blbě sundavat, když pořád budeš mít natažené a napjaté struny :roll:
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
JBaran

Příspěvek od JBaran »

nity píše:kdybych mel dycky v hudebninach, kdyz prijdou lidi ze si neumej vymenit struny, je menit po jedny, tak je asi menim este ted...normalne se prestipaj klestema a jede se...delam to i na svym nastroji...

tak tohle ne! Já osobně bych se vyvaroval jakýmkoliv prudkým - dynamickým změnám. Proto dřevo je to šok, a i když někdy nějaká struna praskne - nebo spíš se vyvlíkne z mechaniky při ladění, tak to nemusím dělat svému nástroji záměrně. Alespoň tvrdím, že mu to neprospěje a v ničem ho to nezocelí. Od toho máme alespoň kličku, povolit tlak, pak si klidně stříhat, ale to už je ryhlejší to vyvlíknout.

Já kdybych někomu svěřil nástroj na výměnu strun a viděl že si bere kleště, hrábnul bych po něm (po tom nástroji - asi nejdřív) a na patě se otočil s průpovídkama o některých domestikovaných zvířatech zamířil ven. Fakt sorry, ale tohle ne. A neberu ani fakt že je to šmízo za pár stovek. Pro někoho je nástroj za pár kaček víc, než pro jiného super luxusní třída. A taky na to pak, v takovém případě, zpravidla i lépe hraje.

za
případné chyby v gramatice se omlouvám
-----
shoooter

Příspěvek od shoooter »

JBaran píše:
nity píše:kdybych mel dycky v hudebninach, kdyz prijdou lidi ze si neumej vymenit struny, je menit po jedny, tak je asi menim este ted...normalne se prestipaj klestema a jede se...delam to i na svym nastroji...

tak tohle ne! Já osobně bych se vyvaroval jakýmkoliv prudkým - dynamickým změnám. Proto dřevo je to šok, a i když někdy nějaká struna praskne - nebo spíš se vyvlíkne z mechaniky při ladění, tak to nemusím dělat svému nástroji záměrně. Alespoň tvrdím, že mu to neprospěje a v ničem ho to nezocelí. Od toho máme alespoň kličku, povolit tlak, pak si klidně stříhat, ale to už je ryhlejší to vyvlíknout.

Já kdybych někomu svěřil nástroj na výměnu strun a viděl že si bere kleště, hrábnul bych po něm (po tom nástroji - asi nejdřív) a na patě se otočil s průpovídkama o některých domestikovaných zvířatech zamířil ven. Fakt sorry, ale tohle ne. A neberu ani fakt že je to šmízo za pár stovek. Pro někoho je nástroj za pár kaček víc, než pro jiného super luxusní třída. A taky na to pak, v takovém případě, zpravidla i lépe hraje.
Zcela přesné, podepisuji.
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
timy1123

Příspěvek od timy1123 »

Určitě je lepší měnit struny po jedný... a když už je musíš sundat fšechny tak pomalu kličkou povolit a vklidu sundat.
Ale při výměně strun když to bereš po jedný je vcelku jedno jestli tu strunu povolíš kličkou nebo přeštípneš kleštěma...
než si ten krk uvědomí co se děje a stačí vůbec nějak zareagovat tak už tam máš stejnak natáhlou a naladěnou novou strunu...
shoooter

Příspěvek od shoooter »

timy1123 píše: než si ten krk uvědomí co se děje a stačí vůbec nějak zareagovat tak už tam máš stejnak natáhlou a naladěnou novou strunu...
To jsou teda úvahy ....
Ten krk si uvědomí -15 kg během tisícini vteřiny. Za jak dlouho tam natáhneš novou je prakticky jedno, to už není žádný ráz.
mtmccox
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mtmccox »

Může mi někdo osvětlit, proč bych strunu vůbec štípal? Vždyť je mnohem poholdnější ji povolit, a pak ji tahem jako když táhnete tětivu luku vyvléknout z mechaniky.
Kdybych ji přeštíp, tak bych to z mechaniky dostával mnohem hůř, ne? Já si teda vždy při pokusech to tam nějak šmelit propíchal všecky prsty.. tak jakýpak kleště? :lol:
:DDDDDD Si vytlemenec máš velkej hrtan víš kdo sem ale nepiš to sem :DDDDDD SI MRTĚ HUBENEJ JES JOGURTY
shoooter

Příspěvek od shoooter »

mtmccox píše:Může mi někdo osvětlit, proč bych strunu vůbec štípal? Vždyť je mnohem poholdnější ji povolit, a pak ji tahem jako když táhnete tětivu luku vyvléknout z mechaniky.
Kdybych ji přeštíp, tak bych to z mechaniky dostával mnohem hůř, ne? Já si teda vždy při pokusech to tam nějak šmelit propíchal všecky prsty.. tak jakýpak kleště? :lol:
Tak smysl to má třeba při okénkové hlavě, nebo třeba jsou li na struně zámky. Potom se bez kleští někdy neobejdeš.
timy1123

Příspěvek od timy1123 »

shoooter píše: To jsou teda úvahy ....
Ten krk si uvědomí -15 kg během tisícini vteřiny. Za jak dlouho tam natáhneš novou je prakticky jedno, to už není žádný ráz.

No a co ten ráz vlastně tý kytaře přesně udělá ? .... já než jí šmiknu tak akorát jednou pootočím ladícím kolíkem (takže ten tah stahnu tak na 13kg :lol: ) a pak jen tu strunu přidržim a fik někde nad kobylkovým snímačem hned prostrčit druhou stranou ven
a pak ten dlouhej kus jde líp odmotat a vyndat z kolíku....a šup tam hned s novou..
Spíš bych se bál vlhka, střídání teplot bo různejch pádů a nárazů ....
Pikus

Příspěvek od Pikus »

timy1123 píše:
shoooter píše: To jsou teda úvahy ....

No a co ten ráz vlastně tý kytaře přesně udělá ? .... já než jí šmiknu tak akorát jednou pootočím ladícím kolíkem (takže ten tah stahnu tak na 13kg :lol: ) a pak jen tu strunu přidržim a fik někde nad kobylkovým snímačem hned prostrčit druhou stranou ven
a pak ten dlouhej kus jde líp odmotat a vyndat z kolíku....a šup tam hned s novou..
Spíš bych se bál vlhka, střídání teplot bo různejch pádů a nárazů ....
tak u elektrický kytary to asi takovej průšvich nebude... ale na klasice od schneidera za 40 klacků bych tohle fakt nědělal :lol:... popravdě, na žádný akustice bych to tak nedělal :D
timy1123

Příspěvek od timy1123 »

No tak to je jasný já myslel že se tu bavíme jen o kytarách s plným tělem. Na akustice bo lubovce bych to
taky nikdy takhle nešmik. :idea:
shoooter

Příspěvek od shoooter »

timy1123 píše:No tak to je jasný já myslel že se tu bavíme jen o kytarách s plným tělem. Na akustice bo lubovce bych to
taky nikdy takhle nešmik. :idea:
Posledních několik příspěvků je o pnutí v přední desce.
timy1123

Příspěvek od timy1123 »

No joo sem to nějak přehlíd :oops: Obrázek ......vy vo voze já vo koze :lol:
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Já bych se takhle barbarsky nechoval ani k elektrické kytaře, neb ji mám rád... A rozhodně nikoho neubyde, když tu strunu nejprve povolí (budiž pochváleny kličky na mechaniky!) a až pak přestříhne, když už chce nutně stříhat.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
JBaran

Příspěvek od JBaran »

shoooter píše:
timy1123 píše: než si ten krk uvědomí co se děje a stačí vůbec nějak zareagovat tak už tam máš stejnak natáhlou a naladěnou novou strunu...
To jsou teda úvahy ....
tisícina vteřiny - možná, ale dřevo reaguje i pomaleji. Např. jeden starý houslový mistr mi vyprávěl o předpětí basového trámce. Jakože je prohnutý více než deska a přiklížením se pnutí přenáší na dřevo desky. Podle vzoru starých houslí... Ale, co si myslíte že se stane po pár letech? To dřevo předpětí ztratí, po odklížení už má přesný tvar desky. Ten člověk se tím zabývá víc jak 2x tak dlouho co žiju. Takže dřevo stále pracuje, i vyzrálé. To jen bokem pro info.

Sám píšeš že si krk uvědomí tu změnu během tisíciny vteřiny - ale ano - uvědomí. Problém je spíš v tom, jak se ta síla rozloží v čase. Úder od boxera který bude trvat 2 vteřiny nebude takový jak když stejnou silou udeří jen po 0.002 vteřiny. Borci se tam neperou jako medvědi schválně, a nejde jen o to aby rychlý úder "nikdo neviděl".

za
-----
shoooter

Příspěvek od shoooter »

JBaran píše:dřevo reaguje i pomaleji. Např. jeden starý houslový mistr mi vyprávěl o předpětí basového trámce. Jakože je prohnutý více než deska a přiklížením se pnutí přenáší na dřevo desky. Podle vzoru starých houslí... Ale, co si myslíte že se stane po pár letech? To dřevo předpětí ztratí, po odklížení už má přesný tvar desky. Ten člověk se tím zabývá víc jak 2x tak dlouho co žiju. Takže dřevo stále pracuje, i vyzrálé. To jen bokem pro info.
Jelikož výměna strun probíhá v řádu desítek minut, nemá tohle žádný vliv na topic. Leda by kytara byla dlouhodobě skladována bez strun, a o tom se tu nebavíme.
Tvrzení: "než si dřevo uvědomí ... je struna dávno zpátky" je stejný, jako když do kytary bouchnu kladivem, a řeknu než si to kytara uvědomí je to kladivo dádno pryč. Ten ráz tam prostě je, dřevu určitě neprospívá, a může v součtu s pnutím způsobit poškození nástroje.
Dál už o tom psát nebudu, nikam to nevede.
JBaran

Příspěvek od JBaran »

shoooter píše: Jelikož výměna strun probíhá v řádu desítek minut, nemá tohle žádný vliv na topic. Leda by kytara byla dlouhodobě skladována bez strun, a o tom se tu nebavíme.
Tvrzení: "než si dřevo uvědomí ... je struna dávno zpátky" je stejný, jako když do kytary bouchnu kladivem, a řeknu než si to kytara uvědomí je to kladivo dádno pryč. Ten ráz tam prostě je, dřevu určitě neprospívá, a může v součtu s pnutím způsobit poškození nástroje.
Dál už o tom psát nebudu, nikam to nevede.
Pokud si myslíš, že dřevo reaguje jen v řádu tisícin vteřiny a pak se už nic neděje, klidně tě při tom nechám. Já si myslím že i za minutu nebo za pět minut se může "něco" stát. Říct si tak se teď hned nic nestalo, dalších, jak píšeš 10minut mi nic nemůže hrozit je podle mě liché, ale je to jen můj názor na který mám právo :wink:.
Taky už o tom dál psát nebudu, myslím že z těch 5ti stran (textu) si názor lze udělat.

Edit:
resumé: sundat všechny struny podle mne nevadí,
skřípat napnuté struny není vhodné (ani když se do 1/1000 nic nestane).
howk

za
-----
shoooter

Příspěvek od shoooter »

JBaran píše:
Pokud si myslíš, že dřevo reaguje jen v řádu tisícin vteřiny a pak se už nic neděje, klidně tě při tom nechám. Já si myslím že i za minutu nebo za pět minut se může "něco" stát. Říct si tak se teď hned nic nestalo, dalších, jak píšeš 10minut mi nic nemůže hrozit je podle mě liché, ale je to jen můj názor na který mám právo :wink:.
Taky už o tom dál psát nebudu, myslím že z těch 5ti stran (textu) si názor lze udělat.

Edit:
resumé: sundat všechny struny podle mne nevadí,
skřípat napnuté struny není vhodné (ani když se do 1/1000 nic nestane).
howk
Prosím o citaci kde píšu, že se potom nemůže nic stát!
Píšu, že rozdíl v tom, jestli strunu přeštípnu nebo povolím, je v tom rázu a ráz je působení síly v krátkém čase. V tomhle případě změna velikosti síly o desítky kg v řádu tisíciny vteřiny. Čím je ten čas kratší, tím je ráz horší.
Vše ostatní je potom stejné, o tom NIKDE nepíšu.

P.S. Psal si: "Ale, co si myslíte že se stane po pár letech?", na to jsem reagoval, a nejdnou "Já si myslím že i za minutu nebo za pět minut". Tak ze mně nedělej blbce!
timy1123

Příspěvek od timy1123 »

To jsme se zase nepochopili.. myslím že se bavíme o dvou věcech.(o rázu a o reakci)
Tím "než si dřevo uvědomí ... je struna dávno zpátky" jsem měl na mysli jako když bys třeba
šteloval táhlo, bo sundal všechny struny ..to taky nějakou dobu trvá než krk zareaguje.
Takže když přešmiknu jen jednu strunu (a to ještě jak jsem psal povolenou na těch 13kg :lol:)
dám tam novou a naladim, tak ten krk prostě nestačí zareagovat. Ano souhlas je tam určitě nějakej ráz
(jako když ti rupne struna).
Když bych natrvrdo přešmikal třeba tři struny naráz to beru to bude pro kytaru šok a pro krk špatný,
ale jedna šmiklá struna vůči tomu tahu ostatních prostě nic krku neudělá maximálně ti vyšvihne voko . :twisted:
Naposledy upravil(a) timy1123 dne 13.12.2010 12:21, celkem upraveno 1 x.
JBaran

Příspěvek od JBaran »

Dělat z někoho blbce bych si nedovolil a pokud to tak pochopil nebo to tak vyznívá tak se omlouvám.

Některé události které se stanou za několik let, třeba že se dřevo přizpůsobí novému násilím danému tvaru se dějí plynule a lze si z toho vzít ponaučení, že se neustále něco děje. Nikdo neví kdy se to pnutí v tom trámci ztratilo, ověřovalo se to ale až po roce... Tak k tomu za A, jsem napsal že je to bokem a pro info a za B, snaha byla na reálném příkladu naznačit, že dřevo stále pracuje, i po oněch 5, 10, 15 minut. Nikde netvrdím, že při tom vyskákají vruty a krk se zaruluje ke spodní desce. Je na úvaze každého, co si zkusí. Můj nástroj má tah přes 90Kg (mandolína na tvrdých strunách), pokud sundám několik strun nebo některé bych přeskřípal, věřím, že můžu třeba nějaké to lupnutí očekávat i po pár minutách co ho mám vedle sebe odložen. Tohle je vlákno možná pro elektrokejty, ale číst ho budou i jiní, nebudou kvůli tomu zakládat vlastní vlákno k kategorii ostatní, a možná by je praktiky které lze udělat na elektrice na jejich kousku mrzeli. Drobné vlasové praskliny se mohou táhnout velmi hluboko do materiálu, ač to z venší vypadá "nemá žádný vliv". Víc už vážně nebudu psát. Omluvil jsem se pokud to tak někomu přišlo. Jsme kolegové.

za
-----
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“