Power vs. Barré

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
Pe3n

Power vs. Barré

Příspěvek od Pe3n »

asi sem vůl ale prostě furt nemuzu pochopit jednu věc :D je rozdíl mezi power chordama a barré akordama ?? jestli jo tak jakej
SQUIER Affintity Fat Strat HSS
Crate FW15R
40 let stará akustika bez značky .... prodam za 15 k - má historickou cenu
Signature trsátko
McKozias
Kontaktovat uživatele:

Re: Power vs. Barré

Příspěvek od McKozias »

zde
hrani-na-kytaru-tabulatury/power-chords ... er%20chord
popr pouzij funkci hledat...
jinac ve zkratce..power je vykuchany akord...power obsahuje pouze primu a kvintu( a oktavu, ale ta neni nutna)
John M. William

Příspěvek od John M. William »

Barré jsou hrány na čistý akustický zvuk a power na zkreslený. Barré hraje například Gilmour v Another brick in the wall (Dm), power je například známá česká klasika známka punku. Barré hraješ tak, že přiložíš ukazovák přes pražec a pak stiskneš zbytek podle toho, co to je za akord. Power ak. se ukazovák nepřikládá přes celý pražec, ale hraje jen základní tón. Pak už jen přidáš kvintu a popřípadě oktávu - tou oktávou nic nezkazíš, má to jen hutnější zvuk a ani to nevyžaduje komplikace. Nevim jestli to, co jsem k power ak. napsal je úplné, možná je teorie obsáhlejší.. Píšu jen jak to znám z praxe.

Edit - teď mně napadly další známý věci, kde se power ak. uplatňují:

Metallica - For Whom The Bell Tolls
Quiet Riot - Cum (nebo Come, nevim teď) on Feel the Noize
Billy Idol - White Wedding

Příklady... je toho mraky samozřejmě.
Obrázek
Obrázek
Obrázek

Jsem odpůrce zkratek.. LP = Les Paul, Long Play, Linkin Park..?

Tabulatury hudbě škodlivé.
McKozias
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od McKozias »

no...rozhodne byhc neskatulkoval barre-cisty power-zkresleny...na to bacha
John M. William

McKozias píše:no...rozhodne byhc neskatulkoval barre-cisty power-zkresleny...na to bacha
Já vim, ale dá se to taky takhle z části brát jako "úvodní rozdíl". Bál bych se třeba použít barré v kombinaci s tvrdým metalovým zkreslením - to by neznělo moc hezky.. s lehkým bych do toho klidně šel - takhle to myslím.
Obrázek
Obrázek
Obrázek

McKozias
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od McKozias »

a ja treba ne...to uz je subjektivni..ale at mu tu hned ze startu do hlavy nenalijem nejake nesmyslne dogma vis co :D
Slayertplsko

Příspěvek od Slayertplsko »

Nema to nic spolocne s tym, co sa na akom nastaveni hra, ani v akej hudbe sa to hra (vid napr. Van Halen - Panama).
Power chord sa najcastejsie chape ako viaczvuk, ktory pozostava z cistej kvinty a zakladneho tonu. - teda ide o to, z akych intervalov sa sklada
Barré je technika hrania, kde jeden prst stlaca viac strun. Nic ine na tom nie je. Mozu sa tou technikou hrat aj powerchordy, ako je aj casta prax pri tych dropped ladeniach.
McKozias
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od McKozias »

v prvnim postu pise Barre akordy, cili nema na mysli jen ten jeden prst
Slayertplsko

McKozias píše:v prvnim postu pise Barre akordy, cili nema na mysli jen ten jeden prst
Viem, co pisal, ale na veci to nic nemeni.
Graywolf
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Graywolf »

I powerchord může využívat barre ;)

h 5
g 4
d 2
a 2

Je toho příkladem. Docela pěkně znějící tvar powerchordu (tzn jen základní tón a kvinta.. oboje ve dvou oktávách) a využívá to barre (i když jen malý).

Barre je technika, powerchord je shluk tónů. "Barré akordy" potom budou asi jakýkoliv akordy co využívají tu techniku.
Slayertplsko

Graywolf píše:I powerchord může využívat barre ;)

h 5
g 4
d 2
a 2

Je toho příkladem. Docela pěkně znějící tvar powerchordu (tzn jen základní tón a kvinta.. oboje ve dvou oktávách) a využívá to barre (i když jen malý).

Barre je technika, powerchord je shluk tónů. "Barré akordy" potom budou asi jakýkoliv akordy co využívají tu techniku.
PRESNE!
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Powerchordy jsou souzvuky dvou nebo více tónů, kdy mezi jednotlivými tóny jsou intervaly kvarty, kvinty, popřípadě oktávy. Nejde tedy o akordy v pravém slova smyslu, protože neobsahují tercii.

Barré akordy jsou jakékoli akordy, při kterých se používá technika barré - tedy položení prstu přes více strun. Pomocí barré lze zahrát powerchordy, kvintakordy, septakordy, nonakordy, susy, addy, dimy a jakékoli další souzvuky tón. Jde o akordy hrané pomocí této techniky.

Rozdíly typu jedno se hraje na čistý, druhý na zkreslený a podobně jsou totální nesmysl.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
pehve

Příspěvek od pehve »

ano, barré může být malé, velké, šikmé a kdovíjaké ještě ale znamená to jen hmat- položení prstu přes více strun.
Pe3n

Příspěvek od Pe3n »

ok
SQUIER Affintity Fat Strat HSS
Crate FW15R
40 let stará akustika bez značky .... prodam za 15 k - má historickou cenu
Signature trsátko
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

pehve píše:ano, barré může být malé, velké, šikmé a kdovíjaké ještě ale znamená to jen hmat- položení prstu přes více strun.
Jaké jiné než malé, velké nebo šikmé může být? :mrgreen: Mě teda už nic nenapadá...
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
John M. William

Nechápu pojem šikmé.. to jako ukazovákem hrát:

---7---------
---7---------
---6---------
---6---------

Něco takovýho? :D
Obrázek
Obrázek
Obrázek

Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Prostě nepoložíš prst jen přes struny na jednom pražci, ale přes více (no, většinou přes dva, přes víc to jde docela blbě). Teď mě z hlavy nenapadá žádný smysluplný akord, kde se používá, ale jsou takové.

PetrPeter 1975 - 2008
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

Třeba C11.
e 1
h 3
g 3
d 2
a 3
e x
Píšu to po paměti, tak doufám že tam není chyba. Ukazovák drží ten první pražec na e struně a druhý na d struně.
pehve

Příspěvek od pehve »

Nero píše:
pehve píše:ano, barré může být malé, velké, šikmé a kdovíjaké ještě ale znamená to jen hmat- položení prstu přes více strun.
Jaké jiné než malé, velké nebo šikmé může být? :mrgreen: Mě teda už nic nenapadá...
mě taky ne ale kdyby někoho něco ještě napadlo s prstem přes tak je to taky barré :mrgreen:
Moleek

Příspěvek od Moleek »

Ahoj. Zrovna hraji na akustiku jednu skladbu od ignite, která je akustická a akordy jsou ovšem power, takže aby to nějak znělo, tak hraju barré (dřív jsem to nikdy moc nepoužíval, i když na elektriku nějakou dobu hraju).
Ale nevím, jak mám držet palec.. Mám na kytaře tovární jedeáctky a kom toho že to barréčko sotva umáčknu ukazovákem, tak mě z toho šíleně polí palec (mám ho jakoby propnutý a tlačím s ním na krk z druhé stranny...). Jak by to mělo být správně?
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A

http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“