Foukací harmonika - začátečník
Pravidla fóra
-
Pepe.killer
- Kontaktovat uživatele:
Re: Foukací harmonika - začátečník
Stejně, jdi do Special 20
Tm, že Matěj Ptaszek hraje 20. a 30. léta jsem chtěl naznačit, že nehraje country 
-
kristynatrochtova
Ok díky, ještě si to promyslímPepe.killer píše:Stejně, jdi do Special 20Tm, že Matěj Ptaszek hraje 20. a 30. léta jsem chtěl naznačit, že nehraje country
EDIT: A v jakém ladění by teda byla nejlepší?
-
woro90-1
No, zase jestli se jí líbí zvuk jako má James Cotton, chce to Marine Band nebo něco ještě ostřejšíhoPepe.killer píše:Stejně, jdi do Special 20Tm, že Matěj Ptaszek hraje 20. a 30. léta jsem chtěl naznačit, že nehraje country
Tóninu C nebo D, na céčko je většina škol a zahraješ si Knockin' on Heaven's Door, případně bez doprovodu cokoli, na déčko se zase hraje blues v A, což je pro kytaristy druhá nejpohodlnější tónina. Spíš asi to céčko, kdyžtak si kytarista podladí, a na případné pozdější jamy už si stejně pořídíš spoustu dalších harmonik v různých laděních.
-
Pepe.killer
- Kontaktovat uživatele:
Ale přes mikrofon se zkreslením je to podle mě celkem jedno.
Jinak s laděním asi jak říká woro, dokonce většina instruktážních videí je v C, přest se taky najde dost třeba i v jiných no...
Jinak s laděním asi jak říká woro, dokonce většina instruktážních videí je v C, přest se taky najde dost třeba i v jiných no...
- jeleniste
Harmonika, když už, teda, tak v každym případě plastovej domeček, dřevo je třeba před hraním namočit do nějaký kořalky, jinak to nehraje. Mě osobně nejvíc vyhovuje tombo a buď lee oscar, nebo folk blues, folk blues je dobrý na rychlou perkusivní hru, lee oscar lepší ohýbá a má bohatší zvuk. Dá se hrát i na harmoniku za kilo, ale ta se rychle rozlaďuje a je třeba je dolaďovat, nahoru - oškrábnout konec plíšku, dolu oškrábnout to u nejtku, ale počítej s tím, že pár harmonik pokazíš než se to naučíš. Jo, do Lee Oscar se daj dokupovat nový harfičky. K tý harmonice, na blues a cokoliv potřebuješ krátkou bluesovou harmoniku (pokud nejseš machr typu http://www.brendan-power.com/, kterej ho umí zahrát na chromatickou harmoniku), poznáš ji tak, že má 10 - 11 dírek a na foukání hraje kvintakord) a hraješ v subdominantním ladění, tj když chceš hrát v C, potřebuješ F harmoniku apod, je to kvůli tomu, že ohejbat de jen, když to bereš dovnitř, tj hraješ v dominantní stupnici, takže toniku bereš do sebe subdominantu ven a dominantu do sebe.
Nejsem blbý, jen se hloupě ptám.
- jeleniste
kvůli tomuhle sem začal hrát na foukačky já, musim přiznat, že sem nikdy nepřišel na to, jak to dělá.
-
Pepe.killer
- Kontaktovat uživatele:
Cože?jeleniste píše:Harmonika, když už, teda, tak v každym případě plastovej domeček, dřevo je třeba před hraním namočit do nějaký kořalky, jinak to nehraje
-
woro90-1
Asi má nějakou československou Delicii v dezolátním stavu, jinak se samozřejmě harmonika v dobrém stavu máčet nesmí - právě proto, že by se pak musela máčet pokaždé. Třeba Marine Band je na to zvlášť citlivá, protože je sbíjená hřeby. Blues Harp a vůbec šroubovaná dřeva jsou na tom o něco lépe. Ale asi si budu máčet v kořalce plastovku, jí to neublíží a já budu mít lepší náladuPepe.killer píše:Cože?jeleniste píše:Harmonika, když už, teda, tak v každym případě plastovej domeček, dřevo je třeba před hraním namočit do nějaký kořalky, jinak to nehraje![]()
-
Pepe.killer
- Kontaktovat uživatele:
Neivm, jako mě by ani nenapadlo máčet dřevěnou harmoniku, protože by se to dřevo mohlo hezky rozmočit a tkay třeba všeljak zohýbat...
A foukačku za stovku prostě nee, to je peklo...Ta specialka ti vydrží dlouho a neni zas tak drahá
- jeleniste
no samozřejmě, překvapuje mě, že to nevíte. Nemáčí se ve vodě, ale v kořalce, aby se nepokroutila. Pokud hrajete na harmoniku s dřevěnym domečkem, určitě ste si všimli, že začne pěkně vohejbat, až když je decentně zaplivaná. To je kvůli tomu, že se to dřevo roztáhne a kanálky těsní. Plastovej domeček hraje furt stejně. No, ta kořalka tomu neuškodí víc než ty plivance. A namočit neznamená nechat jí tam naloženou, normálně jí namočit. A nemam to ze svý hlavy tohleto, mam to z knížky vod Merty, kterýmu tenhle trik prozradil Kalandra, kterej to dovez z USA.woro90-1 píše:Asi má nějakou československou Delicii v dezolátním stavu, jinak se samozřejmě harmonika v dobrém stavu máčet nesmí - právě proto, že by se pak musela máčet pokaždé. Třeba Marine Band je na to zvlášť citlivá, protože je sbíjená hřeby. Blues Harp a vůbec šroubovaná dřeva jsou na tom o něco lépe. Ale asi si budu máčet v kořalce plastovku, jí to neublíží a já budu mít lepší náladuPepe.killer píše:Cože?jeleniste píše:Harmonika, když už, teda, tak v každym případě plastovej domeček, dřevo je třeba před hraním namočit do nějaký kořalky, jinak to nehraje![]()
Dovolím si malý OT. Jen tak pro ukázku co se dá na foukačku taky zahrát.
Nevěřil bych, že se dá na foukačku vyprávět příběh a vida
Nevěřil bych, že se dá na foukačku vyprávět příběh a vida
Při tanci nesmiju byt žadne prostoje
a hrať se musi aji na levne nastroje.
- jeleniste
[quote="woro90-1Asi má nějakou československou Delicii v dezolátním stavu, jinak se samozřejmě harmonika v dobrém stavu máčet nesmí - právě proto, že by se pak musela máčet pokaždé. Třeba Marine Band je na to zvlášť citlivá, protože je sbíjená hřeby. Blues Harp a vůbec šroubovaná dřeva jsou na tom o něco lépe. Ale asi si budu máčet v kořalce plastovku, jí to neublíží a já budu mít lepší náladu
[/quote]
Neni to delície, mam shodou okolností hohner marineband laděnou v A, je to moje jediná harmonika s dřevěnou skříňkou, za sucha žere dech a hraje hnusně, aspoň ve srovnání s Tombem. A bylo to tak dycky, od chvíle co jsem jí koupil. Pak sem už kupoval jen plastový tomba. Já jsem si jí koupil, protože sem se dočet, že na marineBand hraje právě Mayall. Nemůžu říct, že bych jí nějak soustavně máčel, protože většinou sem jednak neměl po ruce kořalku a za druhý, protože mě ta harmonika fakt nevyhovuje, tak sem na ní moc nehrál, ale byla opakovaně namočená a neublížilo jí to a sem přesvědčenej o tom, že namočená hraje líp. Namočit harmoniku není jako namočit kytaru, harmonika je prostě stavěná na práci za vlhka.
Neni to delície, mam shodou okolností hohner marineband laděnou v A, je to moje jediná harmonika s dřevěnou skříňkou, za sucha žere dech a hraje hnusně, aspoň ve srovnání s Tombem. A bylo to tak dycky, od chvíle co jsem jí koupil. Pak sem už kupoval jen plastový tomba. Já jsem si jí koupil, protože sem se dočet, že na marineBand hraje právě Mayall. Nemůžu říct, že bych jí nějak soustavně máčel, protože většinou sem jednak neměl po ruce kořalku a za druhý, protože mě ta harmonika fakt nevyhovuje, tak sem na ní moc nehrál, ale byla opakovaně namočená a neublížilo jí to a sem přesvědčenej o tom, že namočená hraje líp. Namočit harmoniku není jako namočit kytaru, harmonika je prostě stavěná na práci za vlhka.
-
woro90-1
Pokud od novoty špatně těsní, opravdu je kolikrát lepší ji namočit, ale nové série a hybridy už za sucha těsní výborně. A je docela rozdíl v tom, když navlhne z dechu nebo když ji namočíš. Pokud ji ovšem skutečně jen nenavlhčíš tím, že ji ponoříš a hned vytáhneš a vyklepeš. To může fungovat dobře na hůř těsnící harmoniky, protože hned od začátku kořalka (díky své nižší viskozitě oproti vodě) zateče všude, kam jí dovolí netěsnost, a dřevo tam okamžitě nabobtná. Po hraní rychleji schne než voda a foukačku čistí. Tak jako tak mi to přijde jako špatný nápad u dobře těsnící foukačky nebo u série MS, vlhkost dechu stačí bohatě. U starší či špatně sesazené Marine Band to ale po tvém vysvětlení chápu.jeleniste píše:Neni to delície, mam shodou okolností hohner marineband laděnou v A, je to moje jediná harmonika s dřevěnou skříňkou, za sucha žere dech a hraje hnusně, aspoň ve srovnání s Tombem. A bylo to tak dycky, od chvíle co jsem jí koupil. Pak sem už kupoval jen plastový tomba. Já jsem si jí koupil, protože sem se dočet, že na marineBand hraje právě Mayall. Nemůžu říct, že bych jí nějak soustavně máčel, protože většinou sem jednak neměl po ruce kořalku a za druhý, protože mě ta harmonika fakt nevyhovuje, tak sem na ní moc nehrál, ale byla opakovaně namočená a neublížilo jí to a sem přesvědčenej o tom, že namočená hraje líp. Namočit harmoniku není jako namočit kytaru, harmonika je prostě stavěná na práci za vlhka.
- jeleniste
No, já jsem o tom přemejšlel a došel jsem k tomu, že nejde o mezeru mezi dřevem a hláskama, ale mezi harfičkou a hláskama, takže to namočení by teoreticky nemělo mít vliv, já mam ale zkušenost, že to pak fakt hraje líp "šťavnatějc" a líp to vohejbá, možná je to sugesce, nevim.
Když vyklepu po hodině hraní dřevěnou a plastovou harmoniku, tak uvidim kolik mám napliváno v plastový a kolik vyklepu ze dřevěný, v dřevěný toho bude míň, páč to dřevo to nacucá.
Navíc ty plivance sou podle mě dost agresivní, enzymy apod, to dřevo podle mě líp snese líh, než tohle.
Nevim no, sem trochu zviklanej, no v každym případě ta kořala chutná líp než zatuchlý plivance.
Když vyklepu po hodině hraní dřevěnou a plastovou harmoniku, tak uvidim kolik mám napliváno v plastový a kolik vyklepu ze dřevěný, v dřevěný toho bude míň, páč to dřevo to nacucá.
Navíc ty plivance sou podle mě dost agresivní, enzymy apod, to dřevo podle mě líp snese líh, než tohle.
Nevim no, sem trochu zviklanej, no v každym případě ta kořala chutná líp než zatuchlý plivance.
-
kristynatrochtova
Co byste řekli na tuhle? http://www.muzikant.cz/orchestr-2/decho ... -82321.php
-
Pepe.killer
- Kontaktovat uživatele:
-
kristynatrochtova
Co je na ní špatného? Je to HohnerPepe.killer píše:Nee, tu neeKup Special 20 nebo Golden Melody
No Škodovka taky dělá Fábii a Superba... Hele opravdu se vyplatí jít do té Speciáky, foukací harmonika je asi jediný případ kdy za malý peníze (cca. 400) můžeš mít výborný nástroj, který tě nebude při hře nijak omezovat - ty tři kila opravdu nemá cenu šetřit. Hohner Special 20 v C za 400 je to nejlepší co můžeš na začátek mít. lepší alternativa prostě není. Až se naučíš trochu hrát tak můžeš řešit zvuk, odezvu, možnosti bendingu a overblows, ale pro začátek prostě není lepší volba než Special 20. Dobře hratelná, nezáludná harmonika s parádním zvukem za pár šupů.kristynatrochtova píše: Co je na ní špatného? Je to Hohner
Při tanci nesmiju byt žadne prostoje
-
woro90-1
Silver Star je hrozný krám. Ze začátku není špatná, ale brzy ztrácí zvuk a rozjíždí se ladění, je to prostě levná čína, jen navíc platíš tři pětky za značku. Kup nějakou z Trossingenu. Jinak speciálce už jsem také celkem přišel na chuť, i když mám pořád radši dřevěné korpusy. Jako první harmonika je výborná, zvlášť pro dámu, má jaksi trochu ženštější zvuk a nespotřebuje moc dechu. Pro nějakého tvrdého bluesmana, který se do toho bude opírat naplno a ta harmonika bude vřískat, skučet a halekat, bych doporučil spíš nějakou dřevěnou (Blues Harp, Marine Band), ale tady Special 20 nemá konkurenci.
-
Pepe.killer
- Kontaktovat uživatele:
Specialka je super i pro tvrdé bluesmany, důkazem je Matěj Ptaszek, který na ně nedá dopustit, přestože hraje i na Crossoverech. Proste jednoznačně Special 0