Sustain-pedál
Pravidla fóra
Sustain-pedál
Dobrý den,
vzhledem k blížícím se Vánocům jsem se rozhodl pořídít sustain-pedál. Mám M-audio keystation 61 es http://kytary.cz/m-audio-keystation-61es/HN090715/
a napadlo mě k němu přikoupit
http://kytary.cz/m-audio-z-sp-1/HN095674/
Otázka spočívá v tom, jestli (jak můj selský amatérský rozum napovídá) je to opravdu tak, že tenhle pedál vzhledem ke značce a popisu stačí jednoduše (doufám, že k výrobku přiloženým) kabelem připojit do zdířky kláves a pedál bude klasicky fungovat. Viděl jsem i dražší m audio pedál, přišlo mi ale, že cena se odvíjí od vzhledu,tudíž bych tipoval, že i když je tenhle pedál levný, funguje tak, jak má. Klávesy nemají interní zvukové banky, hrají pouze jako midi.. pro hru používám Reason čtvrté generace a tady vzniká možná další problém- kde nastavit pedál? Funkce sustain jsem si doposud nevšiml, pedál do teď "imituji" trvale zvýšeným release.
Mockrát děkuji za odpovědi a přeji pěkné svátky.
vzhledem k blížícím se Vánocům jsem se rozhodl pořídít sustain-pedál. Mám M-audio keystation 61 es http://kytary.cz/m-audio-keystation-61es/HN090715/
a napadlo mě k němu přikoupit
http://kytary.cz/m-audio-z-sp-1/HN095674/
Otázka spočívá v tom, jestli (jak můj selský amatérský rozum napovídá) je to opravdu tak, že tenhle pedál vzhledem ke značce a popisu stačí jednoduše (doufám, že k výrobku přiloženým) kabelem připojit do zdířky kláves a pedál bude klasicky fungovat. Viděl jsem i dražší m audio pedál, přišlo mi ale, že cena se odvíjí od vzhledu,tudíž bych tipoval, že i když je tenhle pedál levný, funguje tak, jak má. Klávesy nemají interní zvukové banky, hrají pouze jako midi.. pro hru používám Reason čtvrté generace a tady vzniká možná další problém- kde nastavit pedál? Funkce sustain jsem si doposud nevšiml, pedál do teď "imituji" trvale zvýšeným release.
Mockrát děkuji za odpovědi a přeji pěkné svátky.
Re: Sustain-pedál
zkusil jsem to ted narychlo (reason a piano jako kontroler) s NN-XT, a na sustain pedal reaguje. a zrejme dle nastastaveni rejstriku. napriklad u B GrandPiano normalne, u Baritone Sax znamena seslapnuti pedalu Hold.
- Atkins
- Kontaktovat uživatele:
Sustain pedal - je jeden z kontrolerů, stačí si přečíst danou MIDI implementaci, u GM je to defaultně 64.
viz. např.:
http://en.wikipedia.org/wiki/General_MI ... ler_events
viz. např.:
http://en.wikipedia.org/wiki/General_MI ... ler_events
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
Já si sustain pedál udělal ze zvonkového tlačítka. Prostě to jen přerušuje obvod 
- PRS Custom MACHO, Strat MACHO, aku FURCH S25-SR Cut, Fender Thienline Elite, MusicMan Axis Pořízka, HOHNER Revelation RTX, Epi Wildkat, Tele MIK, Hohner Strat Prof., Sigma OM .....
- krabiček a efektů kýbl
- 3x Mmjuz aparáty, FR kombo Yamaha Stageplan 200 BTR
- krabiček a efektů kýbl
Ze zvonkového tlačitka?! Popravdě mě tahle možnost dost láká, kdo by nechtěl ušetřitLachim píše:Já si sustain pedál udělal ze zvonkového tlačítka. Prostě to jen přerušuje obvod
Všem vám moc děkuji za zapojení se do diskuze.
Myslíte, že to jde udělat tak, že byh koupil zvonek a prostě to připojil ke klávesům? Nemám bohužel žádný kabel k pedálu. Když jsem se koukl na zdířku, měla kruhový tvar, podobně jako na 3,5 jack, ale je větší. Možná víte, o co se jedná, kde to seženu a jak to připojím k tomu zvonku.. I když dost možná mám špatnou teorii, jak pedál postavitLachim píše:Já si sustain pedál udělal ze zvonkového tlačítka. Prostě to jen přerušuje obvod
Na jednom hudebnim taboře sme dělali pedal tak,že sme zapojili do kláves kabel od kytary a druhej konec daly do pusy,a když sme potřebovali sustain stačilo dát jazyk na jack
ale radši to doma nezkoušejte
Nebo sme ten kabel měli položenej na zemi a když byl třeba sustain tak sme ho nohou přimačkli k železne noze stolku
ale radši to doma nezkoušejte
Nebo sme ten kabel měli položenej na zemi a když byl třeba sustain tak sme ho nohou přimačkli k železne noze stolku
Yamaha Motif XS8
Yamaha MOX6
Yamaha MOX6
Normálně se sepnutím propojí (nebo rozpojí, teď už nevim) el. obvod. Žádná věda.
Haranti mě na to takto hrajou už asi 2 roky
Haranti mě na to takto hrajou už asi 2 roky
- PRS Custom MACHO, Strat MACHO, aku FURCH S25-SR Cut, Fender Thienline Elite, MusicMan Axis Pořízka, HOHNER Revelation RTX, Epi Wildkat, Tele MIK, Hohner Strat Prof., Sigma OM .....
- krabiček a efektů kýbl
- krabiček a efektů kýbl
Takže postup pro netechniky:
kabel s velkym Jackem (6,3 mm) na konci strčíme do kláves a na druhej, oholenej konec připojíme zvonkový spínač (takovej ten velkej plochej na zeď co se vrací). Zapojíme to tak, jak chceme, aby to dělalo sustain. Buď to bude sustainovat při sešlápnutí, nebo při puštění pedálu (změna přehozením kabelu plus za minus).
Celý jsem to dal do ploché krabky pro tyto vypínače.
Howgh
kabel s velkym Jackem (6,3 mm) na konci strčíme do kláves a na druhej, oholenej konec připojíme zvonkový spínač (takovej ten velkej plochej na zeď co se vrací). Zapojíme to tak, jak chceme, aby to dělalo sustain. Buď to bude sustainovat při sešlápnutí, nebo při puštění pedálu (změna přehozením kabelu plus za minus).
Howgh
- krabiček a efektů kýbl
- krabiček a efektů kýbl
Výborně, čili stačí v elektře koupit klasiku 6,3 mm jack plus kabel (stíněný či nestíněný..) plus zmíněný zvonek. Jeden konec drátu připojím na zvonek a druhý k jacku. Pak stačí připojit jack do zdířky a dle +- nastavit funkci pedálu. Toť má rekapitulaceLachim píše:Takže postup pro netechniky:
Howgh
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Jakej zvonek, proboha
to by pak byl sustain doprovázený zvoněním...ne sorry, to byl opravdu vtip
Tlačítko/spínač - to je oč tu běží......stačí jen o něco lépe číst.
P.
Tlačítko/spínač - to je oč tu běží......stačí jen o něco lépe číst.
P.
nebude to cvakat? 
-
woro90-1
Ať si cvaká, od určité hlasitosti to není slyšet. Ale je pravda, že by se možná hodilo nějaké klasické tlačítko.
Já si myslim,že vyrábět si vlastní sustain pedal neni zas tak vyhodne.Novej kus se dá pořídit i za 200kč a na aukru apod by šel sehnat imho ještě za mnohem menší cenu..
Neni si ho poblem asi vyrobit,ale imho ten koupenej bude spolehlivěší a mechanicky více odolný.přecejenom železná krabice toho asi vydrží víc než plastovej spínač,agresinejc na to dupneš a praskne ti to,neni to na to uzpusobeny.Navíc ti bude vadit ono cvakání,ne kvuli zvuku ale pocitu ze hry.Vyraběne pedaly ve fabrikách mají pružinky aby se to hýbalo plynule a ne nic a pak křup a přepnuto.Navíc sustain potřebuješ měnit často během zlomku sekundy a to se neslučuje s dvouzvratnym spínačem u ktereho bys musel přesunovat špičku nohy z jedne pulky na druhou nehledě na to že vzhledem k velikosti by si asi často netrefil.
Myslim si že to za ušetření tech par korun nestojí.Sustain to dělat bude ale nebude to konfortní příliš
Neni si ho poblem asi vyrobit,ale imho ten koupenej bude spolehlivěší a mechanicky více odolný.přecejenom železná krabice toho asi vydrží víc než plastovej spínač,agresinejc na to dupneš a praskne ti to,neni to na to uzpusobeny.Navíc ti bude vadit ono cvakání,ne kvuli zvuku ale pocitu ze hry.Vyraběne pedaly ve fabrikách mají pružinky aby se to hýbalo plynule a ne nic a pak křup a přepnuto.Navíc sustain potřebuješ měnit často během zlomku sekundy a to se neslučuje s dvouzvratnym spínačem u ktereho bys musel přesunovat špičku nohy z jedne pulky na druhou nehledě na to že vzhledem k velikosti by si asi často netrefil.
Myslim si že to za ušetření tech par korun nestojí.Sustain to dělat bude ale nebude to konfortní příliš
Yamaha Motif XS8
Yamaha MOX6
Yamaha MOX6
- Atkins
- Kontaktovat uživatele:
Když pedál tak pořádnej:

Nedovedu si představit, že bych hrál na "zvonek".

Nedovedu si představit, že bych hrál na "zvonek".
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
- Trao
- last.fm: http://www.last.fm/user/martypalounek
- Kontaktovat uživatele:
Souhlas, klávesačka už kozačkama rozhamtala 3 levný šmejdy, no, ve finále jsme stejně koupili za 300 Bespeco, ale čím robusnější design, tím lepší 
Homemade řešení s tlačítkem bez aretace je sice hezký, ale moc dlouho ti nevydrží...
AD: Na ty aukra bych opravdu kašlal, je tam dole jedna malá pružinka, která když odejde (jakože brzo), tak už s tím nic neuděláte, opravdu bych bral to Bespeco, to ve finále vůbec není špatný...
Homemade řešení s tlačítkem bez aretace je sice hezký, ale moc dlouho ti nevydrží...
AD: Na ty aukra bych opravdu kašlal, je tam dole jedna malá pružinka, která když odejde (jakože brzo), tak už s tím nic neuděláte, opravdu bych bral to Bespeco, to ve finále vůbec není špatný...
Die Hard or Die Home
Zdravím. Sustain pedál jsem si včera vyrobil, fuguje perfetktně! Použil jsem jack 6,5 -12 korun. 2 metry kabelu- 14 korun. Zvonkové tlačítko- 19 korun. Peněz jsem tedy ušetřil víc, než dost:-) Tlačítko samozřejmě necvaká. Je to nejobyčenější tlačítko z elektry na zvonění.. nevím jak vy, já mám na baráku zvonek, který neumí cvaknout. Je to jen pružinka a plošinka, která spojuje kontakty. Když teď tlačítko usadím do nějaké krabičky s ploškou a omezením došlápnutí, nehrozí ani poškození. Tím jsem snad vyvrátil všechny negace:-)Samozřejmě to asi jde řešit lépe, jsem ale rád, že to vůbec funguje. Všem moc děkuji za příspěvky, opravdu mi pomohly!
Všem krásné Vánoce
Všem krásné Vánoce
Já sice myslel ten velký, cvakací spínač, ale i tak není zač 
PS: a jak píšu víše, mě doma na to ďoučata mastěj už více než dva roky (a jedna absolvovala a druhá teď bude druhý stupeň lidušky)
PS: a jak píšu víše, mě doma na to ďoučata mastěj už více než dva roky (a jedna absolvovala a druhá teď bude druhý stupeň lidušky)
- krabiček a efektů kýbl
- krabiček a efektů kýbl