Hifi a PC - laik

Dotazy, rady, zkušenosti ...
Odpovědět
Oooz

Hifi a PC - laik

Příspěvek od Oooz »

Dobrý den, bude to semnou jisto-jistě o nervy protože jsem totální laik. Rád bych Vás požádal o rady ohledně výběru zesilovače a externí zvukové karty. Myslim, že trpim vrozenou hluchotou ale zvuk, který zvládá má stoletá micro věž na starém SB audigy už je vážně otřes a rád bych se pohnul z místa tim správnym směrem. Specifikaci poslechu bych označil hlavně MP3 a CD a styl hudby Blues, Hip hop 90 let, občas i nějaké to dnb. Nově vlastním reproduktory MAGNAT Monitor Supreme 1000 a rád bych k nim pořídil nějaký zesilovač. Už delší dobu pokukuji po Yamaha AX-497. Vůbec nevim zda je to dobrá či špatná volba, protože hifi vůbec nerozumím. Nicméně bych se rád pohyboval v cennové relaci zesilovače do 7 tisíc. Mohu poprosit o nějaké doporučení či rady? Dále jsem se zde dočetl, že by mohl dělat problém nejslabší článek a to zvuková karta. Tady bych Vás také poprosil o nějaké doporučení, ovšem rád bych přešel do externí zvukovky, jelikož bych tuto ,,budoucí soustavu" potřeboval převést bez domacího PC. Mnohokrát děkuji.

Upraveno.
Naposledy upravil(a) Oooz dne 22.12.2010 8:44, celkem upraveno 1 x.
Paris
Rádce

Re: Hifi a PC - laik

Příspěvek od Paris »

rikas zesilovac ... a mas vybrany receiver. a s prepinanim obycejnych video vstupu (dnes uz velmi neaktualni). ma to byt tedy zesilovac? nebo receiver?

az si to budes vybirat ... a vyberes si AV receiver ... zkus najit neco s digitalnim audio vstupem (coax nebo optika, nejlip oboji), a pokud to ma prepinat i video, tak i s hdmi vstupama ... at to teda za neco stoji, kdyz to tam uz ma byt.
Oooz

Příspěvek od Oooz »

Pardon, spetl jsem tam písmenko. Je to AX-497. Inu pochopil jsem, že receiver slouží k chytání rádia které poslouchám akorát v autě. Ale jinak vůbec nevim, jaký je v tom rozdíl a ani nevim, zda by receiver hrál bez zesilovače? :oops: Mam v tom stručně řečeno velký zmatek.
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

receiver je tuner + zesilovac. takze ano, receiver je mozne pouzit i v tvem pripade. samostatny zesilovac (resp. "integrovany" zesilovac) je asi "cistejsi" reseni ... zpravidla vsak nenabizi takovou vybavu (digitalni vstupy napriklad) jako receivery.

edit: ta Yamaha se mi zda (v ramci cenove relace a pozadovaneho vykonu) dobra, on dneska uz moc velky vyber klasickych zesilovacu nebude....

a podobne mizerny vyber bude i v oblasti externich zvukovek. pokud nechces investovat do nejake "muzikantske", tak je bezne dostupna vlastne jen Creative X-Fi Surround. pripadne se da pouzit karta podobneho typu jako Behringer UCA nebo FCA.
Oooz

Příspěvek od Oooz »

Skvělé, mnohokrát děkuji za vysvětlení.

Jinak co jsem koukal na externí zvukovky, je docela problém narazit na nějakou s optickym výstupem. Nebál bych se do zvukové karty investovat kolem třech tisíc. Nerad bych ten audio systém pokazil nějakou horší zvukovou. Když by bylo nejhůř, tak se hold pořídí integrovaná. Koukal jsem ještě na E-MU 0202 ale četl jsem, že zrovna na hutné basy tahle zvukovka není.
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

asi by to chtelo nejaky jasnejsi postup v hledani ...
... mozna nejdriv 100% ujasnit, jestli chces a)cisty zesilovac nebo b)stereo receiver nebo c)vicekanalovy receiver (zminuji jen v dane relaci obycejne dostupne pristroje).
Problem (ve vztahu k reseni) zesilovacu a stereo receiveru co sem videl v nabidce, byl ten, ze nemaji digitalni vstupy. Takze cast pozadavku se prenasi na zvukovou kartu (ktera ovsem v tom pripade digitalnim vystupem nemusi byt vybavena nutne).
Vicekanalove receivery byvaji naopak vybavene digitalnimi audio (a dnes i video) vstupy. Zvukova karta jako takova pak defacto neni potreba, respective vyhovi cokoliv, co spolehlive dostane digitalni signal z pocitace. Nevyhodou vicekanalovych receiveru bude asi to, ze za stejne penize toho nabidnou vic, tedy ze kvalita jako takova bude mirne zaostavat za cistymy zesilovaci (plus to, ze mas zbyle kanaly receiveru nevyuzite).

pozn.: osobne bych zkusil poslechnout (nebo najit v diskuzich) rozdil v reprodukci bezneho sterea mezi tou Yamahou AX-497 a treba Pioneerem VSX-520 ... a kdyz by mi nestal za to, klidne bych to resil tim vicekanalovym (s vyhledem, ze se to da rozsirit par bednama).

Zvukovou kartu bych resil v zavislosti na zvolenem zesilovaci/receiveru. Pokud pujdes cestou zesilovace bez digitalniho vstupu, bude podstatna i kvalita DA prevodniku v karte, ano. Ale o tom treba zas pozdeji, az bude jasnejsi co vlastne bude....
Oooz

Příspěvek od Oooz »

Teď je pro mne podstatou jakékoliv vylepšení oproti stávající technice. Což by byla i soustava z činské tržnice. Tudíš bych klidně šel do AVreceiveru, pokud existuje možnost propojení receiveru se zesilovačem tak, aby zvuk proudil ze zesilovače, pak stejně počítám s tím, že v budoucnu zesilovač dokoupím. Snažil jsem se totiž najít zesilovač s optickým vstupem a ty, které jsem našel mají menší výkon a vycházejí na podobné peníze jako AVreceiver se zesilovačem, který jsem nahoře vypsal. V praxi radši budu mít dvě mašinky s možností zapojení HDMI než-li jeden zesilovač - tedy, pokud je možné to propojení.
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

Receiver v sobě obsahuje zesilovač. Představ si jednu škatuli, ve které je jak rádio, tak i zesilovač. To je receiver. To jenom pro upřesnění.
koko

Příspěvek od koko »

SZ
BaCH PL-03MJBS, Washburn RX22F, Roland Cube 40xl , 15x a Micro Cube 2W, Ensoniq KS-32
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

... bych klidně šel do AVreceiveru, pokud existuje možnost propojení receiveru se zesilovačem tak, aby zvuk proudil ze zesilovače, pak stejně počítám s tím, že v budoucnu zesilovač dokoupím. Snažil jsem se totiž najít zesilovač s optickým vstupem a ty, které jsem našel mají menší výkon a vycházejí na podobné peníze jako AVreceiver se zesilovačem, který jsem nahoře vypsal. V praxi radši budu mít dvě mašinky s možností zapojení HDMI než-li jeden zesilovač - tedy, pokud je možné to propojení.
tohle se nejak zamotalo... zrejme doslo k zamene nekterych slov. tipuju zesilovac/pocitac/zvukova karta...

no .. neva. proste, jestli koupis AX-497 (nebo podobny stroj), bude vic zalezet na vyberu zvukove karty (protoze to (pocitac a zesilovac) bude propojene analogove).
a jestli koupis neco jako VSX-520, tak staci najit jakoukoliv solidni zvukovou kartu s digitalnim vystupem (hodne pocitacu ma digitalni vystup uz u integrovane zvukovky, takze by nakup karty uplne odpadl...), protoze prevodniky ma receiver v sobe.
a "nouzove" neni problem propichnout do zesilovace nebo receiveru bezny zvukovy vystup jakehokoliv notebooku nebo pocitace kabelem "jack 3,5 stereo ---> 2x cinch". (defacto jde o ten maly jack ... neni to proste moc solidni konektor na propojovani neceho, cemu bysme chteli rikat hi-fi.)
Oooz

Příspěvek od Oooz »

Po poslednim postu v tom mam trochu jasno. Děkuju mnohokrát Parisovi za trpělivost a za vysvětlení. Nakonec vyhrála Yamaha RX-V467.
Odpovědět

Zpět na „Ozvučování a osvětlování“