Záznam zvuku v terénu? Amatér

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
Akitokotoke

Záznam zvuku v terénu? Amatér

Příspěvek od Akitokotoke »

Zdravím a přeji pěkné svátky.
Chtěl bych zaznamenávat zvuky, hlasy, ruchy někde venku, občas i v místnostech. Vždycky když se naskytne příležitost. Jde mi o dobrou čistotu zvuku, bez šumu a aby to nějakým způsobem zachytávalo prostor.. Je to nějak možné? Za nějaké rozumné peníze?

Viděl jsem jednou v datartu takový robustní diktafon, s dvěma poměrně velkými, kvalitně vyhlížejícími mikrofony (co do vzhledu :D a za boha si nevzpomenu na značku ani typ) a říkal jsem si, že to by mi možná mohlo stačit. Každopádně se v tom nevyznám.

Chtěl bych tyto zvuky později zpracovávat a komponovat do hudby.
A cenový strop? Nevím co pořídit, tak si nedovolím stanovit, život je dlouhý, našetřit se dá na ledasco. Ale rád bych začal někde od podlahy, abych zjistil, jestli je to koníček pro mne. Mám jenom mikrofon za pětikilo z datartu, nějaký Philips a ten je naprd.

Takže když preference shrnu v bodech:

- kvalita záznamu
- mobilita
- cena

praskání pantů starých těžkých dubových dveří, vrzání schodů, praskání dřeva v krbu, ťukání kapek na střešní okno, klapání bot v podchodu.. takové víceméně tiché, detailní zvuky bych chtěl nahrávat. Vím, že na záznam binauralnich nahrávek asi mít nebudu (finančně) ale rád bych se k tomu nějak přilížil, kvalitou.. a později možná řešil profesionálněji.
Najde se doporučení na rozjezd?
3GS 32GB / Sansa Clip+ (rockboxed) / Firestone AUDIO Fubar IV
└> Sennheiser IE8
woro90-1

Re: Záznam zvuku v terénu? Amatér

Příspěvek od woro90-1 »

Aparát jakýkoli, který umí pracovat s externím mikrofonem - v principu i lepší kazeťák. A dostatečně citlivý všesměrový mikrofon.
Akitokotoke

Děkuji za reakci.
Co sem si tak našel, http://www.megapixel.cz/olympus-vn-8700pc#attached-1 nebo třeba http://www.megapixel.cz/olympus-ws-760m Tak nikde, ani na stránkách výrobce není zmíňky o kvalitě nahrávek. Taky by mě zajímalo, jestli při zahájení nahrávání tlačítka kliknou, nebo nikoli. Také zda je slyšet zahájení nahrávání v nahrávce. Sice se to pak dá v PC ořezat, přefiltrovat, ale někdy se nepoštěstí zachytit nahrávanou sekvenci dostatečně včas, a klik na začátku třeba zkazí jinak dobrou sekvenci...

Přiznám se, že jsem zkoušel páchat něco s nahrávkami z MP3 přehrávače a později i z telefonu. Ale to jsou zařízení poměrně nepoužitelná...
└> Sennheiser IE8
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Řekl bych, že diktafony nebudou to pravé. Jsou stavění na nahrávání řeči zblízka, aby bylo rozumět, co dotyčná osoba říká. Ne na hi-fi záznam.
aivn86
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aivn86 »

Jako nejlevnější varianta je navštívit tyto stránky : http://www.freesound.org/
Je tam toho opravdu hodně. Stačí trochu hledat.

Pokud by jsi chtěl něco nahrávat sám. Tak je nutné pořídit kondenzátorový mikrofon s všesměrovou charakteristikou. K tomu nějakou zvukovku s phantomovým napájením a notebook. Je varianta co ti přinese asi nejvíc kvality, ale taky není úplně mobilní a úplně levná. Ale myslím, že fungovat bude nejlíp.
Diktafon to určitěn nikdy nezvládne. A pokud ano tak tě kvalita neosloví. Jsou prostě stavěné na něco jiného.
Pak se dá taky uvažovat o přenosných rekordérech. A to se podívej tady: http://kytary.cz/zvukova-technika/studi ... rekordery/
Ale u tohoto mám obavu, že to prostě nedokáže nahrát nějak hodně kvalitně velice tiché zvuky, které budou z třeba z větší dálky.

Prostě mikrofon s citlivou a velikou kapslí to bude vždycky dávat líp.
Fender Jazz Bass American Special, Fokus Jazz bass fretless+RM, Markbass Mini CMD121P, Makrbass Mirkomark 801
Akitokotoke

Pořád jsem toho názoru, že podobně jako u sluchátek, je mikrofon nejnáchylnější částí řetězce. Mění zvuk - vibrace vzduchu, na elektrický signál (když máte špičkový přehrávač a obyčejné pecky za tři čenta, je vám přehrávač naprd, brzdí vás pecky. Když máte takové Sennheiser IE8, HD600 a podobné, rozeznáváte detaily ve výstupech přehrávačů, i ty méně kvalitní nutně nemusí hrát nejhůř, hodně ovlivní citlivost oněch sluchátek.. ty rozdíly v přehrávačích jsou prostě méně výrazné)

Ještě si dohledám nezbytné množství informací o tomto http://kytary.cz/roland-r-05/HN109921/ Myslím že jsem skromný, moc od něj nechci. Jen zapnout nahrávání, pauznout nahrávání, pokračovat a stopnout. A to v co nejslušnější kvalitě, no. Snad se aspoň přiblíží mp3 320kbps.. to by mi mohlo stačit. Málokdo má uši jako netopýr. Navíc to má slot na karty a právě onen vstup na mikrofon. Stereo.

No a teď nych byl moc vděčný za konkrétnější radu ohledně mikrofonu. Říkáte všesměrový... Ale jak se tomu nadává odborně? pořád čtu kardioida, a z charakteristiky použití mi vyplívá, že je to směrový mikrofon. Ale třeba zde, u charakteristiky je kardioida, osmička, koule. Z čehož mi vyplývá že zaznamenává z celého prostoru http://kytary.cz/akg-p-420/HN100345/

jinak mě zaujal třeba tento stereo http://kytary.cz/boss-ba-cs10/HN109148/ ale ten je podezřele laciný...

Nebraňte se jakémukoliv poznatku k tématu... :oops:

Jinak, moje angličtina je velice chabá :(
└> Sennheiser IE8
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

tak jak mluvis o tom prostoru, tak to vypada, ze to bude chtit dva mikrofony (nebo stereo mikrofon).
Akitokotoke

je to složitý, nejsem muzikant. A vyloženě mě rajcuje, separace nástrojů v kvalitních skladbách. Zřetelné rozmístění. Nevím jak to mistr zvukař tvoří. Asi nic takového doma nesplácnu. Asi sem s tímto požadavkem přestřelil.

Když tak o tom uvažuju, ten směrový mikrofon /jakože zaznamenat určitou věc, jeden zvuk/ bude to pravé. Protože chci nahrávat běžné zvuky, také venku. Všesměrový mikrofon by mě nejspíš bral i všecko ostatní okolo.

Asi sem vás zmátl, zbytečně Obrázek
└> Sennheiser IE8
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

aha. moc jsem takovy snimani nedelal, ale k podobnym vecem mam Beyerdynamic MCE 86 S II (da se napajet phantomem i baterkou (volis si to prepinacem na tele). mam to s tim CAM balickem) a muzu o nem rict jen to nejlepsi, je to skvely mikrofon (ne uz tak windscreen, ten se za par let rozpadl na prach).

doplnit to druhym mikrofonem, ktery by bral blizke okoli (treba nejakou ledvinou), aby si pak mohl michat idealni pomer suchyho a zivyho, tak budes mit slusnou vybavu (nejidealnejsi by bylo mit 4-stopej zaznam a pouzivat tu pusku na suchej, nejakej (treba stereo) na blizko, a neco dozadu na ambient ... z toho pak namichas zvuk do vseho .... ale to uz sem se rozmluvil asi moc :) )
aivn86
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aivn86 »

Akitokotoke píše:o. Snad se aspoň přiblíží mp3 320kbps.. to by mi mohlo stačit. Málokdo má uši jako netopýr. Navíc to má slot na karty a právě onen vstup na mikrofon. Stereo.
To je přece jedno v jaké kvalitě to bude nahrávat. I se špatným mikrofonem to můžeš nahrávat vysoce kvalitně co se týká datového množství. Ale to neznamená, že jsou ty mikrofony na tom rekordéru tak citlivé aby to pobraly. To že budeš mít kvlaitní šum ti k ničemu nebude :-)
Fender Jazz Bass American Special, Fokus Jazz bass fretless+RM, Markbass Mini CMD121P, Makrbass Mirkomark 801
Akitokotoke

Paris píše:aha. moc jsem takovy snimani nedelal, ale k podobnym vecem mam Beyerdynamic MCE 86 S II (da se napajet phantomem i baterkou (volis si to prepinacem na tele). mam to s tim CAM balickem) a muzu o nem rict jen to nejlepsi, je to skvely mikrofon (ne uz tak windscreen, ten se za par let rozpadl na prach).

doplnit to druhym mikrofonem, ktery by bral blizke okoli (treba nejakou ledvinou), aby si pak mohl michat idealni pomer suchyho a zivyho, tak budes mit slusnou vybavu (nejidealnejsi by bylo mit 4-stopej zaznam a pouzivat tu pusku na suchej, nejakej (treba stereo) na blizko, a neco dozadu na ambient ... z toho pak namichas zvuk do vseho .... ale to uz sem se rozmluvil asi moc :) )
Naopak! Díky moc za další kopu informací. hlavně o MCE 86 S II. Jenom nechápu, do čeho bych to musel zapojovat, to bych musel tahat notebook s nějakou externí zvukovkou? Když mluvíš o dvou mikrofonech.
└> Sennheiser IE8
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

asi ne. na dva mikrofony teoreticky staci i vstup pro stereo mikrofon. jen si to chce pohrat s dratama. a asi budou nejaka omezeni v pripadnem napajeni tech mikrofonu (kazdej pak bude muset mit vlastni) a dvojici s velkym rozdilem citlivosti tezko nahrajes jednou dirou..... nicmene i to se da resit .... budto vyberem vhodneho rekorderu (urcite budou modely s nezavislyma vstupama a treba i vicestopym zaznamem) nebo nejakym prenosnym bateriovym mixackem...

vsechno zalezi na tom co chces delat a kolik jsi ochoten do toho vlozit (prostredku a invence)

(si vybavuju, ze kdyz sme chteli natocit rozbiti talire, brali sme to dvema kondenzatorama, jeden sel kompresorem a druhy delayem. a padlo na to skoro vsechno nadobi v radiu, dva ubrusy a dvirka od rozvodny skrine... pak se teprve to, co sme nahrali, blizilo tomu, jakou ma o takovem zvuku clovek beznou predstavu...)

--->

edit: a jeste si vybavuju, ze tu nedavno nekdo mluvil o rekorderu Zoom H4n ... nevim, jestli ho poridil, ale na pohled se to zdalo jako schopna masinka... (umi toho asi o neco vic, nez je potreba pro lovce zvuku, ale stejne to neni konec hledani ... vlastne je to teprve zacatek... tascam, yamaha, roland a dalsi urcite delaji spoustu krasnych strojecku... a treba se zaznamem ve 24 bitech)
Akitokotoke

Tak toto jsou hodně užitečné informace. Už jsem asi doma.. Původně mne vůbec nenapadlo, že bude potřeba jiného vybavení pro různé zvuky a situace při kterých vznikají. Ale je to logické.

To vidím zatím tak, že detailně prozkoumám ty rekordéry. Řekněme že si stanovím strop někde kolem sedmi, šesti tisíc.
No a pak ten směrový mikrofon, řekl bych o kousek levnější. Časem, když mi to půjde a budu vědět, že nevyhazuju peníze, přikoupim tu ledvinu. Bude to takto správná volba?

A s tim zachycením prostoru, pomocí snímání více mikrofony, že mne to nenapadlo dřív a samotného .. :roll:
└> Sennheiser IE8
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

prozkoumej. nektery kousky vypadaly slibne, co sem tak na ne koukal .... a s velkejma investicema opatrne, mnohdy udela vic prace volba prostoru, lepsi pozice pri nahravani, nebo nejaka pomucka, nez 3x drazsi vybaveni ...
Akitokotoke

jasný, tohle chápu. Ale zas, když se člověk snaží držet hodně při zemi, často se spálí. Každopádně až se pro něco definitivně rozhodnu, určitě to sem vytáhnu a nechám si poradit.
Jednoznačně jste mi ale všichni pomohli, udělali trochu jasno. Za to vám moc díky :wink:
└> Sennheiser IE8
aivn86
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aivn86 »

Když mě přijde, že když už do toho dáš těch 6-7 tis tak je lepší fakt jít do té zvukovky a mikrofonu. Prostě podle mě ta kvalita bude někde jinde. Ale zase na úkor mobility. Ale nerad bych snižoval kvalitu těch rekordérů. Možná nahrávají dobře. Fakt s nima nemám zkušenosti.

Zase je fakt, že rekordér si můžeš na netu koupit a do 14-ti dnů vrátit takže to by asi za pokus stálo.
Akitokotoke

Pan Claviq mi poradil Zoom H1 Handy recorder. Dá se to sehnat pod troječku, podle jeho nahrávek velice dostatečná mašinka. Asi do něj půjdu. Do začátku "hodně muziky za málo peněz". Zmiňuji to, kdyby náhodou někdo řešil podobnou problematiku. Zatím ho nemám, ale asi do něj půjdu. Později poreferuji a předhodím i nějaké nahrávky. Až přijde na věc :)
aivn86 píše:Zase je fakt, že rekordér si můžeš na netu koupit a do 14-ti dnů vrátit takže to by asi za pokus stálo.
Na to pozor. Zboží koupené přez internet sice do dvou týdnů vrátit můžeš, ovšem nepoužité, originálně zabalené. Představ si, že eshop prodá 100 rekordérů v hodnotě 10000kč, pak se 50 lidí rozhodne ho vrátit. Ty by jsi chtěl, aby ti poslali použitý rekorder v rozbalené krabičce? Okamžitě by jsi reklamoval. Neříkej že ne. Jak by takový eshop asi dopadl, s 50ti neprodejnými kusy?
└> Sennheiser IE8
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Originalne zabalene to nemusi byt v pravem slova smyslu, rozbalene to samozrejme byt muze. Jediny problem muze nastat, pokud je to zatavene (zvlaste takovy ten celoplastovy pruhledny zataveny obal, jak v nem byvaji USB flashky, mysi a podobny drobnejsi hardware).
Zoom H1 je normalne v krabici: http://www.brokencitylab.org/wp-content ... G_8442.jpg
Tam by problem byt nemel.

Mimochodem taky po nem posilhavam kvuli zaznamu zkousek a napadu.
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
Akitokotoke

s tim vrácením jsem se sakra sekl. teď jsem pročetl zákoník (teda nějakou zjednodušenou verzi) a fakt, nemají právo chtít, aby bylo zboží nerozbalené. Docela mne to zaráží, vzhledem k mému názoru, že nemohou prodávat zboží, které bylo použito, jako nové. To už by bylo klamání spotřebitele. :mrgreen: jsem z toho v pasti :D
└> Sennheiser IE8
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Proto taky spousta obchodu nabizi pouzite/rozbalene zbozi s nejakou mensi slevou. Delaji to hudebniny i obchody s pocitacovyma komponentama, zbytek moc nesleduju :)
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“