Aparát z elektronkového rádia

Stavba a úpravy zesilovačů, reproboxů či komb
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Aparát z elektronkového rádia

Příspěvek od mmjuz »

Dante píše:
mmjuz píše: luxusní 4W celolampové kombo.
Neměl bys prosím tě ukázku jak něco takového hraje nebo k čemu by se to dalo přirovnat.
Kombo kde jsem právě využil obě trafa z Bernau Nauen má uživatel tu z fóra podepisující se Miro. Je to už celkem dospělý muzikant, žádný začátečník, zkus se ho zeptat na zkušenosti. Že je kombo luxusní, znamená nejen že hraje excelentně, ale že jsou použity i nekompromisní komponenty. To jsou jak trafa z Nauena, tak třeba keramické patice se zlacenými piny, zdroj s elektronkou a zakázkovou tlumivkou ( Silveratech), průmyslové elyty s očky, reproduktor z 50.let s AlNiCo magnetem ( 8´´ Luxor ) a pod. WhiteKeys má podobné, jen ho měl o něco levnější a třeba reproduktor je už modernější s feritem, musel jsem se vejít do požadované ceny a Mirova hranice byla o něco vyšší, než WhiteKeysova. To je strašné, česky skloňovat anglická slova...
Jinak na metal to není. Tedy s "vhodnou" krabičkou zmršíš cokoli hezkého, ale to by byla docela škoda.
axi12
Kontaktovat uživatele:

Re: P: Elektronkové rádio

Příspěvek od axi12 »

mmjuz píše:
Dante píše:
mmjuz píše: luxusní 4W celolampové kombo.
Neměl bys prosím tě ukázku jak něco takového hraje nebo k čemu by se to dalo přirovnat.
Kombo kde jsem právě využil obě trafa z Bernau Nauen má uživatel tu z fóra podepisující se Miro. Je to už celkem dospělý muzikant, žádný začátečník, zkus se ho zeptat na zkušenosti. Že je kombo luxusní, znamená nejen že hraje excelentně, ale že jsou použity i nekompromisní komponenty. To jsou jak trafa z Nauena, tak třeba keramické patice se zlacenými piny, zdroj s elektronkou a zakázkovou tlumivkou ( Silveratech), průmyslové elyty s očky, reproduktor z 50.let s AlNiCo magnetem ( 8´´ Luxor ) a pod. WhiteKeys má podobné, jen ho měl o něco levnější a třeba reproduktor je už modernější s feritem, musel jsem se vejít do požadované ceny a Mirova hranice byla o něco vyšší, než WhiteKeysova. To je strašné, česky skloňovat anglická slova...
Jinak na metal to není. Tedy s "vhodnou" krabičkou zmršíš cokoli hezkého, ale to by byla docela škoda.
Maličko OT, ale kolik je taková cena tohohle fešáka? Jen přibližne, abychom si dovedli představit... :)
Kytara: Ibanez GRG 170DX + RM Bridge+
Kabel: Dělanej - 4,5m
Kombo: Právě žádné...
Struny: GHS 10
Trsátka: Dunlop Tortex 1mm (želva), Dunlop Jazz III
Pikus

Příspěvek od Pikus »

na hodně... typuju tak kolem 10 000Kč (ten HiFI)... Jinak by se to dalo zbastlit z různých, méně kvalitních souřástek tak za 2000Kč.

nejvíc však asi záleží na ceně transformátoru, reproduktoru a šasi...

počkěj, až se k tomu vyjádří ten pravý ;-)
Naposledy upravil(a) Pikus dne 25.12.2010 21:55, celkem upraveno 1 x.
Dante

Příspěvek od Dante »

mmjuz píše:
Dík za info a na metal bych to opravdu nechtěl. :wink:
Vztek, zkreslení.
Obrázek
∞=0
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

No, za 2000,- to nejde ani z čínského dreku a do 10 000,- se vlezu úplně s přehledem.
Pikus

Příspěvek od Pikus »

mmjuz píše:No, za 2000,- to nejde ani z čínského dreku a do 10 000,- se vlezu úplně s přehledem.
tak já to dělal podle kalulací na svýho 5W mrňouse... jedna verze počítala s HiFi věcma, druhá tak, aby to hrálo :D

edit: chyba asi bude v tom, že ta dražší verze počítatal s hlavičkou a reproboxem a ta druhá s tím, že bude použito šasi rádia :D
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Pikus píše:
mmjuz píše:No, za 2000,- to nejde ani z čínského dreku a do 10 000,- se vlezu úplně s přehledem.
tak já to dělal podle kalulací na svýho 5W mrňouse... jedna verze počítala s HiFi věcma, druhá tak, aby to hrálo :D

edit: chyba asi bude v tom, že ta dražší verze počítatal s hlavičkou a reproboxem a ta druhá s tím, že bude použito šasi rádia :D

Šasi z rádia? Čéče, já letos v létě udělal také jedno kombo cca 4W do vykuchaného starého rádia z 30.let. Byla to docela švanda krabici zrenovovat. Byly tam orezlé kovové ozdoby, musel jsem je nechat opískovat a že chrom tu v okolí nikdo nedělá, tak šly na stříbřitý komax lak antrazit, renovovat lak posraný od slepic, růžový brokát a tak dál. Nakonec to docela dopadlo. Byl to dárek pro kamaráda staromilce na domácí hraní. Ale mám pocit, že postavit klasické kombo mne vyjde levněji.
Přílohy
Dema.jpg
Pikus

Příspěvek od Pikus »

Já to budu stavět z tohodle: http://www.oldradio.cz/ts1010o.jpg

a renovace se nebojím... tam takovýhle chromovaný blbinky nejsou. Podle mě jediným problémem, kterej by tam mohl být bude ta tkanina na zakrytí a ochranu reproduktoru.

Již jsem jednou šasi z radia renovoval. Bylo to potřeba zbrousit na dřevo, namořit mahagonem a zalakovat. Průser jsem udělal, když jsem leštil kotoučem takový ty mosazný rámečky, co tam byly. Ten co byl na stupnici šel vyleštit krásně, ale ten druhý, u reproduktoru se mi zmuchlal jak máslo a málem to s sebou vzalo i prst.

Ale myslím, že už to tu je dost OT. Možná by to mohl někdo z moderátorů přesunout do homemade/naše lampové projekty...
Teorge

Příspěvek od Teorge »

Teď lituji toho, že jsme na chalupě vyhodili staré rádio, měli jsme tam nějaké hodně staré s gramofonem o velikosti skříně :-D
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Já se té tkaniny také bál. Naštěstí lepidlo bylo už strávené, tak jsem jen opatrně vytahal rezavé hřebíčky. Ta překližková maska, na které to drželo se stejně rozpadla. Tak jsem ji sklížil do původního stavu a textilii opatrně v rukách vypral. Zjistil jsem, že zadní stěna má ještě krásnou barvu a že textilie je stále docela pevná. Tak jsem tu vybledlou otočil dovnitř a našponoval to opatrně na sklíženou masku a pak původními vruty upevnil zpět. Horší bylo, že reproduktor už byl úplně bez membrány, tak jsem musel použít jiný. Krásný 8´´ Fane z lampových Hammondek z 60.let. Aspoń to hraje.
Pikus

Příspěvek od Pikus »

mmjuz píše:Já se té tkaniny také bál. Naštěstí lepidlo bylo už strávené, tak jsem jen opatrně vytahal rezavé hřebíčky. Ta překližková maska, na které to drželo se stejně rozpadla. Tak jsem ji sklížil do původního stavu a textilii opatrně v rukách vypral. Zjistil jsem, že zadní stěna má ještě krásnou barvu a že textilie je stále docela pevná. Tak jsem tu vybledlou otočil dovnitř a našponoval to opatrně na sklíženou masku a pak původními vruty upevnil zpět. Horší bylo, že reproduktor už byl úplně bez membrány, tak jsem musel použít jiný. Krásný 8´´ Fane z lampových Hammondek z 60.let. Aspoń to hraje.
hammondkama mám rozumět hammondovy varhany?

Já jsem zvědavej, jak bude hrát ten reproduktor z Tesly dunaj, protože má takovej dost neobvyklej oválněj tvar (takovej hodně protáhlej - lze si toho všimnout na tý fotce, co jsem posílal)
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Jo, jo. Klávesy o několika metrácích.
Tenhle maličký smeták mi doma také někde ve skříni hnije. Klidně bych Ti ho dal a mohl bys ho připojit k tomu svému paralelně, pokud to výstupák dovolí. Bude to hrát jistě lépe, než jeden. Stačí říct a pohledám ho, impedanci budou mít nejspíš stejnou.
Pikus

Příspěvek od Pikus »

mmjuz píše:Jo, jo. Klávesy o několika metrácích.
Tenhle maličký smeták mi doma také někde ve skříni hnije. Klidně bych Ti ho dal a mohl bys ho připojit k tomu svému paralelně, pokud to výstupák dovolí. Bude to hrát jistě lépe, než jeden. Stačí říct a pohledám ho, impedanci budou mít nejspíš stejnou.
jo, já vím co jsou a jak fungujou hammondovy varhany :D. Ale mátlo mě to, že jsi z nich vyndal reprák...

no, výstupák to nedovolí :D, ale já mám doma spoustu reproduktorů, který mi výstupáček dovolí.
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Ve starých Hammondkách běžně býval zesilovač a reproduktor, někdy i více reproduktorů. Stejně tak pružinový reverb. Co se mi dostala do rukou, tak repra byla většinou Jensen, Fane, nebo Yamaha. Vždy vysoké kvality.
Pikus

Příspěvek od Pikus »

mmjuz píše:Ve starých Hammondkách běžně býval zesilovač a reproduktor, někdy i více reproduktorů. Stejně tak pružinový reverb. Co se mi dostala do rukou, tak repra byla většinou Jensen, Fane, nebo Yamaha. Vždy vysoké kvality.
a jakou mají impedanci?
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Tak jak to v té době bývalo zvykem. Tedy co si vzpomínám, tak většinou 3,5, nebo 4ohmy. Kamarád teď dovezl jeden vrak ze Švýcarska na náhradní díly a repro mi slíbil. Je to 12´´ Yamaha, už jsem ji kdysi osazoval, hraje jako čapa.
Ony Hammondy vyráběly svého času v různých pobočkách na celém světě a za existenci firmy bylo samozřejmě uvedeno na trh obrovské množství typů a repra se osazovala od lokálních výrobců. Já měl co do činění s výše uvedenými výrobci, ale většinou to na nich nebylo napsáno, rozpoznával jsem to dle určitých rysů.
Také tu mám v jedné bedně osazené 2ks 10´´ z Hohner Organ někdy z r. 1972. Velmi hezky hrají a jsou dost citlivá.
Stará klávesová repra mají širší záběr a vyrovnanější charakteristiku, než to čemu se dnes říká "kytarový reproduktor". Je to taková vyšší třída, podobně jako byly univerzály JBL, či středobasy EVM 12L, staré Jenseny a podobně. Zase je to věc, která se moc nehodí na nějaký ultrametal alá cirkulárka.
Pikus

Příspěvek od Pikus »

mmjuz píše:Tak jak to v té době bývalo zvykem. Tedy co si vzpomínám, tak většinou 3,5, nebo 4ohmy. Kamarád teď dovezl jeden vrak ze Švýcarska na náhradní díly a repro mi slíbil. Je to 12´´ Yamaha, už jsem ji kdysi osazoval, hraje jako čapa.
Ony Hammondy vyráběly svého času v různých pobočkách na celém světě a za existenci firmy bylo samozřejmě uvedeno na trh obrovské množství typů a repra se osazovala od lokálních výrobců. Já měl co do činění s výše uvedenými výrobci, ale většinou to na nich nebylo napsáno, rozpoznával jsem to dle určitých rysů.
Také tu mám v jedné bedně osazené 2ks 10´´ z Hohner Organ někdy z r. 1972. Velmi hezky hrají a jsou dost citlivá.
Stará klávesová repra mají širší záběr a vyrovnanější charakteristiku, než to čemu se dnes říká "kytarový reproduktor". Je to taková vyšší třída, podobně jako byly univerzály JBL, či středobasy EVM 12L, staré Jenseny a podobně. Zase je to věc, která se moc nehodí na nějaký ultrametal alá cirkulárka.
no, na jazz, blues a slabší rock by se to snad dalo použít... jenom, kolik by jsi si tak řekl za 12´ yamahy?
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Ještě to doma ani nemám a sám nevím, kolik bude chtít. Bývá to pokaždé jinak, často spolu věci měníme. Teď odjíždí hrát někde po barech v Rakousku a vrací se 1.ledna, tak uvidím, jak se potkáme. Bydlí docela daleko. Ale nerad se těchto věcí zbavuji, sám je upotřebím. Současná nabídka trhu mě vůbec neuspokojuje a než bych strkal do komb nějaký Celestion V30 či jiný drek, tak bych si raději ruce nechal utnout.
mycountry
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mycountry »

Dovolil bych si jen mezi debatu vložit prosbu, aby po vyřešení obchodu byla debata přesunuta místo neviditelného archivu na nějaké vhodné místo, např. homemade sekci.
Pikus

Příspěvek od Pikus »

mycountry píše:Dovolil bych si jen mezi debatu vložit prosbu, aby po vyřešení obchodu byla debata přesunuta místo neviditelného archivu na nějaké vhodné místo, např. homemade sekci.
o to jsem již prosil moderátory nahoře téhle strany... :lol:
Odpovědět

Zpět na „Aparatury“