Problém s hraním akordů v pravé ruce

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
Odpovědět
Ferenc1

Problém s hraním akordů v pravé ruce

Příspěvek od Ferenc1 »

Mám takový problém... Zvládám akordy(i barré), daří se mi je i rychle přehmatávat, ale stejně si téměř nic nezahraju :oops: Mám před sebou nějakou písničku a nevím, jak ji zahrát v pravé ruce. V levé to zvládám bez problémů. Jak zjistím, jaký mám v té pravé ruce hrát rytmus? Když písničku znám tak to nějak odposlouchám(i když s velikými obtížemi), ale co když ji neznám? Je to vše jen o hudebním citu? A další problém. Když přehmatávám akord, hraju v pravé ruce stále ten samý rytmus nebo to taky nějak střídám(v praxi hraju například v pravé ruce celou píseň od basových strun k melodickým a zpátky nezávisle na střídání akordů v ruce levé)? Moc se omlouvám za své hloupé dotazy, ale už jsem z toho zoufalý :( A předem děkuji za všechny rady
Klobouk

Re: Problém s hraním akordů v pravé ruce

Příspěvek od Klobouk »

Poslouchej, cvic, zkus mrknout na video lekce na youtube a cvic, casem si ten "cit" vypracujes. Pokud pisnicku vubec neznas tak ti ji muze nekdo zkusit zazpivat a ty muzes chytit rytmus nebo ho vycist z not, nevim o tom, ze by se ze samotnyho akordovyho zapisu bez znalosti pisne dalo neco vycist :) . Trochu me zarazi, ze jsi se dostal az k barre akordum a tohle ti stale dela problem, ale proti gustu... 8)

edit:

K tomu prechytavani akordu... nechci te zklamat nebo urazit, ale brzo asi zjistis, ze ta rychlost nebude nejvetsi, ono je rozdil umet mackat/rychle prechytavat akordy a hrat pomoci nich pisnicku, nechci te soudit, ale podle typu dotazu bych rekl, ze to nebude nejslavnejsi, ale neboj, to chce cvik.

K tomu rytmu pri prechytavani ... podle pisnicky, vetsinou je nejaka pomlka ve ktere si akord prechytis, pokud je treba rychlejsi song muzes pri meneni akordu levou rukou zatlumit struny... to chce vsechno cvik, casem si to osvojis, podle me je fakt nejlepsi zacit s video lekcema, hodne toho okoukas ;)
Naposledy upravil(a) Klobouk dne 26.12.2010 18:52, celkem upraveno 1 x.
Cort Earth 70
Cort G210 + Roland Cube 20x
.... že ta výbava stojí za prd? Kdybyste slyšeli jak hraju, tak řeknete, že si tak skvělý nástroje nezasloužím...
Joe DiMaggio
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Joe DiMaggio »

nevím jak komu ale mě stačí si tu melodii broukat - z toho si převedu rytmus a broukám rytmus :wink:

nicméně jak má zde někdo v podpisu: "Cvičit a cvičit" :D
2001 Ibanez RG550EX (EVO /Ibanez S1/EVO)
2007 Apollo DST-100
2009 akustika Sounder;
Roland Micro-Cube 2W; Gallistrings 0.9 EG Extra Light; Ernie Ball Hybrid; Dunlop Tortex 1.14 mm
Klobouk

Příspěvek od Klobouk »

Broukani rytmu pomuze pokud tu pisnicku znas, pokud ji nezna, tezko poradit neco jinyho nez noty nebo pobroukavani si nekoho kdo uz ji slysel :)
Cort Earth 70
.... že ta výbava stojí za prd? Kdybyste slyšeli jak hraju, tak řeknete, že si tak skvělý nástroje nezasloužím...
Joe DiMaggio
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Joe DiMaggio »

tak myslel jsem melodie těch táborákových věcí - Osamělý město, Tři kříže atd. :)
2001 Ibanez RG550EX (EVO /Ibanez S1/EVO)
2007 Apollo DST-100
2009 akustika Sounder;
Roland Micro-Cube 2W; Gallistrings 0.9 EG Extra Light; Ernie Ball Hybrid; Dunlop Tortex 1.14 mm
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

Co se týká mlácení pravé ruky při výměně akordů. Chyba začátečníka je ta, že přestane mlátit pravačkou při výměně akordů. Pak jsou tam takové nepříjemné pomlky, které ruší. Takže pravačkou pořád drž rytmus a vůbec nevadí, že ti trvá přehmat akordu dlouho. Působí to jako chvilka napětí. Spousta lidí to tak dokonce dělá cíleně - vlastně zahrajou prázdné/zatlumené struny a potom tam ten akord "přirazí".
vorech6

Příspěvek od vorech6 »

Já když písničku neznám, tak používám klasický šablony- Já ti dám do nosu(D DU UDU), dám penci(D DUD DU), a na tří čtvrťový valčík(D DUDU)
Kdyžtak se podívej dozadu Já písničky, s rěma rytmama si vystačíš, než si tačneš vymejšlet vlastní :wink:
Metal vládne světem!Hip Hop nechte dětem!

Kytary: el: Washburn N1NM-Roland Cube 20X
ak: Squier Stratacoustic, Washburn D10SCE12B- Kustom Sienna 16, bazarovka dreadnought(openD)
Klobouk

Příspěvek od Klobouk »

Jeste k dotazu, ktery jsem prehlidl a to zmeny rytmu mezi akordy jedne pisne. Zmeny tu samozrejme byt mohou ale nemusi, zase zalezi na dane pisnicce, kazdopadne pokud tam ta zmena neni a vybrnkavas dejme tomu porad dokola dolu - dolu - nahoru - dolu a akorat stridas akordy tak ta pisnicka bude znit mnohem chudsi, nez kdyz jsou tam zmeny, ktery si tam casem budes delat zase - podle citu. Ze zacatku se drz zakladniho brnkani, o kterym vis, ze je dobre (napr. ti ho nekdo ukazal), protoze zmeny "strumming patternu" by te mohly vyhodit z rytmu.
Cort Earth 70
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Trefil si to v tom, že to je o hudebním citu. Jakožto ostatně vše v hudbě... :wink:

Já na tohle doporučuju si nejdříve osvojit základní rytmické patterny ve stylu "Já písnička", v okamžiku, kdy je umíš, je všechny zapomenout a pak si vymýšlet svoj vlastní :wink: Ani u toho nemusíš mít kytaru v ruce - pust si písničku a pravačkou si vyťukávej nebo vytleskávej rytmus. Pokud nejsi úplný hluch, tak z toho něco vyleze :wink:

A jak říká Jester - pravačka musí jet a nezastavovat se :wink:
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
pupack
Bandzone: pupack
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pupack »

Poradím co pomohlo mě:

Hraj s originál mp3, CD... prostě hraj na kytaru zároven s originál písní kterou chceš hrát. to pomohlo mě. Ona tě totiž donutí hrát ten správnej rytmus a dostat ho do těla. Jinak se ti to bude mlátit..

prostě jsem si vytisknul akordy k nějakému songu, ten si pustil a hrál do toho, postupně můžeš ztlumovat a pak už i vypnout.
"Everybody’s going to remember your songs, it’s just that nobody’s gonna be able to play them" - Bob Dylan talking to The Edge
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Ještě lepší než hrát s originál písničkou je hrát s jiným živým kytaristou :wink: Ukáže, poradí, pomůže.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Klobouk

Příspěvek od Klobouk »

Svata pravda, akorat kolikrat byva problem nekoho schopneho sehnat ... ne kazdy ma cas, naladu a vybaveni (prece jenom, pokud treba hraji oba na el. a akustiku nemaji, tak je problem s kombem) na to, aby hral s nekym horsim, pokud je cas i nalada, tak byva kolikrat problem si ty volne casy synchronizovat a ono, pokud clovek teprve zacina, tak nema tolik znamych hudebniku, aby bylo z ceho vybirat a musi se spolehat na to, ze ho kamarad nenecha na holickach. Zivej kytarista je samozrejme to nejlepsi s cim clovek muze cvicit/ucit se, ale nahravky to jisti. Krome originalu je taky youtube dobrym zdrojem backing tracku, vetsinu znamejsich pisnicek neni problem sehnat.

Ja ted zacal hravat s jednim klukem, co na tom sice neni nejhur, ale urcite problemy s pravackou tam jsou. To ale casem vicemene uplne zmizi. Ze zacatku clovek jede podle toho co se mechanicky nauci a tim jak hraje si ten cit vypestujes (pricemz "casem" neni v radu let, ale par mesicu). Stejne tak je to ze zacatku s rozkladem akordu. Taky jsem mival problem s tim, jakou strunu kdy hrat, ale casem vezmes kytaru a mrskas to tam od pasu, misto dlouheho lusteni sebelehci pisnicky z tabu.
Cort Earth 70
pupack
Bandzone: pupack
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pupack »

Nero píše:Ještě lepší než hrát s originál písničkou je hrát s jiným živým kytaristou :wink: Ukáže, poradí, pomůže.

to každopádně +1 :) jen dodám, že to nesmí být střevo, jinak se ten rytmus s ním nenaučíš :D (osobní zkušenost)
"Everybody’s going to remember your songs, it’s just that nobody’s gonna be able to play them" - Bob Dylan talking to The Edge
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

V tom máš pravdu, ale já si pořád myslím, že střevovitost není fatální a doživotní utrpení, dá se z něj vyléčit - nebo alespoň já jsem ještě nepotkal takového zoufalce, u kterého by aspoň kousek naděje nebyl :wink:

PetrPeter 1975 - 2008
Fredie

Příspěvek od Fredie »

Jeden z mnoha způsobů jak chytit-naučit se rytmus pravé ruky, je nalejt vybranou písničku hodně krát do uší.....si myslím.
panedge

Příspěvek od panedge »

Fredie píše:Jeden z mnoha způsobů jak chytit-naučit se rytmus pravé ruky, je nalejt vybranou písničku hodně krát do uší.....si myslím.
Tak to bych neřekl,můžu poslouchat 1000 krát jednu písničku a když si ji budu chtít zahrát s originálem,tak stejně je to všechno trošku jinak
Gibson LesPaul Goldtop Traditional,Fender Stratocaster Eric Clapton sig., Gretsch G 5122 DC ,Fender Stratocaster,Epiphone Les Paul Standard,akustika Ashton,pololubovka Fokus,VOX AC 30 CC2,Laney TF300
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“