Učení začátečníka
Pravidla fóra
-
John M. William
Učení začátečníka
Dlouho jsem přemýšlel jak to téma nazvat, takže to berte s rezervou..
Učim jednoho bývalého spolužáka každý týden na kytaru a narážím na velký problém. Za měsíce se nikam neposunul. Učil jsem ho akordy - G C Em A Am.. Prostě řadu těch základních a on se je poctivě učil - tedy, alespoň to říkal. Akordy krom Gčka zvládně všechny, ale nedokáže je prohodit. A já vůbec nevim jak toho docílit, protože s tímhle jsem problémy neměl a začínam se toho bát, protože když mu nejde tohle, co teprve udělají barréčka. Krom toho nemá vůbec cit pro frázování a podobně,.. je to velký fanoušek nirvany a i když jí má hodně naposlouchanou, zahraje jen Come as you are a to ještě s chybami. Zkoušel jsem ho učit třeba sweet dream od Marilyna Mansona a ničeho skvělého jsem se nedočkal.. Nedavno si koupil set s elektrickou kytarou, což asi nebyla šťastná volba, jestli se nikam hudebně neposune..
Zajímaly by mně rady, abych věděl co dál..
Učim jednoho bývalého spolužáka každý týden na kytaru a narážím na velký problém. Za měsíce se nikam neposunul. Učil jsem ho akordy - G C Em A Am.. Prostě řadu těch základních a on se je poctivě učil - tedy, alespoň to říkal. Akordy krom Gčka zvládně všechny, ale nedokáže je prohodit. A já vůbec nevim jak toho docílit, protože s tímhle jsem problémy neměl a začínam se toho bát, protože když mu nejde tohle, co teprve udělají barréčka. Krom toho nemá vůbec cit pro frázování a podobně,.. je to velký fanoušek nirvany a i když jí má hodně naposlouchanou, zahraje jen Come as you are a to ještě s chybami. Zkoušel jsem ho učit třeba sweet dream od Marilyna Mansona a ničeho skvělého jsem se nedočkal.. Nedavno si koupil set s elektrickou kytarou, což asi nebyla šťastná volba, jestli se nikam hudebně neposune..
Zajímaly by mně rady, abych věděl co dál..

Jsem odpůrce zkratek.. LP = Les Paul, Long Play, Linkin Park..?
Tabulatury hudbě škodlivé.
Re: Učení začátečníka
No já nevím jak to chodí u soukromých učitelů.ale v LŠU jsme se první rok jen učili vybrnkávat prázdný struny bez použití levačky
Jinak nevím,nenapsal si jestli je úplnej začátečník?jestli jo tak ho hned učíš všechny akordy a prohazovat je mezi sebou?
Gibson LesPaul Goldtop Traditional,Fender Stratocaster Eric Clapton sig., Gretsch G 5122 DC ,Fender Stratocaster,Epiphone Les Paul Standard,akustika Ashton,pololubovka Fokus,VOX AC 30 CC2,Laney TF300
Podle toho jak jsi to napsal, tak to skoro vypada, ze to davas za vinu sobe a stylu vyuky, ale ja bych rekl, ze v tom to neni. Ono je totiz cviceni a cviceni. Ja kdyz zacinal, tak jsem se tak tesil na kazdej dalsi akord, kazdy nepatrny zrychleni a zlepseni techniky, ze jsem cvicival i 6 hodin denne (misto uceni se na maturu
), ale je jasny, ze ne kazdej na to ten cas ma (ja uz bych si to ted taky nemohl dovolit)... a si tim nic neudelas, to uz je jenom na zodpovednosti kamarada, jak to jeho cviceni bude vypadat. To ze nedokaze prohodit po mesici ani ty zakladni akordy ale nasvedcuje tomu, ze cviceni za moc nedal, protoze to neni otazka talentu, ale ciste cviku, roztahnuti prstu, sily v ruce, ... proste veci, ktere se prave cvicenim zlepsuji, takze chybu bych hledal tam.
K citu pro frazovani... tady to bude podle me horsi. Ja osobne znam jednoho cloveka co je opravdu extrem. Ten si nedokaze spravne chytit rytmus ani u nekterych tanecnich pisni... vicemene slysi duc-duc-duc , ale stejne si klepe nohou uplne jinak. Z vlastni zkusenosti na to nemam zadnou radu, protoze jsem se setkal bud s lidmi, kteri ten rytmus "citi" (nekteri hur, ale to se da zlepsit) nebo s pripady, kdy jim muzes klepat rukou na celo a stejne ten rytmus nechyti - u obojiho neni co resit
. Takze poradim asi jenom obecne - vsechno cvicit s metronomem, staci, kdyz si bude ze zacatku klepat nohou, pak hrat pomalu treba jednotlive noty (struny, akordy,...) a pomalu zrychlovat. Bohuzel, pokud to kamos bude flakat, tak se to nenauci nikdy. Nemyslim to spatne, to je proste fakt. Aspon podle me.
Hodne stesti
K citu pro frazovani... tady to bude podle me horsi. Ja osobne znam jednoho cloveka co je opravdu extrem. Ten si nedokaze spravne chytit rytmus ani u nekterych tanecnich pisni... vicemene slysi duc-duc-duc , ale stejne si klepe nohou uplne jinak. Z vlastni zkusenosti na to nemam zadnou radu, protoze jsem se setkal bud s lidmi, kteri ten rytmus "citi" (nekteri hur, ale to se da zlepsit) nebo s pripady, kdy jim muzes klepat rukou na celo a stejne ten rytmus nechyti - u obojiho neni co resit
Hodne stesti
Cort Earth 70
Cort G210 + Roland Cube 20x
.... že ta výbava stojí za prd? Kdybyste slyšeli jak hraju, tak řeknete, že si tak skvělý nástroje nezasloužím...
.... že ta výbava stojí za prd? Kdybyste slyšeli jak hraju, tak řeknete, že si tak skvělý nástroje nezasloužím...
Dobrý cvičení na prohazování akordů je D-A7 a D-E a E-Ami, na tomhle se se to naučil já, ale trvalo mi to tak max. 3 dny...
Jo s prvním rytmem to bylo horší, nad tim sem seděl skoro tejden než jsem ho chytil i s přehazováním akordů
A co ho zkusit naučit Smoke on the Water? Jednodušší písničku si z hlavy fakt nevybavim - tim nechci říkat, že je špatná, naopak v jednoduchosti je síla.
Jo s prvním rytmem to bylo horší, nad tim sem seděl skoro tejden než jsem ho chytil i s přehazováním akordů
A co ho zkusit naučit Smoke on the Water? Jednodušší písničku si z hlavy fakt nevybavim - tim nechci říkat, že je špatná, naopak v jednoduchosti je síla.
Metal vládne světem!Hip Hop nechte dětem!
Kytary: el: Washburn N1NM-Roland Cube 20X
ak: Squier Stratacoustic, Washburn D10SCE12B- Kustom Sienna 16, bazarovka dreadnought(openD)
ak: Squier Stratacoustic, Washburn D10SCE12B- Kustom Sienna 16, bazarovka dreadnought(openD)
No nevím, podle mě Smoke není nejlehčí, kór na techniku. Musí ti to znít a nesmí to být jak vyblité.
Jestli chce něco na vybrnkávání, tak ho naučit Knockin on heavens door. A aby se dobře naučil akordy, tak tlouct mu to do hlavy a do ruk dat Já písnička
Jestli chce něco na vybrnkávání, tak ho naučit Knockin on heavens door. A aby se dobře naučil akordy, tak tlouct mu to do hlavy a do ruk dat Já písnička
Taky bych nezacinal Smokem. Za me :
Guns N Roses - Knocking on Heavens Door (verze, kterou se bude lepší učit je od Avril Lavigne)
Staind - So Far Away
John Lennon - Stand by me
Lucie - Amerika
Buty - Nad stádem koní
Justin Timberlake - What goes around
Jsou tam jenom ty lehci akordy. K tomu prechytavani je jeste problem ze za zacatku se nauci treba G - D - Am v pohode, ale kdyz pak prihodi nekam C, tak ho to bude rozhazovat, ale to je zase otazka cviku na nekolik dni, ne mesicu.
Guns N Roses - Knocking on Heavens Door (verze, kterou se bude lepší učit je od Avril Lavigne)
Staind - So Far Away
John Lennon - Stand by me
Lucie - Amerika
Buty - Nad stádem koní
Justin Timberlake - What goes around
Jsou tam jenom ty lehci akordy. K tomu prechytavani je jeste problem ze za zacatku se nauci treba G - D - Am v pohode, ale kdyz pak prihodi nekam C, tak ho to bude rozhazovat, ale to je zase otazka cviku na nekolik dni, ne mesicu.
Cort Earth 70
Když myslíte, Smoke byla první písnička, co jsem na elektriku uměl a kámoš co chodil do Yamahy taky říkal, že první co je učili bylo Smoke, tak proto.
Potom pčijde taky jednoduchej základní riff Iron Mana a Až od Katapultu.
Njelepší ale bude asi začít s táborákovejma písničkama, Olympici sou taky dobrý...
Rockový písničku bych mu cpal až po zvádnutí těch pár-akordovek
Njelepší ale bude asi začít s táborákovejma písničkama, Olympici sou taky dobrý...
Metal vládne světem!Hip Hop nechte dětem!
-
John M. William
Já nevím, nemám nějaké měřítko jak to brát. Učil jsem ho to, co učili mně v ZUŠce, základní techniky.. Neučil jsem ho radši ani příklepy, jen prostě tohle:nenapsal si jestli je úplnej začátečník?jestli jo tak ho hned učíš všechny akordy a prohazovat je mezi sebou?
Kód: Vybrat vše
e|------------------------------------------------1-2-3-4-|
B|---------------------------------------1-2-3-4----------|
G|-----------------------------1-2-3-4--------------------|
D|--------------------1-2-3-4-----------------------------|
A|-----------1-2-3-4--------------------------------------|
E|--1-2-3-4-----------------------------------------------|Nebojim se mu věřit, že cvičí.. On totiž dělá pokroky, ale ne takové, jaké bych čekal. Podle mně je to právě taky takový extrém.. On si myslí, že to zahrál dobře, ale je to prostě špatně. Nejen rytmicky (což čekam vždycky), ale i tonově.. Učil jsem ho třeba tu melodii z VltavyPodle toho jak jsi to napsal, tak to skoro vypada, ze to davas za vinu sobe a stylu vyuky, ale ja bych rekl, ze v tom to neni. Ono je totiz cviceni a cviceni. Ja kdyz zacinal, tak jsem se tak tesil na kazdej dalsi akord, kazdy nepatrny zrychleni a zlepseni techniky, ze jsem cvicival i 6 hodin denne (misto uceni se na maturu ), ale je jasny, ze ne kazdej na to ten cas ma (ja uz bych si to ted taky nemohl dovolit)... a si tim nic neudelas, to uz je jenom na zodpovednosti kamarada, jak to jeho cviceni bude vypadat. To ze nedokaze prohodit po mesici ani ty zakladni akordy ale nasvedcuje tomu, ze cviceni za moc nedal, protoze to neni otazka talentu, ale ciste cviku, roztahnuti prstu, sily v ruce, ... proste veci, ktere se prave cvicenim zlepsuji, takze chybu bych hledal tam.
K citu pro frazovani... tady to bude podle me horsi. Ja osobne znam jednoho cloveka co je opravdu extrem. Ten si nedokaze spravne chytit rytmus ani u nekterych tanecnich pisni... vicemene slysi duc-duc-duc , ale stejne si klepe nohou uplne jinak. Z vlastni zkusenosti na to nemam zadnou radu, protoze jsem se setkal bud s lidmi, kteri ten rytmus "citi" (nekteri hur, ale to se da zlepsit) nebo s pripady, kdy jim muzes klepat rukou na celo a stejne ten rytmus nechyti - u obojiho neni co resit . Takze poradim asi jenom obecne - vsechno cvicit s metronomem, staci, kdyz si bude ze zacatku klepat nohou, pak hrat pomalu treba jednotlive noty (struny, akordy,...) a pomalu zrychlovat. Bohuzel, pokud to kamos bude flakat, tak se to nenauci nikdy. Nemyslim to spatne, to je proste fakt. Aspon podle me.
Hodne stesti
e|---------------------------------------------------------------------------|
B|---------------------------------------------------------------------------|
G|---------------------------------------------------------------------------|
D|----------5-7-7-8-8-7-7-5 5--5-----------------------------------------|
A|---5-7-8----------------------8--8-7-5----------------------------------|
E|---------------------------------------------------------------------------|E - Ami jsem ho učil, ale ono mu prostě dlouho trvá, než si to najde a pak třeba zjistí, že je o pražec jinde.. =( Je to s nim fakt porod a já nevím jestli je chyba ve mně, protože nic jednoduššího neznam.. A to ho učim třeba hodinu jednu věc, řeknu mu cvič to doma.. Sice je tam znát zlepšení, ale pořád je to nepřesné hodně.. To jsem ho učil, to hraje taky zajímavě..Dobrý cvičení na prohazování akordů je D-A7 a D-E a E-Ami, na tomhle se se to naučil já, ale trvalo mi to tak max. 3 dny...
Špatně Správně
e|---------------------------------------------------------------------------|
B|---------------------------------------------------------------------------|
G|-0-3-5----0-3-6-6------------------0-3-5----0-3-6-5------------------|
D|-0-3-5----0-3-6-6------------------0-3-5----0-3-6-5------------------|
A|---------------------------------------------------------------------------|
E|---------------------------------------------------------------------------|Ano, paranoid, iron man.. Tohle všechno jsem zkoušel.. Pak Revelation (nebo Revelations teď nevim..) od Iron Maiden.. Je to jednoduchý riff a taky nic =(vorech6 píše:Když myslíte, Smoke byla první písnička, co jsem na elektriku uměl a kámoš co chodil do Yamahy taky říkal, že první co je učili bylo Smoke, tak proto.

Kazdej ma holt talent na neco jinyho. Nechci tvrdit, ze je ztracenej a ze nema sanci se naucit hrat (aspon na mirne pokrocilejsi uroven), ale mozna by ho to stalo mnohem vetsi usili, nez by se do toho vyplatilo vlozit. Asi neni dobry rict, at se na to vykasle, ale jinak to asi nepujde. Ja taky nebudu nikdy entomolog, protoze se stitim brouku, mozna bych tu fobii prekonal, ale za to mi to nestoji
(na odlehceni pesimistickeho vyzneni prispevku).
Cort Earth 70
-
John M. William
Já vim, ale tak já s timhle mam docela problém.. Je to koneckonců kámoš a říct mu - "Hele, měl by ses na to vykašlat, asi ti není souzený se na to naučit.." To ne.. Asi na to ale přijde časem sám, že se nikam hudebně neposunul, což by bylo jedině dobře, nemam na to mu to říct..Klobouk píše:Kazdej ma holt talent na neco jinyho. Nechci tvrdit, ze je ztracenej a ze nema sanci se naucit hrat (aspon na mirne pokrocilejsi uroven), ale mozna by ho to stalo mnohem vetsi usili, nez by se do toho vyplatilo vlozit. Asi neni dobry rict, at se na to vykasle, ale jinak to asi nepujde. Ja taky nebudu nikdy entomolog, protoze se stitim brouku, mozna bych tu fobii prekonal, ale za to mi to nestoji(na odlehceni pesimistickeho vyzneni prispevku).

To ja chapu, sam bych to nedokazal udelat, tezko ti neco poradit, jen rikam, ze chyba nebude ve vyuce, ale v nem a ze nez hledat zpusob jak ho neco naucit, bude mozna lepsi hledat zpusob, jak mu rict, ze se to nenauci. Ale nejjednoduzsi bude mit s nim trpelivost, casem na to prijde sam.
Cort Earth 70
Klobouk píše: Guns N Roses - Knocking on Heavens Door (verze, kterou se bude lepší učit je od Avril Lavigne)
To je hlavně Dylanova píseň.
Vztek, zkreslení.

∞=0

∞=0
- dusty159
- Kontaktovat uživatele:
Já jsem taky chodil do ZUŠky a byl opravdu velký rozdíl po roce hraní mezi mnou a kámošem, který chodil do kytarového kroužku kde brnkali jenom akordy.Jo a taky jsem prvně zahrál smoke on the wather.
Kytara El.: AXL Headliner černá Stratocaster
Kytara Ak: Strunal
Kombo: AXL 22WE tranzistorové
V Revelations je jednoduchý pouze začátek a refrén, sloky mi dávají zabrat i po roce "hraní". Nechápu proč, jednoduchý vzorec, jen to vybrnkat, ale když to mám hrát spolu se songem a tak, abych rytmicky seděl, vždycky to prasím jak jen to jde.John M. William píše:Pak Revelation (nebo Revelations teď nevim..) od Iron Maiden.. Je to jednoduchý riff a taky nic =(
Co se týče učení, tak řekl bych, že je to otázkou času, já jsem po měsíci akordy nepřehazoval ani za nic, i když je pravda, že to moje cvičení tak celkově za nic nestálo, mnohem víc mě bavilo hrát co chci.. Ale pak přijde okamžik, když si člověk řekne, že mákne a je to
:DDDDDD Si vytlemenec máš velkej hrtan víš kdo sem ale nepiš to sem :DDDDDD SI MRTĚ HUBENEJ JES JOGURTY
-
John M. William
To je, ale GNR udělali cover verzi. Nevím proč, ale z těch starších kapel a hudebníků mi Dylan vůbec nesedí.. Nedokážu si představit, že bych si pouštěl doma jeho písničky. Poslechnu si The Beatles, poslechnu si The Doors, poslechnu si The Who, posloucham aktivně Pink Floyd.. Ale Dylan mi nikdy nesedl.Dante píše:Klobouk píše: Guns N Roses - Knocking on Heavens Door (verze, kterou se bude lepší učit je od Avril Lavigne)
To jo no, hodně záleží na učitelích.. Taky záleží na přístupu ke cvičení a takový ten "talent" - ne v pravém slova smyslu, jde o to, jesti není náhodou ten samí typ antitalenta jako můj kámoš, kterého zde zmiňuji.Já jsem taky chodil do ZUŠky a byl opravdu velký rozdíl po roce hraní mezi mnou a kámošem, který chodil do kytarového kroužku kde brnkali jenom akordy.Jo a taky jsem prvně zahrál smoke on the wather.
Ano, to mám namysli =) Učim ho jen ty lehčí pasáže z každé písničky.V Revelations je jednoduchý pouze začátek a refrén

- Trey
- last.fm: http://www.last.fm/user/Roonagu
- Bandzone: http://bandzone.cz/fan/roonagu
A když je takovej fanda Nirvany,to nedá ani tak jednoduchej song jako Smells like ten spirit?Jinak pokud neni proti gustu trochu tvrdší metal,Hetfieldovo part ve For Whom The Bell Tolls je taky dost jednoduchej(teda až na tu část před tim než začne Hammet s tou melodií,a pak na vyhrávku).Moje úplně první písnička na elektriku byla Breaking the law,ale nevim nevim jak by si s tim poradil když nedá ani riff z Iron Mana.
Dustborn - http://bandzone.cz/dustborn
Arthemion - http://bandzone.cz/arthemion
Strandberg Boden NX7, Badstroke Invader 7, Ibanez RGA420Z, Jackson RR24, DOWINA DCE111-LE
Quad Cortex, Marshall JVM410H, ENGL E650 Ritchie Blackmore,
mikrofony: Shure SM7B, T.bone SCT2000
Strandberg Boden NX7, Badstroke Invader 7, Ibanez RGA420Z, Jackson RR24, DOWINA DCE111-LE
Jo, promin, mam tu lehci verzi zakodovanou jako tu "od" Avril, protoze kdyz jsem zacinal, tak mi kamos ukazoval jak se to hraje a poustel ten jeji klip na youtube (asi mu tam vyskocil jako prvni, to si fakt nepamatuju) a casem jsem presel na verzi od GnR, proto jsem to napsal, tak jak jsem to napsal.Dante píše:Klobouk píše: Guns N Roses - Knocking on Heavens Door (verze, kterou se bude lepší učit je od Avril Lavigne)
Cort Earth 70
-
John M. William
Z tabů se to naučil, ale zahraje dvakrát F, pak pauza, B, pauza.. prostě ne plynule a není to frázované ani zdaleka, jako to dělal Cobain.. Ano, For Thom Bell tolls jsem ho učil, ale to nezvládně powerchordamaTrey píše:A když je takovej fanda Nirvany,to nedá ani tak jednoduchej song jako Smells like ten spirit?Jinak pokud neni proti gustu trochu tvrdší metal,Hetfieldovo part ve For Whom The Bell Tolls je taky dost jednoduchej(teda až na tu část před tim než začne Hammet s tou melodií,a pak na vyhrávku).Moje úplně první písnička na elektriku byla Breaking the law,ale nevim nevim jak by si s tim poradil když nedá ani riff z Iron Mana.

- Trey
- last.fm: http://www.last.fm/user/Roonagu
- Bandzone: http://bandzone.cz/fan/roonagu
Zvláštní,pro mě byli právě powerchordy něco jako vysvobození,co se týká akordů tak tyhle základní co si ho učil zahraju,ale né vždy úplně nejčistěj a nejlíp(zvláště když je to akustika s tvrdýma a vysoko poleženýma strunama),za to powerchodry mi skvěle sedí.Jo a ještě jsme si vzpomněl,jeden z prvních rifů co jsem se vůbec naučil byl Rock You Like A Hurricane.
Dustborn - http://bandzone.cz/dustborn
- dusty159
- Kontaktovat uživatele:
Tak ať nehraje akordy dej mu třeba Intro Purple Haze od Jimiho
.Vím, že je to asi na začátečníka trochu složité, ale pilným cvikem to pude raz dva.Taky jsem se první učil takové intra bez akordů.Mě to tak vyhovovalo a pak jsem to jenom doplnil akordama 
Edit: To jsem dělal jak jsem už do ZUŠky nechodil.Šikovný samouk
Edit: To jsem dělal jak jsem už do ZUŠky nechodil.Šikovný samouk
Kytara El.: AXL Headliner černá Stratocaster