Další důležitou věcí je mačkat strunu celou vahou ruky... ale spíš by to chtělo vidět než takhle popisovat...
Tohle platí jak pro odtrhy (kde je potřeba navíc strunu jakoby zachytit prstem a trhnout trošku do strany) tak pro příklepy.

místo metronomu bych doporučil spíš počítání... alespoň na začátku.John M. William píše:Já vim, je nutný se nejprve naučit tu techniku, ale pak cvičit s metronomem a postupně zrychlovat..
Přesně tak. S tím souhlasím.Amid píše:Myslim si, ze na zacatku ten metronom vubec neni potreba. Nejprve se naucit ovladat pull-offy dobre mechanicky, a az pak to cvicit do rytmu.
Hýbat při příkepech nebo odtazích loktem? To jsem v životě neslyšel ani neviděl...Pikus píše:Pokud to nezní tak, jak má, tak je většinou problém v levé ruce (jak jinak). Ale není ani tak důležitá práce samotného prstu, ale hlavně celé ruky, zejména lokte, který se musí také hýbat...

Já myslím že by neměl dělat nic jinýho než se odtáhnout (ani strhnout tu hranou, jen odtáhnout) a pokud se to udělá správně tak by to mělo i správně znít.John M. William píše:Takový technický dotaz - když ten prst odtrhnu, má se dotknout nějakých strun, které proto musím tlumit? Nebo se prst má odtrhnout a nedotknout se žádné struny? Já jen abych se nesnažil o druhou možnost, což nedělám.

Ucitel z hudebky me naucil nechat prst sklouznout na spodni strunu(ne to do ni primo narvat, pouze se ji vzdy lehounce dotknut), cimz se do tonu vnese zretelnost a razance, ostatni struny tlumim ukazovakem: spickou tlumim horni struny a ostatnimi clanky spodni struny. A abych byl kompletni, tak ''trsaci'' rukou tlumim take. Vetsinou ty struny, ktere jsou pod tou, na ktere hraju legata.John M. William píše:Takový technický dotaz - když ten prst odtrhnu, má se dotknout nějakých strun, které proto musím tlumit? Nebo se prst má odtrhnout a nedotknout se žádné struny? Já jen abych se nesnažil o druhou možnost, což nedělám.
No proste tlumi levackou, ta je v tomto smeru (tlumeni pri hre legat) nejpodstatnejsi, pravacku mas spis uz pro ''jistotu''.Ja zase nechapem ako môžu niektori robiť normalne priklepy odtrhy ale netlmia pravačkou je na to nejaky figel?