Výměna strun
Pravidla fóra
Výměna strun
čau, ovlivnuje nějak to, kolikrát obtočím strunu, jestli ta struna snáz praskne ?(ovlivnuje to něco jinýho?) dík
- McKozias
- Kontaktovat uživatele:
Re: výměna strun
kdyz to obmotas hodnekrat a jeste ktomu nejak pres sebe tak se ti to bude vice rozladovat..staci kazdou strrunu obmotat 2x kolem koliku a dat si zalezet aby se to nejak nekrizilo ale bylo to pekne ciste, pak to lepe drzi
no ty tenký struny bych omotal víckrát...ale jinak v zásadě pravda, a nikdy se mi nestalo, že by mi rupla struna v mechanice (nepočítám akustiku kde ty struny byli několik let)McKozias píše:kdyz to obmotas hodnekrat a jeste ktomu nejak pres sebe tak se ti to bude vice rozladovat..staci kazdou strrunu obmotat 2x kolem koliku a dat si zalezet aby se to nejak nekrizilo ale bylo to pekne ciste, pak to lepe drzi
Epiphone Firebird VII, Blade Delta Classic (Telecaster), Hughes and Kettner ATTAX 100, Wah-Volume Michalík a spousta kravinek k tomu!
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Nemá smysl na kolík namotávat víc jak cca 2 - 3 cm struny, u vinutých strun stačí 1,5 - 2 závity, u hladkých strun jich udělej spíš víc. Nicméně závity se musí namotat hezky vedle sebe.
Vliv to má v zásadě hlavně na stabilitu ladění.
Vliv to má v zásadě hlavně na stabilitu ladění.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
Měl bych k výměně strun ještě takovej malej sub-dotaz : je nutný vyměňovat strunu jednu po druhé (nesundat je všechny naráz)? Někde jsem čet že když jich sundáte víc, tak se může povolik krk kytary a pak se to bude rozlaďovat, ale zase sou lidi co je vpoho sundaj všechny a kytaru si i na týden odloží než koupí nové.
Naposledy upravil(a) HEKTOR dne 1.04.2010 14:19, celkem upraveno 1 x.
Kytary: Vintage V100TSB, Ashton D25 CEQ WRS, španělka
Kytarové kombo: Roland Cube 30x
Baskytara: Cort B5 OPN
Basové kombo: Gallien Krueger 400RB III
Multiefekt: Zoom G2.1Nu
Software: Ardour3, TuxGuitar, Calf-plugins, Hydrogen, Audacity
Kytarové kombo: Roland Cube 30x
Baskytara: Cort B5 OPN
Basové kombo: Gallien Krueger 400RB III
Multiefekt: Zoom G2.1Nu
Software: Ardour3, TuxGuitar, Calf-plugins, Hydrogen, Audacity
- Nero
- Rádce
Klidně můžeš sundat všechny. Hodí se to třeba i pro pořádné vyčičtění hmatníku a i zbytku kytary. Nicméně nechávat pak týden kytaru bez strun je k ničemu. V tom případě to chce trochu povolit výztuhu krku.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
- ...EDGE...
Ja ji teda povoluju pokazde, kdyz sundam vsechny struny, znervoznuje me, jak je jinak do luku...Nero píše:Klidně můžeš sundat všechny. Hodí se to třeba i pro pořádné vyčičtění hmatníku a i zbytku kytary. Nicméně nechávat pak týden kytaru bez strun je k ničemu. V tom případě to chce trochu povolit výztuhu krku.
- Nero
- Rádce
Když během půl hodiny natáhneš novou sadu strun, tak dost možná víc krku uškodíš tím, jak hýbeš s výztuhou...
PetrPeter 1975 - 2008
Zdravim. Hodlám měnit na sedmičce sadu strun z devítek na desítky a zajímá mě co všechn bude potřeba seřídit
Jackson DKMG (Dimarzio D-Activator, PAF 36th anniversary)
akustika Cort AD 850CE
Line 6 POD X3 Live
kabel fender
akustika Cort AD 850CE
Line 6 POD X3 Live
kabel fender
no, pokud máš tremolo, tak tremolo (možná bude potřeba přidat pružinu), dohmat a popř. oktávy... nic víc mě nenapdá...AntaresX9 píše:Zdravim. Hodlám měnit na sedmičce sadu strun z devítek na desítky a zajímá mě co všechn bude potřeba seřídit
a já bych měl jeden hloupej dotaz... jak je to se strunama na klasický kytaře? Zatím, co jsem viděl, tak tam měli namotanou celou strunu. Jak to děláte vy?
- ...EDGE...
Ja taky. Kousek planda jeste za kobylkou a zbytek co je namotam na mechaniku. Pokud jsi to tedy myslel takhle.Pikus píše: Zatím, co jsem viděl, tak tam měli namotanou celou strunu. Jak to děláte vy?
takhle přesně jsem to myslel...EDGE... píše:Ja taky. Kousek planda jeste za kobylkou a zbytek co je namotam na mechaniku. Pokud jsi to tedy myslel takhle.Pikus píše: Zatím, co jsem viděl, tak tam měli namotanou celou strunu. Jak to děláte vy?
- Nero
- Rádce
Prohnutí krku...Pikus píše:no, pokud máš tremolo, tak tremolo (možná bude potřeba přidat pružinu), dohmat a popř. oktávy... nic víc mě nenapdá...AntaresX9 píše:Zdravim. Hodlám měnit na sedmičce sadu strun z devítek na desítky a zajímá mě co všechn bude potřeba seřídit
PetrPeter 1975 - 2008
to souvisí s dohmatemNero píše:Prohnutí krku...Pikus píše:no, pokud máš tremolo, tak tremolo (možná bude potřeba přidat pružinu), dohmat a popř. oktávy... nic víc mě nenapdá...AntaresX9 píše:Zdravim. Hodlám měnit na sedmičce sadu strun z devítek na desítky a zajímá mě co všechn bude potřeba seřídit
- Nero
- Rádce
Hodně vzdáleně. Dohmat nastavuješ kameny na kobylce, prohnutí krku šroubem truss-rodu. To, že ti prohnutí krku mění dohmat, je spíš sekundární vliv.
PetrPeter 1975 - 2008
-
woro90-1
Já to na španělku motám podobně jako s kovovkami - nechávám na mechanice nějak rozumně dlouhý kus, zbytek stříhám. A za kobylkou to ohýbám pod uzel vedlejší struny, hned za ní stříhám....EDGE... píše:Ja taky. Kousek planda jeste za kobylkou a zbytek co je namotam na mechaniku. Pokud jsi to tedy myslel takhle.Pikus píše: Zatím, co jsem viděl, tak tam měli namotanou celou strunu. Jak to děláte vy?
- ...EDGE...
Taky moznost. S tou kobylkou ale moc nevim, ja kto myslis, zadnou ze tvych spanelek jsem jeste nevidel.
To si koleduješ. Riskuješ předčasné opotřebení závitu atd. S výztuhou bych manipuloval co nejméně, zvlášť při napnutých strunách. Krku to vůbec nevadí, když je pod tlakem výztuhy. Leda bys ho skladoval třeba rok a víc....EDGE... píše:Ja ji teda povoluju pokazde, kdyz sundam vsechny struny, znervoznuje me, jak je jinak do luku...Nero píše:Klidně můžeš sundat všechny. Hodí se to třeba i pro pořádné vyčičtění hmatníku a i zbytku kytary. Nicméně nechávat pak týden kytaru bez strun je k ničemu. V tom případě to chce trochu povolit výztuhu krku.
- ...EDGE...
To uz mam odvyknute delat nejakou dobu 
- Jimator
- Bandzone: krbanda
- Kontaktovat uživatele:
Shrnu to:
1) Pri vymene strun rozhodne neni nutny hejbat s vystuhou, jak uz bylo receno, jen se tim zbytecne opotrebovava a krk snese opravdu hodne, sundany struny na nej spatnej vliv nemaj.
2) Struna se namotava na 2-4 zavity, rozhodne nekrizit (pri krizeni se tahem postupne narusuje integrita struny a muze tedy dojit k jejimu prasknuti v tom miste
3) Pri vymene strun je dobry udelat ocistu krku (material ze kteryho sou kreditky, zastrihnout aby melo prave uhel a vyskrabnout humus z hmatniku, hlavne kolem prazcu, taky se hodi sahnout dovnitr pro chuchvalce prachu, papirovy penize, ztraceny trsatka, pouzity sprcky a jine nepatricnosti
4) Pri zmene tvrdosti strun je rozhodne dobry zkontrolovat dohmat a tady budu odporovat Nerovi. Nero, dohmat je primo umerne ovlivnen serizenim krku, jak u akustiky tak u elektriky. Nicmene doporucuju pri takovy zmene nejdriv pockat az se struny usadi (prestanou po naladeni klesat) a pak teprve serizovat dohmat.
Posledni poznamka: kdyz uz mate struny dole, zkontrolujte vodici drazky jak na kobyle (kamenech) tak orechu. Hodi se vycistit a pripadne zkontrolovat, jestli by to nechtelo novy. (Vymena orechu je krapet slozitejsi, ale slonovinova vlozka v kobyle u akustik jde ven sama
)
1) Pri vymene strun rozhodne neni nutny hejbat s vystuhou, jak uz bylo receno, jen se tim zbytecne opotrebovava a krk snese opravdu hodne, sundany struny na nej spatnej vliv nemaj.
2) Struna se namotava na 2-4 zavity, rozhodne nekrizit (pri krizeni se tahem postupne narusuje integrita struny a muze tedy dojit k jejimu prasknuti v tom miste
3) Pri vymene strun je dobry udelat ocistu krku (material ze kteryho sou kreditky, zastrihnout aby melo prave uhel a vyskrabnout humus z hmatniku, hlavne kolem prazcu, taky se hodi sahnout dovnitr pro chuchvalce prachu, papirovy penize, ztraceny trsatka, pouzity sprcky a jine nepatricnosti
4) Pri zmene tvrdosti strun je rozhodne dobry zkontrolovat dohmat a tady budu odporovat Nerovi. Nero, dohmat je primo umerne ovlivnen serizenim krku, jak u akustiky tak u elektriky. Nicmene doporucuju pri takovy zmene nejdriv pockat az se struny usadi (prestanou po naladeni klesat) a pak teprve serizovat dohmat.
Posledni poznamka: kdyz uz mate struny dole, zkontrolujte vodici drazky jak na kobyle (kamenech) tak orechu. Hodi se vycistit a pripadne zkontrolovat, jestli by to nechtelo novy. (Vymena orechu je krapet slozitejsi, ale slonovinova vlozka v kobyle u akustik jde ven sama
Fender Strat American Deluxe Maple
Fender Blues Junior III
HlackStar Dual HT
Dapper Mini
Morley PBA2 Dual Bass Wah Pedal
Fender Blues Junior III
HlackStar Dual HT
Dapper Mini
Morley PBA2 Dual Bass Wah Pedal