Lze zlepšit zvuk kytary vložením el. sou. mezi HB a jackem?

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
Iacub
Kontaktovat uživatele:

Re: Lze zlepšit zvuk kytary vložením el. sou. mezi HB a jackem?

Příspěvek od Iacub »

http://www.youtube.com/watch?v=uLF8auCSX8k

Tady v týdle kytaře (gretsch anniwersary jr.) má přidanej mikrofon a teremin, a tři hb..:D
Všem doporučuju kouknout na film It might get loud.
Pikus

Příspěvek od Pikus »

ještě mě napadá... zostřit zvuk (při otočení volume přidat výšky) ti pomůže např. kondenzátor připájený na volume potu... a kdyby těch výšek bylo moc, tak se dají ubrat tónovou clonou.

Jestli ti něco říká andy summers telecaster a chtěl bycs něco na ten způsob, tak ten má v kytaře Zvex SHO. Na netu je spoustu schémat. V podstatě to je jen tranzistor, pár odporů a kondenzátorů, potenciometr a jedna dioda... Je to v podstatě takovej overdrive/distortion.

Pak, pokud bys chtěl nakopnout lampáče, tak by nemuselo bejt špatný zkusit EHX Nano. To je jen tranzistor, čtyři odpory, dva kondíky a potenciometr (Tohu už jsem dělal, tak to vím zhlavy :D). Je to takovej clean boost.

Dyštak se podívej na YT na nějaký jednoduchý krabky a vyber si, co by se ti mohlo líbit... základem je většinou nějakej tranzistor/operák a kolem pár součástek, takže se to většinou vejde do kytary v pohodě. Třeba ten EHX Nano byl celej na plošňáku o velikosti 2x2cm.

PS: Pročetl jsem to tak narychlo a ne celý, takže jestli to už někdo psal, tak se omlouvám :wink:
Iacub
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Iacub »

Pikus píše:ještě mě napadá... zostřit zvuk (při otočení volume přidat výšky) ti pomůže např. kondenzátor připájený na volume potu... a kdyby těch výšek bylo moc, tak se dají ubrat tónovou clonou.

Jestli ti něco říká andy summers telecaster a chtěl bycs něco na ten způsob, tak ten má v kytaře Zvex SHO. Na netu je spoustu schémat. V podstatě to je jen tranzistor, pár odporů a kondenzátorů, potenciometr a jedna dioda... Je to v podstatě takovej overdrive/distortion.

Pak, pokud bys chtěl nakopnout lampáče, tak by nemuselo bejt špatný zkusit EHX Nano. To je jen tranzistor, čtyři odpory, dva kondíky a potenciometr (Tohu už jsem dělal, tak to vím zhlavy :D). Je to takovej clean boost.

Dyštak se podívej na YT na nějaký jednoduchý krabky a vyber si, co by se ti mohlo líbit... základem je většinou nějakej tranzistor/operák a kolem pár součástek, takže se to většinou vejde do kytary v pohodě. Třeba ten EHX Nano byl celej na plošňáku o velikosti 2x2cm.

PS: Pročetl jsem to tak narychlo a ne celý, takže jestli to už někdo psal, tak se omlouvám :wink:
Ješte to sem nikdo nepsal.:) Todle jsou dobrý rady, určitě na to kouknu..:) Díky
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Pokud nechceš aktivní věc, tak je možností taky moc. Rozepínání, protifáze (doporučuji!), bass cut (jeden kondenzátor), a již zmíněné treble-bleed-cap a varitone.
Z aktivních třeba rangemaster/brian may booster.
Pochlub se stavbou!

Viděls, jak se dává do lubovky naviják z vysavače?
Iacub
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Iacub »

kmensik píše:Pokud nechceš aktivní věc, tak je možností taky moc. Rozepínání, protifáze (doporučuji!), bass cut (jeden kondenzátor), a již zmíněné treble-bleed-cap a varitone.
Z aktivních třeba rangemaster/brian may booster.
Pochlub se stavbou!

Viděls, jak se dává do lubovky naviják z vysavače?
Stavbu mám v sekci Homemade..:) Jo to jsem viděl, to má jeden kytarista, namotávací šňůru a mikrofon na ní přidělanej..:)
60'Rock_N'_Roll

Příspěvek od 60'Rock_N'_Roll »

Iacub píše:http://www.youtube.com/watch?v=uLF8auCSX8k

Tady v týdle kytaře (gretsch anniwersary jr.) má přidanej mikrofon a teremin, a tři hb..:D

radim ti dobre, Jack White neni ta správná cesta :lol:
jakub.kubaaa
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jakub.kubaaa »

kmensik píše: protifáze (doporučuji!), bass cut (jeden kondenzátor), a již zmíněné treble-bleed-cap a varitone.
Mohl bys mi osvětit tu protifázi? A jaký je výsledek?
"Nezáleží na co hrajete ani přes co hrajete, ale jak hrajete" R. Hladík
Obrázek
Uncle

Příspěvek od Uncle »

jakub.kubaaa píše:
kmensik píše: protifáze (doporučuji!), bass cut (jeden kondenzátor), a již zmíněné treble-bleed-cap a varitone.
Mohl bys mi osvětit tu protifázi?
Protifáze nastane, když je vektor proudu přesně proti vektoru druhého proudu => 2 proudy se tak navzájem vyruší ...

ovšem jaký to má dopad na kytarový zvuk netuším :lol:
dr.MENGELE

Příspěvek od dr.MENGELE »

aktívna elektrika co je vlastne nejaky predzosilovač na 9v baterku.raz som to kupil od niekoho ešte cez avízo a dal to do diamantky.hralo to perfektne.odvtedy som to kupil aj sme sa pokušali to s kamošem spravit ale už nikdy to nehralo ako to amaterske udelátko.je to par sučiastok spravi ti to každý čo kupuje amaterske radio
preamp rocktron m axe,mesa bogie studio preamp,rocktron intelifex,marshall9100,2boxy roctron,1randall,korg pandora ,wah rocktron black cat,všetko to cez midi ovladane zoom 4040,gitary hohner a jedna zakazkova volná mutacia sgtomi iommy jay dee.atd
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Uncle píše:
jakub.kubaaa píše:
Mohl bys mi osvětit tu protifázi?
Protifáze nastane, když je vektor proudu přesně proti vektoru druhého proudu => 2 proudy se tak navzájem vyruší ...

ovšem jaký to má dopad na kytarový zvuk netuším :lol:
Podle té definice bych to viděl jako takové složitější mute. :D
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
mtmccox
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mtmccox »

Z jiného threadu
Fořt píše:Zato sériově v protifázi je úžasná kombinace, jasný a průzračný zvuk, přitom dost silný.
:DDDDDD Si vytlemenec máš velkej hrtan víš kdo sem ale nepiš to sem :DDDDDD SI MRTĚ HUBENEJ JES JOGURTY
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Koukám, že se tu bez povšimnutí moderátorů vrší dost nesmyslné (resp. zkreslené či zmatečné) informace ohledně treble bleedu, protifáze, aj. Nechtělo by to nějak usměrnit, resp. dát odkazy na příslušné thready?
Na nějaký komentář a uvedení na správnou míru je to docela dost psaní, takže pro ty, co nejsou líní si něco přečíst anglicky, doporučuju tento web:
http://www.deaf-eddie.net/drawings/drawings.html
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Snímače v protifázi odečtou společnou část signálu, zůstanou rozdíly, tedy výšky, vyšší harmonické apod., žádné basy. Má to ostrý jedovatý zvuk, s určitým kouzlem. Při zkreslení je to punková pila, co se pěkně prosadí. Stojí za vyzkoušení.
Funguje dobře jen u snímačů dost daleko od sebe, jako Bridge-Neck. Cívky jednoho HB navzájem v protifázi se vyruší skoro úplně.
Abu
Bandzone: http://bandzone.cz/thedirtyraccoons
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Abu »

Zkousel jsem to zapojeni v protifazi (krcni a kobylkovy HB paralelne) a moc me to neoslovilo - prilis tenky, vykuchany zvuk, zadne basy a i uroven sla dost dolu. Trosku zajimavejsi to bylo, kdyz se jeden ze snimacu rozpojil na SC.... nejaky cas jsem to mel na prepinaci na kytare, ale nakonec jsem pro to nenasel prakticke uplatneni a predratoval to na neco jineho.
Ale nekomu to muze pripadat zajimave a pouzitelne.
Mozna by lip fungovalo zapojeni 2 snimacu _seriove_ v protifazi ?? (aspon by to mohlo mit silnejsi signal nez paralelni).
Hraju výhradně na šrot.
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Singly sériově v protifázi jsou typické pro sóla Briana Maye.
HB paralelně v protifázi se běžně označují jako Peter Green mod.
Oba významní pánové se zajímavými zvuky. Ne každý to využije, spíš je to něco navíc.

Zajímavé zvuky vznikají i omylem, třeba půlka krkového HB paralelně s EMG81 zní výborně, chyba letování.
mtmccox
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mtmccox »

kmensik píše:Singly sériově v protifázi jsou typické pro sóla Briana Maye.
Ptal jsem se v threadu queen, co tvoří ten jeho jedinečnej zvuk, ale neúspěšně. Díky :D
:DDDDDD Si vytlemenec máš velkej hrtan víš kdo sem ale nepiš to sem :DDDDDD SI MRTĚ HUBENEJ JES JOGURTY
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Brian May na sóla taky často používá všechny 3 singly v sérii (on snad ani jejich paralelní zapojení na té slavné "krbové" kytaře nemá), přičemž u jednoho z nich třeba přepne fázi.
Tady je schéma jeho zapojení + možné modifikace:
http://www.treblebooster.com/brian_may_pickup_mod.htm
A tady jsou i příklady, v kterých písních jakou kombinaci používá:
http://www.brianmaycentral.net/phasing.html
A pokud jde o ten jeho jedinečný zvuk, všude se uvádí hradba VOXů AC30 a různé custom Treble Boostery.
Iacub
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Iacub »

60'Rock_N'_Roll píše:
Iacub píše:http://www.youtube.com/watch?v=uLF8auCSX8k

radim ti dobre, Jack White neni ta správná cesta :lol:
Proč by nebyl správná cesta? :D
Peťan V.

Příspěvek od Peťan V. »

Mám dotaz. Používám bezdrát a pasivní snímače (D Activator a možná vyměním za X2N) a už několikrát jsem četl, že pro vysílačku jsou mnohem lepší aktivní snímače, že je vysílačka líp pobere. Bohužel už nemám žádnou kytaru s aktivama, abych to vyzkoušel. Jinak k aktivním snímačům se nechci vracet.
Takže můj dotaz zní, jestli se nějak projeví, pochopitelně k lepšímu, když bych do kytary nacpal něco jako EMG Midboost, EMG Afterburner, EMG PA-2? Nebo poraďte pleas něco takového nebo co by z toho bylo lepší k zesílení signálu do vysílačky, já s žádnou z těchto věcí nemám zkušenost a tak to nechci naslepo kupovat. Něco jsem četl, že dělá Michalík, ale na jeho stránkách má akorát tonepump pro basy. Kdyby to bylo jako poťák, tak bych to mohl dát místo tónové clony, kterou vůbec nepoužívám. Díky za jakoukoliv radu
¤ Vlček EXP ¤ Vlček Setius ¤ Vlček Duvell ¤ ESP Eclipse II ¤ ESP M-II ¤ Gibson Studio 2018 ¤ LTD MH-1001NT ¤ Jolana Diamant I ¤ Cort A4 Plus FMMH ¤ Harley Benton MB-4 ¤ Line6 Helix LT ¤ Dunlop Cry Baby DB01 ¤ Line6 Relay ¤
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Nějak mě nenapadá, proč by měla vysílačka s aktivy šlapat lépe - s kabelem jsou aktivy lepší proto, že kabel nezatěžuje snímače, ale vysílačka je hned u kytary, tam je drátu málo. Jedině možná že jsou konstruované pro podstatně vyšší vybuzení než jim běžný snímač dokáže dát, ale to asi bude u každého typu jiné. Pokud to tak je, stačí ti jakýkoli malý zesilovač, který má vstup přizpůsobený pro impedanci a napětí kytarového elmag. snímače, prostě čistý buffer/booster.
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“