Kde se vyrábějí Gibsony?
Pravidla fóra
Re: Kde se vyrábějí Gibsony?
pro me osobne jsou dobre udelane CNC postupy pokrokem k lepsi kvalite a mene zmetkum.jsou lidi kterym to vadi ale ja to osobne vidim jako vec ktera usnadnuje a zlepsuje masovou vyrobu.
- Fade
- Bandzone: http://bandzone.cz/fan/fade
- Kontaktovat uživatele:
Mě by zajímalo kolik lidí by zavrhlo Gibson kdyby se dozvěděli, že jejich miláčky jsou dělané v Číně
Neříkám, že tomu tak je, ale zajímalo by mě to
Jinak taky si myslím, že CNC výroba kytar je ku prospěchu. Je to nejen rychlejší, ale i přesnější.
Jinak taky si myslím, že CNC výroba kytar je ku prospěchu. Je to nejen rychlejší, ale i přesnější.
Skervesen 4AP Custom Shop
Fender American Standard Telecaster
Ibanez S series - (Fishman Fluence Modern)
Kemper Profiler + Kemper Remote
Fender American Standard Telecaster
Ibanez S series - (Fishman Fluence Modern)
Kemper Profiler + Kemper Remote
Tak především by je potom chtěli za čínský ceny.
CNC je hlavně aby se to dalo sekat ve velkym - na kvalitu kytary ve smyslu jak hraje vůbec nemá vliv,
jestli je tělo vyříznutý na setinu milimetru přesne .. to je jen kosmetickej detail.
CNC je hlavně aby se to dalo sekat ve velkym - na kvalitu kytary ve smyslu jak hraje vůbec nemá vliv,
jestli je tělo vyříznutý na setinu milimetru přesne .. to je jen kosmetickej detail.
I´m wheels... movin´wheels
Čoveče já nevím jestli bych to zavrhnul nebo ne,to je těžká otázka.Já se bavím tak nějak o principu.Prostě by bylo špatný,kdyby výrobce tvrdil to a to a ono by to bylo jinak.To samozřejmě vztahuju na všechny věci,výrobky.Prostě když za to vysolíš tolik peněz,něco od toho očekáváš.Záleží jak by to bylo vyrobený,cena atd.Fade píše:Mě by zajímalo kolik lidí by zavrhlo Gibson kdyby se dozvěděli, že jejich miláčky jsou dělané v ČíněNeříkám, že tomu tak je, ale zajímalo by mě to
![]()
A ještě jedna věc-všichni se divěj,že hádku způsobujou majitelé kytar GIbson.Na druhou stranu vždycky ty co ho nemaj tak začínaj ty svoje teorie,kdeže to je vyrobený a jak de kvalita dolů a pod.Nechci se hádat,ale nebudu přihlížet tomu,že tady někdo uráží,nebo prostě říká nesmysly.
Gibson LesPaul Goldtop Traditional,Fender Stratocaster Eric Clapton sig., Gretsch G 5122 DC ,Fender Stratocaster,Epiphone Les Paul Standard,akustika Ashton,pololubovka Fokus,VOX AC 30 CC2,Laney TF300
- Fade
- Bandzone: http://bandzone.cz/fan/fade
- Kontaktovat uživatele:
Tonda: Na to jak hrají sice CNC nemá vliv, ale má vliv na to, jaký povrch má tělo, krk atd. Třeba lože pro krk má významný podíl na tom jak hraje kytara.
Panedge: Chápu, jenže stejně jako mmjuz nemůžeš potvrdit svoji pravdu. Pořád je to na úrovni "slyšel jsem" a "myslím si, že by si to nedovolili".
Panedge: Chápu, jenže stejně jako mmjuz nemůžeš potvrdit svoji pravdu. Pořád je to na úrovni "slyšel jsem" a "myslím si, že by si to nedovolili".
Tady ale nejde o nejake "jedna pani povidala", pokud je na produktu uvedeno Made In USA, tak to take spolecnost musi prokazat pri kontrole. Neni problem ohlidat, zdali jim do Nashvillu posilaji nekde z Asie nebo Jizni Ameriky surovy drevo, nebo hotovy kytary
A pokud by se ukazala nejaka nejasnost, tak nejen ze znacka Gibson naprosto ztrati kredit, ale navic bude muset platit tucnou pokutu.
Zde par informaci, co jsem nasel:
To by se nemohlo stat ani v nasem bananistanu, kdybychom tady teda podobnou firmu meli.
Jinak je celkem znamo, ze nektere komponenty (predevsim elektronika) se vyrabi v Cine.
Zde par informaci, co jsem nasel:
A jeste jedna mnohem zajimavejsi:2. When are products made in the U.S. with imported materials or components subject to foreign country of origin marking?
As noted above, when imported products are "substantially transformed" by post-importation manufacture in the United States, the manufacturer is considered to be the "ultimate purchaser" in the United States. The product made in the United States is not considered to be a "foreign" product, and is not subject to marking.
On the other hand, where the imported article is only subjected to minor processing in the United States, it is not "substantially transformed". It is considered to remain a foreign product, and must be marked to show its foreign country of origin.
a zde sankce:3. When may an article which is produced in the United States be marked as "Made in U.S.A."?
As noted above, Section 304 of the Tariff Act of 1930 controls the issue of when a product must be marked to show a foreign country of origin. The issue of when a product may be marked to indicate that it is a product of the United States is within the jurisdiction of the Federal Trade Commission (FTC).
Section 5 of the Federal Trade Commission Act declares it an unfair practice to mark an article with a deceptive or misleading statement of origin. The current position of the FTC is that an article may not lawfully be labeled with the unconditional statement that it is "Made in U.S.A." unless it is composed wholly, or almost wholly, of United States-origin materials, and is made almost completely with United States labor. If a product is made with any significant imported materials, or any significant foreign labor, no unconditional "Made in U.S.A." claim can be made. [However, the FTC may authorize a conditional claim, such as "Made in U.S.A. from Chinese materials", or words of similar import.
A jestli nekdo pochybuje, ze firma s takovym obratem by mohla uniknout kontrolam, tak je proste naivni1. What are the penalties for failure to mark an imported article to show country of origin?
There are several penalties which can be assessed against an importer for failure to properly mark a good to show a foreign country of origin.
A. Exclusion from U.S. Commerce: Improperly marked goods are considered "restricted merchandise" which may not be imported into the United States. Customs may refuse to release merchandise to the importer until it is properly marked.
B. Redelivery to Customs Custody/Liquidated Damages: Where goods released from Customs custody are subsequently determined to be unmarked or improperly marked, Customs may issue to the importer a Notice to Mark or Redeliver on Customs Form 4647. If the importer fails to redeliver the goods, Customs may assess a claim for liquidated damages in an amount equal to the domestic value of the unmarked merchandise;
C. Special Marking Duties: If an importer fails to correctly mark imported merchandise prior to the liquidation of the import entry, Customs may assess a special marking duty in am amount equal to 10% of the value of the merchandise. This duty is in addition to any other duty which may assessed.
D. Penalties for False Certification: If an importer falsely certifies that it has marked goods released from Customs custody -- for instance, pursuant to a Repacker's Certificate -- Customs may assess a civil penalty pursuant to 19 U.S.C. Section 1592, in an amount of as much as the domestic value of the merchandise.
E. Civil Penalties for Obliterating a Marking: Where a person obliterates a country of origin marking on an imported good, or re-marks a product with a false country of origin, it may be subjected to civil penalties of as much as [$50,000] per occurrence.
F. Criminal Penalties: In certain circumstances, the obliteration of an origin marking, or the false marking of an imported good, can result in criminal penalties. This is especially true where the misrepresentation is intentional (for example, to offer for government procurement otherwise-ineligible foreign goods) or where a false representation of origin results in circumvention of a quota or other non-tariff restriction.
Jinak je celkem znamo, ze nektere komponenty (predevsim elektronika) se vyrabi v Cine.
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
Somnus Aeternus
Pokud jsem to vše dobře přeložil (zlatej Google
), tak je po diskuzi.
Díky Wohmo
Díky Wohmo
To si jen myslíš.krasty píše:.. tak je po diskuzi.
Do 3 měsíců je tu další thread Gibsony se nedělají v USA
To je nesmrtelný téma.
a Fender se vyrábí v USA? 
Fender strat, Kramer Baretta III, Standa Papež strat,
Marshall
Marshall
necross píše:a Fender se vyrábí v USA?
Papua nová Quinea - ale to už přece každej ví ty vostudo
ALOU CVIČIT HOLOTO !!!
Samozřejmě, že se v USA sekají kvalitní věci za pěkné peníze, teď mluvím o kytarách a aparátech, které cenou převyšují minimálně dvojnásobně cenu USA made nástroje a nebo aparátu střední třídy, nechápu ale, jak si někdo může myslet, že třeba low-endy z USA musí automaticky za něco stát, že jen to "USA made" je prostě záruka kvality.
Nedávno jsem měl zkušenost s Gibson LP Studio Tribute 50s s P90 v Gold Topu - tělo ze 4 kusů, jeden kus barevně naprosto nekorespondoval s tím zbytkem, v zadu na těle byl ťukanec přestože kytaru od počátku cesty z Gibson factory nikdo nerozbalil, špatně zapravený hmatník po stranách, kvalita palisandru na hmatníku mizerná. Co jsem viděl na ebay kusy stejné řady, tak mě překvapilo, že ty kytary s klídkem sekají i z 5 kusů, to mě u kytary s čirým lakem na zadní straně přijde jako úlet). Osobně se mi líbil po vizuální stránce asi jeden nástroj z 10. Pro mě by bylo daleko příjemnější, kdyby tu kytaru udělali třeba v Mexiku, ušetřili za práci, ale použili třeba kvalitnějí dřevo (lépe řečeno - udělali tělo z míň kusů, dřevo asi bude kvalitou ok).
Určitě bych se nebál o to, že by šla kvalita dolů, u těch low-endů by tomu mohlo být spíš naopak, on ten amík taky není neomylný - viz. můj Rickenbacker se špatně vyřezaným nultým pražcem, kdy éčko sjíždělo po pražci pryč z krku (odflákl to nejen ten, co to dělal, ale s podivem to nevadilo ani QC).
Myšlenky, že lidi v americkým fabrikách k té práci mají jiný vztah jsou podle mě taky mimo, stačí se podívat na fotky z Ensenady a z Corony, člověk ani neví, na jaké mexikánce se zrovna dívá, teď se samozřejmě bavím o výrobě klasických modelů a ne o Custom Shopu.
No výroba kytar je v dnešní době pořád takové umění, záleží na každém milimetru a vše by mělo být precizní, je tam obrovský podíl ruční práce, nechápu ale, jak v dnešní době může brát někdo např. MIA Fender kombo jako automaticky kvalitnější oproti MIM Fender kombu - bedna pro oboje se dělá JEN v Mexiku, v obojem jsou čínské součástky, čínské lampy, čínské a nebo italské repráky, to opravdu někomu přijde aparát, který smontuje mexičanka na území USA automaticky kvalitnější?
Nedávno jsem měl zkušenost s Gibson LP Studio Tribute 50s s P90 v Gold Topu - tělo ze 4 kusů, jeden kus barevně naprosto nekorespondoval s tím zbytkem, v zadu na těle byl ťukanec přestože kytaru od počátku cesty z Gibson factory nikdo nerozbalil, špatně zapravený hmatník po stranách, kvalita palisandru na hmatníku mizerná. Co jsem viděl na ebay kusy stejné řady, tak mě překvapilo, že ty kytary s klídkem sekají i z 5 kusů, to mě u kytary s čirým lakem na zadní straně přijde jako úlet). Osobně se mi líbil po vizuální stránce asi jeden nástroj z 10. Pro mě by bylo daleko příjemnější, kdyby tu kytaru udělali třeba v Mexiku, ušetřili za práci, ale použili třeba kvalitnějí dřevo (lépe řečeno - udělali tělo z míň kusů, dřevo asi bude kvalitou ok).
Určitě bych se nebál o to, že by šla kvalita dolů, u těch low-endů by tomu mohlo být spíš naopak, on ten amík taky není neomylný - viz. můj Rickenbacker se špatně vyřezaným nultým pražcem, kdy éčko sjíždělo po pražci pryč z krku (odflákl to nejen ten, co to dělal, ale s podivem to nevadilo ani QC).
Myšlenky, že lidi v americkým fabrikách k té práci mají jiný vztah jsou podle mě taky mimo, stačí se podívat na fotky z Ensenady a z Corony, člověk ani neví, na jaké mexikánce se zrovna dívá, teď se samozřejmě bavím o výrobě klasických modelů a ne o Custom Shopu.
No výroba kytar je v dnešní době pořád takové umění, záleží na každém milimetru a vše by mělo být precizní, je tam obrovský podíl ruční práce, nechápu ale, jak v dnešní době může brát někdo např. MIA Fender kombo jako automaticky kvalitnější oproti MIM Fender kombu - bedna pro oboje se dělá JEN v Mexiku, v obojem jsou čínské součástky, čínské lampy, čínské a nebo italské repráky, to opravdu někomu přijde aparát, který smontuje mexičanka na území USA automaticky kvalitnější?
- CzechJoker
- Kontaktovat uživatele:
qwer: Diskuze byla predevsim o Gibsonech, tedy kytarach, a ja jsem presvedcen, ze tam zrovna to smontovani ma celkem zasadni vliv na zvuk. Tim samozrejme nechci rikat, ze cokoli vyrobeno jinde nez v USA je horsi, ale zpravidla plati, ze chybovost a pocet "nehrajicich" kusu je proste v USA tradicne nizsi nez temer kdekoli jinde - a presne za to si clovek priplaci, kdyz kupuje Gibson nebo kteroukoli jinou made in USA znacku. Samozrejme to ale neznamena, ze chybovy nebo spatny kusy neexistuji.
Mohli bychom se taky bavit o tom, jaky drevo se pouziva do Gibsonu vs. treba Epiphone, ale obavam se, ze nikdo nema potrebne insider info.
V pripade Fender komb MIA vs. MIM naprosto souhlasim.
Mohli bychom se taky bavit o tom, jaky drevo se pouziva do Gibsonu vs. treba Epiphone, ale obavam se, ze nikdo nema potrebne insider info.
V pripade Fender komb MIA vs. MIM naprosto souhlasim.
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
Somnus Aeternus
Somnus Aeternus
qwer píše: Nedávno jsem měl zkušenost s Gibson LP Studio Tribute 50s ... kvalita palisandru na hmatníku mizerná.
Podle vzhledu se nedá kvalita palisandru posoudit.. Já si samozřejmě nemyslím, že by na low end dávali bůhvíco, ale častějc je naopak "hezkej" palisandr ten nejmíň kvalitní - zato doladěnej povrchovou úpravou a namořením (u těch nejmizernějších kytar to začne časem pouštět).
Třeba tohle - vypadá jak vykousaný od červotoče, ale je to kvalita (ten nápis ignoruj, asi je to ve skutečnosti madagaskar):

To jen jak je to ošidný..
Nebo teď třeba mají na Děkance CS tele s brazil.palisandrem - a řek bys podle vzhledu Hm, nic moc..
-
mmjuz
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
Trochu mimo, jen si dovolím popravit Qwera, s jehož příspěvkem jinak souhlasím. Repra do Fenderů se asi 30 let vyrábí z velké části v polské pobočce Eminence. Italské bývaly tak max. do začátku 90. let a to jen do dražších modelů ( často rozpoznatelné dle fialového laku ), nejsou špatené, mám pocit, že tyhle verze Eminence, Oxford a pod. byly vůbec nejlepší, co se z továrny Eminence, v tomto případě RCF, kdy dostalo ven. Na druhou starnu se komba Fender osazují ( aspoň co vím ) poměrně kvalitními elektronkami vyrobenými v Rusku. Samozřejmě je prodavači občas vymění za mizernou Čínu a pak prodávají. Sám jsem takto nedávno od jednoho prodavače pár 6V6 Fender - Grove Tube made in Russia koupil. Mírně jeté ( v obchodě ) za 1200,-Kč. Stydím se.
Jsem si vědom, že to s Gibsony nemá nic společného, ale spíš s obchodní politikou těch kterých firem a také s lidskou chamtivostí.
Jsem si vědom, že to s Gibsony nemá nic společného, ale spíš s obchodní politikou těch kterých firem a také s lidskou chamtivostí.
CNC výroba je standard u větších firem už možná 20 let. Potíž je, že dřevu jsou nuly a jedničky dost ukradené a nezajímá ho, jestli teoreticky má takové obrábění vydržet nebo ne. Aspoń klarinety z řízeně sušeného dřeva ( a z jiného se dnes nevyrábí ) dost praskaly a byly dost silné tendence je lepit, aby se šetřil materiál. Když držím klarinet v rukavici a namačkávám ho na konusový vrták, cítím, kdy ubrat. ( a když ne, tak se rozletí a pořeže mi ruku sloupky
)
Nedělám si iluzi o nadšení amerického dělňase, ale věřím tomu, že zmrší a ošidí méně než Číňan, chcípající hlady a v jedech. Sám jsme utekl od klarinetů přesně ze stejného důvodu a práci jsem tam moc nedal.
Levnější kytary z civilizovaných zemí nemusí za mnoho stát, ale aspoň mohou. Nějaký standard ve výrobě a výběru a zpracování materiálu to umožńuje.
Nedělám si iluzi o nadšení amerického dělňase, ale věřím tomu, že zmrší a ošidí méně než Číňan, chcípající hlady a v jedech. Sám jsme utekl od klarinetů přesně ze stejného důvodu a práci jsem tam moc nedal.
Levnější kytary z civilizovaných zemí nemusí za mnoho stát, ale aspoň mohou. Nějaký standard ve výrobě a výběru a zpracování materiálu to umožńuje.
Hledám možnost hrát jazz v Praze. http://bandzone.cz/janbisek
- CzechJoker
- Kontaktovat uživatele:
Ono se celkem asi traduje, že Čína = šmejd. Takhle plošně se to říct nedá, dnešní produkce čínského zboží reprezentuje na jedné straně mizerná kvalita za nízkou cenu, ale na druhé straně jsou to hitech za cenu, která není o mnoho nižší, než je na západě. Ani argument o hlady pološílených otrocích nelze aplikovat plošně. A jestli to platí o kosmonautice a podobných vysoce náročných odvětvích, proč by to nemohlo na druhé straně platit i o hudebních nástrojích. Možná že Gibson opravdu vyrábí svoje kytary do posledního šroubku někde v Oklahomě a možná že ty kytary vyrábí čistokrevní Indiáni (aby to bylo recht americké), ale to pro mě není jednoznačnou zárukou toho, že se jedná automaticky o kvalitnější výrobky z vyšší užitnou hodnotou. Možná, že kytary Gibson mají lepší likviditu a určitě tomu věřím. Můj kamarád kdysi prodal zcela nehratelný Fender Jazz Bass nějakému chudákovi, který si pro něj jel sofort až z Litoměřic, protože potřeboval logo Fender MIU. (Kamarád potom obratem si koupil Yamahu vyrobenou kdoví kde v džungli, která hrála podstatně lépe.)
A rád bych připomenul i diskuse, které se vedou o konkrétních nástrojích Gibson zde na fóru a většina z nich (jak elektrických, tak akustických) v kvalitě propadá (snad z vyjímkou Cybermuffovic Gibson Supreme
).
A rád bych připomenul i diskuse, které se vedou o konkrétních nástrojích Gibson zde na fóru a většina z nich (jak elektrických, tak akustických) v kvalitě propadá (snad z vyjímkou Cybermuffovic Gibson Supreme
Nemůžu věřit někomu, kdo bez uzardění krade cizí patenty a značky. Těžko se pak bude snažit, aby zrovna muzikanti dostali do rukou dobré nástroje.
Rock i jazz je americká, potažmo euro-americká hudba. Nevěřím tomu, že umí vyrobit dobrou a spolehlivou kytaru někdo, neví, na co je. Vemte si, jak dlouho trvalo českým kytarářům za komunistů, než se naučili dělat něco jiného než klasické kytary.
Je to jako čínská restaurace, ve které vaří Maďaři a dost šetří na surovinách.
Dobrá Yamaha? Lituji, za 20 let ani jedna. Vždy slušně vyrobené,spolehlivé, ale nudné a nehrající nástroje.
Za 10,20,30, co já vím, kolik let, už jim to třeba půjde. Japonci si také ze začátku nechávali do syntezátorů připravovat zvuky od Němců a Angličanů, než pochopili, o co muzikantům jde.
Jestli si Gibson zkazí jméno nějakou fabrikou v Asii, začne se postupně hrát na něco jiného.......
Co bych dělal, kdybych zjistil, že tam doopravdy vyrábí? Už bych si od nich nic nekoupil a a hledal svůj nový nástroj jinde.
Rock i jazz je americká, potažmo euro-americká hudba. Nevěřím tomu, že umí vyrobit dobrou a spolehlivou kytaru někdo, neví, na co je. Vemte si, jak dlouho trvalo českým kytarářům za komunistů, než se naučili dělat něco jiného než klasické kytary.
Je to jako čínská restaurace, ve které vaří Maďaři a dost šetří na surovinách.
Dobrá Yamaha? Lituji, za 20 let ani jedna. Vždy slušně vyrobené,spolehlivé, ale nudné a nehrající nástroje.
Za 10,20,30, co já vím, kolik let, už jim to třeba půjde. Japonci si také ze začátku nechávali do syntezátorů připravovat zvuky od Němců a Angličanů, než pochopili, o co muzikantům jde.
Jestli si Gibson zkazí jméno nějakou fabrikou v Asii, začne se postupně hrát na něco jiného.......
Co bych dělal, kdybych zjistil, že tam doopravdy vyrábí? Už bych si od nich nic nekoupil a a hledal svůj nový nástroj jinde.
Naposledy upravil(a) Jazzman dne 1.01.2011 16:54, celkem upraveno 2 x.
Hledám možnost hrát jazz v Praze. http://bandzone.cz/janbisek
No já si o sobě myslím, že jsem celkem snobík, ale vždy by u mě rozhodovalo, jak to hraje než kde to bylo vyrobeno. Příkladem mi budiž Vox AC30H2L, která ač vyrobená v Číně, dala boutique kombu vyrobenému v US (BadCat) na zadnici.
Takže tohle téma "kde se vlastně vyrábí Gibson" vlastně moc nechápu. Podotýkám z obou stran.
Takže tohle téma "kde se vlastně vyrábí Gibson" vlastně moc nechápu. Podotýkám z obou stran.