Klarinet
Pravidla fóra
Klarinet
Zdravím. Od září jsem začal hrát na trubku. Byl jsem nejlepším a nejrychleji-se rozvíjejícím žákem na ZUŠce, ale před nedávnem jsem začal mít problémy s horními zuby, které mě neustále bolí. Už jsem obědnán u zubaře, ale pochybuji, že s tím něco dokáže udělat, proto se rozhoduji, že přejdu na klarinet. Rád bych se ale dozvěděl jak se na to vůbec hraje, protože jsem kdesi slyšel, že při hře na klarinet se místo horních zubů využívá zubů dolních. Nevím jak je to s haním na plátek, ale dolní zuby mám relativně v pořádku. Je mi jasné, že se využívá podobných nátiskových metod, jako u trubky, ale v tomhle směru si nejsem jistý. Prosím o radu. 
Re: Klarinet
Horní zuby bolí? Bolí jakým způsobem, kde a při čem? Jestli to totiž nemáš z té trubky. Každopádně zubaři dokážou kdeco, a vybodnout se kvůli tomu na trubku, zvlášť už předem, je blbost. U klarinetu se ti hubička dotýká i horních zubů, to si moc nepomůžeš. Počkej, co na to řekne zubař, a pak napiš co s těmi zuby vlastně máš - podle toho se dá odhadnout co půjde a co ne.F0xH0und píše:Zdravím. Od září jsem začal hrát na trubku. Byl jsem nejlepším a nejrychleji-se rozvíjejícím žákem na ZUŠce, ale před nedávnem jsem začal mít problémy s horními zuby, které mě neustále bolí. Už jsem obědnán u zubaře, ale pochybuji, že s tím něco dokáže udělat, proto se rozhoduji, že přejdu na klarinet. Rád bych se ale dozvěděl jak se na to vůbec hraje, protože jsem kdesi slyšel, že při hře na klarinet se místo horních zubů využívá zubů dolních. Nevím jak je to s haním na plátek, ale dolní zuby mám relativně v pořádku. Je mi jasné, že se využívá podobných nátiskových metod, jako u trubky, ale v tomhle směru si nejsem jistý. Prosím o radu.
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Při hraní: Když přirozeně vyvíjím tlak nátrubku na rty (nátisk), tak při rychlé změně tónů, kdy se musí písty pohybovat nahoru a dolů se jednotlivé otřesy přenášejí do nátrubku, což mi působí krátkou, zato intenzivní bodavou bolest v jednom z předních křivých zubů
. Stejnou bolest cítím i ve vyšších polohách, kdy se tlak nátisku zvětšuje.
Co se týče klarinetu, už jsem zkontaktoval kamaráda a ten mi řekl, že onen nátiskový tlak u klarinetu nefunguje, každopádně já se nechci trubky vzdát, ty zuby mi ji ale hodně znepříjemňují.
Co se týče klarinetu, už jsem zkontaktoval kamaráda a ten mi řekl, že onen nátiskový tlak u klarinetu nefunguje, každopádně já se nechci trubky vzdát, ty zuby mi ji ale hodně znepříjemňují.
Tak na ty rty netlač. Vyšší polohy se nehrají tlakem na nátrubek, ty rty musí vibrovat celé, a do vyšších poloh tomu musíš pomoci dechem. Jedině tak dosáhneš toho, aby ty výšky měly stejně mohutný zvuk a stejnou nebo vyšší hlasitost oproti nižšším polohám. Dobrý trik jakse to naučit je pověsit trubku ke stropu na dva rovnoběžné provázky a snažit se z takto zavěšené trubky bez použití rukou vyloudit tón - aby byla o rty jen lehce opřená. Časem na to přijdeš, a když si to takto ozkoušíš, můžeš stejnou techniku použít i při normálním hraní. Rty nesmí být stlačené proti zubům, jinak se velmi rychle odkrví a výdrž půjde do pápá. Pokud budeš hrát takto, s minimálním tlakem na nátrubek, nemají se ti jak přenášet otřesy. Nehledě na to, že s tím možná moc třískáš, já třeba při rychlém hraní skoro ani nedomačkávám a u rychlých trylků to hraju tak na 3/4 kanálu, aby to nemátilo o dorazy. Mám poměrně silné pružiny, takže to jde podstatně rychleji než to mačkat nadoraz.F0xH0und píše:Při hraní: Když přirozeně vyvíjím tlak nátrubku na rty (nátisk), tak při rychlé změně tónů, kdy se musí písty pohybovat nahoru a dolů se jednotlivé otřesy přenášejí do nátrubku, což mi působí krátkou, zato intenzivní bodavou bolest v jednom z předních křivých zubů. Stejnou bolest cítím i ve vyšších polohách, kdy se tlak nátisku zvětšuje.
Já na klarinet hraju 12 let. Ty zuby by tě mohly bolet i u klarinetu, protože to vlastně o ty horní zuby opíráš a tlačíš na tu hubičku zezhora, proto mají třeba hubičky Vandoren takový ten polštářek pod horníma zubama, on je tam primárně proto aby se ta hubička těma zubama nevyšoupala ale kvůli tomu tlaku těch zubů je to tam taky. Vzpomínám si jak jedné holce co se mnou hrála daly rovnátka a musela skončit se hraním protože se to nedalo vydržet. Tlačit těma zubama tam určitě budeš, ale nevím jestli ve stejné míře jak u trubky. Podle mě je u obou nástrojů důležitý nátisk, pak to přestává bolet.
Walden G740CE
Harley Benton HBAC-80
Footswitch
CORT EARTH70 NS
Mandolína FENDER - FM-52E
Amati klarinet a tenor saxofon
Harley Benton HBAC-80
Footswitch
CORT EARTH70 NS
U trubky by neměl tlačit skoro vůbec.CZEchito píše:Tlačit těma zubama tam určitě budeš, ale nevím jestli ve stejné míře jak u trubky.
To nepochybně. A dokud není nátisk, je potřeba správná technika. Třeba to zavěšení trubky ke stropu. Ale to je samozřejmě náročnější než se na to vybodnout a vymlouvat se na zdravotní důvody. A zajít si k tomu zubaři také není od věci, dnes už se neléčí pouštěním žilou.CZEchito píše:Podle mě je u obou nástrojů důležitý nátisk, pak to přestává bolet.
woro90: To jestli by neměl zubama tlačit u trubky já nevím, na trubku nehraju tomu rozumíš ty, ale podle mě má každý hudebník svůj styl, jeden těma zubama tlačí, druhý zas ne, a třetí něco mezi těma dvěma protože se mu pak lépe nadechuje atd. atd. každý prostě má tu pusu jinou. Podle mě se po půl roce hraní nedají dělat závěry, chce to prostě cvičit a cvičit, možná to časem přejde až budeš mít dobrý nátisk, možná tě to bude bolet dál, to nikdo neví, teď je brzo končit. K tomu zubaři bych určitě zašel ale podle mě ti nijak moc nepomůže pokud to nebude hudebník, ale kdo nezkusí tak neví. Pokud bys ale přešel na klarinet tak počítej s tím že je to úplně o něčem jiném, na prstovou techniku je o hodně těžší než trubka, ohledně pusy je ale podle mě zas o hodně těžší trubka. Já bych ti radil si ten klarinet vyzkoušet, klidně hraj na oba nástroje současně, každý je o něčem jiném. Já taky chodím na kytaru, klarinet a saxofon a není to problém. A pokud jsi byl nejlepším a nejrychleji-se rozvíjejícím žákem na ZUŠce tak by to měla být pro tebe brnkačka, potom začneš třeba hrát i na saxofon, tam je ten přechod už minimální, akorát větší hubička a chvíli se plete prstoklad. Možná bych začal rovnou na saxofon. Vše chce vyzkoušet, a ne po půl roce házet flintu do žita 
Mimochodem na trubku bych se chtěl naučit taky.
Mimochodem na trubku bych se chtěl naučit taky.
Walden G740CE
Harley Benton HBAC-80
Footswitch
CORT EARTH70 NS
Harley Benton HBAC-80
Footswitch
CORT EARTH70 NS
Jak tak čtu, jsi úplně stejný případ jako já
Na trubku jsem začal hrát docela pozdě, ale zato jsem svým údajným talentem skoro dohnal žáky, kteří hrají již od útlého věku. Při vyšších polohách rozhodně nesmíš rvát nátrubek tlakem na rty. Chvíli se to vydržet dá, ale kdyby jsi měl hrát nějakou delší skladbu, tak ti ta pusa odpadne a krom toho bys nedával rychlé skoky v intervalech. Zkus radši hrát pomaleji, správně a soustředěně, než toho mít co nejvíce odehráno s chybami. Profíci hrajou tak, že mají nátrubek u pusy jen velice jemně přiložený a šplhání do výšek docílí stahem svalů, ale ti mají sakra dobrý nátisk
Předtím než začneš hrát není na škodu rozpohybovat pusu a hrát jakoby bez trumpety, tzn. že pusou děláš to samé jako bys trumpetu měl, ale nemáš ji, takhle různě zesiluješ, zeslabuješ a tak... Časem od toho upustíš, protože tě to přestane bavit a pak se budeš divit, jak se to dobře hraje bez dlouhého rozehrávání.
Na klarinet hraju také a je to o nečem jiném než na trumpetu. Hmaty tam jsou samozřejmě složitější, ale zato nátiskově mi to připadá lehčí, protože uhraju větší rozsah než na trubku.
Na klarinet hraju také a je to o nečem jiném než na trumpetu. Hmaty tam jsou samozřejmě složitější, ale zato nátiskově mi to připadá lehčí, protože uhraju větší rozsah než na trubku.