Odposlech písniček

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
Odpovědět
John M. William

Odposlech písniček

Příspěvek od John M. William »

Mám tu asi už zmíněný dotaz, ale přes hledat jsem našel jen prosby k odposlechu sóla z videa na Youtube.. Takže jestli se to tu už řešilo, tak se předem omlouvam.

Jak už je z předmětu jasný, jde mi o odposlouchávání písniček nebo jakékoli melodie. Mám s tím problém. Dokážu s těží odhadnout akordy, které jsou zahrány naráz, natož rozložené.. a pak nějaké ty hardrockové powerchordové riffy, ale to je tak všechno. Narazil jsem například na melodii z vietcongu a odposlouchal tak max. 4 první tóny a pak už jsem byl v ..

Je nějaký způsob jak to cvičit? S odposlechem na klavír jsem třeba tak velké problémy neměl, ale u kytary je to podle mně až horor. Nechci se stát závislákem na tabech a notách.
Obrázek
Obrázek
Obrázek

Jsem odpůrce zkratek.. LP = Les Paul, Long Play, Linkin Park..?

Tabulatury hudbě škodlivé.
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Re: Odposlech písniček

Příspěvek od Atkins »

Čím víc budeš mít nahráno a naposloucháno tím lépe se Ti bude naposlouchávat.
A nezdá se mi, že by se klavír naposlouchával lépe, je tam zpravidla o dost víc tónů a výrazně větší rozsah.
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
John M. William

Takže zatím mam zůstat u tabů?
Obrázek
Obrázek
Obrázek

Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Uf, hraj a poslouchej!
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
panedge

Příspěvek od panedge »

Mě hodně pomohlo to,že kdykoliv jsem měl čas a polouchal hudbu,tak jsem si vzal do ruky akustiku a hrál si,po pár letech se to o moc zlepšilo 8)
Gibson LesPaul Goldtop Traditional,Fender Stratocaster Eric Clapton sig., Gretsch G 5122 DC ,Fender Stratocaster,Epiphone Les Paul Standard,akustika Ashton,pololubovka Fokus,VOX AC 30 CC2,Laney TF300
whisoure
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/dondak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od whisoure »

mě právě taby úplně odrovnaly, jsem teď línej ja prase, když jsem hrál bluegrass na kytaru, tak sem taby neuměl a taky neměl dispozici, měl jsem jen kupu CD takže sem třeba strávil dvě odpoledne u přehrávače a luštil instrumentálky. Dneska mi to dá zabrat, ale jelikož už nehraju bluegrass na kytaru ale hraju na basu tak je to v poho, basa de rychle většinou.
Fender Am. Deluxe JAZZ 08'|Greco Jap. PRECISION 76´|Fender Am. Deluxe DIMENSION HH V 13'|Breedlove RETRO D/ERe 08'|Squier Affinity TELECASTER 13'|Stamar DREADNOUGHT ?? :D
https://facebook.com/stevensofficialpage
Markbass LITTLE MARK TUBE|Ampeg SVT-212AV|Hartke HD210
Wocass
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wocass »

Já jsem an tom stejně :x Odposlouchat nějakou melodii je pro mě horor :( A nejhorší na tom je, že když už chci něco hrát tak si řeknu proč odposlouchávat když je na netu miliony tabů. Jsem lenoch no :roll:
Yethell
The Mirrors
Vojtaa
Změňme sebe změníme svět
Kid B

Příspěvek od Kid B »

Mně třeba dost pomáhá pustit si nějaké oblíbené album a improvizovat do toho. Pochopitelně tak, aby to tam pasovalo a ladilo. Potom většinou nemám problém zahrát melodii, co v té písničce je.
panedge

Příspěvek od panedge »

Tak s melodií by neměl bejt takovej problém,spíš je problém to hodit do akordů ne?
Gibson LesPaul Goldtop Traditional,Fender Stratocaster Eric Clapton sig., Gretsch G 5122 DC ,Fender Stratocaster,Epiphone Les Paul Standard,akustika Ashton,pololubovka Fokus,VOX AC 30 CC2,Laney TF300
Kid B

Příspěvek od Kid B »

Jasný, já reagoval na Wocassa. Je to prostě způsob jakým se učím odposlouchávat. S akordama mívám často větší potíže :( . Ale snad se k tomu taky nějak dopracuju.
pupack
Bandzone: pupack
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pupack »

Imho je dobré si pořídit software, který umí zpomalit audio stopu beze změny výšky.. rázem člověk rozmotá jakékoliv sólo či akordové brnkačky, postupy..
"Everybody’s going to remember your songs, it’s just that nobody’s gonna be able to play them" - Bob Dylan talking to The Edge
John M. William

Tak jsem asi vemeno, ale já si to zpomalil a žádný efekt to nemělo.. Rozlousknutí by mi trvalo snad 3 odpoledne.
Obrázek
Obrázek
Obrázek

pupack
Bandzone: pupack
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pupack »

John M. William píše:Tak jsem asi vemeno, ale já si to zpomalil a žádný efekt to nemělo.. Rozlousknutí by mi trvalo snad 3 odpoledne.
no však o tom to ale je :) ... to je jen pomůcka, aby ti to trvalo 3 odpoledne místo 6ti odpoledne :)
kdyz tu pisnicku fakt chceš, tak do toho půjdeš a prostě to dáš :)

těch berliček je spousty.. youtube je další obrovská berlička..pustit si video, sledovat polohy na hmatniku, bud origoš nebo u coveru. diskusní fora věnovaný kapele ktery song se snazis odposlouchat, dohromady to vsechno porovnavat s tabama co uz jsou.. to vsechno ti muze usnadnit pátrání po tom co se kde hraje. Dneska je takovejch moznosti diky internetu :) mozna to chce jen vic trpelivosti a brát to jako challange.

Nenech se odradit neuspechem, kdyz to fakt joo nejde, vrhni se na jinej kus at nejses zklamanej a pak se k tomu vrat..

taky je dobrý si uvědomit, že to odposlouchávání se prostě zlepšuje letama hraní a poslouchání, přesně jak psal Atkins.. čili trpělivost a neustálá snaha a ono to přijde.

"Kytarování" máš do konce života ;)
"Everybody’s going to remember your songs, it’s just that nobody’s gonna be able to play them" - Bob Dylan talking to The Edge
SUK
last.fm: last.fm/user/sukcz
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/sukovec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SUK »

Hraju kratce a nejak moc dobrej nejsem, znasilnuju taby temer denne. A casto hraju proste nesmysly. Rezu do toho, vybrnkavam, delam vsecko mozny. A proste sem tam zahraju neco co znam. Casto v jiny tonine (to nevidim jako problem, melodii nevnimam(e) absolutne ale relativne). A pak taky obcas posloucham a slysim hrat neco co umim zahrat. V muzice se spousta veci opakuje, nejchytlavejsi melodie jsou 3 tony/powerchordy ci cokoliv v ruznejch permutacich - v tabu |-0-1-3-.... | Samozrejme ruzne poposouvany po hmatniku a ruzne permutovany atd...
Hodně budem někde...
Amid

Příspěvek od Amid »

No jo, v tomto směru jsou taby zlo. Člověk se nemusí otálet odposlouchávaním, jelikož většinou práce za něj udělají taby, i když je taky pravda, že ne každý tab musí být tónově identický s originálem. I proto je naučení se odposlouchávat hudbu důležitá.
Trey
last.fm: http://www.last.fm/user/Roonagu
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/roonagu

Příspěvek od Trey »

Já mam co se týká odposlechu písniček takovej problém že přebíram hlavní melodii,zatim jsem zkoušel podle odposlechu jenom pár těch jednodušší písniček a na hlavní riff jsem obvykle přišel do 2 minut(prostě se soustředim na melodii a prsty nějak tuší,což je vůbec dost zajímavý až se někdy divim,že prostě někam šáhnu a ono to zní jak chci,ikdyž přemýšlením bych to asi nedal),jenže teď dam názornej příklad,od Kabátu jsem zkoušel-Nesahej na můj drink-jak jsem říkal,na hlavní riff jsme přišel okamžitě,ale jak přišel refrén,riff se změnil a já začal hrát melodii zpěvu a ať se soustředim jakkoliv,na kytaru nemůžu přijít.
Dustborn - http://bandzone.cz/dustborn
Arthemion - http://bandzone.cz/arthemion
Strandberg Boden NX7, Badstroke Invader 7, Ibanez RGA420Z, Jackson RR24, DOWINA DCE111-LE
Quad Cortex, Marshall JVM410H, ENGL E650 Ritchie Blackmore,
mikrofony: Shure SM7B, T.bone SCT2000
fixja
last.fm: http://www.last.fm/user/predatorjf
Bandzone: http://bandzone.cz/letrourou

Příspěvek od fixja »

Já jsem se po roce a něco hraní z tabů dostal před asi měsícem a půl k písni na kterou tab není. Tak jsem si ho napsal, celkem to šlo, a od té doby mám radši odposlouchávání. :)
Konkrétně je to: www.predatorjf.uvadi.cz/WMT.mp3
Kytary si tam moc neužije, ale když už se tam dostane, tak je to hezké a i dobře se to odposlouchávalo. Zkus to třeba taky. ;)
smokiie

Příspěvek od smokiie »

fixja:

to bych řekl, že je největší motivace (a nejen u odposlouchávání písniček) - prostě když to není tak to musíš vymyslet, žádná jiná cesta :)
strup

Příspěvek od strup »

Jo vietcong ma vyborny soundracky a dost sem je odposlouchaval. Kdyz odposlouchavam tak si poprvy najdu zakladni tony melodie, pak z nich udelam akordy a nakonec improvizuju s vyhravkama a detailama tak dlouho az to sedi. Takhle sem se naucil asi polovinu tech soundracku z vietcongu, ale jinak sem linej jak ves a kdyz muzu tak nakouknu do tabu abych to nemusel hledat. Ikdyz co si budem povidat, dost casto se stava ze ty taby sou spatne napsany a to pak je jeste vetsi prace nez si to odposlouchat.
R.I.P. Ronnie James Dio
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“