Přátelé a příznivci zvukového nekonečna... po letech jsem objevil svůj starý příspěvek a nejradši bych jej smazal. Ono všechno to hledání a zkoušení je dlouhý proces a dnes mám samozřejmě jiné zkušenosti. Nevím, jestli to předešlé jde smazat, ale zase bych vytrhl z kontextu ty další příspěvky.
Po letech používání Presonuse k tomu mohu napsat toto:
Ten mix je dobrý pro své možnosti, že se dá využít na hraní živých akcí a zároveň se na něj dá nahrávat. Nicméně si myslím, že ačkoliv umí v podstatě všechno, tak nic neumí pořádně. Na to zvučení něčeho menšího je to asi v pohodě. Pokud ale chcete nahrávat, tak nepočítejte, že z toho poleze něco fakt super. To je ale relativní pojem. Dá se to srovnat až ve chvíli, kdy to můžete s něčím měřit.
Já hraji na všechny nástroje a nejvíc času jsem strávil u nahrávání bubnů. Zkoušel jsem je nahrávat různě a různými mikrofony. Nikdy jsem ale z toho zvuku nedostal přesně to, co bych si přál. Barva preampů je spíš taková hlubší. Připomíná mi to starý zvuk Abbey Road z desek Pink Floyd nebo Beatles. Samozřejmě se bavím o barvě preampu - znít jako ty kapely není jenom preamp

. Nikdy jsem nedostal z ride činelů to krásné jemné cinkání a všechen zvuk mi příjde na uši jako špatná mp3. Má to rozplizlé výšky a nejasné spodky. Ale já nejsem žádný zvukař ani producent, to jsou jenom mé uši. Domníval jsem se, že je to dáno preampem, tak jsem si pořídil dvoukanálový preamp DAV_BG1, který ten zvuk udělal čistší, ale až když jsem si koupil preamp s PŘEVODNÍKEM, tak jsem pochopil ten ohromný rozdíl. Najednou má nahrávka "vzduch", činely cinkají a najednou napotřebuji při mixu dělat ekvalizéry, protože když se vyberou správné mikrofony a správně se postaví, tak to hraje samo. Aby bylo jasno, tak mě jakožto bubeníka samozřejmě přitahují zvuky akustických bubnů, které zní přirozeně. Takže hledám zvuky podobné Dave Weckl nebo Simon Phillips, John Bonham atd... určitě je samozřejmě možné, což se dnes dělá snad všude ty bubny přesamplovat. To ale nechci. Chci jenom říct, o jakém zvuku se bavím. Nemám rád zagejtovaný bubny - musí mít trošku plochu a prostor... ale zpět pultu
Efekty z pultu zní normálně. Tzn. neurazí, ale nenadchne. Je tam základní řada efektů, EQ, kompresor, limiter, gate... Mixovat přes to, je ale nepraktické. Jednak za čas pult nebude a tak ztratíte všechno nastavení. Druhá věc je, že je tam jenom 16 stop a pokud tam máte dvoje stereo klávesy a tři zpěvy a pár kytar, tak se tam nevejdete - leda po mono stopách, což je omezující.
Pokud tedy někdo přemýšlí nad koupí podobné věci, tak by měl prát v potaz tyto skutečnosti. Na nahrávání mi příjde mnohem vhodnější si pořídit z druhé ruky nějaký preamp s převodníkem. Já koupil asi za 14 tisíc (původně stál 2 tisíce dolarů) a k tomu využívám zvukovku, kde je adat (nebo spdif dle karet), takže to důležité (8 stop) jedu přes ten preamp+převodník a nedůležité (tomy, hihat atd...) hraju přes kartu, která má taky 8 stop, takže má vlastně to samé jako presonus.
Otázkou ale je, jaké jsou Vaše cíle a požadavky. Natočili jsme na presonus 2 desky a všem se to líbilo. Nicméně srovnávat s profi deskou ze studia se to nedá. To je ale celá řada dalších věcí jako jaká je mistost, muzikanti, nástroje, monitory, uši, zkušenosti... Jestli chcete nahrávat i zvučit, tak asi v pohodě. Jestli chcete nahrávat, tak je to příliš drahé... Se zvučením zkušenosti nemám, nemám přehled o tom jaká je konkurence a my jsme na něj akce nezvučili - jenom ve zkušebně. Co se týče ovládání, tak je to celkem jednoduché. Mohlo by to mít motorky na faderech.