Kde se vyrábějí Gibsony?

Strat, Les Paul, Tele, SG, semiakustické, ...
Odpovědět
60'Rock_N'_Roll

Re: Kde se vyrábějí Gibsony?

Příspěvek od 60'Rock_N'_Roll »

Tonda píše:já jsem ke svým kytarám kritický dost a všechny (kromě 2, který se blíží dokonalosti :lol:)
R9 a Tele CS...? :mrgreen:
Tonda

Příspěvek od Tonda »

qwer píše:A já zase obdivuju, že má někdo nervy se pořád zastávat Gibsonu jako výrobce...
vůbec ne, spousta věcí se mi nelíbí (většina je ale vyvolaná nedostatkem dřeva atd) a holt každý výrobce má za úkol vydělávat ..

qwer píše: když jsi nakousnul ty motorky - jel jsi někdy v USA made autě a nebo jsi ho měl?
když se ptáš, tak teď mám 2 takový auta a 2 motky :lol: a předtím ještě od každýho po jednom. A můžu ti říct, že si evropsky nebo japonský auto už nekoupím - měl jsem za posledních 20 let 3 Jap a 4 evrop.(tzv.premiový), a další bude zase americký.. Tyhle nesmysly o zaostalosti už taky dávno neplatí, ale to by bylo na dlouho, a nepatří to sem. Ale je to asi jako s těma kytarama - musí to člověku vyhovovat, a pak ho ty jiný už nezajímaj.

qwer píše: Chapů, že je podle tebe Bad Cat ldruhá liga... Co je ta první? Trainwreck za 20t. dolarů a nebo stačí jen Two Rock?
TwoRock je snobskej pokus o Dumble, ale třeba Swart je super kvalita, nebo Allen, Tungsten, Valvetech, Tophat, Delisle ..pak i Clark (myslím už ale skončil) nebo ta Victoria nejsou daleko od špičky
60'Rock_N'_Roll píše:R9 a Tele CS...? :mrgreen:
to nedalo moc práce .. :twisted:
Bhu z Crecelu píše:Tak. A teď zpět k tématu.

Má někdo z vás podloženou informaci, že se Gibson -z větší části, kdy už teda- nevyrábí v USA?
Správně. NE
I´m wheels... movin´wheels
Jazzman
Rádce

Příspěvek od Jazzman »

CzechJoker píše:
Jazzman píše:Co bych dělal, kdybych zjistil, že tam doopravdy vyrábí? Už bych si od nich nic nekoupil a a hledal svůj nový nástroj jinde.
Rozumím tomu správně, že více než zvuk tě zajímá nápis Made in U.S.A. a na hlavě kytary logo Gibson???

Ne, nerozumíš.Kdybych zjistil, že někdo takhle primitivně lže, už bych u něj nic dalšího nekoupil. Celkem jasné kritérium.
Zrovna pozítří se jedu podívat na vynikající korejskou lubovku od neexistující firmy, o níž, majitel, ani majitel bazaru neví, co mají. Zvukově srovnatelná se současnými 335. Možná budu mít za 12 000 vyřešený problém.
Hledám možnost hrát jazz v Praze. http://bandzone.cz/janbisek
Slimy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Slimy »

Jasně, takže pokud jde pouze o tu LEŽ ze strany výrobce, tak to beru.
Tak i tak bych kupoval Gibson - tedy za předpokladu zachování kvality...
...nebo zvýšení, ale na pohádky jsme už dost staří :D
Teda ale nenapadá mě kam jinam jít...
To už je ale mimo :)

P.S. Tondo máš zprávu ;)
"Lots of people talk and few of them know..."
Fade
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/fade
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Fade »

Tonda píše:bla bla
Chceš říct, že kopie nemůže být lepší než originál? :roll: Mám kopii Duala/Rockwell, kopii Mesa recto boxu/ESH. Box hraje dobře, ale nemůžu říct, že je lepší než originál. Ten mě tak hodně neoslovil. hraje skvěle, ale není to nejde říct co je lepší. Stejně tak u Rockwellu nemůžu říct, že je lepší, ale lépe se mi na něj hraje a lépe mi zní. Oboje je kopie.
Kopie není originál, ale nezavrhuju ji (co se týče kytar) od té doby, co jsem hrál na Fokus LP a sral jsem z toho, jak brutálně to hrálo.
Mimochodem, nechci zpochybňovat Gibson, ale ta Studia nejsou nijak zázračná. Nevím proč, ale nelíbí se mi tak, abych za ně tolik zaplatil. Sám ale silně uvažuju o Flying V Gibsonu. To je pro mě brutální kytara tvarem a zvukem. Problém je, že jsem sice zkoušel moc kytar, ale na jejich Včko jsem si ještě nezahrál. Každopádně mě to láká strašně moc. Celkem jsem i uvažoval, že bych to vyměnil za moje Sko kdyby to pěkně hrálo... Ale tohle Sko je zrovna opravdu skvělé, takže pořád mi to vrtá hlavou... Bože, to je dilema... Ta Včka zní krásně středově... Jaj
Skervesen 4AP Custom Shop
Fender American Standard Telecaster
Ibanez S series - (Fishman Fluence Modern)
Kemper Profiler + Kemper Remote
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

ad zhorsovani kvality - u tech nizsich rad bych si na to docela vsadil, prijde mi ze to zpracovani je desny az nejak moc casto. fender za ty prachy samozrejme taky neni dokonaly (vtipna telata highway s blbe navrtanym krkem, kvanta hluchych stratu - podle me jde ale o dlouhodoby jev) ale gibson mi urcite neprijde v poslednich letech jako lepsi.

jinak vyrobce ktery by lhal o zemi puvodu by u me taky skoncil. a je jedno jestli se lze o americe, nemecku, japonsku nebo cemkoliv - takova firma proste nema moji duveru.

jinak nejsem ani moc fanousek boutique znacek a kytar, vzdycky mi to prislo trochu jako snobarna :) hlavni duvod ale je spis ten ze mi nikdy ten rozdil neprisel v plůpraxi az takovy aby me to donutilo dat za ty veci takovou sumu. treba custom shop gibson mi prijde nesmyslne cenove prepaleny, stejne jako hodne veci z fenderackeho CS. a boutique aparaty uz ani nekomentuju :)
Jazzman
Rádce

Příspěvek od Jazzman »

Ještě ke kvalitě Gibsona:

Porovnávat dnešní kytary např. s kytarami ze 70. let mi přijde dost legrační. LP Custom stál v roce 1970 okolo 30 000 Kčs, což bylo asi 20 měsíčních platů a cena bytu v Praze nebo baráku na vesnici. Dnešní Custom stojí necelé 4 průměrné platy. Myslím, že kdo dá za Gibsona byť "jen" 200 000, rozhodně dostane stejně kvalitní nástroj. To já ale nikdy nedám, pro mě je kategorie LP Tradicional, Standard, SG 61 dostačující a dosažitelná.
A ještě k LP Studio, které také jedno vlastním, jen přeosazené snímači ´57 : Při zapojení do Fendera nebo Voxe,případně tranzistorového Rolanda, dostanu tlustý, frekvenčně široký, dlouhý a vyrovnaný tón, dobře slyšitelný v kapele. Při slepém testu bylo Studio podstatně blíže dražším modelům Gibson, než čínské kopie za nemalé peníze Studiu. Zněly levně, placatě, mrtvě. Píši o čistém a nakresleném zvuku, hře prsty v sazbách. Pro silná zkreslení jsou asi jiná kriteria, ale ty já nepoužívám.
Hledám možnost hrát jazz v Praze. http://bandzone.cz/janbisek
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Kinx píše:jinak vyrobce ktery by lhal o zemi puvodu by u me taky skoncil. a je jedno jestli se lze o americe, nemecku, japonsku nebo cemkoliv - takova firma proste nema moji duveru.
:)
Trošku mimo, ale jde pořád o Gibson. Tahle firma už někdy od vstupu Les Paula v 30. letech se také soustředila na výrobu zesilovačů a komb pro své nástroje. V Evropě se pro svou drahotu v konkurenci místních firem moc neprosadily, na rozdíl od kytar, které konkurenci neměli. Cca před deseti lety přišly na trh s novou řadou aparátů Gold Tone, objevilo se to ve Frankfurtu, pár let potom se s tím snažili na náš trh proniknout snad Music Cetnter, tedy následovaly reklamy v Muzikusu. Nic méně, tahle komba s nápisem Gibson byla vyráběna v Anglii a osazovány byla levným materiálem z Číny. Např. úplně nevhodná repra Celestion Vintage 30. Samozřejmě se jednalo o aparáty primárně určené pro jazz, blues, country a pod. Tedy na čistý zvuk a měla být schopna uspokojivě přenést právě ten tučný bučivý zvuk některých slavných modelů kytar Gibson používaných právě v jazzu, či blues, tak jak to dokázaly jejich slavné aparáty z 50. a 60. let. Bohužel jsem to nikdy v terénu nepotkal, cena byla neúměrná kvalitě, tak se proniknutí na česká podia nekonalo. Sice nejde o kytary, ale pořád to jsou produkty téže firmy.

Jinak bych nesměšoval výrobu produktů té které firmy v Asii a kopírování čehokoli kýmkoliv. Každá firma má právo vyrábět a platit daně kde chce, ať se nám to líbí, či ne a na druhou starnu plagiátorství je nejen neetické, ale i trestné. Osobně mě to hodně se re, ať už kopíruje číńan, vietnamec, angličan nebo čech. A to bez rozdílu. A nákupu kopií se snažím vyhnout jak jen to jde už z důvodů svého svědomí, páč podporovat zloděje nechci!
qwer
Odborník

Příspěvek od qwer »

Tonda píše: když se ptáš, tak teď mám 2 takový auta a 2 motky :lol:
Máš pravdu, tohle je už hodně OT a je zbytečné to tady rešit, asi se v tomhle stejně nikdy neshodnem. Jen dodám, že v USA made autech jsem najezdil mnoho kilometrů a nejsem nějaký závistivec, který je pomlouvá, protože je viděl jen někde na obrázku a těm, který je mají, závidí :D
Tonda píše: TwoRock je snobskej pokus o Dumble, ale třeba Swart je super kvalita, nebo Allen, Tungsten, Valvetech, Tophat, Delisle ..pak i Clark (myslím už ale skončil) nebo ta Victoria nejsou daleko od špičky
Vidíš, pro mě je třeba zrovna ten Valvetech spolu s např. Dr Z ta druhá liga, např. Dr Z mě nepřijde udělaný nijak zázračně a taky se mi vyloženě hnusí ty nalepovací nápisky vzadu na aparátu (to mají společné s tím Valvetechem).

Allen, Viktorka, Tungsten, Clark... to jsou všechno kopie Fenderů (a nebo aparáty z Fender silně vycházejí) a konkrétně tobě asi budou daleko bližší než EL84 aparáty alá Vox. Výrobci klonů Fenderů někdy používají nos součástky, aby to bylo co nejbližší aparátu, který to kopíruje. Bad Cat a nebo Matchless, Xits, Devided by 13, Gabriel - tohle jsou všechno výrobci, kteří sice silně z něčeho vychází (většinou Vox), ale nemají zase až takovou potřebu to kopírovat do posledního puntíku jako ti výrobci klonů Fendera, jdou si po svém zvuku, spousta těch jejich aparátů je vlastní návrh. Myslím, že ve kvalitě konstrukce mezi Victoria a Bad Cat není až takový rozdíl - samozřejmě je to každé dělané trochu jinak, Victoria je na očka (nebo na turrety?), Bad Cat je point-to-point hardwired, železo je myslím hodně solidní u obou, o preciznosti ve zpracování se netřeba bavit. Ale tohle je taky OT a je to jen taková taškařice připomínající nějakou debatu na gearpage. Pro mě osobně je určitě na vrcholu Trainwreck, Dumble, původní Matchless - tohle jsou snad jediní 3 výrobci, kteří si zaslouží na té špici být, protože tyhle firmy to jednek všechno začaly a taky ukázaly nový přístup k věci. Bad Cat, Valvetech, Devided by 13 a nebo i ta Viktorka, to už je jen taková ta kopírovací naplavenina :D Z těch nových výrobců je mi třeba velmi sympatický Xits, který má svůj jedinečný a novátorský vzhled a kdysi i velmi solidní ceny.

A teď ještě k Gibsonu, ať nejsem úplně OT. Kdyby mě LP vyhovovalo, tak si koupím nějaký parádní Gold Top LP, který po vizuální stránce žeru (asi jako jediný Gibson) a budu totálně happy a budu vědět, že mám skvělou kytaru, ale na ta nepovedená Studia budu nadávat stejně :D

A kdyby se náhodou vyráběly v Číně a Gibson nám mlžil? Podobný případ byl nedávno u Voxe, kdy se Alnico Blue sekaly pro všechny Voxy v Číně a Vox to zapíral do posledního dechu, pak ale stejně museli s pravdou ven. Nepoužívaly vůbec mullard cone, ale něco čínského a ta repra hrají při silné zátěži trochu jinak než ta UK. Přestože je sekali v číně za určitě směšnou cenu, tak si za ta repra nechali platit pomalu víc, než kolik stály UK made Blue. Tohle je podle mě třeba případ té pravé prasárny :D No stejně mě je to nakonec fuk, protože ty čínské Blue jsou zatím to nej na čistý a nakreslený zvuk, co jsem měl zatím doma :D

To Jazzman - to tvé Studio je nové a nebo starší? Ta starší jsou myslím super a jsou to skvělé kytary, bohužel jsem za celý můj život držel myslím jen jedno nebo dvě... A těch nových Studií a Faded Studií jen pár, po LP prostě nějak nejdu.
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

mmjuz píše: Jinak bych nesměšoval výrobu produktů té které firmy v Asii a kopírování čehokoli kýmkoliv. Každá firma má právo vyrábět a platit daně kde chce, ať se nám to líbí, či ne a na druhou starnu plagiátorství je nejen neetické, ale i trestné. Osobně mě to hodně se re, ať už kopíruje číńan, vietnamec, angličan nebo čech. A to bez rozdílu. A nákupu kopií se snažím vyhnout jak jen to jde už z důvodů svého svědomí, páč podporovat zloděje nechci!
Vím, že je to už hodně offtopic, ale jak je to s kopírováním efektů (tím mám samozřejmě na mysl vnitřky efektů (schémata, součástky), ne nějaké loga a design. Všichni dělají kopie třeba fuzz face, zendrive, ... Je to nějak ošetřeno (třeba že na to nemají původní výrobci patent atd.) nebo je to taky zlodějina?
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Nedivil bych se, kdyby na to vyrobci patent nemeli, ziskat ho je dost slozite a nakladne. Bezni "domaci" boutique vyrobci jsou podle me bez sance, tem se to nemuze vyplatit, druha vec je pak ta, zdali by vubec nekdo patent na podobnou vec vzal kvuli podobnosti s jinymi vyrobky (a potazmo jiz existujicimi patenty).
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

Myslel jsem to spíš z druhé strany, tj. ten, kdo vymyslel zapojení toho efektu, jestli na to má patent. Jestliže ano, tak by každý další výrobce musel asi koupit licenci. Kdyby ji neměl, vlastně by taky vyráběl pokoutně a jednalo by se o zlodějinu. Možná se to řeší tak, že se obvod nepatrně pozmění, aniž by se změnila jeho funkce. Já opravdu nevím, jak to funguje. Možná je vše legální. Třeba yeeskhul, kdyby se k tomu mohl vyjádřit.

EDIT: O co mi vlastně jde. Spousta lidí tady vykřikuje, že by si nikdy nekoupila žádnou zlodějinu a třeba tak, i nevědomky, činí.
SUK
last.fm: last.fm/user/sukcz
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/sukovec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SUK »

Sorry ze se vam du nacpat do diskuse, ale co znamena, ze je gibson vyrobenej v USA? Kdyz drevo vyroste nekde, ususi se jinde, fosna se z toho udela taky jinde, vyreze zbrousi a nalakuje se to v USA, hardware se udela v cine, smontuje v zemi kde se to prodava - je to made in USA? (rozhodne nerikam ze to takhle chodi - to je jen jako priklad)
Hodně budem někde...
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Jester: Jenze vetsina lidi rika, ze by si nekoupila cinskou kopii Gibsona, ktera se jako Gibson tvari. Na druhou stranu se shodnem, ze LP od Fokusu je v poradku, ne?

Mimochodem nasel jsem velmi zajimavy prispevek na jednom foru:
You people need to understand not only the letter but the INTENTION of patent law, which is that if something is deemed non-patentable as being not significantly original, but derivative of previous work (as 99%+ of stomps are), then the product or process concept BELONGS TO ABSOLUTELY EVERYONE, with the common good served by unlimited competition to produce it more cheaply or to develop it further in more useful ways.

If it IS patentable, then at the end of twenty years after which time the inventor and his assignees have presumably made enough profit on it, it lapses into the public domain where the same principle applies.
Coz v pripade efektu myslim vse vysvetluje, protoze vsechny ty zakladni efekty jsou rozhodne starsi nez 20 let a vetsina dalsich uz jsou jen derivaty. Aspon pokud se bavime o zkresleni a nakopavadlech.
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

Díky.
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Jester píše:EDIT: O co mi vlastně jde. Spousta lidí tady vykřikuje, že by si nikdy nekoupila žádnou zlodějinu a třeba tak, i nevědomky, činí.
Funguje to tak, že když někdo opajcuje patentovaný výrobek, tak stačí, aby třeba u toho efektu změnil hodnotu u jednoho nedůležitého kondíku a tím už je v mezi zákona. Prostě to právně není kopie patentovaného výrobku. Stejně tak u kytary stačí vyříznout nějaký výkroj v korpusu o 3mm více, nebo méně a opět je to právně OK.

Samozřejmě že si každý občas koupí nějakou tu kopii aniž by to tušil. Ale jak v Čechách, tak všude na světě je spousta výrobců, kteří své výrobky přímo jako kopie toho a toho výrobku prezentují a vědomě tak originál poškozují. Často pak prakticky nákupem levné kopie poškozují zákazníci i sami sebe, a dobře jim tak.
Mastr

Příspěvek od Mastr »

Takže to je možná důvod proč se čínské fake gibsony LP vyrábí a Gibson na ně nemůže. Tvar hlavy je na bližší pohled jiný, stejně jako velikost loga na hlavě a taky výřez na těle je trošičku jiný.
Kytara: Homemade Bonewhite Exp EMG81/60, Macassar Ebony Flying V EMG81/85, Flying V Custom white EMG81/60, LP Custom black (kopie) EMG81/85, Apec: Blackstar S1 100, Blackstar HT, Marshall 4x12 A, Marshall 4x12 B, efekt: Dunlop 95Q, biyang chorus, Dunlop Carbon Copy delay,Behringer harmonist, TC. Polytune mini, http://bandzone.cz/blackshard Kdybyste někdo chtěli nějaký upgrade kytary týkající se frézování, vrtání nebo i úprav elektroniky napište sz.
qwer
Odborník

Příspěvek od qwer »

Naposled snad s tímhle měli trochu problém u Danelectro, kdy okopčili Timmy od Cochraneho a museli pak předělat schema, jak se to ale přesně řešilo nevím...
Teorge

Příspěvek od Teorge »

Nevím jak Gibson, ale pokud napodobuji jeho registrovanou značku, tak je můžou zabavit.
Mastr

Příspěvek od Mastr »

Tak jasně, ale asi s tím mají problém protože v názvu těch produktů na netu není a dokonce je v 99% procentech smazaná i z obrázků co tam jsou. Až když se pak domlouváte s prodejcem osobně a vyžadujete fotky, tak až pak vám ji pošle i s logem.
Kytara: Homemade Bonewhite Exp EMG81/60, Macassar Ebony Flying V EMG81/85, Flying V Custom white EMG81/60, LP Custom black (kopie) EMG81/85, Apec: Blackstar S1 100, Blackstar HT, Marshall 4x12 A, Marshall 4x12 B, efekt: Dunlop 95Q, biyang chorus, Dunlop Carbon Copy delay,Behringer harmonist, TC. Polytune mini, http://bandzone.cz/blackshard Kdybyste někdo chtěli nějaký upgrade kytary týkající se frézování, vrtání nebo i úprav elektroniky napište sz.
Odpovědět

Zpět na „Elektrické kytary“