MIDI keyboard - stage zapojení
Pravidla fóra
-
Johnnnnnnnnnny
- Kontaktovat uživatele:
MIDI keyboard - stage zapojení
Dobrý den vespolek,
Uvažuji o koupi MIDI klaviatury a zajímalo by mě jak co nejjednodušeji dostat zvuk z notebooku do PA bez odezvy.
Některé klaviatury mají USB, chápu to tak, že přez USB se posílají MIDI do počítače? Tam se tedy upraví a pak je musím dostat ven externí zvukovkou, nebo to jde i nějak jednodušeji ? Neumí to nějaká klaviatura sama o sobě pouze použitím USB ?
Sháním něco tak do 5000.-
Uvažuji o koupi MIDI klaviatury a zajímalo by mě jak co nejjednodušeji dostat zvuk z notebooku do PA bez odezvy.
Některé klaviatury mají USB, chápu to tak, že přez USB se posílají MIDI do počítače? Tam se tedy upraví a pak je musím dostat ven externí zvukovkou, nebo to jde i nějak jednodušeji ? Neumí to nějaká klaviatura sama o sobě pouze použitím USB ?
Sháním něco tak do 5000.-
ať to šlape!
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Re: MIDI keyboard - stage zapojení
MIDI klaviatura posílá jen MIDI signály (přes MIDI nebo USB rozhraní). Pokud chceš získat zvuk, musíš mít nějaký tónový generátor - třeba notebook, který ty MIDI příkazy zpracuje a dle nich spustí to, co má hrát.
Jak dostat zvuk z ntb do PA? Zvukovka a linkovým výstupem to poslat to aparatury. Tečka.
A jestli to neumí nějaká klaviatura rovnou sama? No samozřejmě že ano, ale pak se jí neříká MIDI klaviatura, ale pak se jí říká klávesy, digitální piano, synták nebo workstation.
A ty to nebudou tahat přes USB, sle přes normální "audio" konektory.
Jak dostat zvuk z ntb do PA? Zvukovka a linkovým výstupem to poslat to aparatury. Tečka.
A jestli to neumí nějaká klaviatura rovnou sama? No samozřejmě že ano, ale pak se jí neříká MIDI klaviatura, ale pak se jí říká klávesy, digitální piano, synták nebo workstation.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
-
Johnnnnnnnnnny
- Kontaktovat uživatele:
tohle je mi jasný. Šlo mi spíš o to, jestli potřebuju externí zvukovku, nebo jestli není nějaké jednodušší, levnější řešení.
Zároveň bych se taky rád zeptal jaký vst plug-in udělá nejreálnější zvuky. Koukal jsem na Korg legacy collection, ale pořád mi to nepřijde takový, jako když si zapojim normální Synťák.
Zároveň bych se taky rád zeptal jaký vst plug-in udělá nejreálnější zvuky. Koukal jsem na Korg legacy collection, ale pořád mi to nepřijde takový, jako když si zapojim normální Synťák.
ať to šlape!
- Nero
- Rádce
Tak nutně nepotřebuješ, pokud máš v počítači slušnou interní zvukovku s line-out. Ale samozřejmě by lepší zvukovka byla značně prospěšná.
Ohledně VSTi - záleží na tom, nejreálnější zvuky čeho že hledáš...
Ohledně VSTi - záleží na tom, nejreálnější zvuky čeho že hledáš...
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
-
Johnnnnnnnnnny
- Kontaktovat uživatele:
jde mi spíš o synťáky typu linkin park. Prostě na obzvláštění moderní kytarové tvrdší muziky.
ať to šlape!
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Tyjo - nejreálnější zvuky
to je další super termín do sbírky......
Zpět k tématu: jak podotknul Nero, jde o to, co chceš a co ti sedne. Jinak určitě nebude velký prob prosurfovat net se zaměřením na vybavení Linkinů a podle toho pak postupovat dál
a nebo obzvlaštňovat moderní kytarovou tvrdší muziku vlastní zvukovou invencí (pokud se ovšem nejedná o revival Linkinů, tam by to mělo být opravdu asi o autentičnosti). Osobně mi vždycky přišla ta druhá cesta poněkud originálnější...
Takže zkoušet VST nástroje nebo HW synťáky a vybrat dle vkusu.
P.
Zpět k tématu: jak podotknul Nero, jde o to, co chceš a co ti sedne. Jinak určitě nebude velký prob prosurfovat net se zaměřením na vybavení Linkinů a podle toho pak postupovat dál
Takže zkoušet VST nástroje nebo HW synťáky a vybrat dle vkusu.
P.
Zkus VSTi Nexus a Native isntruments...
Jinak na hraní linkinů bys potřeboval synťák...
Jinak na hraní linkinů bys potřeboval synťák...
Current Gear: KORG M50 - 61, STUDIOLOGIC VMK188+
Past Gear: KORG KARMA, YAMAHA PSR 280
Past Gear: KORG KARMA, YAMAHA PSR 280
-
Johnnnnnnnnnny
- Kontaktovat uživatele:
?Johnnnnnnnnnny píše:takže z MIDI a VST se nedají dostat stejné tvuky ?
z midi se nedaji dostat zadne zvuky, kdyz se ptas takhle.
Myslím, že tohle bude nejschůdnější řešení 
- Nero
- Rádce
MIDI je signál, VSTi je něco, co se na základě toho signálu spustí - jednoduše řečeno.Johnnnnnnnnnny píše:takže z MIDI a VST se nedají dostat stejné tvuky ?
PetrPeter 1975 - 2008
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Zpřesňuji: MIDI jsou DATANero píše:MIDI je signál, VSTi je něco, co se na základě toho signálu spustí - jednoduše řečeno.Johnnnnnnnnnny píše:takže z MIDI a VST se nedají dostat stejné tvuky ?
P.
-
Johnnnnnnnnnny
- Kontaktovat uživatele:
To je krásný, že to všichni víte. Já jsem se ale ptal na to, jestli výsledný zvuk po zpracování v PC (rozuměj v software, který MIDI data mění na audio) může mít kvalitu normálního syntezátoru (např. Korg, nebo Kurzweil).
Přijdu si teď jako blbec, že neumim položit otázku, když odpovídáte na něco jiného.
Každopádně díky za ochotu
Přijdu si teď jako blbec, že neumim položit otázku, když odpovídáte na něco jiného.
Každopádně díky za ochotu
ať to šlape!
- Nero
- Rádce
Může, ale nemusí - záleží na tom, jak s tím umíš zacházet (s obojím)...
Každopádně - na blbě položenou otázku se nedá čekat jiná než "blbá" odpověď.
Každopádně - na blbě položenou otázku se nedá čekat jiná než "blbá" odpověď.
PetrPeter 1975 - 2008
ano. muze. (takhle polozena otazka uz dava smysl.) ovsem moznosti/kvality syntetizatoru jsou ruzne, a to jak softwarovych, tak klasickych. otazkou dale zustava, co je "normalni syntezator" ... na tu neni jednoducha odpoved, kazdy nastroj (typ nastroje) je zalozeny na jinych principech syntezy.Johnnnnnnnnnny píše:Já jsem se ale ptal na to, jestli výsledný zvuk po zpracování v PC (rozuměj v software, který MIDI data mění na audio) může mít kvalitu normálního syntezátoru
mimochodem neni nic jednodusiiho, nez si to zkusit ... pocitac mas. takze co ti chybi?
- zvukova karta s nizkou latenci? zkusime na tvoji zvukovku asio4all, zpozdeni tam asi zustane (mozna takove, ze se na to nebude dat hrat), ale jen na ukazky zvuku to muze stacit....
- klaviatura? najdeme virtualni klaviaturu ovladanou z pocitacove klavesnice. bude to nepohodlne a absolutne bez dynamiky, ale zase to na zkousku zvuku bude stacit asi.
- midi rozhrani na spojeni virtualni klaviatury a softwaroveho syntezatoru se da taky najit...
- a pak vlastni virtualni nastoje. bud v provedeni jako VSTi (to budeme potrebovat hostitelskou aplikaci. sezeneme.) nebo jako samostatny software (tech je taky par). a to bud nejaky freeware (vetsinou jako VSTi) nebo komercni aplikace (vetsinou dostupne jako demo primo na strankach vyrobce).
chce se ti to toho?
-
Johnnnnnnnnnny
- Kontaktovat uživatele:
stáhnul jsem si demo Korg Legacy edition a v hostitelské aplikaci jsem ho aplikoval na předem vytvořenou MIDI stopu, takže jsem si mohl vyzkoušet jak to hraje. Zvuky mi ale přijdou i tak dost nereálné oproti syntezátorům jako např. Korg PS-60, který jsem zkoušel.
(jasně jsou to MIDI - myslím to tak jakože to zní víc jako např. midi zvonění na starších telefonech, než zvuk který by zapadl do mixu s kytarama a zbytkem)
(jasně jsou to MIDI - myslím to tak jakože to zní víc jako např. midi zvonění na starších telefonech, než zvuk který by zapadl do mixu s kytarama a zbytkem)
ať to šlape!
... a mozna uplne nejjednodussi na zacatek bude stahnout neco, nejake demo, co hraje samo od sebe (samostatny software) a ma i tu virtualni klaviaturu (a funguje i jako VSTI).
napriklad tady: http://nativeinstruments.com
nebo se podivej k jinemu vyrobci, treba k IK Multimedia.
a od toho Korga zkus spis Wavestation.
napriklad tady: http://nativeinstruments.com
nebo se podivej k jinemu vyrobci, treba k IK Multimedia.
a od toho Korga zkus spis Wavestation.
-
cizek.jiri
Ahoj, zase jsem uvíznul na mělčině.
Mám keyboard Yamaha PSR E423. Úspěšně jsem nainstaloval po určitých obtížích ovladače toho nástroje, propojil s notebookem a vyzkoušel s pomocí Musicsoft Downloaderu úspěšně i přenos MIDI z toho počítače do keyboardu (zabudovaný flash), hraje to. A teď jsem to zkoušel naopak: nahrál jsem na nástroji zkusmo "song", ale stahnout to do počítače (pro následné úpravy v MIDI na Cubase), to už se nedá. Vůbec totiž není možné v tom Downloaderu najít nahraný "song", pořád tam je v tom flashi vidět k možnému přesunu pouze ta jedna věc, kterou jsem tam přenesl z počítače, a nic jinýho. Nejen že nevidím žádné "songy", které tam jsou od továrny (to bych pochopil jako ochranu proti kopírování kvůli autorským právům, ale..), ale ani tu novou věc, kterou jsem si tam na piáno nabrnkal sám.
Mám to chápat tak, že možnost přenosu MIDI souborů je tady u toho pouze jednosměrná (pouze do nástroje, nikoli ven)? To by pro mě bylo teda dost velký zklamání, jeden z hlavních důvodů, proč jsem si to kupoval, bylo právě očekávání, že si finální úpravy budu dělat v počítadle, případně mixovat to ještě s jinými stopami (zpěv, kytara...).
Dík za odpověď.
Mám to chápat tak, že možnost přenosu MIDI souborů je tady u toho pouze jednosměrná (pouze do nástroje, nikoli ven)? To by pro mě bylo teda dost velký zklamání, jeden z hlavních důvodů, proč jsem si to kupoval, bylo právě očekávání, že si finální úpravy budu dělat v počítadle, případně mixovat to ještě s jinými stopami (zpěv, kytara...).
Dík za odpověď.
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Heeej
co na to manuál a Jan Tleskač?
P.
P.
Jedno z Nejlepších softwarových řešení: MIDI - Zvukovka - Noťas - Propellerheads Reason - Thor - Rewire - Cubase - Repra
Nejlepší řešení pro tebe: MIDI - Noťas - ASIO4ALL- Propellerahds Reason - Presety z Thora - Repra
Nejlepší řešení pro tebe: MIDI - Noťas - ASIO4ALL- Propellerahds Reason - Presety z Thora - Repra