Výměna strun

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
shoooter

Re: výměna strun

Příspěvek od shoooter »

Jimator píše:Shrnu to:

4) Pri zmene tvrdosti strun je rozhodne dobry zkontrolovat dohmat a tady budu odporovat Nerovi. Nero, dohmat je primo umerne ovlivnen serizenim krku, jak u akustiky tak u elektriky. Nicmene doporucuju pri takovy zmene nejdriv pockat az se struny usadi (prestanou po naladeni klesat) a pak teprve serizovat dohmat.
Nero má pravdu. Dohmat se NENASTAVUJE výstuhou. Tou se nastavuje prohnutí krku. Pokud je krk správně prohnut, a dohmat je špatný, řeší se to na kobylce.
To že špatné nastavení krku (a to se při zmněně síly strun stane) rozhodí i dohmat, je čistě druhotný příznak.
Pokud někdo nastavuje dohmat šroubem, neví jak nastavení kytary funguje.
Tzn. nejdřív nastavím krk (bez ohledu na dohmat, ten s tím nesouvisí), a potom nastavím dohmat, ale NA KOBYLCE!
Na tohle demagogické fórum už nechodím.
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Jime, já nikdy netvrdil, že dyž hýbeš výztuhou, tak se nemění dohmat. Ale tvrdím, že pro seřízení dohmatu se nepoužívá seřízení výztuhy! Výztuha je určená k nastavení prohnutí krku, dohmat se seřizuje přes výšku kobylky / kamenů.

Čili - přesně jak říká shooter nade mnou...
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Jimator
Bandzone: krbanda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jimator »

Slepe se s vama, kluci, hadat nebudu. Nero vim, ze si nerek ze se dohmat nemeni a chceme li slovickarit, ja zas nerek, ze dohmat se resi serizenim krku. Zaroven se rek, ze dohmat je primo umerne ovlivnen serizenim krku. S tim kluci nic nenadelate. Mimochodem 90% korekci vysky dohmatu (mluvim ted jen o akustice) se dela prave serizenim krku. Pravdu mate samozrejme i vy, o tom ani popel. Ale prece jen sem uz par nastroju serizoval :wink:
BTW, tim bych asi ukoncil tenhle lehkej OT
Fender Strat American Deluxe Maple
Fender Blues Junior III
HlackStar Dual HT
Dapper Mini
Morley PBA2 Dual Bass Wah Pedal
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Tak já hned na začátku řekl, že změna prohnutí krku mění dohmat sekundárně - primárně hýbu truss-rodem kvůli něčemu jinému. Netvrdil jsem, že ho nemění. Takže nevím, proč si tam předtím oponoval :wink:

Jde mi o to, že pokud řeknu "seřízení dohmatu", a tuplem u elektrické kytary, o čemž je v tomto threadu řeč", nebudu vůbec uvažovat seřízení prohnutí krku (protože to má být seřízeno už před štelováním dohmatu) a budu se zaobírat jen výškou kobylky. :wink:
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
shoooter

Příspěvek od shoooter »

Jimator píše:Mimochodem 90% korekci vysky dohmatu (mluvim ted jen o akustice) se dela prave serizenim krku.
To zaměňuješ příčinu a následek.
90% případů špatného dohmatu, je způsobeno špatně seřízeným krkem (výška kobylky se téměř nemění, prohnutí krku ano - podle strun atd.)! Proto, logicky, se opraví správným seřízením krku. Takže seřizuješ krk, a dohmat se sekundárně upraví s tím.
Pokud se kroutí šroubem z jiného důvodu než je prohnutí krku, je to špatně.
Pokud je potřeba upravit dohmat třeba kvůli vlhkosti a ty to uděláš šroubem, sprasíš to úplně.
Navíc na akustice moc možností není, takže každý kdo má ruce kroutí šroubem v krku. To ale neznamená, že je to správně!
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
shoooter

Příspěvek od shoooter »

Nero píše:Tak já hned na začátku řekl, že změna prohnutí krku mění dohmat sekundárně - primárně hýbu truss-rodem kvůli něčemu jinému. Netvrdil jsem, že ho nemění. Takže nevím, proč si tam předtím oponoval :wink:

Jde mi o to, že pokud řeknu "seřízení dohmatu", a tuplem u elektrické kytary, o čemž je v tomto threadu řeč", nebudu vůbec uvažovat seřízení prohnutí krku (protože to má být seřízeno už před štelováním dohmatu) a budu se zaobírat jen výškou kobylky. :wink:
Abych vůbec mohl dohmat změřit, musím napřed seřídit krk. Potom teprv můžu říct jaký dohmat kytara má.
Napíšu to naposled: Indikací pro seřízení šroubem je prohnutí krku a nikoliv výška dohmatu.
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Dyť to píšu - pokud chci seřizovat dohmat, musím mít už předtím seřízené prohnutí krku. Říkám to samé jako ty :idea:

PetrPeter 1975 - 2008
shoooter

Příspěvek od shoooter »

Nero píše:Dyť to píšu - pokud chci seřizovat dohmat, musím mít už předtím seřízené prohnutí krku. Říkám to samé jako ty :idea:
Já vím, já jen důrazně souhlasím :D
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Tak to jo, já si právě nebyl jistý :mrgreen:

PetrPeter 1975 - 2008
SynysterGate$

Příspěvek od SynysterGate$ »

Může mi prosím někdo poradit? Poprvé měním struny s tremolem a někde je problém. Našel jsem návod na youtube, ale předtím jsem odšrouboval zadní krytku a oddělal ty pružinky. Staré struny jsem oddělal a teď chci dát nové, jenomže když chci vrátit ty pružinky zpátky, tak je to tremolo jakoby zaražené dolů a nejde s ním hýbat, ty pružinky se skoro neroztáhnou. Nechápu jakto, že před výměnou strun bylo tremolo normální.

Nevíte někdo co dělám špatně? A prosím nekamenujte mě, že dělám něco špatně, vždycky je všechno poprvé.

Myslím toto :
Obrázek
..::Schecter Synyster Custom + Fernandes Monterey Deluxe + ESP LTD 200QM + IBANEZ AEG 8E::..
..::Randall RD20HE + Blackstar HTV-112::..
..::Alesis DM10 Studio Kit::..
zyglrox
last.fm: http://www.last.fm/user/Endrue
Bandzone: https://bandzone.cz/pohodadrez

Příspěvek od zyglrox »

SynysterGate$ píše: Nevíte někdo co dělám špatně? A prosím nekamenujte mě, že dělám něco špatně, vždycky je všechno poprvé.
problém nejspíš bude v jiný tloušťce strun - jsou silnější, proto se pružiny nenatáhnou. zkus ubrat pružinu a když ani to nepomůže, tak si zkus pohrát s těma šroubama, jak držej tu destičku s pružinama
když sem měnil poprvé, tak to taky nešlo :D
SynysterGate$

To s těma šroubama jsem zkoušel, ale akorát jsem to asi víc dokur*il, radši to zanesu někomu kdo se v tom vyzná víc jak já.
..::Schecter Synyster Custom + Fernandes Monterey Deluxe + ESP LTD 200QM + IBANEZ AEG 8E::..
Flajtr

Příspěvek od Flajtr »

Nechápu proč jsi vytahoval pružiny...jestli jsi viděl na youtube návody se lžící nebo nožem, tak se podle toho řiď, je to nejlepší varianta jak seřídit tremolo. A jáké struny jsi tam měl a co jsi tam dával teď ?
SynysterGate$

Viděl jsem u kámoše má ESP s floydem, že vytahoval ty pružinky a přitom měnil struny, tak jsem prostě myslel že se mají. Hned potom mě napadlo mrknout na youtube :D

Předtím jsem tam měl nějaké D'addaria, tak 11. Teď jsem tam dával ErnieBallky 10. Nakonec jsem struny zdělal a asi ji dám seřídit do servisu, protože já bych to sám neudělal a tady ve zlínském kraji nikoho neznám.
J.J.
Rádce

Příspěvek od J.J. »

Je to jednoduchá mechanika. Pořádně si to prohlídni a přijdeš na to. Záhady v tom vážně nehledej. Pružiny tam vrať a pak zatlač na páku, a tremolo vyrovnej do rovnoběžný pozice s tělem, v tý pozici ho blokni a vyměn struny a nalaď. Pak už jen přitáhneš nebo povolíš ty pružiny, aby tremolo drželo ve stejný pozici i po odblokování.
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.
SynysterGate$

J.J. píše:Je to jednoduchá mechanika. Pořádně si to prohlídni a přijdeš na to. Záhady v tom vážně nehledej. Pružiny tam vrať a pak zatlač na páku, a tremolo vyrovnej do rovnoběžný pozice s tělem, v tý pozici ho blokni a vyměn struny a nalaď. Pak už jen přitáhneš nebo povolíš ty pružiny, aby tremolo drželo ve stejný pozici i po odblokování.

No mě se právě buď "zaklonilo" nebo bylo moc venku. Zkoušel jsem povolovat a utahovat ty šroubky a nic. Je pravda že bych to radši vyřešil sám, než platil nějakému týpkovi.
zyglrox
last.fm: http://www.last.fm/user/Endrue
Bandzone: https://bandzone.cz/pohodadrez

Příspěvek od zyglrox »

Tak tady ten fígl s tou lžící a nožem moc nefunguje, když jdou struny skrz tělo, ne ??? Když měnim struny (jiný tloušťky), tak si musim s těma pružinama vždycky pohrát. Ale je to piplačka - natáhnout pružinu, naladit - povolit, přendat pružinu, naladit ... pak rovnat oktávy... někdy zlatá pevná kobyla
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Ach jo. Stratovské tremolo a jeho potomstvo (two-point, Wilkinson, FR...) se zásadně seřizuje tak, že ho zablokuješ ve správné neutrální pozici podložením zadní části a přitažením pružin, a pak se v něm teprve hrabeš, měníš struny a hraješ si s kameny.
SynysterGate$

Takže zablokovat tremolo např. tím nožem, aby bylo ve vodorovné poloze s tělem. Potom odblokovat struny u hlavy, vyměnit je a pak dát nové, zablokovat struny a naladit, potom oddělat nůž? Nikdy předtím jsem to nedělal a nechci zničit další nové struny :D
Flajtr

Příspěvek od Flajtr »

Povolíš struny, dáš ten nůž, vyměníš struny, možná podle potřeby zakroutíš pružinama aby ti ten nůž při ladění nevypadával, naladíš, seřídíš a pak opatrně pootočíš pružinama aby ten nůž samovolně vyklouzl, ladění se nehne ( a když jo, doladíš na tremolu ) a pak je tremolo ve správný poloze a drží ;)

Takhle to dělám na ibanezáckým edge II.
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“